Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

100% systém na ruletu

10. 06. 2016
7
6
1291
Autor
Danny
Už to bude pár let, ale jednou jsem narazil na jednom serveru na diskusi v klubu "Hazardní hry". Hádali se tam dva uživatelé, které jsem z jiných klubů neznal, řekněme X a Y. X tvrdil, že si od Y koupil za nějaký netriviální obnos "100% systém na ruletu" - nějaký matematický systém, jak sázet, aby člověk vždy vyhrál. No - a X posléze prohrál. Y na to namítal, že X koupil "jen 50% jeho 100% systému" a nabízel, že mu prodá celý systém, pokud ovšem zaplatí další nemalé peníze. Pak se tam objevili další lidé, buď se snažili X vysvětlit, že je to nesmysl, že takový systém z principu nemůže existovat, když v ruletě kulička prostě náhodně z čísel vybere, co ji "napadne"... Další si z toho dělali legraci a přilévali olej do ohně: tvrdili, že 100% systém mají a že vyhrávají... Tak jsem si zpočátku říkal, jaký je ten X hňup, že se nechal napálit, že si neuvědomil, že mu nějaký matematický "systém" z principu přece nemůže říct, jak vsadit, když je ve hře reálný svět... když vtom jsem si uvědomil, že někdy možná dělám něco podobného, i když na jiné rovině. Snažil jsem se tehdy najít smysl života, "vyřešit" život, vesmír a vůbec: a on celý svět a já v něm je daleko bohatší než ona ruleta, která tvoří jen jeden jeho omezený výsek: a ani na ni neexistuje "100% matematický systém" - tak mě trklo, že nějakou redukcionistickou, "logickou", slovy popsatelnou teorii hledám možná marně. Nějaké vhledy do situace samozřejmě možné jsou, ale jsou vázány na životní zkušenosti a mohou být spíše nepřenosné než přenosné... Proto, když někdy příliš věci řeším, tak si vzpomenu na tuto příhodu z netu a přemýšlím "Danny, nehledáš teď náhodou 100% systém na ruletu?"

6 názorů

Lakrov
30. 06. 2016
Dát tip

To uhnutí od rulety k (téméř) filozofickým závěrům je sice ke konci  trochu nepřehledné či hůře čitelné, ale líbí se mi.  Ke slohu mám tu a tam výhrady:  ...jednou jsem narazil na jednom serveru... ## blízkost podobných slov  ...další nemalé peníze. Pak se tam objevili další lidé... ## blízkost stejných slov.  Tip.  


Fouraix
11. 06. 2016
Dát tip
nedávno byl o tom článek na idnes. lidskou intuicí to vypadá,že čím víc pokusů, tím větší pravděpodobnost, že padne barva, nebo sudá/lichá co potřebuju, ale ta šance je před každým hodem stejná. vzhledem k hornímu omezení sázky, která dvojnásobením rychle roste, je systém martingale dlouhodobě neudržitelný. ale, jak tam ftipně poznamenali, i kdyby mohl hráč dvojnásobit sázky donekonečna, tj. měl nekonečno prostředků - proč by takovej člověk měl vlastně hrát ruletu? mám-li něčeho nekonečno, postrádá pro mě jakýkoliv napětí, jesli toho získám ještě kousek :-)

Danny
10. 06. 2016
Dát tip
Zdenda: pokud máš s analogiemi problémy, tak to můžeš nechápat víc mých děl, některá jsou totiž na analogiích založena: samozřejmě nic proti, každej má svůj způsob myšlení

pedvo
10. 06. 2016
Dát tip

Stoprocentní systém na ruletu existuje, dokonce není příliš složitý. Kyž vyjde něco jiného, tak je to chyba té rulety, nikoliv systému.


Movsar
10. 06. 2016
Dát tip

bělohradský podobný pocit označil za výraz společnosti nevolnosti: stále více možností, a přitom stále méně důvodů k nim


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru