Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Mám rád lidová rčení

28. 05. 2022
13
10
320
Autor
Alegna

Jsem Mamlas, ovšemže příjmením, tomu teatrálnímu entrée prostě nešlo odolat. Říkají mi Mamlas a už dlouho mě nikdo jinak neoslovil, jako bych ani nikdy neměl jméno Adam, kterým mi tak krátce, kraťounce říkávali rodiče.

Narodil jsem se ošklivý s pokrouceným tělem, maminka při pochůzkách na veřejnosti přehazovala  přes kočárek plenku, v létě prý kvůli slunci, v zimě kvůli nečasu.

Byl jsem díky své postižené tělesnosti nešikovné dítě, trvalo dlouho, než jsem začal pajdavě chodit a než jsem se sám dokázal namáhavě obléci a najíst.

V tomto období těžkých počátků života se někam ztratilo moje jméno Adam, ztratilo se tatínkovi a časem i mamince, to bolelo hodně, její Adámku bylo ve mně k ní těsně přimknuté.

Každá forma života se přizpůsobí podmínkám, ve kterých žije, když ne, tak zanikne.

I já jsem se přizpůsobil, uvykl si nejen na nadávky a rány od spolužáků, ale i na útrpné pohledy dospělých a na ponižující úlevy učitelů.

Avšak každá situace přináší nová poznání, zjistil jsem, že útočníka, který do mě bil hlava nehlava, to přestalo bavit, jakmile zjistil, že je mi zcela jedno, jestli z toho vyváznu živ.

S urážlivými slovy to bylo horší, zatímco rány na mém zmrzačeném telě už nemohly natropit více škod, slova mě měnila a mrzačila uvnitř. Nakonec mi tuto zhoubu pomohla zastavit náhoda.

Přihlížel jsem hře dvou chlapců, házeli po sobě míčkem a kryli se štítem. Nejvíce zásahů některého z nich měl na svědomí odražený míček. Představil jsem si slova jako ten míček a sebe s neviditelným pružným ochranným štítem, který způsobí, že se slovo odrazí a zasáhně jeho původce. Nedocenitelné a zábavné, věřte mi, míru zábavnosti si určuje svou představivostí každý uživatel této metody sám.

Když jsme u té zábavy, vytvořil jsem si jednu takovou, trochu poťouchlou, ale jsem přesvědčený, že potřebnou. Vhodné místo pro ni je centrum města s mnoha výlohami a se spoustou chodců. Spočívá v tom, že si vyberu citlivého, vnímavého proti chodce, takové to dobrotisko s otevřeným srdcem a upoutám ho pohledem. Téměř vždy se na mě podívá, na setinu sekundy zkoprní a než sklopí zrak, uvidím mu v očích zmatený soucit. Otočím se a jdu za ním, většinou se potřebuje uklidnit a tak se zastaví a civí slepě do výlohy. Tu přichází má chvíle, postavím se vedlo něho tak, aby si všiml mého odrazu ve skle a pak jej nechám v klidu prohlížet mou ošklivost, aniž by se k tomu musel komukoli přiznat, snad jen sám sobě.

Tak na brzkou shledanou.

 

 


10 názorů

Alegna
27. 06. 2022
Dát tip

Přesně tak, bixley


bixley
27. 06. 2022
Dát tip

Lído, záleží na tom, zda je člověk krásný uvnitř...


Alegna
30. 05. 2022
Dát tip annnie, Benetka, Philogyny

an. věřím ti, kdysi dávno byli u nás na návštěvě známí, jak byla ona hezká, tak on byl ošklivý, říkala jsem si bože, jak si ho mohla vzít, když odcházeli, byla jsem jím okouzlena a trochu i do něho zamilovaná :)


Alegna
30. 05. 2022
Dát tip

dievča, ano člověk musí být vynalézavý a od každého, i toho nejubožejšího, se můžeme něčemu přiučit .... vizualizovaný štít jako obrana proti slovům, která mají ublížit opravdu funguje, díry do něho mohou udělat jenom nezvládnuté emoce ..... a ano, kouzlo dobrého slova trvá a bude trvat, věřím


annnie
29. 05. 2022
Dát tip blacksabbath, Philogyny

Jednou jsem na nějaké akci viděla muže, který měl ošklivě znetvořenou tvář. Ale choval se tak sebejistě a vesele a mile, že byl nejpřitažlivější muž z celé společnosti. To ovšem samozřejmě není jednoduché... Mě tenkrát napadlo, že asi musel mít velmi milující rodiče, kteří mu dali pevný osobnostní základ...

Velmi zajímavá povídka, tip a.


svet ľudí je komplikovaný ... človek musí byť vynaliezavý, aby ... nie každý to vie ... dúfam, že pokojné a milé slovo má stále svoje čaro*


Alegna
28. 05. 2022
Dát tip Philogyny

Jamardi, fascinuje mě lidská mysl, tak jsem si jen tak trochu představovala, ale těžko vědět, co se komu odehrává v hlavě, díky


Alegna
28. 05. 2022
Dát tip

Je to jen fantazie, ale kdoví :), díky za čtení, Evženie


Jamardi
28. 05. 2022
Dát tip

Vůbec si neumím představit, co všechno může probíhat hlavou člověka, který se dostal do této situace. 

 


Zvláštní hra. 


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru