Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

DVAKRÁT TOLIK

01. 11. 2003
4
0
2472

Každý z nás jistě důvěrně zná ty zabité víkendy, večery a – v horších případech – i noci strávené pouze v exklusivní společnosti nějakých – jistě neskonale záživných a srozumitelných – učebnic, litrů čaje a nezřídka i úporných – všudypřítomným zákonem schválnosti přivolaných – bolestí zad, hlavy, zubů či čehokoli podobného. A protože jednou z nejoblíbenějších lidských činností je odkládání jakýchkoliv nepříjemných povinností na poslední chvíli – vždyť předtím ještě NUTNĚ MUSÍME zajít do kina, projít se s milovanou bytostí v parku, shlédnout v televizi důležitý fotbalový zápas, telefonicky pokecat s kámošema, nastudovat módní trendy na letošní zimu, poslechnout si nové cédéčko starého slavíka, vyzkoušet cizokrajný recept na exotickou pochoutku, uklidit, koupit si plavky, navštívit zbrusu novou kavárnu za rohem, důkladně ochutnat letošní burčák a užít si nějaké to odpoledníčko sladkého nicnedělání…!!! – obvykle nechybí napětí blízké usedavému pláči, infarktu, hysterickému záchvatu či nervovému zhroucení.

Když jsem jednoho dne – tedy, přesněji o půl jedné ráno – seděla – téměř na pokraji zoufalství – už sedmou hodinu nad šesti maturitními otázkami z angličtiny, pijíc už třetí litr zeleného maté, na mysli mi tanula jediná věta. Já už nemůžu. Já už nemůžu, já už nemůžu… JÁ UŽ NEMŮŽU, říkala jsem nahlas. Náhle jsem se musela smát. Ne, nezbláznila jsem se ze zahlcení učivem. Jen jsem si vzpomněla na našeho bývalého vedoucího z tábornického oddílu. Když jsme se, kňourajíce pod tíží nákladu na zádech, trmáceli do prudkého kopce, řekl nám nezapomenutelnou větu: “Když si někdo myslí, že už nemůže, tak může ještě dvakrát tolik”.


houda
20. 09. 2005
Dát tip
svatá pravda... na fejeton trochu kraťounké... (a nechceš si opravit: jednou z nejoblíbenější lidskou činností?)

Dotek
22. 12. 2004
Dát tip
Ano, ano, když si myslím, že mi už hůř být nemůže, většinou přijde ještě dvakrát něco horšího :-)) ...a taky se to dá přežít :-)

Já nevím, mně tento moudroplk někdy docela pomáhá..

katugiro
15. 12. 2003
Dát tip
pokud člověk opravdu pozná, že nemůže, podle mě ho moudroplky nezachrání...

Milly
15. 12. 2003
Dát tip
Tak tohle znám...celý...( taky se dá pít ještě kafe a žrát k němu čokoláda-to pak celej další den krásně bolí břicho )....ale někdy už vážně nemůžu!!!! :-))) *

katugiro
30. 11. 2003
Dát tip
vedoucím tábornických oddílů se to vždycky mluvilo... kdyby jen věděli, jak dlouho ty jejich moudroplky zůstanou ubohým táborníčkům v paměti... takže pointa mě zrovna nenadchla... ale jinak se mi to líbilo dosti * a oceňuji správné (i vkusné) použití přechodníků :)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru