Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

O vodníku Čeřílkovi, skřítku Ostřičkovi a víle Jasance - Husí rodinka a liška

27. 06. 2022
27
62
810
Autor
Alegna

Jednoho roku počátkem března přiletěl k rybníku párek divokých hus.

Samička nemeškala a hned se pustila do stavění hnízda mezi ostřicí nedaleko Ostřičkova domečku. Posbírala větvičky, zobákem natrhala listy ostřice, všechno to poskládala tak, aby hnízdo pěkně drželo pohromadě. Nakonec si vytrhala ta nejjemnější pírka a těmi hnízdo vystlala.

Čtyři dny pak kladla do hnízda vajíčka, posadila se na ně a zahřívala je svým tělem nepřetržitě čtyři týdny. Samec ji ve dne v noci hlídal z hladiny rybníka. Odtud měl rozhled a hned by viděl, kdyby se blížil někdo, kdo by chtěl samičce, nebo vajíčkům ublížit.

Jednou v noci se cosi mihlo kolem stromů na hrázi. Houser už jen zahlédl huňatý ocas, jak hbitě zmizel v ostřici. Na nic nečekal a začal vydávat domluvené ostré signální zvuky, navíc hlasitě máchl perutěmi, vznesl se a letěl samičce na pomoc. Houserovo počínání probudilo skřítka, ten pochopil, že husám hrozí nebezpečí a tak za hlasitého pokřiku kšic, kšic, kšic běžel napomoc.

Všechen ten mumraj lišku, která měla k hnízdu jen jeden skok, tak vystrašil, že se obrátila a rychle pelášila pryč. Stihla si však všimnout, že se housata z vajíček ještě nevylíhla a tak si řekla, že se vrátí za pár týdnů. Hlídat mláďata dá přece rodičům větší práci, třeba se jí podaří nějaké housátko ulovit.

Ráno po liščí nezvané návštěvě přišel za husími sousedy Ostřička a domluvili se, že jim z vrbových proutků uplete plovoucí koš, do kterého pomůže přenést hnízdo, aby jej mohli kdykoli lehce postrčit na vodu. Přes den budou schovaní na svém místě v porostu, tam mají klid. Liška chodí na lov v noci, proto večer po vílím tanci, až všechno ztichne, vystrkají hnízdo doprostřed rybníka. Šelma se tam neopováží, i když umí plavat, protože ví, že husy jsou na vodě obratnější než ona. Navíc by se mohl vzbudit vodník a toho se ona tuze bojí.

Po čtyřech týdnech zahřívání se opravdu vylíhla čtyři ochmýřená housátka. Husí táta s husí mámou si při pohledu na ně mezi sebou vyměňovali spokojené štěbetavé ga ga ga, vodili je časně z rána na louku na pastvu a dohlíželi na ně při pohybu po hladině. Postupně je učili se potopit a zase vynořit, to byla pro housata veliká zábava. Vydováděná pak usínala v plovoucím hnízdě uprostřed rybníka.

Liška po nějaké době usoudila, že by housata už mohla opustit bezpečí skořápek a vydala se na noční lov. Dobře si pamatovala, kde má husí rodinka hnízdo, našlapovala opravdu velice měkce, pomalu, potichu a doufala, že některé housátko bude zlobit, nebude spát, uteče rodičům z hnízda a stane se její snadnou kořistí. Jenže ouha! Kdepak je hnízdo? Liška celá zmatená očichávala místo, kde hnízdo mělo být a nebylo. Podle pachu tu ještě před chvílí leželo v ostřici, tak kam se podělo? Jak tam tak čichala a pobíhala, zapomněla být ostražitá a probudila skřítka. Ten se přikradl blízko k ní, vší silou tleskl, až se nocí nesl zvuk podobný výstřelu. Jako by ji někdo vymrštil, jediným dlouhým skokem přistála liška na hrázi v domnění, že ji někdo chtěl zastřelit.

Od té doby se u rybníka neobjevila.

 

 


62 názorů

Alegna
24. 07. 2022
Dát tip

Biskupe, díky za tvůj pohled a komentář, doufám, že děti se na názvy, které neznají zeptají dospělých a ti případně najdou na netu. Hlavně děkuju za podnět, nad členěním textu se ještě zamyslím.


Alegna
24. 07. 2022
Dát tip

Lakrove, děkuju, tvoje přijetí pohádkového příběhu mě těší.


Pěkně napsaná pohádka o hodném skřítkovi a zlé lišce. Čistý, přehledný styl, bez závažnějších nedostatků. Co mě zarazilo, bylo hned na začátku slovo „ostřicí“, které jsem neznal a neznal by ho ani dětský čtenář. Asi bych více členil text, odstavce mi přijdou, že jsou si navzájem dost podobné (i vizuálně) a někdy by bylo lepší něco vypíchnout a dát na odstavec nový, např. když se něco děje a je potřeba rychle jednat.


Lakrov
22. 07. 2022
Dát tip

 Zahřal na duši tenhle dětem určený příběh, spojující pohádkuvé bytosti i rafinovanost zvířecí říše, přinášenou oním plovoucím hnízdem (jež je z reálného světa). Tip.


Alegna
18. 07. 2022
Dát tip

Janino, díky za opravdu obsáhlý komentář, za to, žes četla a dala si práci se k pohádce vyjádřit. Lehce naučný poučný text je záměr a jsem ráda, že to vnímáš kladně. Nadpřirozené bytosti mi tu moc nekouzlí, pravda a v této části je vlastně jen skřítek, který je spíš hodný a šikovný, než kouzelný, souhlasím.


Janina6
18. 07. 2022
Dát tip

Začátek se mi velice líbí, nepřipomíná sice tolik pohádku, jako spíš populárně naučné vyprávění pro trošku větší děti (přesnost - kladla vajíčka čtyři dny, čtyři týdny je nepřetržitě zahřívala - a výrazy jako „samec, samička, ostré signální zvuky“). Vlastně se mi takový lehce odborný přístup moc líbil. Mám pocit, že nějaký skřítek nebo vodník jsou tady tak trochu navíc… možná proto, že jsou to kouzelné bytosti, ale přitom své nadpřirozené schopnosti v ději vůbec nevyužili. Možná by bylo v tomhle případě působivější, kdyby zůstalo u realistického vyprávění a lišku odradil dejme tomu nějaký člověk (např. rybář, co seděl v noci u rybníka...).


Alegna
17. 07. 2022
Dát tip

Díky za čtení, bixley, jsem ráda, že vnímáš můj záměr, potěšilo 


bixley
17. 07. 2022
Dát tip

Moc hezká pohádka, navíc děti učí lásce ke zvířatům...


Alegna
15. 07. 2022
Dát tip

Luzz, díky za přečtení i za tvůj pohled v komentáři


Luzz
15. 07. 2022
Dát tip

ještě bych připsala - liška je potrestána jakýmsi "zásahem" shůry - vlastně ani neví, kdo to tleskl, žije v domění, že ji někdo chtěl zastřelit... to mi přijde jako jedno z nejslabších míst toho textu.


Luzz
15. 07. 2022
Dát tip

jako pohádka mi to moc nepřijde... užití slov samec, samička... působí to (na úvod) spíš jako přírodovědnej článek... anebo že by to byla bajka? jenže to zase nemá ono poučení na závěr... nenažraná liška je prostě potrestána, dobro zvítězilo... ale co z toho. takže nevím. jsem z toho zmatená. a mám dojem, že děti by z toho byly zmateny taky... no dobře, možná o něco míň než já.

chápu, že to má být součástí nějaké série, ale úplně mě ten text nenavnadil, abych si přečetla další.

 


kvaj
09. 07. 2022
Dát tip

To bych byl moc rád. Já na pohádky nemám buňky. A vůbec hodně oceňuji ty, kteří umějí psát pro děti.


Alegna
09. 07. 2022
Dát tip kvaj

kvaji, to je opravdu téma k zamyšlení, máme od dětství dost zafixované, kdo je představitelem zla a kdo dobra ... v této sérii už ne, ale do budoucna popřemýšlím, jestli bych zvládla se s tím popasovat.


kvaj
09. 07. 2022
Dát tip

Člověk ale už málokdy. Nevím, ale mám pocit, že by se pohádkové stereotypy o hodných a zlých zvířatech měly nějak inovovat. Jenže si pak nedovedu představit, jak by takové pohádky vypadaly.


Alegna
09. 07. 2022
Dát tip

Ano,  pravdu máš, všichni můžeme být něčí večeří :), díky za čtení kvaji


kvaj
09. 07. 2022
Dát tip

Občas utíkáš z formy pohádky, jinak je to klasický příběh o hodné husí rodince a zlé lišce. Chudák liška, zase se nenají. Aspoň jedno housátko bys jí mohla dopřát. Vždyť víš, co děláme s husami na svatého Martina.


Alegna
08. 07. 2022
Dát tip

K3, je to pravda, není to lehká disciplína :), díky za čtení a zanechaný komentář i tip


K3
08. 07. 2022
Dát tip Gora, Alegna

Jako dobrý pokus dám tip. Ovšem i ten pokus zase dokazuje, jaká je pohádka těžká disciplína a vymyslet originální pohádkový děj je kumšt:).


Gora
03. 07. 2022
Dát tip

Děkuju...


Alegna
03. 07. 2022
Dát tip

Goro, vážím si důvěry, určitě mohla


Gora
03. 07. 2022
Dát tip

Mohla bych nominovat do soutěže Próza měsíce?


Alegna
02. 07. 2022
Dát tip

Jen aby nespych a díky i jeho jménem, Jamardi


Alegna
02. 07. 2022
Dát tip

Těší mě to, black


Jamardi
02. 07. 2022
Dát tip

Šikulka Ostřička. :)


mám ráda pohádky.....:-)))))........*/*****************


Alegna
02. 07. 2022
Dát tip

Janičko, děkuju za čtení, jsem ráda, že se líbilo.


Alegna
02. 07. 2022
Dát tip

Goro, díky za připomínky, zkusím změnit.

S tím písmem, někde dělám chybu při vkládání, snad se najde někdo, kdo mi poradí.


vesuvanka
01. 07. 2022
Dát tip

Liduško, to je moc hezká pohádka :-))), TIP


Gora
01. 07. 2022
Dát tip

Příběh je pěkný, z těch tří mi přijde nejpohádkovější, má dobrý námět. 

Drobnost: třetí odstaveček obsahuje jedinou hodně dlouhou větu, rozdělená by působila přirozeněji. Také věta začínající: Liška chodí na lov v noci... by vyzněla lépe pokrácená, děti by /podle mých zkušeností/ uvítaly jednodušší formulaci...

Jak jsem již v minulosti zmínila, písmo, které používáš, je měňavé a teď navíc podtrhané - není možnost použít jiné?


Alegna
28. 06. 2022
Dát tip

Phil. prý jejich počet zase vzrůstá. Trochu mám pocit, že mi koukáš do pera, o pulcích mám rozepsáno :)


Philogyny
28. 06. 2022
Dát tip

Mi tu taky doletěl párek...nikdy tu nebyli a v momentě, kdy se mi vylíhli ropuší pulci, každý den. Mám podezření, že mi chodili na půlčíky...  :o) 


Alegna
28. 06. 2022
Dát tip

Evži díky za veršíky :)


Tak to můžu dnes klidně spát,

o housátkách nechám si zdát.


Aru
27. 06. 2022
Dát tip

znám, sledoval jsem to ještě ve vývoji, ve více lidech docela sranda, sám bych to asi nehrál, děláš tam prakticky to co ve Skyrimu s tím rozdílem, že žiješ na chodníku a nelítaj tam draci :D


Aru
27. 06. 2022
Dát tip

co třeba houles :D

"hulopaska pásla malá houlesátka" :D:D


Aru
27. 06. 2022
Dát tip fialka...

Alegno, budu vyhlížet u tebe liščí pohádku... aby liška nepošla někde hladem :))


Aru
27. 06. 2022
Dát tip

Loki z lišek si můžeš udělat čepici, nebo límec, takže i liška je užitečná, nebo v Japonsku ji můžeš postavit v obýváku oltář a zapalovat tam vonné tyčinky ;))


Alegna
27. 06. 2022
Dát tip

:)))) Utgarde


Alegna
27. 06. 2022
Dát tip

Aru, určitě má liščata a nebojím se o ně, jistě jim nějakou potravu sežene, třeba se o tom někde dočteme ....


Alegna
27. 06. 2022
Dát tip

Jojo, odtahování, to je moje, jsem ráda, žes vytrval a neodtáhnul :), díky Lubošku


Alegna
27. 06. 2022
Dát tip

Děkuju fialko, liška ostrouhala, nojo, nemá každý každý den posvícení :)


Alegna
27. 06. 2022
Dát tip

Mám ráda dobré konce nejen v pohádkách, díky an.


Aru
27. 06. 2022
Dát tip

no jooo, kdo si to má pamatovat, nějakou trávu někde u vody :D

určitě ta liška má liščata, když husa má housata ;))


Kočkodan
27. 06. 2022
Dát tip

Danke Alegníku, dorazilo. A já tě zničující kritikou nedorazím. Po předchozích kladných ohlasech by to vlastně ani nebylo možné, i kdybych chtěl. Ale já samozřejmě nechci – odtáhnutí hnízda na vodu a a následné odtáhnutí rudochlupky s dlouhým nosem mne potěšilo.


fialka...
27. 06. 2022
Dát tip

Moc pěkná pohádka, lišce se tentokrát nedařilo :-)


annnie
27. 06. 2022
Dát tip

No to jsem ráda, že to dobře dopadlo!


Alegna
27. 06. 2022
Dát tip

:) Liščata? to je jiná pohádka a minule to nebyla ostřice, ale rdest ... díky za čtení, Aru


Alegna
27. 06. 2022
Dát tip

To mě těší, díky, Diano.


Alegna
27. 06. 2022
Dát tip

Kočkodánku, přeposlala jsem tady do pošty, tak snad ti to dorazilo.


Aru
27. 06. 2022
Dát tip

a co liščata? a co ta ostřice? minule kvůli tomu bylo pozdvižení, nabyl jsem dojmu, že je to jakýsi nedotknutelný grál :))


Diana
27. 06. 2022
Dát tip

Pěkné *


Kočkodan
27. 06. 2022
Dát tip

O rodince husí

i já číst si musím,

než nám shoří žití svíčky,

pošli textík do zprávičky.

(Má prosba snad k cíli vede,

děkuji ti, Lído, předem.)


Alegna
27. 06. 2022
Dát tip

divča, i tobě díky za pohotové vtipné doplnění pohádky :)


Alegna
27. 06. 2022
Dát tip

Nami, díky za vtipné pohádkové doplnění :)


Alegna
27. 06. 2022
Dát tip

Štírko, těší mě, že se líbí, díky


dievča z lesa
27. 06. 2022
Dát tip Alegna

stráženie húseniec

 to je denná nočná práca 

v plávajúvom koši 

je bezpečnejšie zdá sa


Nami 99
27. 06. 2022
Dát tip Alegna, blacksabbath

Táta houser musí,

hlídat hnízdo husí.

Někdy skřítek zaječí,

housátka jsou v bezpečí.


Štírka
27. 06. 2022
Dát tip

Lidunko: je to další hezký mini-příběh pro děti


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru