Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Španělská škola cestou necestou

17. 05. 2019
3
2
152
Autor
Kingman

 

~~
Španělská škola cestou necestou

 

      Táhneme s ženuškou naši rodinnou káru svorně zapřaženi a když jeden pokulhává druhý zvolní. Krok se srovná cinky linky podkověnky. Chvílemi mě pozoruje s údivem jako by naznačovala že tak starý kůň by si neměl hrát na hříbě. Svorně táhneme rodinnou káru stíráme si vzájemně pot a často odpočíváme. Vzadu na voze pod plachtou skotačí naše děti Pavlík a Milenka.
Někdy běhají kolem ale ne moc daleko. Jezdí hodně aut a toulá se tu plno divných lidí. Naše křivolaká cesta se jim líbí myslí si že jiná ani být nemůže. Někdy s nimi děláme legraci ale jen málokdy není čas anebo chybí nálada. Dětem ovšem nikdy a tak na ně občas křičíme i když víme že nás časem u chomoutů vystřídají.


      Ženuška kouká zle na moje taneční kroky. To bych musel vykládat jak jsme jeli do kopce a nahoře odpočívali. V dohledu nebyly svištící biče ani se nechystalo k dešti. Vypřáhli jsme. Děti běhaly na okraji lesa a já se natáhl u šípkového keře a našel tam potrhanou knížečku o Španělské škole. Okouzleně jsem prohlížel obrázky ušlechtilých koní a obdivoval jejich taneční kroky. Jak se tam dostala? Cestou přirozenou jako ostatní nepotřebné věci. Z okna maringotky ji vyhodil starý cirkusák když jim sešlostí věkem umřel poslední taneční kůň.
Potají si čtu a ještě tajněji nacvičuji krásné kroky Španělské školy. Někdy se mi do tahounského kroku připletou i kroky taneční. Mám z nich radost už jsem ne¬doufal že takhle starý kůň se něco krásného naučí.


      Někdy poránu je svět voňavý jako včera stvořený. Skláním se nad orosenou pavučinu napjatou mezi ztepilými stvoly náprstníku a děkuju jim za lék na nemocné srdce. Hned zítra začnu taneční kroky učit děti aby s staly odolnějšími proti všednodennosti. Přicházejí ovšem pochybnosti jestli v chomoutech není líp bez Španělské školy. A tak to jde pořád dokola světlem i stínem zatímco nám za zády drkotají kola naší rodinné káry.


2 názory

Lakrov
12. 06. 2019
Dát tip

Zajímavý textík, zpočátku (než mi dojde, že je to jakási "paralela" na život)  trochu nepřehledný... ale krásný, říkám si, kzyž mi ty souvislosti dochází;  skoro dojemný...  Tip.  


Andělka1
17. 05. 2019
Dát tip

***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru