Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Šelma

05. 01. 2008
0
2
1424
Autor
Jim_Beam

Mohylovým jedlíkům paštiky.

Polární záře – tyrkysové plameny balonových hořáků, hliníková fólie vlající ve větru a rána, palčivě bílá odrazy slunce na ledové krustě. Krajina pod sněhem – ladné křivky šelmy – přivírá oči a slastně přede. Svůdná, pod přikrývkou nachu. Tam, kde z ní moře strhne šaty, bělá se stěnami útesů. Králičí nory, zelené citadely, hromádky bobků jak dělové koule na baštách. Průsvitná těla chaluh s odlivem černají a křehnou.

 

Prsty mám ztuhlé, že sotva udrží pero a od úst mi jde pára. Krajinu za oknem bičuje studený déšť. Vrcholky kopců se ztratily v mlze. Volají na sebe hlubokými hlasy jak hledají svá úpatí. Podivně teskná podívaná. Že by snad člověk to okno uchopil a jako obraz, na který se už nikdo nechce dívat, pověsil do tmavého kouta předsíně.

Alky se choulí na břidlicových římsách útesů. Jdeme a naše prázdné hlavy duní, při každém došlápnutí. Zní to jako když do sebe v náplavce narážejí sudy. Cesta je kluzká blátem a břidlicí. Trhlinou v obloze prosákne slunce, moře se naplní světlem a vraky korábů jsou tyrkysově modré. Stínohra vln na písečném dně. Stoupáme úzkou stezkou podél útesů.

Z moře ční schýlená postava starce. Hladina čtvrt míle pod námi je najednou blízko. Když natáhneš ruku, špičky prstů se téměř dotýkají hřebenů vln. Vysoko v kopcích v podmáčené trávě tlí hliníková kostra letce; posetá ptačím trusem a obrostlá lišejníky. Pak dolů stěnou fialového vřesu. Jediné chybné našlápnutí znamená pád. Zavadím prsty o chomáč trávy, nohy podklouznou, podlomí se v kolenou, země a nebe se slijí v rudomodrou spirálu a hluboko dole zelené polštáře mechu. Válíme sudy srázem, kosti se lámou a klouby s praskáním opouštějí jamky. Pak ležíme s hlavou v mechu a tiše pozorujeme tenké stružky krve. Na úpatí úlevně vydechneme a s hlavou ostře zakloněnou vyhlížíme hřbet hory, ze které jsme sešli. Ve večerním slunci zřetelně vystupují křivky spící šelmy.


2 názory

Honzyk
05. 01. 2008
Dát tip
..volne verse...? NO, nevim...spis vysypals z baglu par misty zajimavych postrehu...

Pirka
05. 01. 2008
Dát tip
.. křehnou .. Prsty mám zkřehlé .. je to hloupost, ale dělá mi to problém .. jinak je to ovšem pěkně plastické:)

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru