Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tři muži, holky a Bůh

Výběr: Zbora, a2a2a, Gora
21. 02. 2019
19
16
1598
Autor
Movsar

Tři muži, holky a Bůh

Pod Andělem stojí tři muži v pracovních vestách. Na prsou mají nápis: Bůh bude soudit tvé hříchy. V rukách letáky, patrně s výčtem hříchů. A holky, co mají rty jak višně v čokoládě, si s nimi chtějí udělat selfie. A ti tři soudní emisaři souhlasí a všichni se smějí. I Bůh.


Karamelky od spojenců

V Podolí zas z řeky vytahují nevybuchlou pumu ze světové války. Planktonem ocumlaný bonbón s TNT náplní, od spojenců milý dárek. Tenkrát zjara se nepředali, pro Prahu měli jen pár těchle karamelek..


Chvilka pro svačinu

Bukové lesy. V dálce štíty hor, šumění divoké řeky. Odpoledne, čas ke svačině. Zátiší s kinžálem, vánočkou a raketometem stinger. Ruslan, Šamil, Arbi, Movsar a Djundula, kamarádi nad kotlíkem horkého kakaa pěstují mužnou romantiku. Probírají, co čas dal, co vzal. A když přijde na holky, ty lumpaté lásky z gymnázia, smějí se na sebe a ústy jim jde stříbrný vítr.


Zvěstování dívčino

Metro. Ta dívka zvěstuje blízkost jara. Odhaduju jí tak patnáct. A už je to prsatice k libému záhledu. Ta když se večer svleče, aby se oblékla do pyžámka s medvědem, rozsvítí pokoj milionem lumenů. Ach, jak se asi musí tomu míšovi spát v tom mléčném obležení.


Tramvajky dvojky

Míjejí se na Národní, tramvajky dvojky. A řidiči si posílají plavné polibky, ač toho o sobě moc neví. Pomalu jim končí odpolední směna, na smyčce očistí své vozy od vína, moči, zvratků, ze stropů setřou podrážky spratků, dopijí kávu z bandasek a půjdou dom. Ohřejou si večeři, otevřou jedno a ulehnou každý k té své. A ony poznají, že ti dva z dvojek spolu něco mají, poněvadž na to mají ženské čuch.


Kladenskou stepí

Vlak spěchá stepí ke Kladnu. V této krajině nepřebývá žádná iluze, vše je tu reálné. Tady se nerodila princátka, aby na bílých koních docválala z paláců na stránky kronik a pohádek, tady se rodila ocel z pecí a spálených dlaní. Tady to není žádná náplavka a hrádek, ale místo smetišť, hal a baní. A hraje se tu hořká únikovka. Obvykle celý život, bez úspěchu.


16 názorů

Movsar
17. 03. 2019
Dát tip

děkuju vám, přátelé, že jste na mě nezapomněli, i když poslední dobou sem chodívám málo. a že napíšete, .zároveň se omlouvám, že já to ne vždy udělám, poněvadž vír času je neúpropsný, ale čtu vás taky rád.


bixley
14. 03. 2019
Dát tip

Tentokrát ve mně tyto drobnosti vyvolávaly hezké chutě - viz višně v čokoládě,ocumlaný bonbón TNT, vánočka kotlík kakaa...

Nejvíc se mi líbí Zvěstování dívčino - prsatice k libému záhledu, jak se asi musí tomu míšovi spát v tom mléčném obležení. - to chápu... :-)

T.


Dagmaram
28. 02. 2019
Dát tip
Karamelky, tramvajky dvojky :-)

K3
27. 02. 2019
Dát tip

Opět super.


Movsar
24. 02. 2019
Dát tip

děkuju, přátelé, za návštěvu a komentáře. už jsem se tak usadil, ysslandio, že by skutečně ten risk, jak píše zbora, mohl dopadnout všelijak.. ostatně i témata zůstávají. snad se podaří, aspoň občas, nějaké překvapení.

a2a2a, díky za důkladný komentář, jsem rád, že si ty texty žijí vlastně svůj život, že se s nimi dá pracovat i sdíleně. nejsem autor typu kundery (zejména k němu ani nedosahuju), abych byl dotčený snahou o inegernci do autorova světa (známý je v tomto směru jeho esej "nechovejte se t ujako doma, příteli") a díla. naopak, jsem si vědomý toho, že v digitální době už nelze uchránit žádnou jedinečnost, vše je vydáno open sources nebo creative commons. ostatně, všichni tu píšeme společné dílo (/zní to pateticky, ale snad na tom něco je).


Gora
22. 02. 2019
Dát tip

dík, avi PM


Gora
22. 02. 2019
Dát tip

Mohla bych rovnou nominovat do soutěže PM za únor?


a2a2a
22. 02. 2019
Dát tip

Mám dojem, že si nedáváš záležet na stylistice, která právě mikropovídečky přibližuje poezii, přitom ti neschází nápady.  nejvíce hodnotím ...Kladenskou stepí... a  ...Tři muži a holky... Omlouvám se, ale nedá mi to, ale uvedu příklad, než abych nepřehledně psal, co je možné změnit.

Tři muži, holky a Bůh

Pod Andělem stojí tři muži. Na prsou nápis: Bůh bude soudit tvé hříchy, v rukách letáky.  A holky, co mají rty jak višně v čokoládě, si s nimi chtějí udělat selfie. A ti tři emisaři souhlasí a všichni se smějí. I Bůh.

Zvěstování dívčino

Tady hezký výraz ...záhledu..., i ta ...prasatice... vyznívá tak laskomně chlapsky. Poslední větu bych vypustil, působí proti lyričnosti textu i námětu, avizovaném nápisem a na rozdíl od záhledu a prasatice působí už trochu chlapsky uslintaně.

Tramvajky dvojky

Tady jen doplnit ...dom... domů... (asi nezapřeš Ostravaka), ale to je krásný text, ty plavné polbky mají v sobě kkrásně hrubý chlapský humor a poslední větou potvrzuješ, že je potřebné i kamarádství, aby se to s těmi ženskými dalo vydržet.

Kladenskou stepí

Moc hezká. Uměl bych si předstvit vypustit ...z paláců na stránky kronik...  a ...z pecí..., to jen, když bych chtěl být dokonalý, ale ten text je natoli krásný a hlavně nosný, že to tam nepřekáží.

Výběr za Kladenskou step, vtipné i  laskavě reálné Tři muže a holky a Tramvajky dvojky s citlivým a nevtíravým náhledem na všední kamarádství, či spíše nenucené chování mezi kolegy.

 


Yan73
22. 02. 2019
Dát tip

Líbí, ahoj Y.


Gora
22. 02. 2019
Dát tip

Chvilka... Ruslan, Šamil, Arbi, Movsar a Djundula, kamarádi nad kotlíkem ...:-)


Zbora
21. 02. 2019
Dát tip

Tramvajácká je taková spávně rošťácká. Kladenská silná.

Mně se naopak většinou moc nelíbí, když riskuješ. V téhle poloze jsi silný v kramflecích.


Lerak12
21. 02. 2019
Dát tip

Blahopřeji všem učínkujícím v aktech hlavních rolí. A pěkná režie...


ysslandia
21. 02. 2019
Dát tip

v tomto evidentne opäť cítim zvýšený výskyt poetickosti-chvílka,zvestovaní dívčinou, pre mna veľký nábeh k poézii. Kladenskou stepí detto- ale tam napríklad mi už vadí až tá doslovnosť :,,-bez úspechu- 

zasa by som sa opakovala z minula. Písať vieš, ten detail, cit, je v tebe zafixovaný, každodenné banálnosti dokážeš umelecky vyjadriť, prepojiť ich so svojim postojom, reflexiou. Otázka je, kedy to vyjde viac, kedy menej. Už ako som avízovala- ja by som možno skúsila aj viac zaexperimentovať, oživiť tú tradičnú polohu, dať tam trocha "freshu " novej formy, kúsok risku.  


dvojníci...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru