Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Na návštěvě ve staré Číně

29. 01. 2022
12
21
539

 

 

 

Jedna z počátku nultých let :), pokud se nepletu..

 

 

 

 

 
 
Na   návštěvě      ve   staré      Číně
::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::
 
 
 
 
Ze       střechy      vykládané      drahocenným    ((do   žluta,
a   pak      také     na   okrajích      červenavě))      dřevem
čůrek   vody      stéká   Je      to   déšť      Ne,   ...
pláč, jedné (co     naplat, že     ve   veliké   zemi?)  odříznuté..                            Kapky
se      v   měkkém      slunci
třpytí,   tak      tak,   a      budou     
 
 
 
 
 
přes      okraj   Hýbe     
se      vřes   Slavnosti      všedního     
 
 
 
dne    na dohled,      tiché
kroky   v      trávě;   navštěvuji     
postupně                                         celý
tento      kraj 
 
 
 
 
 
 
Dívko,      má      paní,
otevři   již
  klícku,
volá      strnad,   Tvá     
duše      zpívá,
Ale      já      mám
ještě      své
povinnosti;   Bůh  
rozdělil
nám       je      spravedlivě.

21 názorů

 

V osmdesátém devátém,  v Pekingu, na

 Náměstí nebeského klidu

ukázalo se, jak lehce i  armáda Lidová 

zneužít se dá   (i) proti svému lidu

 

(Ne podle slov, ale podle činů posuzuj

jednotlivce, a více i

režimy; - čeho všeho se, např., dočkat lidstvo 

že může ještě od Číny?)

 


Lili.
31. 01. 2022
Dát tip

Starý lexikon mistrů verše,nahlédl jsem a nelituji.


ivi...:-))))))))))))))))))))))


.. .


Hezký obrázek, Ivi (Ivo? Ivano?) :)


https://www.nm.cz/…jpg ..... ráda jsem četla...*/****************


To Kamamura, Aru, td.: mezery jsou zde opět  přesně tak, jak mi Prozřetelnost (nebo pouze intuice?)  dovolila  je ..nechat (jako jedinou alternativu snad?) :)


Děkuji všem za návštěvu, i za komentáře :)

To Bačkovský: To, že čínský režim dovoluje svým občanům cestovat, ..., a také že již několik desítek let dovoluje jim realizovat se v hmotné vrstvě, získal si neobyčejnou stabilitu (myslím,že tyto dvě záležitosti především vedly právě k pádu např. východoevropských totalit na konci osmdesátých let.. )

(( ...)).

Obávám se, že tento svět čeká v souvislosti s Čínou veliké divadlo,...., už vzhledem k tomu, že euroatlanitcká civilizace se dosti vyčerpala, jelikož přestala nacházet podstatnější důvody k oběti -narozdíl právě o Čínského velkostátu (ale i od obyvatel Ruska, ..., od islamistů v Asii i jinde, ..., atd.).

Připoč.teme-li ovšem k tomu všemu ještě i větší tělesnou odolnost žluté asijské rasy, snoubící se s všeobecně menší úctou k lidskému (a vlastně jakémukoliv) životu (stačí se na netu podívat třeba na bezcitnost asijských kuchařů),..., máme asi nejvyšší čas začít se i trošku obávat celkově o Zemi jako dobré místo pro život (ve vesmíru).. .

(( ...)).


Aru
29. 01. 2022
Dát tip

jo jo, Bačkovsky, na tom si přece křesťani postavili svůj program, ze vytlačí odevšad místní zvyky a zavedou tam svýho boha, např. v Brazilii pronikají misionáři dodneška k uzavřeným kmenům, aniž by vůbec měl o ně někdo vůbec zájem


Norsko 1
29. 01. 2022
Dát tip

Strnad nade vše


Bačkovský
29. 01. 2022
Dát tip

Malý dodatek k čínské kultuře. Samo, že neobjetivní, viděno jen skrze jediného číňana, navíc přítele. Pracuji s chemikem z Číny a první slovo co mě v souvislosti s ním napadá je pracovitost, efektivita - neztrácí čas a "maká" (nejmenovaný politik by z něj měl radost). Čas tráví v práci a pak se vrací přímo za rodinou domů, je přátelský introvert, schopný vědec, mohl bych uvést další klady ale  teď jediná věc co mi nesedí : teměř absolutní loajalita nebo nekritičnost k vládě a systému v současné Číně, za roky co jej znám jen jednou vyjádřil lehký nesouhlas s režimem, jednou mi ukazoval papírovou bankovku, byl na ní Mao. Také pro něj měl pochopení, "udělal toho hodně pro čínské rolníky.." To mě lehce rozhodilo. (Určitě si Čína zaslouží obdiv pro rozvoj v posledních desetiletích, velké množství lidí se dostalo z bidy, činská věda atd). Nedělám na Písmáku politiku, jen když to porovnávám s dalšími spolupracovníky nebo známými třeba z Velké Británie, USA  obecně ze Západu (myšleno kulturně) nebo i z Egypta, pak tito lidé jsou často velmi kritičtí ke svým vládám, někdy dle mého soudu až příliš. 

Křesťanství v Číně  má zajímavou historii od nestoriánů a jezuitů, přes pozdější protestanské misie atd.  Dnešní situace křesťanství v Číně je popisována jako velký rozvoj evangelikálních církví. Data se liší, některé zdroje uvádí až 100 mil. křesťanů. V Číně se nedělních shromáždění nebo mší prý účastní více lidí než v celé evropě dohromady. Podobnou zkušenost mám z Vancouveru, nedělní mše (shromáždění) v čínské čtvrti jsou velmi navštěvované ať v angličtině nebo čínštině, a je jich několik po sobě (ale opět je to subjektivní dojem, byl jsem tam jen krátce).

Text Zeeanddrichův  je dobře a neobvykle napsaný, navíc aktuální, tuším, že teď v neděli je čínský nový rok.  posílám tip   


Čudla
29. 01. 2022
Dát tip

Líbí  /*


8hanka
29. 01. 2022
Dát tip

zhodou okolností som včera neskoro večer pozerala film Krvavé pobrežie

"Tretie storočie nášho letopočtu, Čína, obdobie dynastie Han. Hoci Číne vládol jeden cisár, Han Xiandi, krajina bola rozdrobená na mnoho menších štátov, ktoré proti sebe bojovali. Na západe vládol ambiciózny Cao Cao, ktorý využíval cisára ako bábku, východ zasa ovládal cisárov strýko Liu Bei. Nevyhnutným stretom oboch znepriatelených strán sa stala bitka pri Červenom útese, najslávnejšia bitka čínskej histórie, ktorú detailne zobrazuje tento veľkolepý film."

ich kultúra, myslenie, spôsob boja sú veľmi zaujímavé, schopnosti bojovníkov priam nadpozemské...zaujali ma  aj detaily - dážď stekajúci zo strechy, príprava čaju ako umenie, pomalá, rozvážna... poznanie prírodných javov, vopred vedieť, kedy príde hmla, kedy sa otočí vietor...

 

 


Jamardi
29. 01. 2022
Dát tip

Líbí se mi obrazy v první a třetí části. V prostřední jsem se ztratila.


supizmus
29. 01. 2022
Dát tip blacksabbath

To rozsekané řádkování dodává celému dílu ještě víc mysterióznosti. Skvěle napsané!


Kamamura
29. 01. 2022
Dát tip Aru

Já jsem byl v roce 2006 v té současné Číně, heč! A stále v ní té Staré dost zbývá - třeba Zakázané Město v Pekingu, městské hradby v Xi Anu, nebo Velká zeď. Střechy původní zástavby byly barevně odlišené, a žlutá barva byla vyhrazena císaři.

Jinak musím dát za pravdu, že křesťanů v Číně historicky moc nebylo, hlavními filozofiemi jsou konfucionismus, buddhismus a zmíněný taoismus (jako určitý counter-culture underground). Místo "Boha" funguje v čínské mytologii takzvaná "nebeská byrokracie", která je podobná té pozemské. Čili oběžníky, edikty, zákony a obsílky, žádná "Boží vnuknutí".

To ale myslím zcela přátelsky, psát si může kdo chce, co se mu zlíbí!

Mezery mě také zaujaly, jsou pouze dekorativní, nebo mají i nějakou funkci?


To Aru:  ..mezi námi, Aru, „stará Čína" je zde pouze jako zástupné prostředí, ..., nechytej mne zase za slovo :) 

 

((...)).

 


Aru
29. 01. 2022
Dát tip

ty mezery, to je teda něco šílenýho :D

bůh ve staré Číně? není to tak trochu nonsens? snad když už, tak drak Zeanddrichu, tam je pomalu všechno dračí to či ono ;)

krom toho Lao-c' je z Číny, tudíž západní střih strašícího boha, odkudsi z Blízkého východu je jim prostě cizí a na hony vzdálený 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru