Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

grandhotel / jaroslav rudiš

23. 08. 2007
3
11
132
Autor
pole

http://www.sweb.cz/morbidpimple

GRANDHOTEL / JAROSLAV RUDIŠ (LABYRINT 2006)

Jaroslav Rudiš přišel na scénu v roce 2002 se svým románem Nebe nad Berlínem. Dostal cenu Jaroslava Seiferta, knihu vydal Labyrint a Rudiš se ponořil do undergroundu české kulturní scény. Vystupoval s kapelou U-Bahn, s Jaromírem 99 psal pod pseudonynem komiks Alois Nebel, na účtu má i dvě divadelní hry a několik scénářů. A minulý rok publikoval novou prózu Grandhotel. Alternativní vody ale podle všeho nejsou tak hluboké, jak to vypadalo.


Druhý Rudišův román je situovaný do česko-německých Jizerských hor, do Liberce a do velkolepé špičky hotelu Ještěd, který propichuje mraky. Jeho vypravěčem je polomagorný (jeho intelekt celou knihu pruží od úrovně ovčáka až po Einsteina) mladík Fleischmann, který ztratí oba rodiče a je nucen žít se svým „zlým“ strýcem Jégrem. Jégr za komančů nosil bílý plášť a pracoval jako majitel samoobsluhy a do toho dělal tajného estébáka, čímž si vysloužil svoje nové pracovní místo – stal se majitelem zmíněného „grandhotelu“. Fleischmann na Ještědu pro strýce dře a pochopitelně vůbec není šťastný. Celý román sledujeme jeho snahu dostat se pryč, nějak odletět a osvobodit se. Provází ho přitom a pomáhá mu několik postav. Sudetský Němec Franz, který se zrovna vrací ze své životní cesty po světě zpátky domů, nebo Ilja, dívka, která Fleischmannovi pomůže odhalit dlouho schovávané city.

Největší problém románu je, že je jednoduše nějak umělý. Je to takové panoptikum známých postav, ze kterých si autoři neustále tropí legraci, ale přitom se bez nich nemůžou obejít. Jeden komunista, který miluje Slovan Liberec, ženský a Východní Německo. Druhý sudetský Němec, už starší a moudřejší, takový ten brejlatý hodný Helmut. Hlavní postava ale trpí nejvíce nedostatky. Je totiž smíchaninou hned několika postav. Nejdřív vystupuje jako úplný idiot, v přímých řečech neustále opakující Liškovsko-Taclíkovské „jako prostě“. Pak přidá nějaký úžasný lyrický popis krajiny, který spíš jako by upadl od pera Rudišovi. A odstavce zakončuje větou: „To kdyby vás to zajímalo.“ Holden Caulfield po stojedné. Fleischmannovo neustálé mluvení o počasí a to, že mu pořád připisuje význam, člověka otráví. Postavě to chvilku přidává rozměr, po stu stran se to zdá spíš jako berlička, když Rudiš nevěděl o čem psát.

Co si na románu naopak zaslouží pochvalu, je například samotný Ještěď a Liberec, je to vlastně docela exotické místo pro vyprávění, daleko lepší, než Berlín nebo Praha. Atmosféru knížka má. A asi nejhezčí moment přichází se závěrem příběhu, který tak nějak vyplyne a rozehraje se jako hezký film. Plynule, výpravně.

Myslím, že druhý Rudišův román je lepší, než předešlé Nebe pod Berlínem (2002), které mi přišlo daleko plytčejší a jednodušší. Pokud někomu nepřijde, že je to všechno české „napsané-zfilmované“ na jedno brdo, určitě se mu Grandhotel velmi zalíbí.


11 názorů

pole
26. 08. 2007
Dát tip
ahoj a díky! můj největší problém je určitě zbrklost a taky to, že se zasekávám na blbostech. aspoň co mi říkali ostatní. proto by pro mě bylo dost těžký recenzi rozvádět, udělal bych nejspíš takovejch kiksů hodně. měl jsem právě nápad, že se rozpovídám o tom fenoménu českým , kterej se před pár lety ještě hlavně objevoval ve filmu. buď se točily nostalgický filmy o komunismu, nebo to byly filmy o moderních lidech, Geislerová, Vilhelmová, Liška. no a u Rudiše se přesně tenhle fenomén hrozně objevuje. Je to takovej knižní Ondříček. Třeba další jeho kniha se má jmenovat 1989 a v katalogu labyrintu píšou: "Román o rychlých láskách, revoluci a náhodách, které spojila tramvaj číslo 22." To bych se bál číst no ale to jsem asi odbočil, sorry, jestli jsem nudil:)) o oslích mústcích mi už taky říkala dítě_na_skleníku. tak snad se příště povedou,... doufám. ještě jednou děkuju

Winter
25. 08. 2007
Dát tip
A hele ony se ještě píší literární recenze tady na Písmáku: milé překvapení. Text je hezky koncipován, vynáší více vnitřní principy než příběh, což je dozajista dobře, přesto pár výtek: -rec. se mi zdá poměrně krátká, mohla být delší -protože to by se pak nemusela pohybovat v přískocích ale hezky přecházet po oslích můstcích -trošku mi i chybí nějaká autorova "nápaditá a originální" (tm) :) myšlenka, který by text prostoupila a dodala by grácii: nějaký paradox, postřech, v němž by se nesl i druh "výpravy" recenzenta Přesto posezřele solidní recenze, možná kritika, kterou by byxla škoda neotipovat *

pole
24. 08. 2007
Dát tip
jo, myslim, že jsem zapomněl opravit ty vaťácký věty johanko prosim klidně přidej, protože já dostaávám kritiky od šéfa na tom hudebním serveru a mně to moc pomůže, když uvidim, v čem to celý vězí. díky

měla bych ještě hnidopišský poznámky (a když říkám hnidopišský, tak důsledně), hlavně stylistický (pořád pořád), ale * (zato, jak jsi s tím pohnul)

pole
23. 08. 2007
Dát tip
okej, díky slečno indie:) na hudbu se mi můžeš mrknout na newmusic.cz:) tam bys klidně mohla psát taky

marge
23. 08. 2007
Dát tip
no já bych to frkla do literárních kritik...ale jak chceš, je to na tobě jen můj názor

pole
23. 08. 2007
Dát tip
a který teda kategorie mám používat konstatně? recenze i neliterární, knihy, časopisy... nebo co ?

marge
23. 08. 2007
Dát tip
Rozhodně lepší:-) ještě možná tu kategorii...

pole
23. 08. 2007
Dát tip
tak jsem to upravil, kdyby vás zajímala nová verze...

reka
23. 08. 2007
Dát tip
souhlas s marge: první odstavec mě zmátl, myslel jsem, že to bude recenze na film. celý text docela fajn: vadí mi, že popisuješ nedostatky, a pak najednou řekneš, že "jde o poměrně dobrý román". proč? ze všeho, co jsi řekl, mi to nepřišlo. chtělo by to nějak líp odůvodnit, ne to jen tak říct. výtky, ne "vítky"! jo, četl jsem Nebe pod Berlínem a dost mě zklamalo (přesně jak říkáš = plytké), a tak trochu si dokážu představit, co myslíš tím, že je Grandhotel umělý - něco takového na mě trčelo už z Nebe pod Berlínem.

marge
23. 08. 2007
Dát tip
Po prvním odstavci se zdá, že to bude recenze na film, pak už se ale věnuješ jen románu...v tom případě asi navrhuju změnit kategorii na "kritiky literárních děl". Ostatně si myslím, že ten první odstavec tam vůbec nemusel být a pokud ano, chtělo by to nějakou větu typu "teď už se však budeme zabývat románem, podle kterého byl snímek natočen..." nebo něco takového:-) Jinak se mi to celé celkem líbilo, je to napsáno v takovém "neformálním" stylu, což je pro mě příjemným osvěžením:-)*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru