Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Tichá dohoda

16. 03. 2021
16
13
676
Autor
Movsar

"Ten synek je ganz gupi," obrátil se učitel na asistenta. Zvedl se, vzal kloučka za ucho a vedl ho ke dveřím, "tu nemaš co robit, iď dudum," vystrčil ho a zavřel. Asistent se zvedl, řekl si, že aspoň bude první v jídelně, když je šnytzel a žimjoky, a šel taky.

Učitel pokračoval ve zkoušení. "Tak gdo to vi? Ty tam v tym želonym mantlu, jak se menuješ?" ukázal na holčičku v poslední lavici. Hermínka, zakuňkala holčička. "Fajne meno maš, Hermina, tak nam pověz..."

To už asistent seděl i s vykázaným kloučkem v jídelně a futroval oběd. To na tych brezlach pěkně  šetřili, šnytloček žadny.. povídal si pro sebe nad řízkem. Klouček potahoval, ne a ne přestat. "Nebeč, na, tu maš šnuptychel a utři se to pyščisko," podal mu kapesník. "Učitela musiš posluchat. Nebo to řeknu tvoji mamě," cedil skrz zuby, "foter robi na šachtě, štajgra robi, a ty mu takum ostude robiš. Dostaneš po pysku." A zarudnul ve tváři: "Ja. Povim jim to, bos mě nasral!" vytočil se asistent sám až do vývrtky.

Jídelna byla jinak prázdná, z okénka se ozval smích kuchařek: "Pane asistent, dáte si s nami troche špiritusa?" "Ale inym kapečke," odpověděl s obavou v hlase asistent. "Ty tu seď a ne že to poviš doma."

Klouček byl zachráněn tichou dohodou džentlmenů.

(Poznámka pro ty, co by nevěděli: dialogy jsou napsány "po našymu", řečí slezského příhraničí, v jehož výrazech,  gramatice a nevybíravém tónu se odráží tisícileté soužití pruských Němců, Poláků, Čechů a Baltů.)


13 názorů

PROZ
21. 03. 2021
Dát tip

Jak se mi po tom kraji stýská... 


annnie
19. 03. 2021
Dát tip

Pěkná story, výborně napsaný. Tip a.


lastgasp
18. 03. 2021
Dát tip

Nebesky krásné pro uši Pražáka. Čirou náhodou jsem se dostal v Těšíně do rodiny mého řidiče, s kterým jsem se vracel do posádky. Byl jsem bohovsky pohoštěn a i když jsem vypil inym kapečke, tak jsem jim k večeru už rozuměl všechno.


StvN
17. 03. 2021
Dát tip

Líbí se mi to. Nářečí je dobře dávkované, takže neobtěžuje, naopak zaujme. Pointa je taky fajn. 


Safián
16. 03. 2021
Dát tip

Ono "kytky jsou v troubě" ze Slavičína také nezní špatně. Jde o stehna.


Movsar
16. 03. 2021
Dát tip

Díky za çtení! 

Hantec je taky správný. Sem s ním!

Stromečku, to mě pobavilo, stálo by to taky za tect  


stromeček
16. 03. 2021
Dát tip blacksabbath

Nějaký čas nás vozil autobusák ze Spiše a ten jen "hutoril". Pokaždé, když se rozjel, tak volal dozadu." Ci boha ludzi, drce se za cie ruly, bo budze brytka kerula a popadzece šebe na papuly". Tip.


bixley
16. 03. 2021
Dát tip

Betelný! říkáme my z Brna.


pochopila i bez gůglu...je to fajne....*/*******


Safián
16. 03. 2021
Dát tip

Nevím, jak u vás, ale jinde už pomalu podobná nářeší mizí.


jáj take dobré!


revírník
16. 03. 2021
Dát tip

Dobře odposloucháno.


Já Lucie píšu...
16. 03. 2021
Dát tip Movsar

To nářečí je boží! Nejlepší - šnuptychel a pyščisko! To jsem se bavila :) Tichá dohoda to teda byla... TIP!


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru