Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žáci v lennonkách si připomněli úmrtí Johna Lennona

10. 12. 2010
6
15
1908

Na pravděpodobně největší fanklub Johna Lennona v Písku se 8. prosince proměnila Základní škola Edvarda Beneše. Na ten den totiž připadalo 30. výročí od tragické smrti Johna Lennona, frontmana legendární skupiny Beatles, a tak učitelku hudební výchovy Lenku Halamovou napadlo uspořádat k této události jakýsi happening, který by tuto významnou osobnost populární hudby žákům co nejvíc přiblížil.

Asi padesátka dětí v ten den proto do školy přišla v nejrozmanitějších kulatých brýlích, u nichž se vžil po jejich nejslavnějším nositeli název lennonky. Někteří se stylově oblékli do stylu hippies. Na chodbě školy zněly o přestávkách ze školního rozhlasu nejznámější písničky Beatles jako Help nebo Yesterday a panovala uvolněná atmosféra. Pod schodištěm byla umístěna trojkřídlá nástěnka, jakási pomyslná obdoba slavné „Lennonovy zdi“ z pražské Kampy, na kterou mohli žáci psát Johnu Lennnonovi své vzkazy, podobně jako tomu je právě v Praze. Už první den, se tam objevily například tyto: „Hudba je krásná v tom, že ti jí nemůžou vzít. Ať jsi, kde jsi, pořád ji máš v hlavě. Já mám v hlavě tu tvoji. A v srdci. Navždy. Live in Peace! Like it.“ Nebo. „Pozdravuj Kurta Cobaina. Vy dva jste nej. Navždycky!“ (pozn. Kurt Cobain – tragicky zemřelý zpěvák skupiny Nirvana.). Vedle toho se na nástěnce mohly děti seznámit se stručnou historií Beatles, ofocenými obaly alb, fotkami Johna Lennona i s notovými záznamy písní Help nebo A Hard Day´s Night. Kolem dokola pak byly namalované lennonky, kterým vévodil pomník s datem narození a úmrtí hudebníka. Děti měly k dispozici i tužky, aby mohly na zeď připsat také svůj vzkaz.  Na nástěnce mají i doporučený vzdělávací program o Johnu Lennonovi - Rockování Jiřího Černého, který se uskuteční 15. prosince od 20 hodin v Divadle Pod čarou.

„Narodila jsem se v šedesátých letech, přímo do Beatlemánie, takže John Lennon je od malička můj favorit. Zpívala jsem jeho písničky. Chtěla jsem ho proto přiblížit i mládeži, protože většina z nich ho nezná, a přijde mi to jako hřích, aby neznali nejslavnější skupinu všech dob,“ prozradila svou motivaci uspořádat lenonnovský happening učitelka hudební výchovy Lenka Halamová. Ta už dopředu se svými žáky v hodinách probírala éru této slavné liverpoolské čtveřice a doporučovala jim jejich desky nebo filmy. „Pouštěla jsem jim filmy i o Lennonově zdi na Kampě. Tam jsem, mimochodem pár let po Lennonově smrti, seděla s přítelkyní a hrály jsme na kytary písničky od Lennona, Beatles nebo krylovky, všechno, co bylo zakázané. Vždycky, když jeli policajti, tak jsme dostali avízo a přešly na Helenku Vondráčkovou,“ vzpomínala Lenka Halamová.  To, že jsou Beatles srdeční záležitostí Lenky Halamové, dokazuje i to, že s pěveckým souborem Sborisssimo, který vede, nazkoušela už před lety blok písní z repertoáru Beatles a dodnes je zařazuje do programu.

 

John Winston Ono Lennon se narodil 9.10. 1940 v Liverpoolu. Byl to zpěvák a skladatel, člen legendární skupiny Beatles. Prosadil se také jako malíř, herec, spisovatel a politický aktivista. Významným způsobem ovlivnil vývoj rockové hudby 20 století. Historie skupiny Beatles se začala psát v roce 1957, kdy se Lennon seznámil s Paulem McCartneyem, přivedl ho do své skupiny The Quarrymen a vytvořili nejslavnější hudební spojení všech dob. Po několika změnách názvu byla kapela definitivně přejmenována na Beatles v roce 1960.  Poprvé se Lennon oženil v roce 1962 se svou spolužačkou Cynthií Powellovou a o rok později se jim narodil syn Julian. Lennon byl celý život rebel, když v roce 1964 prohlásil, že Beatles jsou populárnější než Ježíš Kristus, rozhlasové stanice v USA bojkotovali pouštění jejich skladeb. V roce 1966 se seznámil se svou životní láskou, japonskou kontroverzní umělkyní Yoko Ono. O dva roky později se rozvádí s manželkou Cyntií a v roce 1969 si v Gilbrartaru bere Yoko Ono. V roce 1970 se Beatles oficiálně rozpadají. Na vině má být právě Yoko Ono. John i Yoko se politicky angažují, protestují proti válkám a pořádají mírové mítinky. V roce 1971 se manželé Lennonovi stěhují do USA, kde se jim v roce 1975 narodí jediný syn Sean. Dne 8. prosince se Lennon stal obětí atentátu, když se vracel z natáčení. Před branou jeho newyorského bytu ho těžce postřelil duševně nemocný Mark David Chapman, jemuž se několik hodin předtím podepsal na své nové album Double Fantasy. Chapman dostává trest doživotí. John Lennon vydal za svou hudební kariéru 11 sólových alb, 13 řadových alb s Beatles, s nimiž natočil i 7 filmů. Jeho vlastní písně i písně Beatles jsou stále vydávány na mnoha kompilacích. (zdroj: Wikipedie – otevřená encyklopedie)


15 názorů

Godfrey
02. 01. 2011
Dát tip
Od něj je ta otřesná komunistická odrhovačka Imagine... Docela paradox, že naši komunisti neměli tohoto komunistu rádi.

dajakbol
18. 12. 2010
Dát tip
My sme sa na hodinách hudobnej výchovy učili len budovateľské piesne a ľudovky, potom prišiel prevrat a zistilo sa, že hudobnú môže učiť každý, kto vie zahrať Kohútik jarabý. Ako decko som bol z toho zmätený, tušil som, že dačo nie je v poriadku... „Halamovej Lennon" je dobrý, myslím, ale super to bude, keď ďalší tematicky deň bude patriť Matuškovi a ďalší Krylovi.

o tom Rexlexu vím, že vyšel speciál o Johnu Lennonovi, ale když jsem se na něj na stáncích ptal, tak už ho neměli

to je pravda, že Yesterday slořil Paul McCartney, ale tam pouštěli písničky od Beatles jako takových

Norsko: Přesně tak!

dobrá úča!!! btw: doporučuji reflex-speciál věnovaný životu J.Lennona, je tam i pár překladů jeho písniček...

Norsko 1
16. 12. 2010
Dát tip
Yesterday složil Cartney, faux pas

Kdyby Lennon věděl, že na jeho počest hráli Yesterday, tak by se asi obrátil v hrobě:))))) Naštěstí je rozptýlen v Central parku, tak to nehrozí...

při psaní textu jsem zažil zvláštní fenomén, když jsem napsal Lennonova zeď, tak to můj word automaticky přepisoval na Leninova zeď... že by se jejich myšlenky potkaly ve virtuálním prostoru a dostaly společný jmenovatel?

Květoň: :))))) o drogách se tam sice psalo, ale o množství už ne:))) Špagáta: tak na zdraví Johnovi Písmák má ..: na tom něco bude Potterománie byla a je taky všeobjímající Whitesnake: jj chybička se vloudila, už jsem to opravil díky všem za návštěvu a tipy:)))

Whitesnake
11. 12. 2010
Dát tip
ježíši, "liverpol", když už to přetahujeme z wikipedii, když proč s tou příšernou chybou v transkripci ???

Hezké. Také si vždycky vzpomenu. Nad větou "doporučený vzdělávací program o Johnu Lennonovi" by se asi jmenovaný uřehtal smíchy. Schválně, jestli se tam také praví, kolik pytlů kokainu vyšňupal?

Norsko 1
10. 12. 2010
Dát tip
***

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru