Problémy s elektřinou

Od dob, kdy jsme přestali svítit svíčkami a Edison se pohádal s Teslou, až mu popraskaly všechny žárovičky, využíváme zdroj zvaný elektřina. Tesla sice upozorňoval několikrát, že tato energie může být pro všechny zcela zdarma (stačí si sednout na židli uprostřed blesků, tak, jak sám velký vědec předvedl na mnoha dobových fotkách), ale žárlivý Edison a jiní konkurenti (Einstein, Bell, bludička Julie. ) mu pak zbourali všechny jeho elektrické zkušební věže, poštvali na něj exekutory, a tak Tesla až do konce života živořil v jednom hotelovém pokoji, nazlobeně krmil holuby a my musíme za trest platit faktury za elektřinu, až dokud na Zem nespadne meteorit, a nebo nás neunesou ufoni na jinou planetu.
Tím chci říct, že mi také jedna taková přišla do schránky.

14. 10. 2018
3
4
341
Fejetony

Kryštof a velká vesmírná loupež

Prolog ke knize
Všudybyl Znalý, známý kosmický kronikář a jeden ze sedmi Bohů, seděl u psacího stolu a rozjímal nad svým božským úkolem. Nebyl si jist, co má zaznamenat do Kosmické kroniky. Jeho zlaté pero s hvězdičkou na špičce tentokrát neklouzalo po papíře tak svěže. Dnes nebyl v dobrém rozpoložení, cítil se poněkud unaven.

23. 01. 2023
1
2
137
Próza na pokračování

Záchodová revoluce

Tento týden se mihla tiskem vcelku nenápadná zpráva o záchodech s dvojitým splachováním. Stanice BBC uvádí, že každý den unikne zbritských "dvoutlačítkových" toalet asi 400 kvadriliónů litrů vody (a to skoro ani nepřeháním). Pojďme si hned v úvodu nalít čistého vína a přiznejme si, že většina z nás má tyto úsporné, zcela očividně děravé, záchody doma a tím se z toho stává velký a celosvětový problém. (Chválím ty, kteří si prozíravě nechali starý, muzejní exponát s jedním tlačítkem a poctivě tak recyklují vodu, kterou si pak po vyčištění nalijí z vodovodu do skleničky).

30. 09. 2020
1
2
229
Fejetony

Ufoni v karanténě

Také jste si všimli, že se letos vůbec nemluví o UFO a na všech televizních stanicích přestali ukazovat ty nádherné, ultrarychlé létající talíře s antigravitačními pohony jako ze Star Treku. Už nikdo nepíše o tajných mimozemských základnách, ke kterým bychom si mohli udělat zase nějaký ten zájezd jako loni v Nevadě a pak to celé zajíst pravým amerických hamburgerem a spláchnout Coca colou. Ano, staré, dobré časy jsou zřejmě nenávratně pryč. Je to proto, že se po celé galaxii roztroubilo, že naše planeta je vysoce infekční.

25. 09. 2020
3
5
311
Fejetony

Připojte se!

Vždy mě pobaví, kolik toho o sobě lidé sdělí světu prostřednictvím bezdrátových vln. Když se nudím v tramvaji, procházím si na mobilu názvy wifi sítí. Schválně to někdy zkuste. U některých zasíťovaných kolembydlících má člověk okamžitě jasno.

12. 11. 2018
4
5
498
Miniatury prozaické

Jeden letní den

Dnes je přesně jeden z těch letních dní, kdy mám volno, syna u babičky a venku je (podle neměnného zákona schválnosti), jak jinak, než ošklivo. Po ranní kávě a dlouhém zírání do deštivého dne, když se mi ani silou vůle nepodařilo změnit počasí, vymyslím prostý plán. Dopoledne zajdu do banky, kam už se chystám dobrých čtrnáct dní a odpoledne s kamarádkou na kafe. A mezitím se prostě budu krásně flákat.

09. 11. 2018
0
0
313
Fejetony

Zalepte ho!

Nedávno jsem si jen tak prokrastinovala na Facebooku, což je velmi oblíbená a diskutovaná činnost a narazila na článek, který mě zaujal. Jistá letecká společnost byla načapána (a to si nevymýšlím), kterak její technik prováděl opravu motoru letadla lepicí páskou. Ti pasažéři, kteří okamžitě neomdleli hrůzou, sepsali závěť, stihli nafotit selfí a natočit videa, si okamžitě postěžovali na sociálních sítích. Vzápětí zmíněná letecká společnost uraženě zareagovala a uvedla věc na pravou míru:
"Toto není Obyčejná Lepicí Páska, toto je Letecká Rychlopáska Na Lepení Děravých Motorů, které by jinak vybuchly sto tisíc mil nad mořem a vy byste teď nemohli psát rozhořčené dopisy svým předraženým právníkům.

07. 11. 2018
1
9
350
Fejetony

Horko

"Děkujeme, že nejezdíte načerno. Normální je zaplatit. " Čtu na dveřích jednoho pražského autobusu, do kterého se právě chystám nastoupit. Tuto strašlivou výhružku nevidím poprvé, ale pokaždé mě rozesměje představa, jak se všichni černí pasažéři pod tíhou špatného svědomí okamžitě otáčejí na podpatku a letí nakoupit lístky.

14. 10. 2018
2
5
345
Ostatní nezařaditelné

Vrhněme se na umění

Dnešní doba je rychlá. Zatraceně rychlá. A tak lidé vymýšlejí různé způsoby, kterak také rychle a bezbolestně (a pokud možno legálně) zbohatnout. Některým se to docela daří.

14. 10. 2018
3
3
490
Fejetony

Spolčení žárovek

Minulý týden se nám rozbil tablet. Tedy, abych byla přesná, rozbil se synkovi. Zíral na pohřebně černou obrazovku a hystericky křičel. Pojala jsem podezření, že s tabletem nezacházel s dostatečnou úctou a protože sdílíme stejný názor na všechny člověkem stvořené věci, které by měly (dle našeho neochvějného přesvědčení) fungovat správně a navždy, spustila jsem hezky od plic: "Jak se ti to mohlo stát.

14. 10. 2018
2
4
399
Fejetony

Jak se rychle a bezpracně zbavit špeků

Čas od času mě popadne záchvat a začnu cvičit. Tento záchvat obvykle následuje po zkoumavém a sebekritickém pohledu do zrcadla ze všech úhlů, většinou po zimních radovánkách s příchodem prvních jarních paprsků. "Ano, měla bych to opravdu zpevnit", slíbila jsem si, když jsem provedla kontrolu problémových míst. Problémovými místy u žen jsou obvykle spodní části těla, které se nafukují do nežádoucích rozměrů a horních částí těla, které se smršťují také do nežádoucích rozměrů.

14. 10. 2018
6
10
423
Fejetony

Vědci na to přišli

Výběr

Když mám špatnou náladu, přečtu si, co zase vykoumali vědci. Nevěříte. Posuďte sami. Vědci nedávno přišli na to, že průměrná žena udrží tajemství 32 minut.

13. 10. 2018
4
15
872
Fejetony
Nahoru