Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Otázky z podhůří

02. 10. 2015
5
11
1876
Autor
Movsar

Otázky z podhůří

Situace zašla tak daleko, že o osamělosti zpívají už i popstars uprostřed zaplněných barů. Kdo z nich ale kdy odešel do bezdomoví pouště?

Ta ruka se zvedla z epicentra hlaholu, jako by chtěla psát naléhavé mene tekel. Byl to Božo Tinko z kapely Full Name. On jediný se přihlásil ke skutečnému bezdomoví. Co nám o něm poví?

Když byl Jožo stár třiceti roky, odešel do podhůři Tater, aby tam nalezl odpovědi na velké otázky. Proč jen smyčec rozezvučí housle, proč dým z cigarety stoupá a proč lidé nedovedou létat. Takto si Božo uložil klauzuru těžkého ptaní a zatočen do ovčích kůží a jen se svým digitálním přístrojem odešel daleko od lidí.

V puklině skály pak přebýval, živ jen přísně chráněnými brouky a mlékem padajícím za nocí z prsu hladových snů. A ptal se dál: Proč řeka do moře se vlévá a proč mladí netouží být moudří?

Nebyla to ale žádná selanka, jak by se mohlo jevit nekonečnou zábavou nakaženému pozorovateli. Ne, byly chvíle, kdy byl poustevník svým ptaním zoufalý. V takových chvílích brával do ruky kámen a kleče rytmicky se kamenem tloukl do čela. Zklidnění pak hledal v dalších otázkách: Proč neúspešní chcú piť z krvi tých, čo úspešně sú prví? A skutečná krev řinoucí se až k Božovým ústům smísila se symbolicky se slovy.

A vše bylo symbolické v té krajině se špičáky na obzoru. Mnohokrát se chtěl mladý muž vrhnout do chřátnu velehor, zůstat rozmělněn kameny vikláků na prach, kterým vždy byl a navždy zůstane. Tak mohutná hnutí jímala jeho mysl, to se pak titánsky stavěl divo bijúcím hromům a hrozil pohanským bůžkům zaťatou pěstí. Ondy zase půstem zesláblý padal do blátivé cesty před svou poustevnou a strkal si bláto do úst, až děsil.

A pak jednoho dne odpověď našel. Byla univerzalistická. Božovým přátelům toho rána, těsně potom, co slunce v rozbřesku pozlatilo jejich tváře, zasvítila na facebooku on-line zpráva: Preťal som si žily.      


11 názorů

Gora
10. 10. 2015
Dát tip

Vtipné - čekala jsem, co se z toho vyklube...


Prosecký
05. 10. 2015
Dát tip

Aleši, já osobně jsem velkým přispěvatelem do zdravotního pojištění. Celkově ovšem za pokrevní příbuzenstvo horizontálně i vertikálně jsme pro společnost ztrátoví. Bereme z pojištění více, než tam dáváme. Vyvodil jsem z toho osobní závěr: každý rok si nechávám posílat od své České průmyslové zdravotní výpis a saldo sčítám. Aktuálně jsem v plusu 128.473,60 Kč. Jakmile si přebytek vyčerpám, odcházím do pralesa zemřít. 


Prosecký: vy máte bezplatné zrdavotnictví? A co perpetuum mobile, u vás funguje?


Prosecký
03. 10. 2015
Dát tip

Tip. Jako bývalý zdravotník pionýrské organizac "Hvězda práce" protestuji proti tomu, aby se takto plýtvalo krví, vzácnou suroinou našeho bezplatného zdravotnictví!


Škoda, že jenom virtuálně. ((-:


Kapsa
02. 10. 2015
Dát tip

: )

 

pamlsek v podobě čtivé zábavy...


Josephina
02. 10. 2015
Dát tip

:-))  To - Ja preťal som si žily -  je tam iba preto, že je to vtipný rým k úvodnímu poděkování Ďakujem ti že sme spolu žili (můj soukromý názor - iba)


Movsar
02. 10. 2015
Dát tip

díky za čtení. a taky za odkaz, jojo, je to sranda, povedlo se.


vk: výborné!!!



bravurní popis tvůrčího procesu...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru