Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Trampoty s kohoutkem

14. 07. 2019
19
29
2421
Autor
Gora

DEN VODY...

 

Takhle nějak vyhlíží podle mých představ řemeslník budoucnosti: moderně střižené montérky s mnoha kapsami, botami a opaskem z pravé kůže. Z kabely, nonšalantně visící přes rameno, provokativně čouhá špičkově vyhlížející nářadí, jako by se již nemohlo dočkat pořádné akce. K tomu dvoudenní porost na tváři a výraz, který slibuje  – nic mi nemusíte vysvětlovat, hravě si poradím úplně se vším. V ruce chytrý mobil. Mikrofonek u ucha. Rozhodně se podobal hvězdě popu více než instalatérovi. Jen zazpívat!

Byla jsem to já, kdo baterie nad vanu i nad umyvadlo v obchodě vybral. Krom té úplně prvotní, nákupní, mnoho radosti nepřinesly. Abyste měli představu, kohoutky na teplou a studenou vodu v naší koupelně vypadají skoro jako ježci v kleci, ale bez klece. Ani vila Tugendhat by se za jejich dizajn nemusela hanbit. Dva „ježci“ nad vanou brzy začali zlobit a  „fontánce“ tryskající z neovladatelně protáčejících se kohoutků dal sbohem hasák. Povedlo se to tehdy nějak, tedy silově, spravit.

No a teď ta nešťastná nad-umyvadlová baterie. Odkapává asi dva roky. Ne však klasicky, ale závitem v těle baterie. Svěřila jsem se s problémem synovi, když přišel na návštěvu. Do několika hodin mi instalatéra přivedl. Doteď mi zůstává utajeno, kde syn ten zázrak v kombinéze objevil.

Hned mi na duši bylo nějak lehčeji. Tenhle instalatér je můj člověk! Co se opravy kohoutku týká, mám jedinou podmínku: než si plácneme  – musí se uskutečnit do středy, než se vrátí manžel. Řečí, že není třeba něco s tím dělat nebo proč jsem volala řemeslníka, když to sám a zadarmo spraví, a hlavně lépe už bylo fakt dost!  Povídali, že mu hráli. Po těch dvou letech nekonání začala voda stékat i do skříňky pod umyvadlem a vytvářela na podlaze prostředí vhodné k chovu rybenek.

 Mladík s postavou modela nejen na pracovní oblečení po chvilce řekl: „To se musí vyměnit. Celá baterie. Oprava těsnění není možná. Žádné tam totiž není.“

„Není to tak staré, čím se to mohlo stát,“ špitnu, ale v duchu již odhaduji cenu nové baterie.

„Pani, vy s tím kohoutkem asi otáčíte zleva doprava! To je ono, co vám ji zničilo.“

Aha, šrotuje mi to v hlavě, je to naše vina, otáčíme kohoutkem sem – tam, a to se nemá! Tak teď za tu troufalost zaplatíme.

Když se ptám po ceně, hbitě “listuje“ v mobilu bohatým portfoliem nějakého skladu. To, co z estetického a cenového hlediska pro mne připadá do úvahy, mi ihned strká před oči. Vybírám baterii bratru za tři tisíce, pak měli podobné „ježky“ za šedesát táců. K čemu takový luxus v ceně kupříkladu ojetého vozu?

„Je pondělí. Stihnete baterii nejpozději ve středu vyměnit?“

„No samo, je pondělí a my teď už máme objednáno. Přijde to v úterý a ve středu jsem tady jako na koni. Všechno stíháme, mladá paní,“ ujistil mne s širokým úsměvem.

Tohle se odehrálo LP 2019 v měsíci dubnu. Od té doby jsem každý prostřední den pracovního týdnu ve střehu. Bude telefonovat – anebo rovnou zazvoní u vrat?

 On totiž tenhle úžasný chlapík neřekl, která středa to bude!


29 názorů

Gora
30. 07. 2019
Dát tip

Díky, Renato:-)


bixley
30. 07. 2019
Dát tip

Moc hezký příběh. Přesně ze života. Možná by dnes řemeslníci měli opravdu radši dělat modely snářadím... A zákazníky instruovat na dálku po způsobu řemeslníka ve filmu Na samotě u lesa. Moc hezky jsi to vylíčila. T.


Gora
22. 07. 2019
Dát tip

Luboši, jsem ráda, že ses pousmál... a díky za vtipný komentář.


Kočkodan
22. 07. 2019
Dát tip
Vzhledem ke tvému farmárskému pozadí jsem podle názvu ocekával malého samcího kura. A on chlápek (mozná s hrebínkem v kapse). No, kapku jsem se splet... Pan instalatér je - prinejmensím co se týká rychlého zajistení nové baterie - na baterky. (smutný úsmev)

Gora
20. 07. 2019
Dát tip

Ivi, právě, že dosud nemám... díky a pěkné léto!


hihihi.....a máš to.......*/**


Gora
17. 07. 2019
Dát tip

Díky, Janino, samozřejmě je to skutečné...hm, někdo zvoní, je středa...že by instalatér??


Janina6
16. 07. 2019
Dát tip

Tohle mě dobře pobavilo (hlavně ta zásadní chyba, kterou jste dělali, když jste si dovolili kohoutkem otáčet), ale zároveň - pokud je to skutečný příběh "ze života" - ti tu situaci tedy vůbec nezávidím...


Gora
15. 07. 2019
Dát tip

Díky, Karle.


K3
15. 07. 2019
Dát tip

T.


Gora
15. 07. 2019
Dát tip

Jani, děkuju, ano, mne také...


Gora
15. 07. 2019
Dát tip

Karle, díky:-)


vesuvanka
15. 07. 2019
Dát tip

Pěkně a vtipně napsané. Konstatování instalatéra, že baterii zničilo otáčení kohoutkem zleva doprava mě rozesmálo :-))). TIP


K3
15. 07. 2019
Dát tip

Jo, čistý řemeslník nefunguje, stejně jako čistý kominík. Byl mi hned podezřelý. Při čtení mě ruší fonetické slovo dizajn. S tipováním radši počkám po přečtení ostatních příspěvků:).


Gora
15. 07. 2019
Dát tip

Díky...no, to máš kliku:-), švagr nad zlato:-)


Oldjerry
15. 07. 2019
Dát tip

Měl jsem podobný zážitek, jen byl trochu levnější: výměna kohoutku u nádržky WC : 1300 Kč... od té doby  mi opravuje sanitu švagr  a většinou za kafe a buchtu... ***


Gora
14. 07. 2019
Dát tip

Evži, jo, jo, to jsou vyhlídky! a díky.


Gora
14. 07. 2019
Dát tip

bukači, dík...


Gora
14. 07. 2019
Dát tip

Hani, děkuji, ano, dobrého a poctivého řemeslníka aby jeden hledal s lupou:-)


Gora
14. 07. 2019
Dát tip

Čudlí, díky...


Gora
14. 07. 2019
Dát tip

Di, děkuju, jsem ráda, že pobavilo.


Gora
14. 07. 2019
Dát tip

Díky, Přemku:-)


Jo, děvče, musíš se ještě hodně učit. Já už hasák mám několik let a zatím jej používám na otvírání vzdorujících zátek u lahví. :-))). /T


bukač
14. 07. 2019
Dát tip

Veselé čtení


8hanka
14. 07. 2019
Dát tip

uff, jedno oko sa smeje, druhé plače...stále častejšie sa opakujúca situácia a človek sa ani nemá kam ísť sťažovať, komu dôverovať, že je fakt odborník...

my sme si viacerí doporučovali jedného pána, prišiel rýchlo, opravil, cena dobrá...zvyšovaním klientely sa však zmenil k horšiemu, kvalita horšia, cena vyššia...a tak čakám, kto mi doporučí niekoho nového...ešte nepokazeného


Čudla
14. 07. 2019
Dát tip

/*


Diana
14. 07. 2019
Dát tip

Vtipné, pobavilo :-)*


lastgasp
14. 07. 2019
Dát tip

Příběh nadmíru ukldňující, jednou k tomu dojde. Vtipné je vysoce odborné odhalení příčiny poruchy, nebo opotřebení kohoutku jeho otáčením. Úsměvné vysvětlení a z toho vyplývající rada. Nechceš-li aby kohoutek kapal, neotáčej s ním. Kapat nebude, ale voda nepoteče. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru