Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

5. prosince 2002 - čtvrtek

12. 12. 2002
10
0
1797
Autor
horák

5. prosince 2002 - čtvrtek

 

Vždy, když se chystám zkoušet, půlka třídy má narozeniny a druhá půlka svátek. Naplánované písemky se pravidelně kryjí s Dnem ptactva, kosmonautiky či výročím spuštění prvního jaderného reaktoru. S Mikulášem však nikdo moc neoperoval. Všichni tušili, že by se těžko vyhnuli bonmotu o pestré nadílce.

 

Psaním dnešního zápisu si krátím dlouhou chvíli způsobenou čekáním na Mikuláše s čerty a andělem. Scénář akce je už několik let obdobný. Stejně jako ostatní kolegové obdaření malými dětmi si najmu několik studentů ochotných vzít na sebe za úplatu vousy z vaty a makeup ze sazí.

 

Vedle svého stolu v pracovně mám nyní tři tašky a střežím je před kluky. V okamžiku, kdy mi zatelefonuje kolegyně Lenka, budu chvíli dělat, že se nic neděje, pak nacpu igelitky do batohu a půjdu jako k nějakému kámošovi. Venku budu mrznout a děsit se, že mého Mikuláše dostaly cikánské děti hozeným dělbuchem.

 

Myslel jsem, že tento rok od čertovské taškařice upustíme, ale kluci se rozhodli dělat, že ještě na Ježíška i Mikuláše věří. Skoro to přičítám jejich vychytralosti. Mají strach, že by přišli o jednu z možností, jak babičkám provětrat peněženky.

 

Ale stejně jsou nervózní. Normálně, když někdo zazvoní, běží ke dveřím, ale před chvílí zůstali sedět a musel jsem se zvednout já. Oni si mezitím rychle zopakovali problematické sloky naučených říkanek.

 

Ve výtahu studentům prozradím všechny neřesti svých potomků od dloubání se v nose a plivání zubní pasty vedle umyvadla, po celoroční vysmívání se čertům.

 

Až se stydím napsat, jak nevýchovně to vypadá dál. Hynek si rychle odříká svoje, Vítek začne řvát a nakonec bude zařezaně sedět v rohu. Šárka vyměkne a zaleskne se jí v očích, možná i slza ukápne. Děda se tomu bude smát a vše natočí na kameru. Babičky ještě přihodí další průsery mých synů.

Kdyby se to nakonec odehrálo jinak, tak to ještě přepíši, ale dost o tom pochybuji.

 

 

P.S. No, sláva! Moji synové vstoupili do další fáze svého života. Fáze nazvané: Ničemu nevěř. Večer pečlivě vyplnili kulturní vložkou.  Mikulášovi a jeho ansámblu však rovnou řekli: „My stejně víme, že jste tátovi žáci a děláte to kvůli lepším známkám."


Nic proti, ale mohá to k tý lepší známce? Není to čistě náhodou trošku krutý strašit děti čertem? Co takhle něco víc realistickýho? Teď válka, nebo skončení oblíbený telenovely....... :-D

Rimmer
28. 12. 2002
Dát tip
:))))) *

ulita
12. 12. 2002
Dát tip
DOBRÝ!!!! (a pro mě jako pro potenciání učitelku i inspirující...) cikánské děti a dělobuch mě fakt dostal:)))

Astalavista
12. 12. 2002
Dát tip
:o)* My jsme zas běhali tělocvikáři pro cigára ... a s Mikulášem to mělo společného jen velmi málo...:o)

Apajda
12. 12. 2002
Dát tip
Mas teda chytry deti. S tyma problematickyma slokama je to jednoduchy, je sem Mikulasovi vypravela deset let furt tu samou basnicku, az ji pomalu umel nazpamet. Hele, nechces vydat pameti?

Cirilla
12. 12. 2002
Dát tip
:o))*

Bobísek
11. 12. 2002
Dát tip
Dáš jim ty lepší známky? :-))

aRmida
10. 12. 2002
Dát tip
obdivuju, že máš každý den o čem psát. a navíc takhle dobře!!!:-)*

Toxman
09. 12. 2002
Dát tip
:o)) Už jsem se skoro lekl, že napíšeš "Děda Mráz se tomu bude smát... " :o))*

Seregil
09. 12. 2002
Dát tip
Pěkný. Moc pěkný...

Josefk
09. 12. 2002
Dát tip
:-))) povzbuzení k vzpomínání :-)

Sama
09. 12. 2002
Dát tip
Nějak mi tam nesedí první odstavec, ale jinak fajn, příjemný čtení.*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru