Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

PRÁCE SE ČTENÁŘEM

27. 10. 2003
5
0
2679

Když mi – coby studentce gymnázia – nastal čas rozhodování ”co dál”, na celé čáře vyhrála knihovnická. Tedy Vyšší a střední odborná škola informačních a knihovnických služeb v Brně Řečkovicích. Díky kamarádce, která navštěvovala maturitní ročník zmíněné instituce, jsem v den otevřených dveří měla nejen možnost zhlédnout interiér budovy, ale také jsem se zúčastnila jedné vyučovací hodiny předmětu Práce se čtenářem. Ukázněně jsem usedla do poslední lavice u dveří, jsouc připravena – oproti svému tehdejšímu zvyku trávit co možná největší část vyučování čtením pod lavicí, v některých předmětech i drze na lavici – bedlivě dávat pozor. Jen co hodina začala, přišel mi dopis od jednoho studenta z poslední lavice u okna. No, dopis, jestli se tak dá říkat kusu toaletního papíru s lakonickým textem: ”Slečno, co jste zač?” a připojeným dodatkem “(comte et comtesse)”. Zvláštní. Ve škole, kde jsou výhradně vyučovanými cizími jazyky angličtina a němčina, to bylo přinejmenším pozoruhodné. Dále se naše konverzace vyvíjela následovně: “L’étudiante potentielle.” “C’est admirable.” “Mais je devrai beaucoup de chance. (L’examens sont trés difficiles.)” Následuje náhlé sklouznutí k rodné řeči: “O štěstí můžete mluvit, až se sem nedostanete.” “Myslíte? Proč?” “PROTOŽE MÁTE UŽ DÁVNO POD EIFELKOU TANČIT KANKÁN A NE SE S JAZYKEM (JAK JSTE SLYŠELA) KNĚŽEN A KNÍŽAT ZAHAZOVAT V ČISTĚ ANGLO – SASKY NASMĚROVANÝCH ŘEČKOVICÍCH. JINAK SBOHEM VERSAILLES ET MONTMARTRE A VÍTEJ STONEHENGSKÝ BALVANE A MNICHOVSKÁ BUŘTÁRNO.” Doufám, že se na mě za použití těchto řádků jejich autor nebude zlobit. Já mám ten nádherný vzkaz psaný originálním rukopisem schovaný dodnes. Myslím si, že právem zaujímá čestné místo mezi mými poklady.

A pointa? Nepodceňujte studium cizích řečí. Copak víte, s kým si kdy budete v jazyce kněžen a knížat dopisovat na kusu hajzlpapíru?


houda
20. 09. 2005
Dát tip
...také krátké, ale příjemné..

Dotek
22. 12. 2004
Dát tip
To mi připomělo ten úžasný vzkaz od Kroupy: "Sejdeme se na hřbitově" :-) Romantika se prostě nezapře :-)

Dotek
22. 12. 2004
Dát tip
Vaud: U nás na škole kolovalo podobné psaníčko. "Jestli chceš se mnou spát, usměj se." Veselé bylo, že sice nikdo nevěděl kdo to poslal ani komu, ale při předání (mezi jakýmkoliv pohlavím) se tomu minimálně pousmál každý. :-)

Nicollette
11. 12. 2004
Dát tip
kouzelný :-))) slyšela sem, že na týhle škole se musí přečíst pěěěěkný hafo knih - budeš asi velmi sečtělá...

Vaud
01. 12. 2004
Dát tip
:-))) * Já jsem měl jednou šílenej kašel a dostal jsem vzkaz (nevím od koho): jestli mě miluješ a chceš se mnou chodit, tak dvakrát zakašlej. Až dostaneš kašel, tak si na mě vzpomeň, že jednou zakašlat nejde...

Jerome: www.vosis.cz

Dero
27. 10. 2003
Dát tip
To je krásný ... :o) ***

Jerome
27. 10. 2003
Dát tip
juj, to je přesně ta škola na kterou se za dva roky chystám :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru