Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Hyenismus nebo tržní hospodářství

Výběr: Stanislav_Vašina
11. 10. 2002
9
0
2720
Autor
horák

Z deníků, nočníků H.V.

Hyenismus nebo tržní hospodářství
 
 Zapnul jsem počítač a zapřemýšlel, čemu věnovat další díl Deníků, nočníků. Vlezlý hlas rozhlasové reklamy právě oznamoval, že další společnost obchodující se spotřební elektronikou si uvědomila, jak je potřeba vyjít vstříc nebohým zatopeným zákazníkům a zlevnila zboží, nabídla výhodné splátky a odložila první z nich.

 

Shodou okolností jsem dnes kontaktoval autobazar AAA Auto, abych si ověřil, že mám stále ještě málo prostředků na to, abych si pořídil nový starý vůz. Hlavním tahákem jejich internetových stránek je varování, že si mám dát pozor na zaplavená auta dovezená k nám z Německa a Rakouska. Áčka hned naznačují, že trapné situaci s bahnem v karburátoru nejlépe předejdu, když si auto koupím u nich. A prodají mi ho s desetitisícovou až patnáctitisícovou slevou.

 

Voda ještě nestačila opadnout a stránky časopisů se již plnily nabídkami stavebních spořitelen a pojišťoven. Najednou se objevily firmy nabízející, že postaví domek do miliónu, levně provedou revizi elektroinstalace, prodají elektroniku nebo nábytek. Kdo neprodával nic z toho, co by se mohlo postiženým hned hodit, chlubil se tím, že část svého zisku převede na některé z povodňových kont.

Nepochybuji, že se zvedla čtenost novin, vždyť lidé je kupovali po dvou i třech. Ti, kteří se za normálních okolností spokojili s barevnou černou kronikou v Blesku, chtěli serióznější zpravodajství. Jiní, zvyklí na hlubokomyslné komentáře v Mladé frontě či Lidových novinách, zatoužili po exkluzivních fotkách zastřeleného slona či neohrožených parašutistů. Obdobně se zvětšovaly pověstné koláče sledovanosti televizí.

 

Začátek povodní jsem prožil na Slovensku a první aktuální zprávy jsem sbíral z internetových zpravodajských serverů, které si rovněž akčně ukrojily svůj krajíc. Kolega Horák dokonce nelenil a vyrazil jako dobrovolník do vesnice na Mělnicku. Vzápětí však své zážitky zveřejnil, což taky jistě nebylo zadarmo. Pokud náhodou ano, aspoň se zviditelnil.

 

Podobně se zviditelnili špičkoví i nešpičkoví umělci napříč celým kulturním spektrem. Přestože nepochybuji o tom, že všichni vystupovali řadu dní zadarmo, pobyt na obrazovce či podiu zhodnotí později.

Vladnoucí garnitura politiků u svých voličů rovněž posbírala nemálo bodů. Takto bychom mohli hledat dál a dál. Chvíli jsem si myslel, že jedinými postíženými jsou skutečně jen ti, kterým voda zničila majetek. Ale vždyť oni dostanou tisícovku tu od státu, tu od obce. Auto z bazaru a elektroniku z Datartu.

Místo nepojištěného domu z vepřovic budou mít pojištěnou novostavbu. A já se rouhám a stále přemýšlím, kde je ta pomyslná hranice mezi parazitováním či pojídáním mršin a normálním tržně fungujícím hospodářstvím. Jsem dalek odsouzení výše zmíněných aktivit. Vždyť jsou jen důkazem toho, že člověk se nikdy nemůže vymanit z potravních řetězců nastolených přírodou. Mršinami se živíme od té doby, co jsme slezli ze stromů.


Helča
30. 10. 2002
Dát tip
Pěkná úvaha ... ale, co s tím .( *

uranium
17. 10. 2002
Dát tip
NO je to na hovno, je to v podstatě zenužití povodní, ale zase si říkám, že lepší taková pomoc než žádná ne???

Seregil
17. 10. 2002
Dát tip
Hergott horáku... Kam ty na to chodíš? Už vím, máš talent a hlavu, která nezahálí... 8-)

waltr
16. 10. 2002
Dát tip
...co dodat? snad jen další tip**

Josefk
11. 10. 2002
Dát tip
výborné !!!

Pavson
11. 10. 2002
Dát tip
kdo jsi bez hříchu, hoď po ní kámen, nebo něco takového by se hodilo. Sám nevim, jsem krysa, když o tom žertuji? Jaký je rozdíl mezi tím, že Frantovi vyhořela stodola a je z toho v prdeli a mezi tím, že 100 000 Frantům vyhořela táž? Pošlu pár šestáků na nějaká konta a jsem z toho venku? Nebo mi stát sebere pár statisíců a dělá ramena? V Egyptě, když byly povodně, zvedly daně. Neboť rozvodněný Nil přinesl úrodnou půdu a napřesrok byly hektarové výnosy vyšší. Pochopitelně Tutanchámona by nikdy nenapadlo postavit si hrobku na břehu Nilu. *

Sama
11. 10. 2002
Dát tip
Jako Josefk - už jen téma je kláda, přitáhlo by pozornost samo o sobě. A tohle je navíc sakra dobře napsané!*****

gd
11. 10. 2002
Dát tip
Horák: Trochu bych rozlišoval. Pokud herec zadara vystoupí na charitativním večeru a pomůže tím někomu, tak je to bezva a to zviditelnění mu přeju. Mnohem horší jsou svině, který jen parazitují a nic nedávají. Viz ty Áčka - znám mnohem brutálnější případ. Áčka totiž na všechny auta nabouchaly cedule s údajnejma slevama, kterýma vycházej vstříc zaplavenejm, co potřebujou novou káru. Nezlevnily však ani o korunu, auta stály stejně co předtím. Příklad druhý. Áčka nahlas vyřvaly, že přispějou na povodňový konta. A pak nařídily všem zaměstnancům (je jich cca 1000) povinně přispět stovkou, aby firma nemusela dát ani korunu. A bylo by zajímavý vědět, kde těch sto litrů vlastně skončilo... Pavson: Že stát nepomůže osamělýmu nešťastníkovi, ale jen velký a hlasitý skupině nešťastníků je bohužel blbý, ale neznamená to, že taky špatný. Spíš naopak - špatný je, že podobná pomoc pro krizový případy nefunguje i u těch osamělců.

Pavson
11. 10. 2002
Dát tip
kdyby stát nechtěl od Franty daň z nemovitosti a ten by si místo toho zaplatil pojistku, nemusí mu potom žádnej stát pomáhat, Ale to už sem tahám politiku a to nechci.

gd
11. 10. 2002
Dát tip
daň z nemovitosti je amorální stupidita, pojistka baráku nezbytnost, kterou každej nechápe. ale to důležitý, co jsem chtěl říct - když stát pomáhá skupině vytopených, měl by pomáhat i jednotlivci stejně postiženému. nebo nikomu... možná by pomohla nějaká obdoba povinnýho ručení - povinná pojistka nemovitýho majetku (která by třeba nahradila daň z nemovitostí - nebo ještě lépe: daň z nemovitostí by se ukládala na fond, ze kterého by se odškodňovaly oběti povodní, požárů atd.) ale jestli to není trochu návrat ke komoušům. musíš atd. nevím...

Pavson
11. 10. 2002
Dát tip
gd, přesně to jsem chtěl napsat, ale byl jsem línej

gd
11. 10. 2002
Dát tip
ještě, že mě máš. :)))

m11
11. 10. 2002
Dát tip
gd....ono to s tim vystupovanim hercu a jinejch slavnejch "umelcu" zadara neni zas tak zhavy. obvykle termin "bez naroku na honorar" znamena ze na ty ci ony dobrocinny akce daj tak okolo 10 procent. v pripade karla gotta kerej bere milion za koncert to je samozrejme hodne, ale rozhodne to neni tak ze by hral zadarmo. samozrejme ze jde o zviditelneni.

gd
11. 10. 2002
Dát tip
pochybuji o tom, že "bez naroku na honorar" znamena " za 90%. jestli jo, tak je to samozrejme blby. hod nejakej duveryhodnej zdroj informaci, m11, a uverim..

Citroen - stavime mosty pro ty, co chteji jet dal ... tfuj ...plny souhlas a *t

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru