Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Horká planeta

05. 06. 2019
8
12
1036
Autor
bixley

Globální oteplování táhne světem jako ono pověstné strašidlo. Planeta Země je stále teplejší. A jako každý živý organismus stižený horečkou se snaží bránit. Rozpukaná suchá půda ji bolí stejně jako nás při vysokých teplotách bolí suché popraskané rty. A vyprahlá země se zoufale touží napít. Dychtí po pár locích. Jenže pak přijde prudký liják, kterého si ani nehltne a masa vody spadlá z nebes zmizí po kratičké chvíli v řece, která se pod těmito náhlými přívaly vylije z břehů. Voda už není životadárnou tekutinou, která se objeví, když je jí potřeba. Stala se z ní vrtošivá žena, které je buď málo, nebo moc.

Zmrzlá voda se naopak rozpouští a stéká z ledovců, jako by této nezbednici z údolí chtěla přijít na pomoc. Ale její pomoc je jen zdánlivá. I tato voda končí v řekách a posléze v oceánech, které zvyšují svou hladinu. A půda se stále chce napít. Takové horko!

Kolem polí, zahrad a luk jezdí tisíce aut, stojí tu stovky továren.Půda netuší, že právě ty jsou příčinou jejího neštěstí. Ty vypouštějí do vzduchu ony nebezpečné plyny, které pak všechno živé na této planetě vdechuje. A čím více tyto jedovaté plyny vše dýchá, tím více je postupně zabíjeno.  Z naší planety odcházejí živočišné druhy, ubývá rostlin. Možná zapustí skutečné i pomyslné kořeny na nějaké planetce, kterou jednou navštíví Malý Princ. Ale ze Země nenávratně mizí.

Člověk ovšem svou činností ničí i sám sebe. V touze po pohodlí, bezpečí, bohatství se přestává hýbat a živí se stále více stravou s chemickými přísadami, většina věcí, které používá, je vyrobena z ropy… Za pár desítek  let se po Zemi budou ploužit jen lidské mátohy schopné pohybu jen na elektrických vozíčcích. Mátohy dostávající vodu na příděl. Pracovat za ně budou roboty. Přejeme si takovou budoucnost?    

Mladí lidé si určitě takovou vizi nepřipouštějí. Po vzoru Grety Thurnbergové demonstrují po celém světě za záchranu planety. Chtějí politiky a další odpovědné osoby přinutit, aby omezili skleníkové plyny. Planeta je horká teplem i demonstracemi. Ale doufejme, že naše planeta díky horkým hlavám mladých časem vychladne.

 


12 názorů

bixley
02. 09. 2019
Dát tip

Díky. :-)


bixley
08. 06. 2019
Dát tip blacksabbath

Prostě pokud by chtěli mladí něčeho dosáhnout, museli by začít myslet úplně jinak. Jít příkladem těm politikům tím, že nebudou dělat uhlíkovou stopu v autě, v letadle, přestat jíst banán, pomeranče a další dovážené věci, používat papírové a skleněné obaly místo plastů atd.


S vozením zadků souhlasím. Na naší křižovatce to ráno vypadá, jak na magistrále. 

Bohužel, rodiče těchto dětí vyrostli právě v porevoluční době a myslí si, že jejich milánkové musí mít vše, ale nemusí za to nic dávat. Povinnosti by měli plnit na prvním místě a pak teprve žádat pro sebe úlevy za různé dis..., které jsou stejně vymyšlené nebo vznikají z nezájmu rodičů.


bixley
07. 06. 2019
Dát tip

Správně, Evži. Máš naprostou pravdu.

No já si myslím, že by mohli začít tím, že si nenechají od rodičů vozit zadek. Ale pak by měli pokračovat tím, že si budou všímat reálného světa kolem sebe,ne toho virtuálního v počítači. Třeba sázet stromy. Pomoct s bojem proti kůrovci. Atd.


Podle mne chybí hlavně pohled těch, kteří přímo žijí v místech, která tak potřebují vodu.

Když slyším starostu, který řekne, že jim voda poničila vydlážděné břehy řeky a škoda jde do statisíců, ale oni nesouhlasí s revitelizací toku ani v místech, kde by to pomohlo, protože si tam vystavěli vily, když narovnali řeku,  pak je asi chyba někde jinde.

Je spousta míst, kde se lidé poučili a měli by tyto zkušenosti předat dál a hlavně mladým, kteří si myslí, že zatím se nic dobrého neudělalo. To také není pravda.

Místo vysedávání před školou by se měli snažit naučit, jak být také užiteční a ne jen čekat, co pro ně někdo udělá. Už teď se mají líp než prasata v žitě. Jo, a to prase nikdy žito nevidělo. Takže lépe.


bixley
06. 06. 2019
Dát tip

Díky všem za hezké reakce.

Aleši: kdyby roztály všechny ledovce v Antarktidě a v Grónsku, nestačili bysme se divit. Možná by to bylo i na novou Noemovu archu. Jsou tam statisíce tun ledu a tím miliardy hektolitrů vody.

Zvedavec: hezké rozvinutí. Problém je v tom, že lidstvo je připoutané ke konzumu. Tento přístup se snažili vymýtit už hippies.

Gora: moc děkuji.

Kočkodan: Určitě by to bylo zajímavé, ale osobně mě to nějak neláká. :-)

Revírník: Lidstvo by mělo moudřet rychleji než dřív. Moc času nezbývá. :-)


revírník
06. 06. 2019
Dát tip

Aspoň že už na části světa se o budoucnost začínají lidi zajímat, a to stále intenzivněji. Už na nás došlo, zaplaťpámbu. A třeba nakonec zmoudří lidstvo celé. Nebude-li ovšem příliš pozdě.


Kočkodan
05. 06. 2019
Dát tip blacksabbath
Kdyby měl člověk hypoteticky možnost juknout na svět třeba za 100 let, copak by asi viděl...

Gora
05. 06. 2019
Dát tip

Odborným věcem zde uvedeným moc nerozumím, ale jako příspěvek ( víš, co myslím) jsi to napsala zajímavě...


zvedavec
05. 06. 2019
Dát tip

dovolím si pohľad trochu z inej strany, ako je bežné, pretože akosi ani tu nefunguje heslo, že trh všetko vyrieši

ani demonštrácia nič nevyrieši, ak chýba pohľad mocných na potreby aj tých naokolo

lobbing a ani liberálne hodnoty nenahrávajú žiadnej spolupráci ani v tejto oblasti,

bôžikom je osobný zisk

načo vyrobiť tovar trvácny (a šetriť zdroje)? A z čoho bude potom rásť predaj mojich nových výrobkov? Načo pokazené veci opravovať? Treba ich urobiť tak, aby sa dali už len vyhodiť... a je dobré zakomponovať rovno do výrobku aj nejaké to kazítko, slabé miesto, aby po skončení záručnej doby výrobok prestal pracovať a musel sa nahradiť novým

Treba povymýšľať aj nové potreby pre kupujúcich a vyrábať; zaplavovať denne schránky papierom plným reklám, poukázať na nové modely telefónov, kde najprv prebieha miniaturizácia, potom čo najväčšia obrazovka...

a nehľadieť do budúcnosti, myslieť na zbytok sveta, len plniť si vrecká

 

a potom sa ešte vymyslí zákon, ktorý zadefinuje, že občan je tvorca odpadu (hoci ja tie nezmyselné obaly nevyrábam, prišili to mne)

toto je náš dnešný svet


Když se podívám na globus, kde 70% povrchu tvoří voda, není mi jasné, jak může tání několika ledovců způsobit nějaké znatelné zvýšení celosvětové hladiny...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru