Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O jednom vyhoštění

08. 08. 2020
12
22
589
Autor
Dales

Uspávala na heřmánku

probouzela na šalvěji,

těm co ve snech hladovějí

odmykala noční branku

oťukanou dozlatova.

Uvaděči žlutoocí

konejšivá předli slova.

Na peleších ze sasanek

hosté záhy pookřálí 

lízali si z rukou noci.

Modré stíny mračen hřály,

hořkým medem dýchal vánek.

 

Přišel den kdy věci snících

ujmuli se moudří bloudi.

Tam kde milost těchhle soudí

raději potkat medvědici.

 

Četa mravů málo dbalá,

zato s vůlí činorodou,

příkrou stezkou dolů k řece,

táhni švizdo s kalnou vodou.

Když se na břeh vydrápala,

vysvlečena z lichých cárů

zotvírala kárné klece

s hejny hluchých emisarů,

aby s něhou štičích skřelí,

bezesní a nehlazení,

uspávali na kamení

na psích kostech probouzeli.


22 názorů

Já bych si vystačila s první strofou! Taková milá květinovo vílí epika. Medvědice jsem se skoro lekla. Za první část *


Muamarek
15. 09. 2020
Dát tip

Teče plynule, nabývá na spádu, má své zákruty jak řeka. Líčí minulé, ukrývá záhadu, jež na vyřešení čeká...


Gora
10. 08. 2020
Dát tip

Ve vázaném jsi doma... obsahem napínavá četba, která nezklame...


Dales
09. 08. 2020
Dát tip

@Silene

No zas tak moc jsem toho nevyzradil, sám nevím z čeho, ani do jaké míry. Taky to mohl být Poe, ale z toho zas bral i Bradbury. Či snad vliv existencialisticky laděných snímků se Stevenem Seagalem s jejich motivem pykání, osudově spravedlivé odplaty?

Asi se shodneme v tom, že my lidé jsme druh sociální, takže napodobující a  sdílející, tudíž těžko rozlišovat, co se v šišce vylíhlo a co v ní hotové uvízlo. Kdysi se mně dostalo obdivu za jedno pěkné české slovo, které nikdo z přítomných neznal, ani předtím já, prý dobrý, odkud jako, takže to ty sám?, já že no vlastně asi jo, a rozdal jsem autorské souhlasy s použitím. Udělalo mně to tenkrát dobře, proto jsem si to zapamatoval. A před časem jsem náhodou zjistil, že sloveso vrňoukat se vyskytuje přinejmenším už v první polovině 19.století. Tož tak.


lawenderr
09. 08. 2020
Dát tip Silene

těchhle :))) ... je rozvinutý tvar, sil - těch hle ... (jakože hodně, jukni :)) ale vím, rozumím  - a mizím si  po svých :D


Silene
09. 08. 2020
Dát tip

Jé, děkuji za vyzrazení, ale samozřejmě nemělo jít o nůž na krku. Víc Falčiných věcí mi to připomnělo, jde o moc hezky udělanou záležitost. A taky trochu, právě těmi lumpačivými slůvky a odvěkým příběhem tu jedinou básničku, co tu u sebe přidržel Safián. Myslím, že i metrem, už jsem ji dlouho nečetla, jen si trochu vybavuji.

Tudíž zkřížení :).

Co té obecné češtiny se týče, potom je tedy na pranýři ještě tvar "těchhle", v plné parádě spisovštiny by měl zníti "těchto". Ovšem spíš než na hození psí kostí za onou podobou to zmiňuji právě na obhajobu případného raděj, které rozhodně víc nevnucuji.


Dales
09. 08. 2020
Dát tip

@lawenderr

Díky, baví těší, mrazí ještě víc.


lawenderr
09. 08. 2020
Dát tip

raději raděj :) se přimlouvám ... ale víš jak je to s radílky, sám musíš.

Líbí se mi ten příběh - připoměl mi Falčinu Smála se (jen okrajově:), no tvoje se nesměje, leda jako poslední - co jsme z ní udělali:)) Švizda no ... boží slovo! :) Se vrátím ještě, baví:) až mrazí.


Dales
09. 08. 2020
Dát tip Silene

@Silene

Připadne mně, že alternativní tvar by byl vybočením ze stylu, do obecné češtiny. Asi se uchýlím k metodě důstojníka Mikyse a budu dělat, že žádný problém s příslovcem není.

Předlohou nebyl žádný konkrétní příběh. Až když to bylo skoro hotové,  napadlo mně, odkud že to mám, a vytanul mně neurčitý Bradbury.

 


Dales
09. 08. 2020
Dát tip

@aleš, Lami : děkuji za přízeň.


Silene
09. 08. 2020
Dát tip

(S omluvou za ty zbytné vkladové repetice, občas mi odesílání komentářů takto technicky zatrucuje, chyba asi na mé straně spojení.)


Silene
09. 08. 2020
Dát tip

Dalesi, vždyť v poetické praxi nejde o žádnou svévoli, to jsem jen hlasovala za sebe pro komplexní interpunkci u této tvé práce.

Hm, hm, chápu tvou motivaci u "raději" ve smyslu ukotvené citace, ovšem v recitaci bych se o běžnou mluvu neopírala, pro recitátora bude raději vždy striktně tříslabičné. Dvě slabiky bude mít raděj anebo dtto s apostrofem.

Nepodezírám tě z neumětelství.

Cením si užitého rýmového schématu.

 


Dales
08. 08. 2020
Dát tip

A ještě zapomenuté avízo Silene: teď.


Dales
08. 08. 2020
Dát tip

@Alegno díky. 

To slovo zná dost mladších právě od znojemského barda, ale autorem on nebude. 


Dales
08. 08. 2020
Dát tip

@Silene ; dík za čas a názor.

ad "raději" - v žádném případě přehlédnutí, pochybnosti samozřejmě byly, váhal jsem docela dlouho, a nakonec jsem nechal. Protože:   1) Opravdu, jak velká část česky mluvících lidí vyslovuje tohle slovo  jako tři slabiky?  2) citace/odkaz Přísloví 17:12, ekumenický překlad.

Interpunkce - původně nebyla naprosto žádná,  až dneska před zveřejněním doplněno to minimum, bez kterého by čitelnost opravdu byla problematická. Ano, dopřál jsem si svévole, která by v próze nebyla myslitelná.

 


Alegna
08. 08. 2020
Dát tip

ráda jsem si přečetla***

přiznávám, švizdu jsem neznala (koukla jsem a našla jsem v textu Máňo z pekárny)


Silene
08. 08. 2020
Dát tip

Dalesi, přijdu si ji ještě jindy lépe přečíst, ale takto narychlo aspoň dvě plytké technické poznámky, že je mi skoro líto, žes rezignoval na vnitřní a částečně i vnější interpunkci veršů, myslím, že tomuto typu pojetí by slušela, zejména u oslovení by se hned rozjasnilo ohledně směřování významu.

Ve verši s medvědicí se rozjel rytmus, jako účelová práce mi to nepřipadlo, spíš přehlédnutí? Subjektivně mi to přijde rušivé. Určitě na něco vhodného přijdeš, radši, lépe...

Neuvědomuji si teď, o čí příběh se může jednat, pokud zpracováváš již známý, nikoli prostě archetypální, každopádně hnedle se mi vynořila na rtech Kulička.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru