Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Vznik

19. 12. 2002
16
0
5139
Autor
Danny

Nekonečná bílá plocha

Se začala vlnit

Náhlým vpádem

Kapky vzruchu

Barví se

Do strakata

Změnou směru

Velikosti

Nekonečnosti

Už jsou tu jámy

A hory

Už jsou tu Já, My

A hoře

Už rozvíjí se

Holá struktura

Už zvuky kryjí

Ticho

A pak se setmělo

A pak se rozjasnilo

A byl to den

A noc

Den nultý.

 


Kodynie
26. 02. 2003
Dát tip
To je zvláštní. Tahle báseň mi připomněla jednoho karlovarského básníka, kterého znám osobně, ale tady na Písmakovi jeho díla nenajdete, ale kdo je na toho básníka zvědavý, může se jít podívat na jeho stránku, má tam jednu svou sbírku básní. Adresu máte tady http://home.tiscali.cz/ca169735

alim
14. 02. 2003
Dát tip
a budis svetlo..a byl den prvni...no jo z cernot a z niceho nic...a kde jsi bloudil ty..?.-)) je to zajimave...:-))))t*

Toxman
22. 01. 2003
Dát tip
Albi: Ano, to je jedna z teorií. Ono je však ale docela dobře možné, že ani teorie velkého třesku není konečná, poslední a nejsprávnější... Jenom momentálně asi zrovna neexistuje "lepší" model. Podobné "(nad)časové" otázky mají často možná spíše filozofický základ, než přísně fyzikální. Jednoduše se dá zjistit, co se stane, když do vařící vody ponoříme vajíčko, druhé, třetí padesáté... S vesmírem je ovšem ta ukrutná potíž, že nosíme v kapse vždy maximálně jeden a ten se navíc netočí podle nás, ale my podle něj. :o)) O směru toku času se, myslím, nemáme asi možnost se přesvědčit, pokud nebudeme vně soustavy... musíme jen doufat..., snad převládá ten dopředný... :o))

Toxman
08. 01. 2003
Dát tip
Albi: Že je něco nulté, ještě neznamená, že to jde do mínusu. Navíc ona věta "...před vznikem "nebe" čili vesmíru (či počáteční singularitou..." je špatně sestavena z hlediska logiky. Ona totiž je on zmíněná singularita počátkem prostoru a času a tudíž mluvit o tom co bylo před počátkem času je, s prominutím, blbost, neboť bychom používali "náš čas" za svými hranicemi, kde prostě žádné "před", "po" nebo "teď" neexistuje... Je to podobné jako bych se třeba zeptal: "Jak silný je vodní proud za hranicí řeky - tedy na souši ?" Jen upozorním, že není nulový jak by se mohlo zdát. Vodní proud je definován jen ve vodě (nulový by mohl být v rybníce) na souši je prostě "nedefinován" :o)))

Albireo
08. 01. 2003
Dát tip
Toxmane, o astronomii něco vím. Takové rozpory vznikají ze snahy popsat strohé výsledky hodně odtažité matematiky slovy bez jejího použití. Prostě "pro lidi" se musí popularizovat, a to se neobejde bez zjednodušení, jako "uvnitř černé díry se měří čas v metrech a vzdálenost v sekundách" nebo "krátce po singularitě měl vesmír 7 rozměrů geometrických a 3 časové, jenže v inflační fázi se nadsvětelnou rychlostí nafoukly 3 geometrické a 1 časový a ostatní zakrněly". Nad otázkou "co bylo před velkým třeskem", či spíš "co vedlo ke vzniku počáteční singularity" se fyzikové a kosmologové vážně zamýšlejí. Ono to souvisí také s problémem "šipky času": proč čas běží od minulosti k přítomnosti - a musí to tak být?

Nuitík
02. 01. 2003
Dát tip
vidíte, jsem i tam, kde mě nečekáte, pozor na mě, jsem jako mor ;op :o)**

Seregil
24. 12. 2002
Dát tip
Je to zvláštní a takové decentně pochopitelnonepochopitelné....

Bacil
20. 12. 2002
Dát tip
Den nultý ->> nultík ->> Nuitík - a jsme na Písmáku :-)))

Miroslawek
19. 12. 2002
Dát tip
to mi připomíná, jak jsem si jednou skřípl kulky do zipu... ;o)))

clovrdik
19. 12. 2002
Dát tip
dobře napsaný; má to nápad a je to bez zbytečnejch slov .. určitě TIP

Miroslawek
19. 12. 2002
Dát tip
a vážně: míň ty představy programuj... nebo stejně, ale přidej ještě jinde... to není pouze matematika slov, strukturální vhled (i když taky)... trocha šílenství... a vím, že v Tobě je... tak se neboj běhu svých běsů

Danny
19. 12. 2002
Dát tip
Miroslawek: díky za žlutou kritiku, šílenství ve mně není trocha ale spíše víc... dávám ho např. do blbůstek (naposledy tuším rýmovaná šílenost)

Miroslawek
19. 12. 2002
Dát tip
no to já vím... právě proto jsem napsal, co jsem napsal... je třeba ho nasměrovat a uvolnit právě do vážných věcí

Wopi
19. 12. 2002
Dát tip
kousek vypíchlej Standou je opravdu výbornej

Armand
19. 12. 2002
Dát tip
už bylo vyřčeno nade mnou... takže jen **** :)

Josefk
19. 12. 2002
Dát tip
ano :-)

tanganika
19. 12. 2002
Dát tip
zaujimave***

*** Den nultý....nula má své místo v paměti; navíc číselná řada jí začíná 0000

Cirilla
19. 12. 2002
Dát tip
áno, zaujímavé t

Albireo
19. 12. 2002
Dát tip
Ten den nultý je skvělý nápad. "Na počátku stvořil Bůh nebe a zemi", takže nultý den je to, co bylo ještě před vznikem "nebe" čili vesmíru (či počáteční singularitou, jak se dnes říká). *

Jeanne
19. 12. 2002
Dát tip
************

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru