Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Limonek

13. 01. 2020
9
15
1006
Autor
Movsar

Limonek

Docházeli na vaječnou kliniku na Letné. Manželé ve středním věku. Ona zatoužila po děcku a on souhlasil. Nejprve se snažili pomocí hormonu roztoužit její klín; jemu zas každé úterý masírovali lulína; vše marné. Pak vrchní pokusník rozhodl nechat děťátko vyklíčit podle poslední metody: na limoníku. "Budeme mu říkat Limonek," vydechla dojatě žena. "A komplikace?" zajímal se muž. "Bez obav. Jen mu pak utrhnete stopečku z hlavičky. Jinak bude jako jiné děti," odpověděl věcně vrchní pokusník. A dodal nadšeně: "Jednou se všechny děti budou rodit ze stromů!"

 

Digitální pohřebiště

Fejsbůk prý spustil novou funkci: virtuální hřbitov. Pozůstalí tak mohou pohřbít nebožtíka nadvakrát. Na fejsbůku se "u profilu objeví nápis Vzpomínáme a časový údaj o životě zemřelého", informuje rozhlas. Uživatelé mohou k profilu položit ikonku květů, tiše posedět, zavzpomínat a pak jedním kliknutím zas zapomenout. Svět se stal oživlým legolendem, realizací i těch nejbláznivějších nápadů: se vší vážností budou se pohřbívat slátaniny vyfantazírovaných identit. Je už jen jedna možnost: strašně se tomu smát.

 

Jazyky

Němčina, to je jako když na krajinu padá sníh. Francouzština je sen k ránu, obrázek v přezdobeném rámu. Polština je pecička z třesně za léta sotva propuklého. Maďarštinou mluví mimozemci. Italština připomíná stříkance malířských barev. V ústech Brita angličtina tuční a odkapává, až je všechno kolem mastné. Ruština je baňatá a zlatavá jako věže pravoslavných kostelíčků. A čeština? Jaká je?

 

Karlův most

Karlův most se ocitl uprostřed dramatického západu slunce. Barokně rozbujelá mračna poraněná ostřím kostelní věže v oběti večeru prolévají krev červánků. A svatí pod nimi, rozkročení mezi světlem a tmou, mlčí, jak umí mlčet kámen. Dobře znají úděl beránků.

 

Stříbrný vítr

Cení rovnátka, na celou ulici je cení. Dostala je k ježíšku, byla hodná. A tak jí teď ústy vane stříbrný vítr, jemuž básník složil veliký hold. Možná se jmenuje Anička Karasová a nějakému Jeníkovi už chystá smutnění. Protože historie se opakuje, protože "věčný návrat téhož".

 

Partyzánka genderu 

V sobotu ráno na Vltavě povídala spisovatelka hlásící se k feministickému programu. Zdůraznila, že ona se vždy označuje jako "člověk s vagínou". Je to její malá vzpoura proti gramatice, falokratickému jazyku, nepravosti, jíž ji vydal svět od nepaměti ovládaný muži. Líčí tenhle svůj podnik div ne jako zprávu o účasti na partyzánském odboji za 2.sv.války. Partyzánka genderu.


15 názorů

Movsar
22. 01. 2020
Dát tip

Jsem rád, přátelé, že jste se tady zastavili a dokonce i do toho stohu suché slámy mých slov hodili jiskru a nechali to plápolat. Jako pyromani se pak zpovzdálí dívali a byli tomu rádi. 

Ale s méně obrazy: jsem pro překračování gramatiky, když to nemá ostny docela zbytečné. Třeba kočičce říkám kromě jiného i ona bažobánek, a přitom je to holka a bažobánek by správně měl být kluk. Ale ta paní v rádiu tyhle kotrmelce metala jakoby s nějakou nepřízní (snad ne přímo nenávistí), což je škoda. To musí svou ránu ukazovat takto obnaženou? Nevím. 


Nejvíce se mi líbí Digitální pohřebiště a Karlův most. Máš velmi osobitý styl. Tip. 


Zbora
16. 01. 2020
Dát tip

Je to tak. A Těch osobností je naštěstí víc: Ilona Švihlíková, Ivan Hofman, B. Tureček, Ándor Šándor, V. Cílek, C. Heshl... To jsou všechno lidi s obrovským přehledem, u kterých se vyplatí poslouchat, co říkají (i když není nutné se vším souhlasit), a kterým je naštěstí dán ještě docela velký prostor.


Entropia
16. 01. 2020
Dát tip

Tak to je dobře, žes to specifikoval. Rozlišit tyhle dva přístupy totiž není vůbec samozřejmé. Jak je vidět na sociálních sítích, což je svět sám pro sebe.

Ty demagogické přístupy snadno "amputují" skutečné příčiny kritizovaných jevů a dosazují místo nich své vlastní. Spousta politiků a představitelů jakékoli moci takhle cíleně manipuluje veřejnost. Jedna z velmi mála veřejně známých osobností, které tohle nedělají a dokáží jít skutečně na kořen věci, je např. Jan Sokol.

 


Zbora
16. 01. 2020
Dát tip

Entropio, (už tady se dostáváme k prvnímu úskalí - skloňovat, neskloňovat :)

máš pravdu a Tvůj přístup je mi blízký, protože je střízlivý. Ten extremismus o kterém píšeš, a který je tolik typický pro naši v mnoha ohledech uvolňující se dobu je charakteristický svou potřebou řešit přiblblé banality, kvůli kterým nám uniká komplexnost skutečně podstatných věcí.

Stejně tak, jako doba národního obrození přinesla spoustu vznešených a chválihodných ideí, kterých se ovšem jako vždy a všude chopili mimo jiné i agilní demagogové, kteří z nich začali v touze po vlastním zviditelnění vysosávat dílčí části a domnívali se, že mají patent na rozhodování o tom, co je a co není dostatečně vlastenecké. A o tomhle způsobu posuzování věcí (ode zdi ke zdi) tady mluvím... 


Entropia
16. 01. 2020
Dát tip

Zbora: Vzpoura proti gramatice je rozkošná věc - hlavně pro ty, kdož chtějí za každou cenu vynikat v jedinečnosti.

 

Mám dotaz: musí nutně chtít vynikat v jedinečnosti? Co třeba obrozenci se svými břinkotruhlami a podobnými patvary, co Slováci se svou pomlčkou (dodnes si pamatuju ty vtipy, které o Česko – Slovensku před rozpadem kolovaly)? Nemůžou ty příčiny ležet někde hlouběji?

Ona „jazykovědkyně“ tvrdící o sobě, že je „člověk, která píše“ může například poukazovat na to, že generických feminin je v českém jazyce skutečně minimum, což má své historické kořeny. Jistě, můžeme oponovat, že např. muži v oboru zdravotní sestra si sami nepřejí být oslovováni „bratře“. Že se na jedné straně bojuje proti koncovkám „ová“, na druhé straně jsme nuceni všude doplňovat vedle mužského tvaru ženský (chodci a chodkyně atd.). To všechno beru. Ale jazyk se vyvíjí a vyvíjel se vždy, protože kopíruje dobu, zrcadlí jevy, vůči kterým jsme slepí. Různé extrémy (na obou stranách spektra) svědčí jen o té naší slepotě.


Zbora
15. 01. 2020
Dát tip

Mně teda spíš připadá, že němčina je jako když na krajinu padají kastróly. Čeština nevim. Táhlá uspávací pražština, valivá chacharská ostravština, měkká vinná znojemská, nebo košická hutorivá poštúrovštěná čeština, takzvaná slovenčina? 

Vzpoura proti gramatice je rozkošná věc - hlavně pro ty, kdož chtějí za každou cenu vynikat v jedinečnosti.


trojort
15. 01. 2020
Dát tip

...těžko se pak z historie poučit...


Entropia
13. 01. 2020
Dát tip

Na téma genderu se tady už něco vyskytlo, včetně následné předlouhé diskuse, na téma "vaječných klinik" a "dětí ze stromu" ještě ne. Nejen úvaha, ale jakýkoli literární útvar na kontroverzní téma by si měl dát pozor na příliš generalizující vyznění. Navozující např. dojem, že příčina kritizovaného (nebo "jen" - dle zvoleného literárního žánru ironizovaného) jevu je jasná a jednoznačná.


To není kontroverzní téma.


už chápu smysl hesla "zpátky na stromy"...


Gora
13. 01. 2020
Dát tip Movsar

Mně čeština zní jako horská bystřina a voní po borůvčí :-)


Alegna
13. 01. 2020
Dát tip Movsar

Mně čeština voní po prosluněném seně, zemí po dešti a umytých rukách :-)*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru