Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ota Hofman: Králíci ve vysoké trávě

11. 11. 2022
10
20
346
Autor
bixley

Spisovatele Otu Hofmana většina z nás zná jako autora knih pro děti. Snad nejznámější z nich je Hodina modrých slonů. Mimo jiné je také autorem scénáře k seriálu Pan Tau.

Kniha Králíci ve vysoké trávě“ je také o dětech. Otázkou ale je, zda je pro děti. Určitě ale není pro dnešní děti, které by jí bez výkladu neporozuměly. Kniha byla vydaná v roce 1962 a místo ilustrací jsou do ní zařazeny fotografie z filmu, který byl podle ní natočen. Citát téměř z jejího začátku jsem vybrala i na zářijový Tematický den.

Hrdinou je desetiletý Martin, nejmladší ze tří sourozenců v rodině. Děj se odehrává na počátku padesátých let na blíže nespecifikované moravské vesnici. Je brzké jaro. Jeho starší sestra Luďka se musí vdávat, proto se v rodině řeší její svatba. Pro Luďku je mnohem důležitější svatba v kostele, musí předtím ovšem absolvovat svatbu na národním výboru. Tato dvojakost života za počínajícího komunismu však doléhá na celou rodinu. Rodiče si po nedělích přivydělávají jakýmsi domácím holičstvím a kadeřnictvím, což v té době byla evidentně činnost nevítaná. Jeho starší bratr Eda krade družstevní majetek, bere peníze rodičům i Martinovi. Dokonce mu podstrčí kradené cigarety a otec za to Martinovi nafackuje.

Martin chová králíky a dostane angoráky. Při potyčce s bratrem mu ale utečou a on se je snaží chytit ve vysoké trávě a trní. Ve skutečnosti jsou však těmito králíky vesničtí kluci, kteří se pohybují v oné vysoké trávě názorů dospělých. A tak zatímco rodiče, především maminka, si přejí, aby Martin chodil do hodin náboženství a ministroval v kostele, ve škole je naopak  veden k tomu, aby vstoupil do pionýra. Část Martinových kamarádů rovněž ministruje a vedou spolu debaty o tom, že už to dělat nebudou. Martin touží po pionýrské košili, tatínek mu ji nakonec koupí, ale maminka to nese dost těžce. Podle ní by měl Martin i nadále sloužit v kostele. Aby si ho získala na svou stranu, koupí mu dokonce drahé kolo Favorit s přehazovačkou, což bylo na tehdejší dobu něco nevídaného.

S několika kamarády si Martin posléze přísahá, že už ministrovat nebudou. Potom ho ale maminka donutí jít opět do kostela a on zjistí, že kamarád Pišta přísahu porušil. Je to krysa, pomyslí si o něm Martin. Přemýšlí, jak to udělat, aby on sám  zradit nemusel. Onemocní, napadne ho spásná myšlenka. Nechce to ale udělat tak, že strčí teploměr do čaje. Přijde mu to moc jednoduché. Chce, aby mu bylo doopravdy špatně. Sebere tajně maminčiny léky. Ale když se na ně blíž podívá, zjistí, že je to jen neškodný celaskon. Nachladí se, napadne ho druhá možnost. Odejde proto k rybníku, je začátek května a ještě je chladno. Chce zůstat ve vodě co nejdéle, aby se nastydl, proto počítá do sta. Při tom uvidí ondatru a jde za ní hlouběji do vody…

 

Zatoužil uvidět ji ještě jednou. Chytit ji. Udělal několik temp, aby se dostal ke břehu, ale nohy mu ztěžkly a omotaly se nějakou trávou, bylo to jako slizké kořeny, snažil se vyprostit a zapadal stále hloub, a pořád tráva, nahoře letí tryskáče, nechávají po sobě bílé čáry –

 

Voda se rozhrnula. Přišli koně. Teď byli dva, slyšel jejich dech, docela blízko, vrzání řemenů a chocholy, chtěl je zadržet, aby ho vytáhli z trávy, ale koně se vznesli s frkáním do výšky a Martin náhle ucítil bolest kdesi dole a vodu v ústech a bylo to, jako když běží a nemůže dál.


20 názorů

bixley
12. 11. 2022
Dát tip

Karle, asi to bylo v různách částech republiky řešeno různě.


bixley
12. 11. 2022
Dát tip

Díky přátelé za diskusi, i já se dovídám zajímavé věci.


nečetla ani neviděla...prozatím...ale....díky za přiblížení obsahu


Jena1
12. 11. 2022
Dát tip

Moje dětství, moravská vesnice, 60-tá léta, rozhodně ne "sweet". Náboženství jedenkrát týdně, nepovinné. Kostel do roku1965 prázdný, od 1967-1970 přeplněný, poté opět prázdný. Podobné i v hodinách náboženství.


K3
12. 11. 2022
Dát tip

U nás, to jsem bydlel ve Velimi, byla vedla základky ještě škola církevní.


bixley
11. 11. 2022
Dát tip

Já jsem chodila do školy v Brně. Matně si pamatuju, že pár spolužáků o náboženství mluvilo, ale nebylo to určitě ve škole, spíš někde na faře.


K3
11. 11. 2022
Dát tip

Čím blíž k Praze tak náboženství ubývalo, a naopak. Ale pamatuji i holky z pohraničí ještě měly náboženství to nám bylo 16. Ale zda povinné, to už si nepamatuju.


bixley
11. 11. 2022
Dát tip

Karle, díky za tip na četbu, knihu neznám.

Já jsem do školy začala chodit až v roce 1965, to už bylo trochu jiné. Film jsem neviděla. Samozřejmě že základní dějovou linku by děti pochopily, ale ne v širších souvislostech.


K3
11. 11. 2022
Dát tip

Renato, náboženství bylo ještě i za nás, jen nebylo povinné. Alespoń ne ve středních Čechách. V pohraníčí někde dokonce povinné. Na Slovensku je někde možná i dnes. V původní verzi filmu se chlapec utopil, jenže diváci to prý odmítli, tak se konec dotáčel znovu. Je to škoda, protože děti měly vědět i o smrti všechno, je součást života. Znáš knížku Most do země Terabithia? Skvělá knížka pro děti a končí smrtí... Taky si nemyslím, že filmu by dnešní děti nerozuměly, já myslím že tak hloupé nejsou. 


bixley
11. 11. 2022
Dát tip

Máš pravdu, dětská smrt, ať je zamýšlená nebo zdánlivě jen naoko, je vždy hrozná.


Jamardi
11. 11. 2022
Dát tip

Četla jsem, že chtěl spolykat prášky své matky a pak zjistil, že užívá jen Celaskon. Nevadí, že nechtěl přímo sebevraždu, ale ty zoufalé myšlenky jsou podobné. Proto si myslím, že by to mohlo pomoci těm, kteří takové myšlenky mají. U někoho je sebevražda náhlá a někdo začíná postupně. A třeba dcera Stelly Zázvorkové - chtěla matku vystrašit, ta se náhodou opozdila a tak zemřela.


bixley
11. 11. 2022
Dát tip

Karle, když jsem to uviděla v knihovně, taky jsem siř řekla, nojo, dětská knížka. Ale zaujalo mě právě to, že ještě po roce 48 děti měly ve škole náboženství. Žila jsem v domnění, že po Únoru se šmahem vše zrušilo. Byl to ovšem postupný proces. A bolestný.


K3
11. 11. 2022
Dát tip

Znám to jenom podle názvu, který mě nijak nelákal a tak jsem to ani nečetl, ani neviděl. Teď vidím, že jsem udělal chybu.


bixley
11. 11. 2022
Dát tip

jamardi, on sebevraždu spáchat nechtěl. On chtěl být jenom nemocný. Bohužel se v rybníku zapletl do trav a nebyl schopen se z nich dostat ven. Sama jsem to jednou zažila, trraviny mě táhly ke dnu, polykala jsem vodu... Naštěstí mi někdo pomohl na břeh.

Pokud jde o posloupnost knihy a filmu, nevím, Ota Hofman psal i scénář. Ve filmu se ale Martin neutopí.


Jamardi
11. 11. 2022
Dát tip

Je zlé,  když se dítě dostane do takové  situace. Mohli by ho dávat v televizi, mohl by třeba pomoci někomu,  kdo chce spáchat sebevraždu. Já jsem třeba ten film nikdy neviděla.

Nebyl jako první natočen ten film a kniha byla až potom?


bixley
11. 11. 2022
Dát tip

alaegno, díky, žes četla.


Alegna
11. 11. 2022
Dát tip

Díky za připomenutí


bixley
11. 11. 2022
Dát tip Gora, Alegna

Evži, četla jsem si obsah filmu a tam asi nění tak tragický konec. Díky.

Ireno, myslím, že jse dobré občas si připomenout nejen tu dobu, ale i knihy, které ji zobrazují. Taky díky.


Gora
11. 11. 2022
Dát tip

Renato, děkuji za velmi zajímavý text. Kniha je - minimálně pro nás, kdo v té době vyrůstali - přitažlivá. Díky za přiblížení obsahu, nečetla jsme ji.


Film znám, dobře jsi to napsala. Zase jsem si to připomněla. Pro dnešní děti to bez výkladu fakt není. Pro nás, starší, je to vzpomínka na dobu, ve které jsme vyrůstali.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru