Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

HOVORY O POSLEDNÍCH VĚCECH

17. 12. 2022
3
4
269
Autor
back up

HOVORY O POSLEDNÍCH VĚCECH

Včera jsem seděla s přáteli u vína a nebylo mi do řeči. Mámě praskla cévka. Debilní mrňavá trubička v mozku, možná ta nejmrňavější a nejnepodstatnější. Ale odborníci říkají, že smrt prý měla krásnou, poněvadž k ní přišla ve spaní.

Ona šla večer spát a ráno se probudila mrtvá,“ snaží se vtipkovat malíř Zubalík, a ještě neví, jak rychle se blíží jeho vlastní dernisáž, protože sám má uvnitř lebky nejenom mrňavou cévku, ale také zatím téměř neviditelný nádor a ten se v tkáni rychle rozrůstá.

Mně ale není do smíchu. Jak vypadá milosrdný konec? Tušila ho, když si šla lehnout a brala si nitroglycerin pod jazyk? Probudila se v poslední kratičké pikosekundě?  Nebo spala jako andílek a nezaznamenala vůbec nic? Nevím a chci vědět.

Ááá, dobrý den, krásná slečno. Pruhované kalhoty nosily tyhlety bigbítové celebrity v devadesátých letech,“ hodnotí moje zánovní džíny týpek v koženém klobouku s přitroublým výrazem v obličeji. Na krku se mu houpe tucet řetízků s cingrlátky a lebka se zkříženými hnáty zdobí jeho olbřímí prsten. Najednou do mne vjede  bojovná nálada.

Ty sám vypadáš jako zahradní trpaslík a hraješ si tu na módní policii,“ zavrčím na něj.

V tomhle klubu ke všemu prodávají jeden vlažný, ucintaný svařák vyrobený z krabicového vína za sto dvacet korun, a to je opravdu hell expensive, jak by řekl Gregor. Jestli dnes přijde včas domů, tak si musíme promluvit. Ale vážně, ne jako minule, když přišel ve dvě v noci a pak usínal uprostřed hovoru. Je třeba probrat všechny poslední záležitosti a dopodrobna je naplánovat.

Už pět let se chovala jako starý blázen a ztrapňovala nás před sousedy. Bylo pro ni mnohem lepší, že už to skončilo,“ chlácholí mě teď a snaží se mi nedívat do obličeje.

Vzpomínáš si, jak na lavičce u pískoviště ukazovala sousedům, kde se jí na břiše udělala vyrážka? Vyhrnula si šaty do pasu a vůbec jí nevadilo, že se všichni dívají. Nebo jak šla venčit psa a po několika hodinách jsme ji museli nechat hledat, protože zabloudila a netrefila domů.“

Občas mu nadávala do hajzlů a obviňovala nás z krádeží svých věcí, když je nemohla najít. Nadto jsme také museli v bytě vydezinfikovat kde co, protože v posledních měsících neudržela moč. Náš i její život se tak pomalu proměňoval v pekelné hrátky.

Gregor si zapálí a podává mi oheň. Handrkování o umírající matce bylo součástí naší konverzace  už od pradávna. Potažmo debaty o umírání nás samotných, o zanikání našeho vztahu a budoucím umírání našich dětí.

Ty se máš, že ta tvoje ještě žije!“

Ty se máš, že ta tvoje už umřela!“

Teď sedíme v křeslech, dva malí jedovatí sirotečci, kouříme kamelky a civíme do prázdna.

Máme spolu dokonce vybraný malebný venkovský hřbitov, kde budeme ležet bok po boku až do skonání věků  a možná si tam konečně všechno dopovíme.

Vy jste mi ale morbidní dvojka, kam se hrabe černá kronika,“ řekla by moje matka, kdyby tu s námi seděla a slyšela nás. Měli byste odjet na dovolenou."

Pojedeme někam ven do teplých krajin,“ navrhuju. A nebudeme se pořád dohadovat.“

Nebo nám praskne cévka,“ souhlasí Gregor a vyfoukne kouř z cigarety.

 


4 názory

back up
18. 12. 2022
Dát tip

Díky


Evženie Brambůrková
18. 12. 2022
Dát tip back up

Taková smrt je požehnání.

Dobře napsané, vzpomínala jsem na svou mámu.


Ve středověku, kdy se žilo zdravěji, neboť člověk musel od rána prchat před církví a různými feudály, praskaly lidem cévky jen vyjímečně - a když už, tak to byla rána jako z bombardy. Dneska je to naopak jev tak běžný, že když dáte v nočním tichu smíchovského secesního činžáku ucho na podlahu, můžete zaslechnout na prahu vnímání sotva zbadatelný praskot, připomínající zvuk popcornu rozsypaného z velkého igelitového sáčku "BIG POP!" na podlahu supermarketu Lídl. Je to zvuk praskajících cévek lidí celého světa, a je překvapivě celkem uklidňující, příjemně kolébá do spaní a zdají se při něm nenáročné, lehce erotické sny.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru