Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Nepřítomnost kýče činí náš život nesnesitelný

27. 01. 2007
11
12
1735
Autor
B@klazan

 

Kýč je v mnohých publikacích popisován jako něco naoko líbivého, ale umělecky bezcenného. Jako naprostému laikovi mi toto tvrzení přijde naprosto neurčité a nicneříkající , protože se v umění neorientuji a neznám hranice oddělující kvalitu od „plebsu“. Můj pohled na nějaký obrázek, sochu, či jiné dílo se utváří jen na základě mého subjektivního dojmu, který je jistě naprosto odlišný od názoru světových znalců. Ovšem troufám si tvrdit, že takových uměleckých analfabetů kráčí po světě několikanásobně více než kulturních labužníků, a pokud je právě pro nás určen umělci zavržený kýč, tak je jeho popularita bezpochyby obrovská.

 Kýč je podle mého názoru něco radostného, pozitivního, přístupného, nad čím si člověk nemusí lámat hlavu a zpříjemní si danou chvilku. Pokud se mě někdo otáže, zda bych mu nekoupil kousek krepového papíru připevněného na špejli, kterému kdosi dal název růže a voní jen proto, že jej boubelatá paní v letech postříkala lacinou kolínskou, tak mi v té chvíli budou vyhozené peníze naprosto ukradeny a bude mě hřát pocit, že jsem někomu udělal radost. Jistě, producenti takových pochybných výrobků v té chvíli nemyslí na můj slastný pocit, nýbrž je zajímá jen jejich zisk, ale výsledek je vlastně takový, že všichni jsou spokojeni. Obliba kýče tedy nevždy záleží na jeho kvalitě, ale na jeho líbivosti.

Podle mého názoru i ten nejnabubřelejší znalec umění, který každý večer  popíjí kvalitní červené víno a kochá se svou sbírkou Moneta, měl někdy v životě slabou chvilku a neubránil se lákavému mámení kýče, který jakoby volal: „Kup si mě“. I on si chtěl jednoduše osladit a zpříjemnit život, ovšem kdyby se jej někdo zeptal , zda někdy zatoužil po kýči, jistě by svou chybu nikdy nepřiznal, jelikož by se propadl na společenském žebříčku.

Já bych slovo kýč nejraději vymazal ze slovní zásoby. Připadá mi totiž naprosto zbytečné a pouze vytváří bariéru mezi odbornou a laickou veřejností. Vždyť umění vzniklo za účelem rozdávat radost a tuto funkci plní kýč mnohdy účelněji, něž kdejaký umělecký skvost, který potěší jen úzkou skupinu odborníků.

Tvrzení “moudrých“ knih, že kýč je pouze jen jakýsi chudý příbuzný uměleckých velikánů, který sází na blyštivé pozlátko, je z objektivního hlediska jistě pravdivý, ale subjektivní názor, vycházející z niterních pocitů a nálad, mi přijde mnohem lidštější a tak se i nadále spokojím s milým kýčem a vzdám se kulturních orgií.


12 názorů

Jak říkám - chce to jen fejetonový kabát. Pohrát si s každým slovním spojením, vybrousit pointy... Che to duchaplný výpad, ostrý šleh, výraznost slova. Názory čtenářů by pak už nebyly jen strohým - líbí - nelíbí. Jedni by tě velebili, zatímco jiní by tě uvrhli do klatby! Víš ty, kolik čtenářů by se ti podařilo nasrat? A o to přeci jde, ne? Překonat šeď!

Filippo
23. 11. 2007
Dát tip
proč myslíš, že "umění vzniklo za účelem rozdávat radost"? pro mě je umění spíš něco, skrze co poznávám svět a snažím se dobrat nějaké pravdy. a ta nemusí být vždycky "radostná" :) ...a jinak souhlasím se souhlasem s pravidly

Baziliška
18. 07. 2007
Dát tip
co dodat, hezkys´ to shrnul:)*

...je to dobře napsané*

avox
31. 01. 2007
Dát tip
Onehdy jsme diskutovali na stejné téma a dospěli jsme k závěru, že když Franta Vopršálek namaluje jelena a pověsí ho v hospodě, je to určitě kýč, když totéž namaluje Karel Gott (promiň Karle Gotte), je to naivní umění, které se dobře zpeněží na nějaké dobročinné aukci... nebo je to ještě jinak? */

violetlight
31. 01. 2007
Dát tip
kdybys to trošičku přepracoval, mohl bys třeba tu úvahu změnit ve fejeton, tak to by byla bomba takhle je to fajn a na můj t* stačí

B@klazan
28. 01. 2007
Dát tip
Stejnětak si myslím, že obyčejný člověk se jen velmi těžko dostává ke kvalitním "produktům"..ne že by nebyly k dostání, ale jsou často ukryté a líný člověk jako já, který nemá trpělivost přehrabovat se a hledat jehlu v kupce sena je tak na kýč odkázán.. :)

Já bych ten kýč nevymazával.Kýč je podle mě sám o sobě estetickou kategorií a nemusí být vždy zákonitě chápán jako cosi podřadného a špatného. Spoustu umělců postavilo svůj výraz na estetice kýčovitosti (Laibach, Andy Warhol)a nemyslím, že by znalci museli být zákonitě nějakými uplivovači a šklebícími se odpůrci kýče. Jsme rád, že se tady objevilo něco k zamyšlení - dobře směřovaná úvaha. Něco co si žádá diskusi.

Honzyk
27. 01. 2007
Dát tip
....vyborny pohled...jsem tehoz nazoru...:§*

Jendula
27. 01. 2007
Dát tip
Tak to tedy ano. Jen světového znalce jsi měl dát do uvozovek. S obsahem se ztotožňuji a podepisuji ho. I já mám rád kvalitní a veskrze drahá vína, nicméně potrhlá básnička nedospělého přispěvatele Písmáku mě dokáže poveselit více než předražená sbírka světového velmistra.*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru