Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Life8Life

04. 07. 2005
0
0
2938
Autor
Induan

Jen tak nahlas uvažuju...

LIFE 8 LIFE

 Dne 2.8.2005 proběhl na podporu chudých zemí Afriky při jednání G8 velkolepý koncert LIFE 8 LIFE. Chci se zamyslet nad tím, co by Africe pomohlo více než odpuštění dluhů, uvolnění zemědělského trhu či ekonomická pomoc.Nemá cenu rozebírat koncert jako takový a kdo se na něm zviditelnil, kdo to dělal z přesvědčení či komu to nejvíc prospěje kromě Afriky. Zajímavé ale je, jak se k tomu postavili Africké noviny. Napsali něco v tom smyslu, že Afričany překvapilo, že na koncertech nevystoupili téměř žádní Afričané a navíc, že žádný významný koncert neproběhl v Africe. Ale ono je to vlastně v pořádku. Je to logické a zároveň to plně odráží postoj lidí k Africe jako takový i celou problematiku.Nejvíc peněz by mělo přijít do Afriky právě z těch zemí, kde se koncerty konaly - logické. Nebylo třeba ukázat Afričany, kteří po nás něco chtějí, ale přání a solidaritu lidí, kteří mají Africe ty peníze dát ze svých kapes. Nikoliv ruku natahující se, ale ruku ochotnou dát a snažící se to sdělit své hlavě.

Pomůže to ale Africe doopravdy? Ukázala se tím totiž i další věc: Že Afrika tu pomoc opravdu potřebuje už z toho titulu, že se jí i sami zpěváci, kteří jí chtějí pomoci, štítí. Není se jím co divit, je to nejnebezpečnější,  nejšpinavější a ošklivými chorobami nejnakaženější kontinent na světě.Ale to není vinnou chudoby, naopak chudoba je důsledkem toho všeho. Co Africe chybí je nejen vlastní aktivní politika, ale hlavně uvědomělost a vzdělání prostých lidí a schopnost povznést se nad zažitý způsob života, který v dnešní nebezpečné době už prostě nevyhovuje a důstojně přežít neumožňuje. Lehce se to řekne, šířit osvětu je neuvěřitelně těžké i v centrech nejmodernější civilizace, kde děti sociálně a kulturně odlišných skupin chodí do škol a jejich rodiče mají již po celé generace možnost žít jinak a přesto nechtějí. Pro moderního člověka jsou věci jako neplodit přebytek dětí, dodržovat věrnost či hygienu, běžné jen proto, že mu je po několik století jednak kázalo křesťanství formou náboženských zásad a jednak společnost vlivem represí proti těm, kteří se příliš odlišovali. Vše se stalo nutností sociální, kulturní i ekonomickou. Pokud se totéž nestane v Africe, pokud zbývající Afričané nezmění svůj životní styl, nikdo jim nemůže pomoci. Ať svět dá cokoliv, co má, nepomůže to. Nic není zadarmo a člověk, ať už v Evropě, Asii, Americe, Austrálii nebo Africe si musí své přežití zajistit především svými silami. My můžeme proces změny nyní nastartovat penězi, osvětou, pomocí s politikou, ochranou slabších, ale pokud se Africké národy samotné nedokážou pozvednout, nezachrání je nic. Budeme nad jejich osudem hořekovat, budeme pomáhat, ale pokud se země samotné nevzmůžou na svoji záchranu, nepřestanou s malichernými boji a nesjednotí se v odporu nikoliv proti lidem, ale proti hladu, nemocem a bídě, pak nedokážeme stejně nic.¨

Člověk má svůj úděl stanoven nikoliv jen podmínkami a prostředím, ale i povahou a tím, co je ochoten pro dobro všech obětovat. A bojím se, že většinu světových problémů může vyřešit jediná věc. Obětování zvyků a kulturních odlišností pro přežití samotné. Srovnáme-li důvody, které lidi vedou k chování neslučitelnému s přežitím všech jsou vesměs kulturní. Lidé se snaží odlišit od ostatních, je to jejich přirozenost kořenící možná až v nutnosti odlišit se v bitvě od nepřátel a dát tak vyšší šanci přežití svého negenetického rodu. A to je ten problém. Odlišení se od nepřátel nepřátele vytváří. Částečně úspěšně jsme se přenesli přes období nejprimitivnější, kdy jsme spolu bojovali třeba i jen pro barvu kůže. Tudíž jsme přelstili jeden z přírodních zákonů - vyhráli jsme jednu bitvu. Jenže abychom nad přírodními zákony přežití (které se pro člověka stali přežitkem, protože mu připadají kruté a nedůstojné jeho inteligence) zvítězili úplně, musíme si uvědomit v čem tyto zákony tkví a pak není jiné cesty, než se vzdát příjemných odměn, kterými nás příroda motivuje k jejich dodržování – pocitů Například: Sex s mnoha partnerkami = mnoho pocitů rozkoše + plození mnoha dětí = pocit nesmrtelnosti. Nebo: Vítězství v souboji = pocit převahy a úspěchu, navíc zajištění nezbytných zdrojů přežití pro sebe). Co ale pokud se svých pocitů, kultur nebo odlišností vzdáme nebo je začneme je přehlížet? Nestaneme se znovu tím, co jsme byli? Vyhrajeme vlastně nebo prohrajeme?

Viditelně máme jen jednu možnost: Přeměnit své pocity na pocity nové - méně lidskému druhu jako celku nebezpečné. Ať už přistoupit na hamburgerovou kulturu západu nebo si vytvořit svou vlastní, podstata je společná: Místo bojů skutečných se věnovat bojům virtuálním na poli umění, sportu, vědy a techniky. To je to, co naši existenci pozvedlo, i když ji teď některá tato odvětví ohrožují. To je asi jediná odpověď. Nahradit cíleně lidské pocity destruktivní a instinktivní, pocity podobnými, prospěšnými. To je to, co nejen Afriku, ale i celé lidstvo může zachránit. Zní to dětinsky, změnit realitu přežití na hru a naopak, ale funguje to. Víme to dávno a realizace je nesmírně těžká. Přesto vítězíme. Není asi člověk, který by nepomyslel na nevěru, zabití, či někoho nezatratil pro jeho odlišnost, ale důležité je, že už tisíce let se většině z nás daří tyhle pocity překonávat. Smířili jsme se s tím, že zákony přírody nejsou už pro nás vždy prospěšné. Někomu pomáhá myšlenka na dobro svých dětí, někdo se ponoří do své práce nebo sportuje, další prostě jen kouká na televizi. Jedno mají ale tihle všichni společné: Neškodí a nenechávají se ovládnout zákonem přírody. Úsloví, že kdo si hraje nezlobí může být v přeneseném smyslu nakonec spásou lidstva i když na to nevypadá. Kdo se nenudí, nemá totiž čas zlobit. Například já se právě teď bavím psaním a nestihl jsem za tu dobu udělat nic špatného, kromě toho napsat tuhle úvahu. Vida, funguje to. No, některé hračky jsou trochu nebezpečné pravda, třeba hraní s geny, s atomy, se sexem, s drogami, s nestabilními chemickými látkami - prostě nic není úplně bezpečné. Prý ani počítačové hry. A nejnebezpečnější jsou možná právě úvahy. Takže je to vlastně další slepá ulička? Life ate live?


Knecht
12. 07. 2005
Dát tip
To je pravda, s tím vražděním. Otázkou je, kdo vraždí a proč. Slyšel jsem takové názory, že jsou to lidé barbarští, mentalita kmenu. Zkrátka lidé nemoderní, nevzdělaní. Říkám, že tohle je trapný omyl. Zaprvé, vraždit umí i lidé moderní a vzdělaní, a umí to efektivně. Zadruhé, někdo tam musí dodávat zbraně, někdo musí podporovat tamní režimy. Nejsem detektiv, ale Afrika má pořád co nabídnout, no a mentalita dnešních moderních vzdělaných lidí je v tomto směru antická: pecunia non olet - peníze nesmrdí. Táhnout za jeden provaz by se mohla učit i Evropská Unie :-).

Induan
12. 07. 2005
Dát tip
To ano, ale v Evropské unii nehrozí denně každému druhému člověku smrt hladem nebo z rukou bandytů, povstalců či armád. Jediná cesta chudých Afričanů je spojit se a řešit problémy společně. To ale není tak jednoduché právě díky myšlení lidí. Dokud lidé nezmění myšlení, nic jim nepomůže. A myšlení zase nezmění, dokud budou chudí, zbědovaní a hladoví. To je začarovaný kruh.

Knecht
11. 07. 2005
Dát tip
Tak, já myslím, že vyčítat L8L, že nešli do Afriky je mimo mísu. Nikdy by nepřišlo tolik lidí, nikdy by se o tom tolik nemluvilo. To je prostě realita. Kdybych byl Bob Geldof, udělal bych to taky tak. Raději bych se snažil reálně pomoci než být sice symbolicky OK, ale bez výsledku. Pokud jde o to, co navrhuješ ty, je to starý spor: změnit člověka nebo systém? Není překvapivé, že obojí spolu souvisí. Jenomže, měnit lidi, to není ukol politiky. O to se můžeš snažit ty, svým životem a u svých blízkých. Západní svět, který se dostal tam kde je díky vykořisťování té části světa,kterou pak označil jako Třetí svět, má zodpovědnost za to, co se tam děje. Sám tomu přispěl a přispívá. A může přijmout takovou politiku, která by pomohla ke změně. Ono totiž, když 24h denně řešíš jak neumřít, tak nemáš čas na vzdělání a nějaké měnění. Politika vyspělého světa není spásou, ale může pomoci. Já jen doufám, že představitelé G8 ulehčí dluhy, ještě lépe pak začnou pracovat na narovnání nefér tržních podmínek. Jestli místo toho budou vyprávět o tom, jak se mají Afričané chovat, budu zklamaný.

Induan
11. 07. 2005
Dát tip
Naprosto souhlasím, jen mi vadí, že Afričané, kteří nemají ani co jíst mají dost sil se navzájem vraždit. Ale samozřejmě takoví nejsou všichni. No každopádně vyspělé země mohou hodně pomoci, ale nejen tím, že dají Africe jídlo a prostředky, ale také tím, že naučí Afričany žít, hospodařit a plánovat tak, aby přežili. Je to moc hezké, že jim svět pomůže, ale když všechny dodávky rozeberou zkorumpovaní hajzlové a k dětem se pak vůbec nedostanou, jaký to má smysl? Afrika si musí své místo na slunci vybojovat jinak než násilím. Jedině pak bude pomoc úspěšná a dlouhodobá. Neříkám, že se Afričané mají učit chovat, říkám, že se mají naučit přežít a táhnout za jeden provaz.

Induan
08. 07. 2005
Dát tip
7.7.2005 Tak se dnes ukázalo, že ani ve chvíli, kdy se konečně hledá způsob, jak pomoci světu, se teroristé nedokáží oprostit od svých malicherných pomst a zastrašování. Místo, aby si udělali pořádek ve svých zemích, zabíjí nevinné v našich. Pomsta ještě nikdy nic nevyřešila, násilí plodí násilí. Teroristé se nedokáží smířit s cizímy vojáky ve svých zemích a přitom kdyby přestali s útoky, už by tam ti vojáci třeba dávno nebyli. Ještě bych chápal, kdyby si svoji zemi bránili partizánskou válkou a snažili se okupanty vyhnat, ale zabíjet civilisty pro nic za nic, to je svinstvo. Když mi voják zabije blízké, půjdu zabít vojáka, ne nevinné v zemi odkud voják pochází, to je přece nesmysl, tím se stávám horším než je on. Akorát přijde ještě víc vojáků a lidi přestane zajímat, jestli jsem v právu nebo ne a moji zem převálcují, když udělám takovou věc...

rybka
04. 07. 2005
Dát tip
pokud vim, tak jeden koncert v Africe probehl a to v Jihoafricke republice.....a proc myslis, ze se toho lidi stiti?...jasne ze nekomu slo hlavne o to se zviditelnit, ale jsem presvedcena, ze tam byli i lide, co to mysleli uprimne a s umyslem opravdu pomoci....to, ze mi to muzem jen nastartovat je ale pravda...

Induan
04. 07. 2005
Dát tip
Ano, proběhl, v Johanesburgu. Návštěvnost byla 8 tisíc lidí, hvězda ze západu nepřijela žádná, i když důvody můžou být ty výše uvedené. Ale že se lidé části Afriky štítí a mají k tomu pádné důvody jako AIDS, Ebolu, parazity a další chuťovky je pravda. A že za valnou většinu toho můžou katastrofální podmínky v jakých tam lidé žijí a nulová osvěta, to je pravda taky. Bohužel.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru