PARTICIP (2)

Sám již zmíněný multimediální umělec Tomáš Vaněk prohlašuje, že označujícím termínem particip klasifikuje akce koncipované pro určité místo či situaci.
Místem naší úvahy bude tedy město, respektive, rozkládající se na obou březích řeky, dvojměstí, které pro potřebu této eseje, s ohledem na aktuální stav myslí jeho více nežli 50 000 obyvatel, zkusmo nazvu Buranov.
Městem, už tak rozděleným na poloviny vodním tokem, nadto vede kolmě napříč na řeku čtyřproudá silnice, na obou koncích na okrajích města opět ústící nazpět do dálnice. Řidiči jsou po ní, dělící město na čtvrtiny, zvyklí jezdit rychlostmi vyššími nežli povoluje příslušná vyhláška kamionům, nákladním i osobním automobilům, stejně jako motorkám.

19. 10. 2023
1
0
54
Úvahy

QUIRKOLOGY a)

Dat volstrekt vreemden die elkaar tegenkomen altijd wel iets gemeenschappelijk hebben, noemt de auteur het kleine wereldwonder. Geïnspireerd door eerder onderzoek van de sociaal psycholoog Stanley Milgram, deed Wiseman een studie waarin willekeurig geworven proefpersonen de opdracht kregen om een pakje te bezorgen bij ene Katie Smith te Cheltenham. Dat mocht enkel via tussenpersonen met wie ze op voet van tutoyeren verkeerden. Gemiddeld waren er vier van zulke tussenpersonen nodig om het pakje bij Katie te krijgen.

29. 04. 2024
0
0
24
MIMO

QUIRKUKLOST

“Andrei Sinescu
In the aftermath, 72 prisoners and six members of the French Splatter-school lay dead or mortally wounded. “
Citátem výše zmíněného Andreia Sinescu blíže neznám, a proto jenom o něm pouze z internetu teď už vím, že žije v Bukurešti a je členem jedné z fejsbukových skupin fanoušků filmů režiséra Wese Andersona.
Z níž se mi málem quirkově ohlásil na mou výzvu k jejím členům, zdali by mi kterýsi z nich, nebo kterási, poněvadž angličtina umožňuje oslovení dvou různých genderových rodů jediným mluvnickým oslovením, neposkytli desetivteřinový výstřižek dotyčné zmrtvělé scény pranice v prostředí interiéru vězeňské tělocvičny. K níž došlo s příležitostí prodejní vernisáže nástěnných maleb, ovšem neprodejně navždy neodstranitelně zapuštěných coby fresky do povrchu festovních železobetonových zdí místnosti.

20. 04. 2024
0
0
40
Jen tak pro radost

QUIRKOLOGY – QUIRKOLOGIE

ALLEDAAGSE PSYCHOLOGIE
PSYCHOLOGIE VŠEDNÍHO DNE
Harald Merckelbach
https://www. haraldmerckelbach. nl/artikelen_nederlands/2009/Wiseman's%20Alledaagse%20Quirkologie. pdf

16. 04. 2024
0
0
57
Překlady

QUIRKLY, QUIRKY, QUIRK

41:51.
Mnohohlavá banda vězeňských trestanců vyráží zamčené kovové dveře.
42:13
42:21

01. 04. 2024
0
0
22
Jen tak pro radost

QUIRK: BRAIN SCIENCE

Quirk: Brain Science Makes Sense of Your Peculiar Personality Hardcover - 22. února 2011by Hannah Holmes (Autor)
Kdo jste. To je ta nejzákladnější lidská otázka. Jste typ člověka, který se vrhá na větrné mlýny, nebo ten, který je raději pozoruje z pohodlí klimatizovaného autokaru.

15. 03. 2024
0
2
32
Překlady

QUIRKOVÁNÍ

PŘEDNÁŠKA
UKÁZKA ZE STROJOPISNĚ STENOGRAFOVANÝCH POZNÁMEK, JAK BYLY ZAPSÁNY VŮBEC POPRVÉ V ČEŠTINĚ V PRŮBĚHU JEDNÉ LEKCE PŘEDNÁŠKOVÉHO CYKLUNA TÉMA QUIRK.
Můžeme začít.
Causa art honoris causa.

14. 03. 2024
1
1
23
Ostatní nezařaditelné

QUIRKLY

To ano, v případech výsledků filmových natáčení se náhody dějí více nežli nezdůvodnitelně často.
Natočeny, do podkladu původní plodné suroviny zakonzervovány, v jistém ohledu zdefinitivnělé, ve výsledném filmu však nad ně už žádné jiné vzniknout nemohou.
A ony původně nepředpokládatelné se stávají míněnými.
Sledována podle údajů počítadla mého noutbuku je mi přístupná verze příběhu filmu Asteroid City dlouhá 1:45:37, včetně úvodních i závěrečných titulků.

12. 03. 2024
0
0
46
Jen tak pro radost

QUIRK

Od jednoho z mých bývalých kamarádů jsem včera dostala e-mail následujícího znění:
“ Předmět: různé foťáky v různých filmech
https://www. youtube. com/watch. v=ZT8g7iR9HwM&t=342s
a u wese v 8:34 “

21. 02. 2024
0
0
79
Jen tak pro radost

QUIRKY, QUIRK

QUIRKY, QUIRK
Význam slova se stanovuje ukázáním – jeho ozřejmování pak používáním.
svérázný
bizarní

18. 02. 2024
0
0
34
Smíšené verše

VIDEOESEJ (4)

Předchozí 3 postupné texty bez čtenářského zájmu byly jenom pracovní – jejich výsledkem je ovšem esej, a po včerejšku je to jisté, která vyjde v nejbližším čísle, tedy březnovém, ostravské kulturní revue nazývající se PROTIMLUV.
Předchozí optimistická zmínka však ve mně vzbudila ono cosi více nežli jen obvyklý pesimismus.
Neboť popisované nastalo v zemi, v níž působí více nežli 10 vysokých škol, akademií a univerzit, s výtvarným zaměřením. A připočtu-li k předchozí bilanci ještě trojnásobek škol středních a pokračovacích s obdobně výtvarným charakterem, měl bych být obestoupen, ba dokonce přímo obležen, tisícovkami absolventů lačně hledajících příležitosti, jak se autorsky projevit.

10. 02. 2024
0
0
41
Fejetony

VIDEOESEJ (3)

Asteroid City, 1:30:11, nastává kdykoliv.
1:30:12, poněvadž nerozumí motivaci jednání postavy válečného fotografa Augieho Steenbecka, její představitel, i herec současně, zmáčkne kliku dveří vedoucích v divadelním zákulisí z konce chodby kamsi napravo;
1:30:13, se setkává se zásvitem doposud mu neznámého prostoru vnikajícího světlem zvenku z druhé strany škvírkou zpoza veřejí.
1:30:27.

31. 12. 2023
0
0
89
Úvahy

VIDEOESEJ (2)

A opona chrámová se naráz roztrhla vedví…
A já uviděl, proč se musím zabývat filmy režiséra Wese Andersona…
A to až do konce života.
Nastala tato iluminace rozumu v čase 57:56 filmu FRANCOUZSKÁ DEPEŠE.

29. 12. 2023
0
0
65
Úvahy

VIDEOESEJ (1)

Málem na začátku, v čase zhruba 9:58 děje filmu ASTEROID CITY se setkáváme s čímsi, co zkušený automechanik pouštního autoservisu jako možnou příčinu poruchy doposud neznal.
Odkudsi z útrob revidovaného automobilu dopadne dolů do montážní plechové vany jakási ohnivými jiskrami prskající součástka.
Svým způsobem vetřelec.
Málem v samém závěru téhož filmu, v čase 1:28:1 od začátku v místě ještě notně vzdáleném od konce 1:47:35, ale už po obojích návštěvách elektronicky zeleně pableskujícího těla Mimozemšťana, v průběhu pranice, kterou protagonisté vyjadřují nesouhlas se stále trvající karanténou, se před kamerou opět objeví onen automechanik z pouštního autoservisu.

27. 12. 2023
0
0
45
Úvahy

PARTICIP (9)

Kdo si celou scenérii této situace svede představit, dokonce nasvícenou jako v nějaké počítačové hře nebo digitální architektonické simulaci, zajisté při takovýchto způsobech vizualizace uzná, že se jedná o místo jakoby mnou navrženými přídavnými okolnostmi připravené na zázrak.
Který se však mezi burany a domorodce obývající popisované dvojměsto, pro záměrně zapírající nezájem, nebo jen pouhý šlendrián, jejich i magistrátu vůči místním dějinám, opět nedostaví.
Proto za takovouto dopravně technickou fantasmagorii mohu být v současnosti leda tak vysmát a zhaněn – byť identicky týmiž místy za pouhých 30 let, a již bez jakýchkoli v pankejtech zapíchaných dopravních značek, automobily budou projíždět zcela běžně a samozřejmě onou tolik dnes burany zavrhovanou a odmítanou sníženou rychlostí.
To podle regulí téhož buranům neviditelného civilizačního zákona, podle něhož se už několik roků bez jakýchkoli následků ve zdejších hospodách nekouří a déle již nežli 100 let na veřejnosti neplive ani do leskle nerezových misek plivátek.

30. 10. 2023
0
0
37
Úvahy

PARTICIP (8)

Renomovaný místní historik, a nadto zastupitel, veřejně prohlašuje, že toto město má všechno, co město má mít.
Jiný zdejší reprezentant téže profese soudí, že místní řidiči sotva budou ochotni dobrovolně snížit rychlost ze současné sedmdesátky na místu s pomníkem důstojnou třicítku, jedná-li se o úsek dlouhý ani ne půl kilometru. A že kdyby pravidlo zásadně rušící pocit z předchozí plynulosti jízdy byla přikázáno povinně, aby pak příslušný omezující příkaz platil jen po jedné dvouproudové straně vůči pomníku téže čtyřproudové silnice.
Protože sotva každý pátý projíždějící řidič tímto místem ví, oč se tu, pojmuto pouze dějepisně, vlastně jedná, jsou-li mu související reálie z půlky zatajeny – a že ti zbylí čtyři z jeho statistiky i spolu s těmi pateráky, by kvůli takovému jakže násilnickému omezení luxusu jejich zaslouženě vybojované polistopadové svobody leda tak zuřivě ropotali vespolek vůči příslušným kancelářím magistrátu.

28. 10. 2023
0
0
66
Úvahy

PARTICIP (7)

Pointa jedné z povídek detektiva Otce Browna spočívá v tom, že jakýsi armádní plukovník, aby zamaskoval, že zavraždil svého podřízeného, vyšle celou jednotku do beznadějného útoku, předpokládaje, že mezi kopcem mrtvol se ona jedna předešlá ztratí.
Obdobně bolševici slavili a adorovali dopolední přestřelku, aby se zapomnělo tamto jiné na tomtéž místě navazující o posléze 6 válečných roků.
A ono druhé se ve dvojměstě veřejně nepřipomíná ani dnes, když se zdánlivě prý může mluvit o všem, o poválečných excesech našinců údajně v to.
Ale stačí se seznámit s příjmeními tehdejších lágrových strážných, jak se dodnes zachovala na archu seznamu osazenstva pouhého jediného z nejméně 5 tehdejších koncentračních středisek – nebo se zajít zeptat do zámečku místního regionálního muzea na kopečku, zdali mají ve fondech nebo dokonce volně přístupné na regálech třeba jen kalendáře vydávané na nových adresách těmi z dvojměsta do Bavor odsunutými plné vzpomínek na okolnosti původního života v obou městech.

26. 10. 2023
0
0
44
Úvahy

PARTICIP (6)

Na rozdíl od mnou popisovaných poměrů dvojměsta, kde se jeho primátor domnívá, že účel této hodnosti souvisí s čímsi jako být první u mísy, starostka stokrát obydlenějšího města Paříže, v němž se název této funkce odvozuje od slova starati se, popřípadě od úsloví míti starost, nebo na starosti, onehdy prosadila zavazující reguli, že odpříště se bude po vnitřních ulicíchjejí metropole automobilová doprava pohybovat rychlostí jen pouhých třiceti kilometrů.
Ve dvojměstě obývaném burany je ovšem už i jen takováto pouhá představa kromě nepřípustnosti i nemožná z důvodu naprosté duchovní nepřipravenosti, včetně zvedání tělesné teploty vařících se v břiších žlučí. Obdobně k odmítnutí jako i povýtce hororová, ekoteroristická, atd.
Naopak zavádějící ty zbylé, občas ještě myslící, až do tradice antické, v níž jistý filozof ještě několik staletí před naším letopočtem stanovil, že krásné, a to nejenom v případě uměleckých děl, kromě mravnosti, je ona vnitřní esence, jež navenekprostřednictvím díla vzbuzuje úžas abázeň, tedy ohromení.

25. 10. 2023
0
0
58
Úvahy

PARTICIP (5)

Není-li cokoli mravné od samého jeho základu, o umělecké dílo se určitě nejedná.
Třebaže by dotyčné hýřilo vskutku suverénně zvládnutou barevností nebo excelentní tvarovostí, popřípadě kompozicí, jež by vzápětí navždy vešla na stránky učebnic.
Obdobně každé dílo vskutku lidské by mělo dbát na mravnost té nejobecnější povahy.
Stejně jako veřejné záležitosti, služba policejní nebo právní, politika, její odnože místní v to.

22. 10. 2023
2
3
99
Úvahy

PARTICIP (3)

Situace.
Nachází-li se budova policejního velitelství těsně poblíž jižního okraje čtyřproudové rychlostní silnice, na jejím protilehlém, tedy severním, okraji je za obrubníky a vydlážděným chodníkem situován parčík s lavičkou umístěnou na každé z jeho dvou bočních stran.
Který mimojedoucím v autech ničím nenaznačuje, natož aby připomínal, že míjejí pietní místo, jak bylo jeho zřizovateli, posametovými bolševiky, ve stavebním plánu úskočně míněno a podsouváno.
Na vydlážděném prostranství byl tedy až teprve po sametu ve středu šířky parčíku vztyčen kamenicky nahrubo opracovaný žulový sloupek, jakých z obdobných ideologických důvodů dodnes zbylo i po bolševických manýrách všude po tuzemsku plno.

21. 10. 2023
1
0
53
Úvahy

PARTICIP (4)

Takže pro ně, řítící se víceproudě po silnici vystavěné ve prospěch jednocestných průjezdů tankových kolon, kvůli nimž byla bolševiky na začátku normalizace vybořena budova Czajankovy továrny postavené jako původní tkalcovna před koncem předminulého století. Posléze v průběhu hospodářské krize třicátých let z důvodu nedostatečného odbytu změněna na skladiště, které si v roce 1935 pronajala armáda a změnila původní účel objektu na kasárna.
Czajankova kasárna…
Ano, místo jediného vojenského odporu proti německé okupaci země, kdy si den před ní odpoledne dne 14. března 1939 několik vojáků víceméně bez rozkazu ve jménu úcty k ideálům zastřílelo z pušek a kulometů proti vojenským automobilům několika německých značek přijíždějících křivolakou uličkou, Freude, Freude, od sudetoněmeckého města Příbora.

21. 10. 2023
1
2
68
Úvahy

PARTICIP (1)

Hned v úvodu, aniž vůbec vědí, o co se v příštím vlastně bude věcně jednat, musím všechny budoucí čtenáře napomenout, že dotyčné slovo píšeme, aniž prozatím jeho významu rozumíme, jako particip – a nikoli třeba, i když příští téma samo takovou poostravštělou variantu buranům nabízí, partycyp.
Particip tedy.
Particip.
Pokud bychom pátrali po lingvistickém významu slova samého, mimo teritorium souvisejících poznámek rektora AVU Tomáše Vaňka, narazíme pouze na vysvětlení znějící příčestí, popřípadě synonymně, ve smyslu nekonečného vyvozovacího kruhu téhož, participium.

19. 10. 2023
1
0
47
Úvahy
Nahoru