Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Film- Harry Potter 4

16. 02. 2007
0
15
2149
Autor
Lucass

Harry Potter a Ohnivý pohár

 

            Hned na rovinu se přiznám, že jsem nikdy nebyl ten správný fanoušek Harryho Pottera. Knížky se mi líbily, ale jakmile se zavedla řeč na téma filmové zpracování, musel jsem ohrnout nos. Tak tomu alespoň bylo do té doby, než přišel do kin Vězeň z Azkabanu. Dětská pohádka se pod taktovkou režiséra Alfonse Cuaróna změnila ve skvělou podívanou. Jde vidět, že výměna režiséra byla v pořádku. Křečovitý a uhlazený dojem z prvních dvou dílů byl rázem zapomenut.

Fanoušci obrýleného chlapce byli nadšeni. Tedy alespoň většina z nich. Jaké ale bylo jejich zděšení, když zjistili, že se chystá k další výměně režisérského postu. Režie čtvrtého dílu se ujal Mike Newell. Všichni s napětím očekávali první trailer. Najednou byl vypuštěn, vše svědčilo o tom, že film je na nejlepší cestě, aby trumfnul třetí díl, ale objevil se druhý problém. Odněkud prosákla zpráva, že o hudbu ke čtvrtému Potterovi se již nebude starat John Williams. Zklamání, rozhořčení, vztek- tyto pocity převládaly nad nadšením z přicházejícího dílu. Nakonec ale vše dobře dopadlo (jsme přece v pohádce, ne?) a John Williams si může přidat další zářez pod kolonkou filmový soundtrack.

Nyní už je ale čas podívat se na to, jak se Ohnivý pohár povedl. Knižní předloha, čítající kolem 400 stran, se ukázala být až příliš obsáhlá, tudíž jsme se dočkali několika vynechaných scén. Zajímavé bylo, že režisér chodil vše konzultovat s J.K. Rowlingovou, která mu jeho nápady velkoryse schvalovala. U každého dílu bylo zvykem, že jsme se na začátku mohli trochu zasmát na návštěvě u Dursleyů. Jak asi tušíte, Dursleyovi jsou právě jedním z mnoha pasáží, které ve filmu zakomponovány nejsou. Tudíž když přijdete na čtyřku do kina byť jenom o 10 minut později (opravdu se najde někdo, kdo chodí pozdě do kina?) přijdete hned o důležitou scénu. Docela mě zklamalo výrazné zkrácení Mistrovství světa ve famfrpálu, ze kterého uvidíme zhruba 10 minut.

O čem tedy Ohnivý pohár je? Poctiví čtenáři, mající už čtvrtý díl přečtený mi jistě prominou, když alespoň okrajově nastíním děj filmu. Tento díl tedy pojednává o turnaji Tří kouzelnických škol. Mezi vyvolené školy patří Krasohůlky, Kruval a samozřejmě Bradavice. Z každé školy je vybrán jeden zástupce starší 17-ti let, který se pak utká o Ohnivý pohár. Z Krasohůlek je vybrána Fleur Delacourtová, Kruvalští výskají nad výběrem Viktora Kruma a nakonec je účastí poctěn ještě bradavický Cedrik Diggory. Ale… Jak jistě tušíte, je vybrán ještě jeden student. Navíc mu ještě není ani 17 let. Ano, Harry Potter. Opravdu jde pouze o náhodu nebo něčí záměr?

Vyvolená čtveřice účastníku musí podstoupit tři úkoly, ve kterých musí prokázat veškerý svůj um. Úkoly zde rozepisovat nebudu, jsou poměrně zajímavě ztvárněny a jistě se u nich pobavíte. Za zmínku ale rovněž stojí nový učitel Obrany proti černé magii. Je jím Alastor Moody, známý spíše pod přezdívkou Pošuk. Již jeho úvodní vyučovací hodina dává najevo, že to nebude chlapík vyznávající čaj o páté. V čem ale Ohnivý pohár jistě zapůsobí, jsou problémy hlavních hrdinů. Harry našel zalíbení v Cho Changové a na povrch se tedy dere láska, Ron stálé zůstává lehce srandovním Ronem, tedy takovým, jak si ho oblíbili diváci předchozích dílů. No a konečně Hermiona. Pomyslná třešnička na dortu. Jakmile uvidíte ples a Hermionu v plesových šatech, neudržíte se a začnete si uvědomovat (tedy alespoň mužská část publika), že se z ní stává přitažlivá dívčina. Přeci jenom je u ní změna vzhledu asi nejpatrnější z celé hvězdné trojice.

Mílovými kroky se chtě nechtě blížím k závěru. Zůstalo zde samozřejmě pár nezodpovězených otázek- ta hlavní, jak dopadl a jak vypadá Voldemort je samozřejmě nasnadě. Ralph Fiennes propůjčil tvář digitálnímu padouchovi, tak alespoň zčásti můžete tušit jeho finální podobu. Závěrečné resumé je v tomto případě velmi subjektivní, neboť tento film snad hodnotit objektivně ani nelze. Spousta lidí bude spíše film brát jako spojení několika dobrých scének, ale výsledek jim bude připadat mizivý. Někdo bude očekávat možná větší pohádkovost a ne thriller pro mladé teenagery. Za sebe však můžu říci, že zážitek z filmu je opravdu velkolepý a na některé scény rozhodně nezapomenu. A tím teď rozhodně nemyslím sekvence s Hermionou. I když…J Jedno je však jasné. David Yates, tedy režisér pátého pokračování, to bude mít setsakramentsky těžké.

 

Lukáš Najsar

 

85%


15 názorů

Lucass
07. 03. 2007
Dát tip
Píšu kritiku, když se mi něco nelíbí a logicky chápu, že se někomu zase nelíbí mé výtvory. Pokud se kritizuje tvojím stylem, tak je vše ok a ještě se dozvím, co mám zlepšit. Když ale někdo napíše- S touhle srač** jdi do pr***! , tak tohle teda neberu.

Alojs
07. 03. 2007
Dát tip
ta kritika byla trochu uječená... ale je dobře, že umíš nejen kritiku napsat, ale i kritiku přijmout. to já dříve neuměl a uříznul jsem si tady ostudu. takže... oceňuji tento sympatický přístup.

Lucass
07. 03. 2007
Dát tip
to Alojs: Tak tohle bylo opravdu super. Nádherná kritika, co se líbí a co ne. Děkuju. Pokusím se na sobě zapracovat. Vždyť jsem pouze "recenzent v plenkách" :-)) Ty tvé podněty zkusím příště využít!

Alojs
05. 03. 2007
Dát tip
teď si říkám, že jsem možná až příliš krutý... každopádně nerad bych tím navodil dojem, že takový opravdu jsem. a navíc jsme oba z Ostravy! :) Držím ti palce do další tvorby a zkus trochu zapracovat na té ústřední koncepci.

Alojs
05. 03. 2007
Dát tip
tahle recenze není moc přesvědčivá - nemohu si pomoci. jak už bylo řečeno, píšeš tady o subjektivismu (a recenze je sakra subjektivní útvar) a místo toho alibisticky kličkuješ mezi tebou a obecným divákem. Na to bych si dal bacha. Vykašli se příště na to, co se bude komu líbit, a pořádně se opři do toho, co se líbilo, nelíbilo tobě a proč tomu tak bylo. Pak to pořádně rozvěď a doufej, že čtenář bude vyznávat stejný kalibr jako ty. Ano, tenhle útvar je jako loterie. Buďto jsi ten, který je dobrej a má pravdu, nebo ten, který je debil a který to vůbec nepochopil. pak bych ti ještě vytkl jednu věc - klišé. máš tam dost vět, které jsou dost škatulkové. a... a ještě jednu věc si nemůžu odpustit - opravdu ti vstávaly vlasy hrůzou na hlavě, když jsi se dozvěděl, že u toho nebude John Williams? Myslím, že to bylo většině divákům jedno. Tak či onak by byl zachován původní motiv. Naopak - myslím si, že většině divákům nebylo jedno, že u pětky nebude Cuarón, ale další novic.

Lucass
22. 02. 2007
Dát tip
Sin City jsem bohužel ještě neviděl, ale chystám se. Nikdy se nezavděčíš všem najednou. Já jsem pouze napsal, že se mi film líbil. Dle mého názory kvalita filmu od 3. dílu stoupá. Nějak jsem vyrostl z pohádkovských zpracování, viz. 1. a 2. díl.

Paranoia
21. 02. 2007
Dát tip
Boha jeho, skutečně jsem napsala "kanón"?! Kánon, samozřejmě :-)

Paranoia
21. 02. 2007
Dát tip
Lucass: ad davy, tady bych se i docela hádala. Smyslem otrockého přepisu je imho přilákat do kina právě ty, kteří knihu znají, ne ty kteří ji ještě nečetli. Nejde tam už ani tak o to vidět dobrý film nebo dobrou adaptaci, jako o to vidět na plátně rozpohybované stránky knihy, a to do nejmenších detailů - z řad skalních fanoušků zaznívá drtivá kritika většinou jen tehdy, když se tvůrci jakkoli odchýlí od jejich kanónu nebo něco vynechají (LotR - není Bombadil, HP4 - chybí Dursleyovi - že ale nefunguje struktura celého filmu, to už nikomu nevadí). A posun ve vnímání pojmu "dobrá adaptace" hezky ilustruje i přístup k Rodriguezově Sin city, kdy se dokonce objevily názory, že jde o nejlepší ztvárnění předlohy vůbec, jelikož nejde o nic jiného než o políčka doslovně překreslená na plátno. Atmosféra komiksu zůstala sice trčet někde v záhybech modrého plátna, ale to je jedno, hlavně že kompozice je stejná.

Lucass
20. 02. 2007
Dát tip
btw- s tím LOTRem jsem to asi špatně vysvětlil. Nemyslel jsem to tak, že ti, knihy neznalí, by nepochopili film, ale tak, že se režisér nemůže zavděčit filmovým fandům a zároveň filmovým fanouškům jdoucí na Pána prstenů ze zvědavosti, co to bude zač:-)

Lucass
20. 02. 2007
Dát tip
to Paranoia: Naprosto souhlasím. Je to film dělaný pro davy, jenž tu knížku samozřejmě znají. Otrocké přepisování by nemělo smysl, stejně všichni návštěvníci tohoto filmu už vědí, na co jdou:-)

Paranoia
20. 02. 2007
Dát tip
reEceVEseLINrec: Záleží na tom, co od filmu čekáš: detailní ilustraci a otrockou kopii knihy nebo film, jenž dokáže stát sám o sobě, třebaže to znamená, že se od knihy dějově v něčem odchýlí, ale dokáže zachovat její vyznění a atmosféru? Žel bohu musím více méně souhlasit, že v případě HP4 je tak trochu jedno, jak se na film díváš, není to ani jedno, ani druhé - doslovně přepisovat příběh už scénárista nemůže kvůli enormnímu rozsahu knihy a navíc je tu ten problém, že sama atmosféra je zachycena v detailech, zápletka je, co si budem namlouvat, pořád ta samá variace (což by ve výsledku znamenalo, že detailní adaptace by značně přesahovala stopáž tří hodin). A film na vlastních nohách nestojí proto, že je příliš spjat s knihou a tvůrci s Rowlingovou a davy ortodoxních fanoušků za zády se vysloveně bojí udělat nějaký úkrok stranou (všechna čest Cuarónovi). Důvod, proč jsem sama na čsfd hodnotila film poměrně vysoko, je, že pokud odhlédnu od HP4 jako od adaptace a vykašlu se na plytkost, dokáže fungovat jako nadprůměrně zábavná jednohubka a výborný akční film. (BTW nevím, jak se mi to povedlo, ale před zhlédnutím Pána Prstenů jsem o nějakém Tolkienovi neměla ani tuchy, a pochopila jsem. To jen tak na závěr, abyste neměli pochyby o mé genialitě :-P)

Lucass
20. 02. 2007
Dát tip
No v jednom s tebou souhlasím- dabing je opravdu otřesný. Já se snažím na filmy dívat v orig. znění. Voldemort opravdu nebyl tak strašný, děj knihy je značně ostříhaný, ale přiznejme si- kolik lidí, kteří šli na Pottera 4 do kina četlo knížku? Drtivá většina, zněla by odpověď. Btw- knihu jsem četl a byla docela dobrá. Ale Potter je s trochou nadsázky něco jako Pán prstenů- ti, kteří ho četli a viděli nadávají, že spousta věcí chybí nebo je udělána jinak. Např. v LOTRovi 1 chybí postava Toma Bombadila, Arwen nemá v knize takovou úlohu jako jí "přidělil" Jackson ve filmu. A podívej se, jak byl LOTR vysoce hodnocený. A cože tím chci říci? Že film byl pěkný a jsem docela zvědavý na 5.

Já jsem četla knihu a viděla film. Pokud jsi opravdu tu knížku četl, čož se tady nikde nedozvídám, nechápu, jak můžeš film takle vysoce ohodnotit. Vážně moc se mi nelíbil, byl tam pouhý zlomek skutečného příběhu. Jasně, nemohli tam dát vše. Ovšem ztvárnění Voldemorta, toho, kterého by se měli všichni bát bylo dle mého názoru šlápnutí vedle. Hlavně české nadabování se nepovedlo. Nebyl strašidelný, nebyl tajemný. Byl směšně měkký. Jako recenze vážně nic moc. V posledních pár řádcích shrneš, ŽE SE TI TO LÍBILO. Hm. Je to téměř stejné, jako když ti teď napíšu, mně se to nelíbilo tolik.

Paranoia
16. 02. 2007
Dát tip
Nejde ani tak o recenzi, jako spíš o shrnutí okolností vzniku filmu a výpis z děje; samotné kritice se moc nevěnuješ. A nebýt závěrečných vět (pominu-li provařené a mnou neoblíbené recenzentské vševědoucí předurčování, jak se bude či nebude film líbit "divákovi")a procentuální hodnocení, nedozvěděla bych se ani, jak se film líbil tobě. Jako recenze nic moc.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru