Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Bezpečnost práce

07. 01. 2003
18
0
2499
Autor
horák

Horákova učebnice chemie.

Bezpečnost práce

 

„Poslední přikázání zní: v laboratoři nebudete jíst, pít a kouřit," zakončil Horák své desatero zásad bezpečnosti práce při hodinách chemie.

„Co kouřit?" vykřikl Mašek a sklonil hlavu doufaje, že jeho prohřešek zůstane nepotrestán.

„Puberta," zamumlal učitel a pokračoval ve výkladu. „Představte si třeba, že nějaký ničema před vámi neuklidí své pracovní místo, vy přijdete, plácnete si tam chleba a po chvíli ho sníte. Anebo si do laboratoře přinesete láhev s pitím, následně vás zaujme pokus a vy v tom zápalu vypijete místo Mattoniho kyselky Horákův louh. O kouření už mluvit nebudu. Zbytečně bych ve vás vzbuzoval nežádoucí asociace."

Kluci se uchichtli, holky kroužením očima dávaly najevo pohrdání všemi jedinci mužského pohlaví od Maška až po Horáka.

To však již vyučující nevnímá a vytahuje na katedru nosítka se dvěma kádinkami. V jedné je nažloutlý a v druhé bezbarvý roztok. „Potřebuji krev!" dodává a očima se vpíjí do Maška.

„Já, já vám ji dám," vykřikne Beneš a jeho poďobanou tvář ozdobí úsměv. Zároveň kontroluje, které dívky si jeho hrdinství všimly.

„Pojď ty, Mašku! Beneše si nechám pro případ, že bych se v tobě krve nedořezal."

Maškovi se nechce a já se mu nedivím. Hlavně je mi však podezřelé, proč se mám v učebně bát i volně dýchat, zatímco o odběru krve pro chemické pokusy není v zásadách bezpečnosti ani slovo.

Vyvolaný spolužák s hraným úsměvem předstupuje před vyučujícího. Horák namáčí smotek vaty do nažloutlého roztoku. „To je dezinfekce," povídá a maže jím Maškův palec.

„Hmm, v palci bude asi málo krve. Pro tento pokus jí bude potřeba více," pronáší zadumaně a „dezinfekcí" maže zápěstí.

Třídou to zahučí, když z katedry vytahuje nůž s dvaceticentimetrovou čepelí a potírá jej roztokem z druhé kádinky. Pravdou je, že to všelijak zamlouvá, a tak tuto skutečnost postřehne jen menšina třídy.

„Připravenej? Tak jdeme na to."

Mašek napoprvé cukne, ale Horák jeho pravou ruku svírá pevně. Vzápětí se již ze zápěstí řine rudě zbarvená „krev".

„Jak to, že to nebolí?" jsou poslední Maškova slova, než zůstane bezvládně viset na učitelově paži.

 

Vysvětlení a doporučení

 

Ne, v tomto díle se učitel Horák ještě nezbláznil. Reakce nažloutlého roztoku chloridu železitého a bezbarvého roztoku thiokyanatanu draselného je pro nezkušené studenty mimořádně působivá. Vznikající tmavočervenou sloučeninou je thiokyanatan železitý. Celý proces dokumentuje následující rovnice:

 

3 KSCN + FeCl3 = Fe(SCN)3 + 3 KCl

 

Tuto reakci lze rovněž využít k důkazům železitých iontů.

Celé provedení je nenáročné - roztoky jsou citlivé v jakýchkoliv koncentracích a jejich příprava nezabere mnoho času. Úspěšnost produkce zaručí především herecké nadání, jehož úroveň lze následně měřit počtem studentů a studentek v mdlobách.


Lasy
30. 03. 2004
Dát tip
Tak tohle žeru :o)) Myslím, že takhle nás na gymplu nebavili a to je škoda - mimochodem - z chemie jsem měl vždycky dvanáct pětek v řadě a pak jsem to zachraňoval hromadným zkoušením z látky za celý rok - což má za následek, že esterifiakci si pamatuji do dnes. . . Lasy*

Elyn
18. 01. 2004
Dát tip
:) kouzelný....

Toxman
14. 02. 2003
Dát tip
Pěkná povídečka... celý název by mohl znít také: Bezpečnost práce aneb Horák řezníkem :o))**

Beast
10. 02. 2003
Dát tip
Tak jsem si právě připomněl, kterak ve sloučeninách dokazovat železité ionty:-) Dík. A nechtěl bys mě (resp. nechtěl byste mě, pane učiteli) obdobným způsobem připravit na zkoušku z Fyziky II, Matematiky III, Elektrotechniky a Základů mechaniky? To víte, času kvapem ubývá.....:-)

Beast
10. 02. 2003
Dát tip
Tak jsem si právě připomněl, kterak ve sloučeninách dokazovat železité ionty:-) Dík. A nechtěl bys mě (resp. nechtěl byste mě, pane učiteli) obdobným způsobem připravit na zkoušku z Fyziky II, Matematiky III, Elektrotechniky a Základů mechaniky? To víte, času kvapem ubývá.....:-)

Jimmi1
23. 01. 2003
Dát tip
Teda Horáku - tobě bych se nechtěl dostat pod kudlu - no asi ani na hodinu chemie ;-) Ale jinak perfektní a měl by jsi ućit některé učitele!!! *

Seregil
16. 01. 2003
Dát tip
Skvěle opět skvěle...

Rimmer
12. 01. 2003
Dát tip
Člověče, horáku, tak tohle má vážně šťávu. Připadám si, že žiju někde v budoucnosti. Že má Doktor z hor další sérii, to mě tak nevzrušuje, ale že má Horák úplně novou sérii. Navíc takhle didaktickou... Nepotrvá mnoho let a Komenský bude zapomenut v propadlišti dějin. Učebnice chemie budou tištěny s levou stranou s Horákovým příběhem, a s výkladem vpravo. Horákus pictus. Tohle bude vážně hit.

Pavson
07. 01. 2003
Dát tip
Líbilo se mi to. Ale mimoděk jsem si vzpomněl, jak jsme si při biologii určovali krevní skupiny. Jelikož jsem zbabělec, za pět korun mi kápnul na sklíčko trochu své krve spolužák Vejvoda. Profesorka biologie potom chodila od jednoho k druhému, kapátkem do krve vmísila jakousi tekutinu a určila nám, jakou kdo máme skupinu. Pointu si domyslíte. Vejvoda AB já s jeho krví B. Ale Horákovi bych věřil. *

m11
07. 01. 2003
Dát tip
chemii sem nenáviděl...............škoda žes nás neučil ty............. snad to ty malí chemici viděj taky tak........ tip............

Čmelák
07. 01. 2003
Dát tip
Tip - klub

Aki
07. 01. 2003
Dát tip
škoda, že nejsem učitel chemie, já bych řezal krky... :o))*

nin
07. 01. 2003
Dát tip
:-)))) dobře napsaný *

JASAN
07. 01. 2003
Dát tip
:-))))))))))))) Díky bohu, že moje děti nechodí do školy v České Lípě.

Mochomůra
07. 01. 2003
Dát tip
:o)

Josefk
06. 01. 2003
Dát tip
:-)

Sama
06. 01. 2003
Dát tip
Má to říz!***

aRmida
06. 01. 2003
Dát tip
no horáku, když už si z té chemie vůbec nic nepamatuju, býval bych chtěl mít aspoň za učitele tebe!:-)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru