Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Stanovení hodnoty indexu bohapustosti

28. 01. 2004
3
1
2113

Stanovení hodnoty indexu bohapustosti
Teorie a praxe


  Bohapustost je veličina, která dosud nebyla brána jako exaktně měřitelná. Vpodstatě se dá říci, že nabývala pouze dvou logických hodnot: ANO a NE, tzn. buď někdo, nebo něco bohapusté je, nebo není. Poslední dobou však vzrůstá potřeba různých církevních hodnostářů a manažerů po přesnější interpretaci, což mne přivedlo k tomu, že nyní předkládám následující teorii.

 

  Jako nejvhodnější jednotka, ve které by se dala bohapustost vyjádřit, se jeví procenta, čili bezrozměrná hodnota z oboru R v intervalu  <0;1>, kde hodnota=0 znamená spodní mezní stav, nazývaný "svatost" a hodnota=1 znamená horní mezní stav, nazývaný "absolutní bohapustost" (někdy také "absolutní bezbožnost").

 

  Stanovili jsme si tedy obor hodnot vztahu, který chceme nalézt. Nyní přejděme ke vstupním hodnotám a definičnímu oboru.

 

  Potřebujeme nalézt takovou objektivně měřitelnou lidskou vlastnost, nebo činnost, která nám bude do vztahu vstupovat a bude svou povahou nejlépe vystihovat námi zkoumanou bohapustost. Po dlouhých úvahách jsem se rozhodl použít jako rozhodující měřítko tzv. "modlitební frekvenci", což je počet vyřčených modliteb za jednotku času, zde konkrétně za den (což je z hlediska měřitelnosti zřejmě nejvýhodnější).

 

  Abychom ze vztahu dostali hodnotu, která bude vždy spadat do námi nadefinovaného oboru hodnot, musí mít vztah nutně následující formu:


             fm
ib = ------------
          fmmax


ib ... index bohapustosti
fm ... modlitební frekvence
fmmax ... maximální modlitební frekvence

 

  Nyní zbývá stanovit "maximální modlitební frekvenci", což je hodnota, udávající maximální možnou modlitební frekvenci. Stanovit tuto hodnotu je však problém. Sama tato hodnota by totiž, jako univerzální měřítko, měla být stálá a neměnná. Tak tomu však není, neboť každý se modlí jinou rychlostí, někdo může zadrhávat, apod. V tomto ohledu jsem se obrátil na Papežský výzkumný institut religiózních věd, který sídlí ve Vatikánu. Ten mi vyšel vstříc a nechal svými odborníky stanovit Oficiální Maximální Modlitební Frekvenci. Jako metodu použil měření nejvyšší dosažené modlitební frekvence nejhorlivějších kněží. Zjištěná hodnota je

 

fmmax = 1703 m/d

 

a již brzy se objeví v mezinárodních tabulkách.

 

  Je zde však následující problém: Je snad člověk, který je v modlitbách snaživý bohapustší, než jiní třeba jen proto, že například zadrhává ? Odpověď je jednoduchá: Ne. A právě pro tyto a podobné případy zahrneme do vztahu ještě tzv. "koeficient handicapu", což je hodnota, která je reálným číslem v intervalu <0;1). Spodní mez (hodnota=0) zde reprezentuje "nulový handicap", horní (nedosažitelná) mez (hodnota=1) se nazývá "absolutní handicap". Koeficient má zpočátku každý roven nule. Každý jedinec, který potřebuje využít nenulového koeficientu handicapu, se musí dostavit před komisi pro tento účel vždy svolanou, jíž předsedá arcibiskup. Dále je v komisi místní biskup a jako poradce farář, který zná žadatele o změnu kh osobně. Je - li vada somatického charakteru, je třeba ještě posudku žadatelova lékaře. Komise vyslechne žadatele, poradí se a na místě kh přidělí (a do análů tuto skutečnost zanese).

 

 

  Nyní tedy můžeme zanést nový faktor do vztahu:

 

                     fm
ib = ---------------------------
          (1 - kh) * fmmax


kh ... koeficient handicapu


 Výzkumy v této oblasti stále pokračují, část iniciativy převzal i Papežský výzkumný institut religiózních věd. Zvláště pak děkuji monsignorovi Guseppe Celasconimu z odboru relikvií a ostatků za jeho cenné poznámky a úvahy k tématu.


Dodatek A
Měření modlitební frekvence v praxi

 

  Měření modlitební frekvence se v praxi provádí vpodstatě pouze jedním způsobem, a to tajným sledováním běžného života kněžích (ale i prostých věřících). Měří se množství modliteb během jednoho týdne a výsledkem je průměrná denní modlitební frekvence. Sledování musí být tajné z toho důvodu, že někteří ze sledovaných by se mohli modlit více, než obvykle, kdyby věděli, že jsou sledováni. Sledování probíhá mimo jiné speciálním maskovaným sledovacím vozidlem, které má na střeše velký směrovatelný několikapásmový zvukový rezonátor ve tvaru kříže, který zachytí i sebemenší zvuk do vzdálenosti 120 metrů. Tento přístroj byl vyvinut Papežským výzkumným institutem religiózních věd (odbor církevních technologií) ve spolupráci s MIT.


Dodatek B
K čemu vlastně slouží index bohapustosti ?

 

  Jak již bylo uvedeno na začátku této práce, potřeba měření bohapustosti vyplynula z potřeby nejrůznějších vyšších církevních hodnostářů mít po ruce něco, čím se poměří kvalita, důvěryhodnost a zanícenost pro věc v té které církvi. V současné době se zpracovává koncepce hodnocení věřících, která bude sloužit částečně pro informaci a částečně pro jejich motivaci. Také se budou pořádat soutěže mezi jednotlivými farnostmi, kde bude rozhodující právě nejnižší průměrné IB farnosti. Na základě výsledků se pak budou arcibiskupstvím přidělovat hostie, víno, svíce apod.


Dodatek C
Pro lingvisty

 

  Zde bych rád uvedl důležitou poznámku pro ty, kterým výraz "bohapustost" přijde jazykově nesprávný: Ano, je nesprávný, ale nejlépe vystihuje danou vlastnost. Rozhodl jsem se pro něho proto, že ostatní slova odvozená ne vždy přesně vystihovala, o co skutečně jde.

 

Např.: 

BOHAPOUŠŤ = by označovalo spíše místo
BOHAPUSTOTA = označuje sice stav, ale jakoby stav sám o sobě, nevztažený k osobě
...atd...

 

  Vžije - li se tento výraz do širšího povědomí, jazyk jej postupně přejme ne jako jiný tvar slova "bohapustý", ale jako nové samostatné slovo.

 

Pozn.: V angličtině se tato vlastnost nazývá godwasted, IB potom Godwaste Index, GI.


1 názor

FAE BOMB
29. 03. 2010
Dát tip
Nedokonalé a jakoby odfláknuté. Vůbec třeba nezohledňuješ četbu Bible, zbožné navštěvování svatých míst, využívání svátostí, atd. Dále- tvrdí se, že kdo zpívá (náboženskou píseň), ten jako by se dvakrát modlil. A vůbec! Každá modlitba by měla mít svůj vlastní koeficient. Střelné modlitby nelze porovnávat např. s modlením breviáře v latině. Nicméně za snahu celou věc nějak vědecky popsat * :-)

StvN
30. 01. 2004
Dát tip
Mno, dočetl jsem to celý. Námitky si raději nechám pro sebe.

Rowenna
28. 01. 2004
Dát tip
Jejda. To zní tak šíleně, že jsem tu celá omráčená. :-)

Dero
28. 01. 2004
Dát tip
:o))

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru