Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

zbývá jen

06. 10. 2021
3
10
282
Autor
Dales

 

 

Tam, kde hřál nocí ryolit,
chtěli jsme spolu víno pít,
a teď nás oba studí jíl.
O tom, co pijem, pomlčet. 

Každý už svoje střepy uklidil,
zbývá jen z bláta cosi vylovit.


10 názorů

Silene
12. 10. 2021
Dát tip

(Někde úplně tam, kde neexistuje, by mohl být ke skále tedy přiražen domek, před ním stolek, vlahá noc. No a, že bejvávalo, tohle už jiná vesnice.)


Silene
12. 10. 2021
Dát tip

Člověk já nemůže mít všechno, zejména na vlně slov. Vystačila jsem si při té konstrukci se zvukem jména, vína, polehčující okolností, že je starý, což mi ladilo se střepy i chladem jílu. Snad bych ten šutr chtěla v nějakém opracovaném stavu, asi dlouze v dlani zahřívaného těžítka se stolu básníka, hm. Zorientovat mapu mi bylo nadlidským úkolem! Kaji se a jdu si rozsvítit globus. 


Dales
09. 10. 2021
Dát tip Silene

Nad místem s tím šutrem jsem nepřemýšlel. Lom ne, kór ne otevřený na sever jako v Ž. Když už, tak jenom lůmek, nebo trochu odtěžený skalní výchoz, třeba i ve městě. Aby to mělo kousek svislé stěny, na jih, trochu v závětří. Voní suchomilné bylinstvo… . Lokalita nemůže reálně existovat.  

 


Silene
08. 10. 2021
Dát tip

Rozumím, rozumím, mlčím, mlčím, skoro. Jen jsem si tak drze pohrála, znáš to, půjčí si, trochu zmuchlá, ohne růžek, očte, orecituje, ale vrátí, vrátí, to zase jo. Jako lokalitu jsem si nakonec vybrala starý lom v Želešicích, ale to spíš že jsem si vzpomněla na jiné své urputné hledání před časem a že mě dočista shodou náhod dnes k místu inspiroval jeden rozhovor. Jinak nevím nic! 

A nějak mi pořád hraje v hlavě atmosféra z té Dočasně u stolu, tak k podobné představě se po dalším dni kloním o kousek víc.

A samozřejmě, že mě to tu s dalšími přípisy dvojnásob bavilo! Zcestné interpretace, to je moje. 


Luzz
08. 10. 2021
Dát tip

aha, takhle... no jo, moje zcestná interpretace... profesní deformace.


Dales
08. 10. 2021
Dát tip

@Luzz: probůh, od té horké fáze radši dál - řekněme, že rozehřátý sluncem.  Díky.


Luzz
08. 10. 2021
Dát tip

tam, kde hřál ryolit... zvláštní, že mi jako první nenaskočila konkrétní lokalita, ale spíš to relativně dlouhý období (tedy - vztahuju to na stabilní území českýho masivu; jinde ve světě se třeba děje právě teď)

a co a z čeho se dá pít, když jsou střepy uklizené

lovení z bláta... někdy lepší nechat to cosi schované, možná.

na malým prostoru více vrstev / rovin, bavilo mě, jak se text v určitých místech štěpí.

 

 


Dales
08. 10. 2021
Dát tip

@Goro díky.


Dales
08. 10. 2021
Dát tip

@Silene, díky za přízeň a čas. Ta stopa navíc je tam pro důraznější oddělení. Odmlka mně nepasuje, ta situace má zcela určitý status: hotovo finíto tečka. Ještě jednou dík!


Silene
07. 10. 2021
Dát tip

Ten vstupní verš je moc fajn hádanka, již samozřejmě řádně nevyluštím. Určení lokality. A druhu vztahu. Dost dobré jak pro dva zasloužilé popíječe zaopatřené prošedivělým vousem, tak pro nějakou delikátnější verzi.

Kdyby on nehřál, vizuálně bych byla i pro Měsíc, neboť má maličkost rozhodně disponuje přehršlí nevhodné fantazie a taktéž optometricky prachmizerně zaměřených dioptrií. 

Choutky stahovat závěrečné dvouverší o stopu mě spíš nepřešly. Rýmový koeficient v gradaci ale zachovat určitě.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru