Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Zhmotnění strachu (část I.)

26. 04. 2003
1
1
3801
Autor
Notreal

Tajuplný obraz - ten název jsem změnil. Protože příběh dostane úplně jiný rozměr... Tohle je spíš jen takový úvod do sérií povídek, které hodlám vytvořit.....takže se těšte - nebo spíš bojte..... Tohle dílo jsem tu už jednou zveřejnil - jenomže jsem jej nyní upravil. Takže se na mě nezlobte... Je to jen úvod ke knížce o kterou se budu pokoušet....

Když zavírám s nocí okno, vniká do chaty chlad....a pověstná lesní nálada, před blížícím se úplňkem. Noc pomalu proplouvá mým pokojem a toužebně obepíná každým svým stínem vše, co se jí postaví do cesty. Paprsky slunce končí za tajemnými horami a nad celým lesem se vyhoupne žezlo Noci. Hluboké oči měsíce vystoupí na tmavou oblohu a začínají proudit tiché doušky Noci.


Má oční víčka pomalu těžknou, ale spát ještě nepůjdu. Svoji zbývající energii věnuji své nové kresbě. Zapálím poslední kousky červených svíček a přichystám si všechny barvy ke tvorbě, jako to dělávali moji předkové. Ty časy jsou už pryč. Nechali mi tu jen vzpomínky..
Příliš mnoho barev mi tu nezbývá.
Ani v šuplíku nejsou žádné jiné. Nezbývá, než vyzkoušet, co dokáže moje představivost...
Na prošedivělé plátno nanesu kousek černé, avšak po brzkém šudlení kolem dokola mé veškeré nápady odcházejí....Kam zmizely všechny nápady, které jsem si uchovával po celý den ?


Venku se rozfoukal silný vítr. Na okenní římse se najednou objevila černá silueta nočního dravce. Ve stínu jsem hned nepoznal o jaký druh se jedná, ale napadlo mne, že bych jej mohl zahrnout do svého zatím nicneříkajícího obrazu. Během chvíle se mi podařilo hlavní rysy okřídlence namalovat, jenomže po několika minutách daný objekt zmizel.....Nezbývalo mi než abych pokračoval po paměti.


Okení dveře byly pootevřené a vítr pomalu profukoval do pokoje. Vstal jsem a vydal jsem se okno zavřít. Venku je šero, není už vidět téměř ani na měsíc a listí šustí kolem stromů do vystouplých spirál. Pořádně zavírám okno, ale v tu chvíli se dokořán rozletí dveře.

Mráz propíchne mojí páteř ledovým dechem a moje oči se chrání před ostrým větrem, jenž divoce vane dovnitř. Svíčky ve chvilce zhasnou.

 

Najednou se všude rozhostí klid.

 

Kruhové obláčky kolem obrazu vyvstaly z prachu pod plátnem a vytvořily mi nový námět - snad dívčí hlavu ?...a tajemné oči.
No alespoň něco, pomyslel jsem si. A s chutí jsem se vrhnul do práce. Celá událost mne posílila a najednou jsem měl plno sil. Obraz však pomalu začal ovládat moji mysl.

Každým dalším tahem jsem cítil sevření v srdci a mozek se mi silou kroutil jako  blázen v kazajce.

Moje nohy ztuhnuly a celé tělo sevřel pocit marnosti. Přestal jsem přemýšlet nad jinými věcmi - mým jediným posláním v danou chvíli bylo dokončit obraz.

 

Venku se rozehřmělo a venku začalo opět děsivé peklo. Déšť bubnoval do oken a blesky srážely k zemi stromy. Vnímal jsem jen okolní atmosféru - veškerý zájem o  to co se venku děje pominul. Seděl jsem na židli jako zhypnotizovaný otrok, jenž střemhlav hledá cesty, jak načrtnout další obrysy těla ženy. Žhavé panenky očí si prohlížely každý můj záchvěv v obličeji. Erotická prázdnota a vzrušivé pocity teď úplně procházelo skrze mě.

 

Sevření v hrdle....bolest prstů - ovládání.....bezmoc
áchh....co to proboha je??

 

Bubnování se přesunulo z venku k mým ušním bubínkům - tanec deště rozechvěl moje ruce a šedá mlha pomalu vstupovala k mým rtům....Tisíce výkřiků procházeli každým čmárnutím po plátně. S každým další se my v hlavě rozeznívaly dlouhé výkřiky....Jako by si nějaká síla pohrávala s mým mozkem a roztahovala jej ze strany na stranu..

 

upadnul jsem.....do bezvědomí....

 

 

 

Jemný chlad pohladil má ústa....pomalu otvírám oči - jsem obklopen mlhou, která je probarvená skrz na skrz rudým tónem barev.

 

Nemohu uvěřit svým vlastním očím....obraz stojí uprostřed místnosti - a je zahalen černým pláštěm . Co se jen mohlo stát? Nějaká neznámá síla? Dokončil jsem snad obraz v úplné agónii?
Neváhal jsem a a zvednul jsem se. Pomalu jsem zavřel dveře a otočil zpět směrem k obrazu. Má zvědavost byla nesmírná....jednou rukou jsem oddělal plášť pryč......

 

 

(...pokračování příště...)


1 názor

Frakoun
09. 07. 2017
Dát tip

Líbí se mi tempo.


Orfea
09. 01. 2005
Dát tip
krásný....

Notreal
09. 01. 2005
Dát tip
Orfea - díky ty další díly už tomu dávají smysl

Jess
02. 05. 2003
Dát tip
Moc moc moc líbí. Ano, jen tak dál, ale ty červený svíčky (pro toho, kdo ví o co jde) zaváněj až příliš elementarismem...

Azzazela
27. 04. 2003
Dát tip
No tak teď nevim obraz byl ....?přirozenější? nebo tak něco....

Notreal
26. 04. 2003
Dát tip
:o) nenaštvala - já jsem to jen opravoval a a pak se mi to smázlo - za Tvoji kritiku jsem Ti vďěčný :-) jak jsem již poznamenal je to jen úvod ke knížce, která odhalí pravý původ mého nicku NOTREAL :-)

Evita
26. 04. 2003
Dát tip
jen tak dál....

fungus2
26. 04. 2003
Dát tip
Hm. Líbilo se mi to. Jsem zvědav co bude dál.

Kajman
26. 04. 2003
Dát tip
hele viděl's ,,Smrtelné zlo 2 ?" je to dobrý, strašidelný

Fagus
26. 04. 2003
Dát tip
Tvé dílo je zatím příliš popisné. A občas opakuješ stejné slovo ve dvou po sobě následujících větách, což poněkud brzdí spád (Noci, noci,,Venku, venku,, Výkřiků, výkřiky ...). Co jsou to okenní dveře - je to snad báseň, abys zde používal toto spojení? "Blesky srážely k zemi stromy" - "Blesky srážely stromy k zemi" --- Co se ti víc líbí? Je to psáno místy s dětskou naivitou - ještě bych to přepracoval, vynechal zbytečné věty a více svázal jednotlivé pasáže. Máš tam několik gramatických chybiček. Konec je přímo seriálový - povedlo se ti udržet čtenáře v napětí. Námět hodnotím jako velmi dobrý - lidi se chtějí bát. Jen to zkus ještě přepsat, než to vydáš knižně. Držím palce. A promiň - chtěl jsi kritiku:-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru