Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

První pomoc

Výběr: hermit
22. 10. 2002
13
0
2166
Autor
horák

Z deníků, nočníků H.V.

První pomoc

 

Navštěvoval jsem kurz zdravotníka zotavovacích akcí a obdržel jsem průkazku opravňující mě k vykonávání této funkce např. na třídním výletě.

 

Díky školení Červeného kříže nemusím s sebou na akce vozit lékaře či zdravotní sestru. Ne, že bych je s sebou brát nechtěl, ale neumím si nějak představit, jak bych je v této raně kapitalistické době zaplatil. Průkazku mám, legislativní vlk se nažral a ministerská koza zůstala celá.

 

Samotný kurz proběhl velice intenzivně. Ve školícím centru jsem trávil denně několik hodin, o víkendu dny dokonce téměř celé. Teorie stíhala praxi. Během dopoledne jsem si zopakoval tělovědu od mozku ke konečníku a zase zpět. Kolem oběda jsem se naučil rodit a večer jsem už rozdýchával displayem opatřenou Andulu.  Po každodenní nalejvárně jsem se vždy opotřebovaně potácel domů. V každém chodci jsem viděl potencionálního pacienta - obzvlášť u žen do pětatřiceti jsem cítil potřebu zachraňovat. Představoval jsem si jako puberťák, že jim poskytuji umělé dýchání a vyměřuji si místo na hrudníku pro přiložení rukou zahajujících masáž srdce. Viděl jsem vděčné tváře prvorodiček, jejichž dítě jsem já jako první vzal do svých zkrvavených rukou.

 

Po úspěšně složených zkouškách jsem si došel na malou soukromou oslavu do nejmenované hospůdky. A opět ty ochranitelské pocity - mladá servírka mohla při tomto tempu kdykoliv zkolabovat. A pak to konečně přišlo! Na záchod jsem již chodil dvakrát za jedno pivo. Z kabinky se ozvalo: „Ty vole, pomoz mi!“

 

Pravda, představoval jsem si to sice trochu jinak, ale už jsem dost starej na to, abych podobné situace zvládal s patřičným nadhledem. Věřejnost jistě ocení záchranu života, byť opilcova.

 

Vpadl jsem do těsné místnůstky, v jejímž středu stála pozvracená mísa. Opakoval jsem si, že před umělým dýcháním musím nejprve vyčistit ústní dutinu. Můj první zachráněný člověk však vůbec nevypadal na to, že umírá. „Ty vole, spadly mi zuby do hajzlu. Nemáš delší ruku?“

 

Teď už zase, stejně jako před započetím kurzu, doufám, že své rychle nabyté znalosti nebudu nikdy potřebovat.


 


Kovi
22. 10. 2005
Dát tip
:-)

Synergy
09. 04. 2005
Dát tip
To jste nám jednou vyprávěl i ve škole... pokaždý mě to pobaví ;)

hermit
06. 11. 2002
Dát tip
no vida, počase opět jednou zkusmo a trefa, pochopitelně :o) t v

haha.... :-))))

Dabi
29. 10. 2002
Dát tip
No fůj! :o)))) Když jsem si k Tobě šla počíst, tušila jsem zase dobrou horákovinu:o)) můj upřímný t*

aRmida
28. 10. 2002
Dát tip
tak to je fakt husté*přečtu si další

Dobré. Fakt dobré.

waltr
23. 10. 2002
Dát tip
Je to tak, lepší a lepší. Akorát si myslim, že je je to horákovština a ne deníček. A měl si delší ruku??? :-)) típek

Sama
23. 10. 2002
Dát tip
O horákovštině jsem taky přemýšlela, ale nakonec jsem si řekla, že každý se v jistých okamžicích může stát horákem, a přestala to řešit. Taky jsem tam ta fejetonistická vážná zrnka nacházela, ale to by už byla skoro akademická diskuse, podstatný je, že je to tak dobře napsaný a o Něčem...

waltr
23. 10. 2002
Dát tip
Souhlasim. Napsaný je to sqele.

Jim_Beam
22. 10. 2002
Dát tip
vypadá to že jsem tady první, to znamená, že tohle je první kritika, jestli se nemýlím.(úžasný pocit).*********

Seregil
22. 10. 2002
Dát tip
horáku: Já už nevím, co psát. Sloh výtečný, bezchybné formulace, čtivý jazyk, aktuálnost a to všechno = tip (co bys rád četl jako konstruktivní kritiku, možná je to tím, že jsem unesen... ale stejně .. )

horák
22. 10. 2002
Dát tip
Seregile, ty mě vychvaluješ víc než mé milenky. Co potřebuješ ty? Stando: to mě mrzí, že jsi nečetl mé Záchodky ... :o(

Sama
22. 10. 2002
Dát tip
Horáku, jsi zvíře. Ale bezvadně si vymejšlíš. Pobavilo - TIP*****!

Toxman
22. 10. 2002
Dát tip
Opět velmi trefné a vtipné, jen mi pořád vtá hlavou, jestli jsi skutečně měl delší ruku :o)))*

horák
22. 10. 2002
Dát tip
Ty, Stando, a to maš takovou paměť nebo si k tomu děláš poznámky. Já si třeba toho Horáka s kadící učitelovou ženou hned nevybavil. Co se týká hospody, asi bychom měli někdy zajít.

Bloud
22. 10. 2002
Dát tip
No, dobrá, uznávám toto za fejeton. (Od skutečného fejetonu bych čekal postřehy ze skutečného života a ne fabulaci; nevím, o co se jedná v tomto případě.) Přísloví vlk se nažral a koza zůstala celá je tady použito poněkud chybně; vlk a koza nemohou představovat tutéž stranu dohody. Kdybys napsal, že legislativní vlk se nažral a tvá koza (totiž peněženka) zůstala celá, bylo by to o poznání logičtější.

gd
22. 10. 2002
Dát tip
no tipík, jak jinak.

Josefk
22. 10. 2002
Dát tip
bezvadně ! sice jsem čekal jinej druh pomoci, ale to je asi věkem...

horák
22. 10. 2002
Dát tip
Bloude, ty jseš fakt roztomilej. Já bych skoro řekl, že tohle je míň fejeton, než ten minule kritizovaný. Dokonce jsem uvažoval, že tento reálný zážitek (nikoli teda zas až tolik vyfabulovaný) předělám na povídku. A nechápu, proč jedno ministerstvo nemůže být vlkem a to druhé kozou. :o)

Olina
22. 10. 2002
Dát tip
:))) taky jsem měla jiný představy pomoci:) *

Sama
22. 10. 2002
Dát tip
Přidám se - já bych taky řekla, že toto je méně fejeton než jiné z cyklu Deníků a nočníků H.V. - ale bavila jsem se při čtení náramně, přesně volená slova i něco navíc... moc se mi líbí představa mladé servírky, která při svém tempu může zkolabovat, nebo autora citícího potřebu zachraňovat zvlášť pětatřicítky a ty mladší, ještě víc autora (s průkazkou) u té mísy...Vypadá to jednoduše, ale čím víckrát si to čtu, tím lepší mi to připadá, isn´t it?

Seregil
22. 10. 2002
Dát tip
Fejeton, nefejeton - svým způsobem to je výpověď fejetonistického rázu ... Takže já bych to tak nehrotil....

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru