Narozeniny

Narozeniny jsou pro každého oslavou dokončeného roku, zapití úspěšně přežitých 365-ti dní. Každý tento cyklus je završen více či méně ulítlou veselicí, kdy připíjením na zdraví dotyčného systematicky ničíme deriváty alkoholu to své vlastní. Během našeho života se mění intenzita oslav, seskupení osob a následky požívání destilátů a to podle věku, finančních možností a fyzické odolnosti.
Zdětství si každý pamatujeme asi jen určité narozeniny a to snad jen podle množství vytoužených hraček, které jsme dostali.

29. 11. 2017
2
5
167
Blbůstky

Předvánoční

Vánoce se blíží, každý znás začíná chtě nechtě uvažovat o dárcích pro své milované a blízké. Zapomenout fakt není možné - čerty a Mikuláše nám strkají vnákupních centrech pod nos prakticky od půlky září, vrádiu pravidelně a škodolibě odpočítávají dny do Štědrého dne a vtelevizi už jedou reklamy na možnost vyměnit si dárky za jiné vpřípadě, že Ježíšek nevyslyšel prosby či byl silně natvrdlý a nepochopil, že diamantem byl míněn prsten a ne vrták a kotouč od Husqvarny.
Pokud se vydáte o víkendu do nákupních center, můžete si připadat neskutečně mazaní, že nenecháváte vše na poslední chvíli a jedete už pár dárků nakoupit na začátku listopadu. Při příjezdu nejspíše zjistíte, že podobně mazaných lidí se bohužel vtento čas sešlo asi tak dva a půl tisíce.

16. 11. 2017
2
2
208
Blbůstky

Děti

Příroda si pro zachování jednotlivých rodů vymyslela neustálý kolotoč zrození a umírání – podle mě velmi nepohodlný způsob trvalého osídlení naší planety. Zvířata si vcelku vklidu jedou po své stejné a neměnné vývojové linii, maximálně občas jeden druh sežere druhý, člověk smrtelně zamoří kus jejich prostoru nebo se nějaký hvězdný šutr postará o celkovou čistku. U lidí, kteří sami sebe berou jako nejvyspělejší stádium života a filozoficky přemýšlí o svém bytí ve vesmíru, není rozmnožování, smrt a neustálá výchova nových mláďat podle mě zrovna nejefektivnější způsob vývoje vpřed. Vkosmickém měřítku je délka našeho života směšně krátká doba a výchova nových a mladých jedinců, kteří se rodí a navíc i několik let zůstávají absolutně bezmocní a bez znalostí, je nepřiměřená sázka do loterie na cestě ke vzestupující vzdělanosti a celkovému posunu kosvíceným zítřkům.

16. 11. 2017
2
4
218
Blbůstky

Romantické filmy

Romantické filmy jsou zlo. Naprosté peklo, jehož návykové a destabilizující účinky na lidské tělo a psychiku by se daly zařadit na úroveň škodlivosti požívání alkoholu, tvrdých drog a pravidelného sledování politických debat. Už od malička jsou dětem podsouvány nesmyslné životní scénáře a zmatené holčičky si nesou do života ve své hlavičce naprosto scestné představy o existenci prince na bílém koni, chudých Popelkách co jen tak oblbnou místního následníka trůnu a že pro šťastný a bohatý život postačí políbit nějakého nechutného netvora, který se rázem změní na doživotně pohledného milionáře, kterého vám závidí nejen nevlastní sestry. Mohlo by se zdát, že cílová skupina pro vymytí mozku jsou převážně ženy, ale musím se zastat i mužské části populace - chlapcům je taktéž mnohokrát mylně podsouváno, že postačí výborně tančit a padnou vám oddaně knohám bohaté dědičky nějakého impéria nebo být asi tak zhruba 16 let totální loser než se mimochodem dozvíte, že jste mimozemského královského původu a patří vám asi tak 200 planet vgalaxii XY, kdy nárok na ně vybojujete pomocí nějakého sofistikovaného bojového umění, i když jste doteď neuměl vtělocviku udělat ani výmyk na hrazdě.

10. 11. 2017
2
3
211
Fejetony

Nejsou lidi

Nejsou lidi na práci. Prostě nejsou. Zeměkoule je přelidněná, ekologové, sociologové a politologové bijí na poplach a upozorňují nás na tenčící se zdroje a přesto, když chcete sehnat lidi do výrobního procesu, potíte krev, slibujete jim modré znebe a malujete budoucnost vrůžových barvách sduhovými jednorožci. Pokud se vám podaří přesvědčit jednoho človíčka zdeseti, aby nastoupil a manuálně pracoval, jdete se zradosti opít.

10. 11. 2017
3
3
213
Fejetony

Diskotéka

Jsem ve středním věku, už dávno necítím každý pátek a sobotu nutkavou touhu vyrazit do víru nočních vesnic a okresních měst a vlnit se divoce vrytmech všech aktuálně frčících hudebních stylů vnejrůznějších místních kulturních zařízeních. Tyto večery patřily důkladné přípravě – od oblečení, přes Holywood make-up až po lakem vyztužené kreace na hlavě. VPETce sebou namíchaná dobrota světových značek Coca-Cola + Klášterní tajemství. Ve dvaceti by mi připadalo nemyslitelné trávit víkendy jinak a pamatuju si, jak jsme se lehce pohrdavě podivovali, když se někdo starý a podnapilý (rozuměj – asi čtyřicet) na zábavě objevil.

10. 11. 2017
1
1
163
Fejetony
Nahoru