Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Podivnost

15. 05. 2003
3
0
1801
Autor
aldebaran

Je to takový můj pokus o prózu, tak se ničemu nedivte. Je to jen takový úlet.

 Těžké dubové dveře se pomalu otevřely a do temné hradní chodby vnikl pruh denního světla. Závan ranního větru rozevlál cáry pavučin a sfoukl již zkomírající plamínek jednomu ze svítidel.

 Ve dveřích se objevil vysoký statný muž v hnědém cestovním plášti. Špinavý klobouk zaražený hluboko do čela mu témě zakrýval obličej. Dlouhé šedivé vlasy splývající až k ramenům napovídaly, že už to nebude žádný mladík.

  Muž vstoupil opatrně do chodby. Z pod pláště vytáhl ostrou mačetu a připravil se na nejhorší. Hlavou se mu honila jen jediná myšlenka. Musí, co nejdřív zabít zy odporné stvůry,které mu předešlou noc rozsápaly koně a málem dostaly i jeho samotného.

  Pomalým váhavým krokem se vydal kupředu. Tiše našlapoval po kamenné dalžbě a ostražitě sledoval své okolí. Jeho nejistá chůze rozvířila letitou vrstvu prachu, která se teď v podobě drobounkých částeček snášela pomalu k zemi.

  Konečně dorazil na konec chodby a stanul před vysokými dubovými dveřmi. Kamenné ostění zdobené propletenci lidských těl vypadalo dosti děsivě. Všechna ta propletená těla, křičící a sténají cí obličeje naháněly hrůzu. Jenže on teď neměl čas se jimi zabývat.

"Dáme se do práce Van Helsingu", řekl tiše a sáhl po studené železné klice. Silně ji stiskl a zatlačil. Ozvalo se slabé vrznutí a dveře se o kousek otevřely. Ze vzniklé mezery začal proudit teplý vduch provoňený zvláštním exotickým parfémem. Jeho omamná vůně v mžiku přivolala vzpomínky na předešlou noc.

 Van Helsing vstoupil opatrně dovnitř, udělal pár kroků a zastavil se. Ke svému údivu se ocitl v přepychovém pokoji s vysokým kazetovým stropem. Sluneční paprsky pronikaly skrze dvě velká okna a ozařovaly každičký detail jeho rozmanitého vybavení. Studené stěny pokryté koženými tapetami zdobilo množství starých obrazů, z nichž jeden byl zakryt hedvábným přehozem.

  Van helsing si pečlivě prohlédl komnatu. Zdálo se, že tu nikdo není. Pomalu tedy přistoupil k zakrytému obrazu a chtěl se ze zvědavosti podívat, co se za ním ukrývá. Sáhl po přehozu.

 Jedno z oken se silným poryvem větru prudce otevřelo. Vzniklý průvan zabouchl dveře od komnaty a uvolnil přehoz, který se teď rychle snesl k zemi.

Vylekaný muž zůstal nehybně stát jako socha. Ještě silněji svíral mačetu a očima kmital ze strany na stranu. Takový hluk přece někdo musel slyšet! Avšak zdálo se, že tomu tak nebylo.

 Van helsing si oddechl a otočil se k tajemnému obrazu. Před sebou spatřil velké benátské zrcalo pokryté prachem a pavučinou. Zadíval se na svůj špinavý obličej s několikadenním strništěm vousů a usmál se. Za jeho zády se objevila ženská postava ve zvláštních bílých šatech splývajících až k podlaze. Její safírové oči směřovaly na nezvaného hosta. Potichu se k němu přibližovala. Při pohledu na jeho krk se líbezně usmála.

Van Helsing stále sledoval obraz ve zrcadle. Zjistil, že ukazuje daleko víc, než by se zdálo. V jednom z koutů skrytém ve stínu pokoje stála malá sloupková postel s nebesi zakrytá zavěsem. Když ji sledoval prvně, zdála se být prázdná. Jenže teď. Závěs byl mírně odhrnutý. Za jeho zády se ozval  šelest a pak tiché cinknutí. Muž okamžitě pochopil, co se děje. Stiskl v ruce mačetu a prudce se ohnal dozadu. Ozval se tichý výkřik a k zemi se sesulo bezhlavé ženské tělo, které se při dopadu změnilo v hromádku prachu a ztrouchnivělých kostí.

 Van Helsing překročil pozůstatky ďáblovy nevěsty a jeho zrak se upřel na onu postel. Pomalu k ní přistoupil a odhrnul červený sametový závěs. Na měkkých polštářích ležely v objetí dvě nádherné ženy . Vypadaly jako by spaly, jenže ani jedna z nich nedýchala. Odpočívaly tu totiž zbylé ďáblovy nevěsty.

 Van Helsing se rozhodl k ráznému činu. Uvolnil jednu ženu z objetí té druhé a odhrnul jí dlouhé havraní vlasy z krku. Pozvedl mačetu, napřáhl se....

Blik. Televize se vypnula.

"Sakra, mami, co děláš?" křičela Katka," vždyť ji ještě nezmasakroval".

"Nic takovýho , děvenko", řekla paní Balážová," nejsi ještě plnoletá. Na takový filmy se nebudeš dívat. Maš štěstí, že jsem to vypnula právě teď. Jinak bys přišla k psychické újmě".

 Katka cosi tiše zabrblala na její účet a naštvaně opustila obývací pokoj. Prošla potemnělou chodbou a zmizela ve svém pokoji, kde se nešťastně svalila na postel. Zabořila obličej do květovaného polštáře a dala se do breku. Stále nemohla uvěřit tomu, co se stalo. Tak dlouho vyčkávala až mamina usne, aby se podívala na vytoužený film a ona.. Ona! Ji ho klidně vypne zrovna v tom nejlepším.

  Katka zvedla hlavu a zadívala se ke dveřím pokojíku. Zvedla pěst a pohrozila: "Až budu velká, vypadnu odsud a všem usekám hlavy. A první budeš na řadě Ty!"

 S touhle krvavou představou se poklidně schoulila ve své růžové postýlce, objala medvídka a poklidně usnula za zvuku mrouskání kočičích milenců pod okny.


Seregil
08. 04. 2004
Dát tip
Pěkný vyprávění...***

Kodynie
22. 05. 2003
Dát tip
Umíš hezky vyprávět. Teď ještě nějaký zajímavý námět na kterým by sis to mohl pocvičit. Pointa mne dostala.

_Jap
21. 05. 2003
Dát tip
VÍTĚSTVÍ ..... mám ho, vítám tě aldasberane škoda, že sem to četl už dřív.....stejně JaP dává TIP

Michalka222
18. 05. 2003
Dát tip
Mno, možná je ten konec trochu přehnanej (ten poslední odstavec- Katka zvedla hlavu a zadívala se...) Ale je to, vtipný, chvílema i napínavý a celkem povedený. Líbí se mi to... TIP

Kandelabr
15. 05. 2003
Dát tip
no přílišnou originalitou to tedy netrpí. Taky by neškodilo si to po sobě aspon jednou přečíst je tam chyb a překlepů jak máku. chtělo by to přidat ještě nějaký forek, aby to nebylo tak samoúčelné. jinak tě vítám na písmákovi :)

Cirri
15. 05. 2003
Dát tip
nemalo by byt van Helsing ? ... ale pointa sa mi pacila ;-) inak som videla nedavno GhostShip, tiez sa to tam odsekavalo ;-)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru