Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Literární koutky č. 8

27. 10. 2021
8
9
213
Autor
zeleda

Jak napsat esej

Původní forma eseje vznikla podle francouzského spisovatele Michela de Montaigne, který své dílo pojmenoval Essais. Tomuto žánru pojmenování „Esej“ už zůstalo. Jednoduše řečeno, je to literární, odborně  publicistickýžánr středního či kratšího rozsahu. Esejí je více druhů – miniesej, odborná esej, americká esej, esej francouzská, atd. Tento článek však pojednává o klasické české eseji. Běžnými tématy esejí jsou - literatura,   politika, kultura, témata filozofická, či aktuálně společenská.

Na rozdíl od nestranné publicistiky, do eseje její autor vkládá svůj subjektivní názor na rozebíranou problematiku. Často jde o zhodnocení nebo kritické vyjádření, které se ale za každých okolností musí opírat o odborná fakta. Tato fakta dávají eseji hlavní myšlenku, která by měla čtenáře přesvědčit o pravdivosti toho, co autor píše.

Mezi nejznámější české tvůrce esejí se řadí F. X. Šalda, František Kvapil, Václav Bělohradský, Arne Novák a další.

 Skladba eseje

v  Nadpis. Nejdůležitější součást textu. Stejně, jako u ostatních publicistických forem, musí čtenáře zaujmout a přesvědčit o zajímavosti textu. Nadpis by se měl vztahovat k  prezentované problematice.

v  První odstavec – úvod, by měl nastínit problém. Informaci, o čem pojednává celá práce a proč by měl čtenář zůstat a pokračovat ve čtení.

v  Další odstavce přinášejí názory a argumenty, pro i proti, podpořené ověřenými a věcnými informacemi. Text můžete členit do podkapitol, které však musí mít stejnou, jednotící myšlenku. Hledejte důkazy, hledejte významy a sami si třeba klaďte otázku – proč?.

v  Závěr eseje. Od autora se očekává závěrečná, nosná myšlenka, která by měla čtenáře utvrdit v autorově pravdě. Shrnutí vašeho stanoviska. Případný výhled do budoucna, naděje, či beznaděj. Esej může končit i otázkou, vedoucí čtenáře k vlastnímu zamyšlení.

Esej může mít na první pohled třeba i všední téma. Ale zkuste toto téma rozebrat kreativně z  více úhlů pohledu. Udělejte ho zajímavým! Případně vyberte z  obecného tématu podrobnější podtéma a zkuste ho zajímavě rozvést.

Esej můžete psát jak v první, tak i ve třetí osobě. Psaní v první osobě zdůrazní váš osobní přístup k tématu, psaní ve třetí osobě působí zase důvěryhodně. Používejte zásadně spisovný jazyk. V eseji není místo pro nespisovné výrazy, pokud se neobjeví např. v citacích. 

Veškeré použité materiály, které při přípravě textu nastudujete a použijete, jak ve vlastním textu, tak i v citacích,  je třeba v textu buď označit, nebo uvést v samostatném seznamu zdrojů v závěru eseje. Jen znovu připomínám, že toto platí ve všech literárních žánrech.

 Zdroje:

www.seminarkyza1.cz/blog-item/jak-napsat-esej/

www.jaktak.cz/jak-napsat-esej-rady.

 

* * *


9 názorů

K3
10. 11. 2021
Dát tip

T.


lastgasp
31. 10. 2021
Dát tip

Skvěle podáno. Mám jasnější literární nebe. Díky.


bixley
29. 10. 2021
Dát tip

zeledo, díky, nevěděla jsem, že jsou různé druhy, dost se mi osvětlil rozdíl od ostatních publicistických žánrů.


Gora
28. 10. 2021
Dát tip

Honzo, díky. Esej jsem ještě nepsala, ale kdo ví:-).


zeleda
27. 10. 2021
Dát tip

 

,Díky vám, přátelé. Ještě bude román a pak vám už dám pokoj a budou opět normální články, kterých má fůru. . 


Alegna
27. 10. 2021
Dát tip

máš to  zase hezky pečlivě zpracované, ráda jsem četla


revírník
27. 10. 2021
Dát tip

Dobrý text. Rád jsem si zopakoval, co jsem už skoro zapomněl.


vesuvanka
27. 10. 2021
Dát tip

Honzo, ráda jsem si přečetla a poučila se. Děkuji, TIP


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru