Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Případ „Čínská ulice“ ((z kolekce Odposlechnuto))

17. 07. 2022
12
16
277

 

Našel jsem nedávno v šuplíku (nebo ve svém e-amilu, ale to je nepodstatné) nějaké věci, které by mohly spadat snad do mé kolekce Odposlechnuto (nebo by bylo trefnější pojmenovat ji šířeji, třeba Odžito?)

 

(( ...)).

 

 

 

 

 

Případ „Čínská ulice“ ((z kolekce Odposlechnuto))

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

V minulém týdnu ((psáno zřejmě v úterý dne 21. 08. 2018)) při jízdě autobusem z Podbaby nahoru ke „kulaťáku“(pro mimopražské čtenářstvo:  ..k dejvickému Vítěznému náměstí) oznámil  autobusový rozhlas: ..následuje zastávka „Čínská".. .

 

 

Chlapec cca čtyřletý, na plošině cca dva metry ode mne (drží se, aby udržel balanc, mámy objetím kolem jejích nohou, ve výši kolen) se táže: ..mami, a bydlí tady hodně Číňanů?

 

 

*To si nemyslím“, odvětila máma relativně stroze,…, myšlenkami bloudící asi někde jinde (možná aby dojem té strohosti nějak vykompenzovala, cvrnkla tomu klukovi volnou rukou do blonďatých vlasů).

 

 

*(V duchu jsem jí dal za pravdu; – jezdil jsem tou ulicí tehdy snad každý den (a to někdy i vícekrát než dvakrát),…, a nevzpomněl jsem si, že bych tam byť i jen jednou nějakého Číňana viděl.. .)

 

 

Autobus v této zastávce (tedy v zastávce „Čínská“) zastavil, … dveře přesně naproti této dvojice (této maminky se synem) se otevřely, ..., a do autobusu vstoupila dvojice cca dvacetipětiletých, usměvavých děvčat - z toho jedna Asiatka; možná (a pokud mohu posoudit, tak dosti pravděpodobně) Číňanka.

 

 

Dítě zaraženě hledělo do její tváře, a tak ta na něj povzbudivě, přátelsky kývla, ..., a postoupila ode dveří dále do vozu (, jak velí mrav v civilizovaných národech, ke kterým Čína zase už, alespoň v některých svých projevech, zjevně chce patřit, že..).

 

 

Máma na tu dívku hleděla (na rozdíl od jejího syna) spíše nevrle, než zaraženě, ...; vypadalo to, že by se jí nejraději rovnou zeptala „jste Číňanka“ ?, ..., ale   neudělala to. Místo toho se po chviličce sehnula dolů  k chlapci, ..., řekla mu (snad?) něco na omluvu, a vlepila mlasknoucí pusu na ústa.

 

 

 

 

..

..

Dítěti se ve tváři začala zračit spokojenost;  pokud na ulici Čínská bydlí Číňané, je svět přeci jen ještě jakž takž v pořádku (a i ta máma je vlastně také v pořádku, když dokázala uznat svůj omyl, a tomu dítěti možná o nějaký ten den prodloužit čas dětství,…., krásný čas dětské důvěřivosti v dokonalost světa.. .


16 názorů

jojo....v Čínské ulici musí žít Číňani....co by to bylo za pořádek kdyby ne:-))))))


Nami 99
17. 07. 2022
Dát tip Evženie Brambůrková, Zeanddrich E., Gora, Jamardi

Policajt se ptá občana kde bylí.

"Bydlím v ulici U synagogy číslo deset."

Policista napsal :

"Bydlí v ulici u syna Gogy číslo deset."

 


Jamardi
17. 07. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

Chlapce chápu. Když jsem byla malá a jezdili jsme metrem, protože nás bolely nohy a chtěli jsme tak vyplnit čekání na vlak, byla mi sympatická stanice Kačerov. Asi jsem doufala, že bych mohla nějakého uvidět. :)


Evženie Brambůrková
17. 07. 2022
Dát tip Zeanddrich E.

U nás jsou ulice pojmenované podle vsí na sever od Prahy. Ale i podle odboje za války. A nečekám, že se objeví maskovaní odbojáři. :-)

Maminka to udělala dobře :-)


Benetka
17. 07. 2022
Dát tip

Eh! Ta pojmenování ulic... WTF? CoToKurvaJe?! Bydlím U Zbrojnice. Jeden si předtaví místnost plnou zbraní: Pistole masopaly guľomety tarasnice děla tanky. Ale nééé! Opak je pravdou: Hasiči.


Nami 99
17. 07. 2022
Dát tip Gora

8hanka

Naše ulice Lidická, je vzorným příkladem. Všude samý lidi.


8hanka
17. 07. 2022
Dát tip

Nami,  kto by mal bývať na našej, ktorá sa volá Švermova? Nehovoriac o susednej - Mládežnícka a vedľa školská...mohli by bývať školáci a mládežníci sami?


Nami 99
17. 07. 2022
Dát tip Benetka

Na ulici Čínská, by měli bydlet Číňané.

Stejně jako na ulici Vančurova, by měli bydlet Vančuráci.

 


8hanka
17. 07. 2022
Dát tip Benetka

Kulaťák, to som už pekne dávno nepočula...

kedysi som cezeň chodila takmer denne, viem, prečo sa tak prezývalo,  páčilo by sa mi, keby po ňom chodili, či skôr gúľali sa len samé guľatinky(kulatinky)


Andreina
17. 07. 2022
Dát tip

Když se nad tím člověk zamyslí, koho jiného lze očekávat v  ulici Čínská než právě Číňana/ku, má to přece svou logiku. Oproti dospělím (viz ona maminka) to pochopí každé dítě.


((PS: vzhledem k mým obvyklým  problémům se  skřítky (se zdejším šotkem?) je to, že v prvém odstavci se mi, přes množství pokusů,  nepodařilo odstranit nechtěné zalomení řádku, je vlastně jen drobnost .. :) ))


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru