Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Až za hrob

14. 09. 2011
4
7
1101

Všichni víme, že smrt je jediná jistota, kterou ve světě plném nejistot každý z nás má. Chuďas nebo boháč, krasavec nebo škareda, moudrý nebo hlupák. Nikdo se jí nevyhne a nikdo nezná ten okamžik, kdy si zubatá na něj začne brousit svou nemilosrdnou, avšak pro všechny spravedlivou kosu.

Ať už věříme či nevěříme v posmrtný život či reinkarnaci kdesi a v jakési formě, je naše smrt neoddiskutovatelnou definitivou pozemské pouti našeho života. Ta je pro někoho bezstarostnou procházkou, pro jiného každodenním bojem o přežití. Tuto definitivu vnímáme tak silně anebo je tak hluboce uložena v našem podvědomí, že je součástí naší běžné konverzace, aniž bychom příliš přemýšleli o tom, že úsloví, ve kterých je obsažena a která pronášíme, mají smysl něčeho definitivního a absolutního. Tato rčení střílíme od boku, nelámeme si příliš hlavu s jejich obsahem a případně ani s jejich nedodržením, které může mít své následky.

Pokud například slibujeme mlčenlivost o svěřeném tajemství, proneseme: „Mlčím jako hrob!“ Všichni si v tu ránu vybaví "drbnu Kelišovou" z Hoštic, jejíž ubezpečení faráře Otíka: „Jako hrob, velebnosti“ znamenalo jediné. A sice, že v dobré víře svěřené, se v osobě "Kelišky" záhy promění v obecní "tlampač" a brzy se „tajemství“ celá vesnice dozví.

Uvedená karikatura funguje spolehlivě nejen ve filmu, a kdekdo se v ní pozná. Udržet jazyk za zuby totiž není tak jednoduché. Dříve nebo později se obyčejně stejně všechno „vykecá“, často bez ohledu na následky. Jsme přeci jen lidé a drby nás baví.

Dalším oblíbeným úslovím, které používáme, pokud chceme dodat důležitost našim slovům, je: „To si vezmu do hrobu.“ Jako bychom nevěděli, že podle Smrtky z cimrmanovské hry Vizionář je zakázáno si do hrobu cokoliv brát.

Chceme-li popsat absolutní ticho, řekneme: „Bylo tam ticho jako v hrobě.“ Opět máme na mysli cosi absolutního a těžko představitelného, protože většinu z nás nepohřbili zaživa a včas neexhumovali.

Rčení, které mi ze všech „záhrobních“ průpovídek připadá nejromantičtější, byť zavání tak trochu červenou knihovnou, je: „Byla to láska až za hrob.“ No řekněte, komu se kdy poštěstilo, aby se tato věta stala jeho vlastní skutečností? O těch, kteří přežili svou smrt díky své "lásce až za hrob", pak můžeme říct, že měli „kliku“ a prožili nejspíš naplněný život. Nakonec, nejlépe to vědí oni sami.


7 názorů

díky Vendulo:)

Honzyk
15. 09. 2011
Dát tip
sry, ale ctu podruhy, a kde nic, tu nic: nuda, no----)))

uauu Květoni, díky za kritiku... asi máš pravdu, že bych se mohl někdy víc odvázat...no pokusím se

Text mi nepřijde kostrbatý, ale takový studený, neživý. Jako by se pan kolega strachoval zašprýmovat, srandu jen opatrně naznačoval a přitom se provinile omlouval - to víte, my nesmíme ani naznačovat. Na druhou stranu je obdivuhodné, že píše výstižně a přitom stručně. Tady se mám ještě hodně co učit. ((-:

díky rybičko:))

Místama je text trochu kostrbatej, ale celkem se mi líbí, takže si tipnu.*

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru