Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

DEFINICE NORMALITY

15. 02. 2003
2
0
1641
Autor
kastelán_50

Z první knížky aforismů na téma JAK VIDÍM SVĚT z roku 1985.... Toto navazuje na včerejší předmluvu. K první stati onoho sborníku: Gordon.W.Allport: PERSONALITY: Normal and Abnormal.Ten pán ve svém :" ještě slovo nakonec " uvádí m.j. :" Ve skutečnosti jsem totiž řekl, že kritérium, které hledáme, nebylo dosud objeveno. A nejspíše se jej nepodaří objevit ani psychologům, ani filosofům, pokud nebudou spolupracovat.... Konečná formulace problému může být nalezena jen ve spolupráci obou oborů, a totéž se týká i možnosti jeho správného vyřešení..." Pochopil jsem to jako výzvu k definici a navíc si myslím, že tohle zrovna je věc, kterou má moje Teorie Dimenzí vyřešenu - nebo aspoň vyřešenu jasněji a lépe.

 

J.Kastelán                                                                                                  1985

                   DEFINICE  NORMALITY                                      

 

     Normální ve smyslu etymologickém je to, co odpovídá  N O R M Ě,  která vládne v té či oné společnosti ( skupině ...  atd.). Už v této fázi záleží na lidské biologii - zda se norma odvozuje více od nějakého diktátora, anebo spíše od populace jako takové. Tak se například na pozadí zájmů nějakých skupin lidí či většiny populace konstruuje  hledisko morální či společenské vhodnosti.  

 

     Pokud však normalitu nechceme chápat jen z hlediska statistického -  jako statistický průměr anebo oblast největší četnosti  výskytu, potom nastupuje  HLEDISKO  FUNKČNÍ :

 

     " Normální je člověk, který je sám sobě fungující jednotkou a současně se dokáže bez destrukcí vyrovnat s tlakem relativních norem ( společnosti ....) . "

 

     To je podle mne nejsprávnější, poněvadž nejblíže skutečnosti. Neboť člověk a jeho biologie fungují jako celek - kdežto hledisko statistické, psychologické, hledisko legislativně zakotvených norem , hledisko morální či společenské vhodnosti atp. vystihují vždy jen určitý úsek lidské biologie, který jsme " abstrahovali " od ostatních souvislostí, a tím pádem nám sám nemůže podat plně uspokojivé vysvětlení.

 

     Novum funkčního přístupu je v tom, že nebere člověka jen z hlediska  RELATIVNÍCH NOREM  , kterými jej poměřují druzí, ale též z hlediska jeho samého jako ABSOLUTNÍ     DIMENZE.              

                    ________________O__________________

 


ondrech
25. 10. 2004
Dát tip
o tom by se dalo diskutovat neboli - ten, kdo se chova normalne, tak je ve svy podstate nenormalni a naopak.

Notreal
15. 02. 2003
Dát tip
hmmm....

katugiro
15. 02. 2003
Dát tip
zajímavá formulace, dokonce velmi přijatelná... * jestli tu bude někdo diskutovat, pošlete mi časem avi :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru