Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O vodníku Čeřílkovi, skřítku Ostřičkovi a víle Jasance: Vodní pych

15. 06. 2022
11
17
429
Autor
Alegna

Tolik je v pohádkách vodníků, kolik je ve světě rybníků.

V rybníku Klokoťáku obrostlém ostřicí, co má na hrázi tři mohutné jasany a jednu, nad hladinu mírně nakloněnou starou vrbu, žije vodník Čeřílek. O rybník a o vše v něm se stará svědomitě a s láskou.

Rybám čeří vodu, aby měly dostatek kyslíku a i jinak se stará o ryby u nás běžně žijící, které se živí rostlinami i larvami hmyzu, například komárů. Takovou rybou je kapr, karas nebo lín. V rybníku jsou i ryby z dálného východu, které jsou býložravé, jako je amur nebo tolstolobik. Pro ně na obživu, ale i pro krásu rybníka pěstuje vodní rostliny, rdest, šejdračku, leknín a stulík. Rostlinky pečlivě pozoruje a jakmile některá začne zahnívat, odstraní ji, aby se hniloba nerozšířila.

Přemnožené vodní rostliny na jaře dodává zahradníkovi Kořínkovi a když je na podzim rybník plný ryb, domlouvá výlov rybníka s porybným Lipanem.

Také se stará o lidi ve vodě i okolo ní, aby neublížili rybám, rostlinám ani sobě. Topícího se snaží zachránit, ale někdy se stane, že přes veškerou snahu člověk utone. Pokud byl čestný, jeho duše v podobě velké bubliny stoupá k hladině a vodník ji doprovází, aby cestou někde neuvízla.

---

Vodní pych - část první

 

Jednoho rána se Čeřílek probudil s prvními paprsky, které slunce protáhlo až pod hladinu a osvítilo tak vodní rostliny u dna. Na kraji porostu rdestu uviděl díru, jako by odtud bylo vytrženo několik rostlinek i s oddenky. Promnul si oči, jestli jej zrak nešálí a podíval se znovu. Díra tam opravdu byla.

Byl tu někdo na vodním pychu, pomyslel si vodník a hned jej napadlo kdo, nejspíš ten obchodník se vším, ten Nedámpeníz, jak mu všichni říkají. Ale aby nikoho neprávem neobvinil, řekl si, že musí vypátrat pravdu.

Nejprve šel, za Ostřičkou, za skřítkem, který bydlí mezi ostřicí v domečku z proutí. Je to dobrotisko, pomáhá, kde může, jen jazyk má ostrý jako ostřicové listy.

"Ostřičko, jak jsi dneska v noci spal? Neprocházel ses v noci kolem rybníka, nepotloukal se tu někdo? Kdosi totiž v noci ukradl několik rostlinek rdestu."

"Taky ti přeju dobýtro," zamžoural, protáhl se a přitom se ušklíbl skřítek. "Děkuju za optání, spal jsem dobře, jen mě v noci probudilo šplíchnutí, ale byl jsem tuze unavený, hned jsem zase usnul."

"Hm, hm, děkuju ti, já nic neslyšel, u ucha mi bzučel komár, tak jsem si vzal sluchátka. Jo a omlouvám se, že jsem tě nepozdravil, přeji hezký den," odporoučel se vodník.

Další jeho kroky vedly k prostřednímu jasanu, kde bydlí nejkrásnější ze všech bytostí ve vodě, na vodě i kolem ní, víla Jasanka, která večer při pěkném počasí tančí tak něžně a lehce na hladině rybníka, že se sotva bosýma nohama vody dotýká.

"Krásné dobré ráno," pozdravil. "Jasanko, potřebuji tvou pomoc, neviděla jsi v noci někoho chodit kolem, nebo dokonce se koupat v rybníku?"

"Dobré ráno Čeřílku," odpověděla víla. " Zrovna jsem chtěla jít za tebou. Už bylo k ránu, když jsem uslyšela šplouchání, něco těžkého se muselo ponořit do vody. Vstala jsem a šla se podívat, chvilku se nic nedělo a pak někdo vylezl ven z vody, dával cosi do pytle, hodil si ho přes rameno a utíkal pryč. Pověz mi, co se stalo?"

"Ztratily se nějaké rostlinky rdestu i s oddenky. To byl asi ten zloděj, nepoznala jsi ho?"

"Je mi líto, nepoznala, bylo ještě šero."

"Děkuji ti a přeji hezký den," rozloučil se zklamaný, že pachatele nevypátral.

Jediná možnost je chytit ho při činu, řekl si a začal spřádat plány na dnešní noc.

 


17 názorů

Aru
20. 06. 2022
Dát tip

nevěděl, jen jsem to plácnul :)


Alegna
20. 06. 2022
Dát tip

Doufala jsem, že slovo pych někoho potěší a zdálo se, že ne, takže můj velký dík, Majaksi


Alegna
20. 06. 2022
Dát tip

Aru, jak jsi věděl, že jsem si při psaní na něj vzpomněla ?


Alegna
20. 06. 2022
Dát tip

:) black, těší mě


Aru
20. 06. 2022
Dát tip

to je záhada jak pro Vrtišku ;))


a hele pohádka a pěkná.....


Alegna
19. 06. 2022
Dát tip

Beru tě za vousy, vlastně za slovo, Kočkodánku :)


Kočkodan
19. 06. 2022
Dát tip

Když se dá do výlovu Lipan, tak to mají ryby tutově prohraný. Ty jsi to u mě jako čtenáře prvním dílem neprohrála. Kolem rybníka se budu vochomejtat dál. (sumcovitý smajlík)


Alegna
15. 06. 2022
Dát tip

:) jojo uvidíme, díky za čtení, Jamardi


Jamardi
15. 06. 2022
Dát tip

Počítají, že se pachatel vrátí na místo činu. Tak uvidíme. :)


Alegna
15. 06. 2022
Dát tip

Děkuju fialko, snad tě pokračování nezklame


fialka...
15. 06. 2022
Dát tip

Moc pěkně jsi pohádku začala, těším se na pokračování. :-)


Alegna
15. 06. 2022
Dát tip

Nami, potěšil´s, díky


Alegna
15. 06. 2022
Dát tip

To jsem si přála :), děkuju dievča


Nami 99
15. 06. 2022
Dát tip

Hezké.


začína to pekne napínavo ...*


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru