Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ztracený den

22. 01. 2023
19
54
682
Autor
Alegna

Na prvního v řadě je nejvíce vidět. Už jste to někdy zažili? Možná ve školce, případně ve škole, když paní učitelky nebo páni učitelé vás seřadili třeba podle velikosti a vy jste byli ti první, kteří museli předvést například kotoul vpřed. Pamatujete si tu nervozitu, ten pocit odpovědnosti za dobré naladění vyučujícího a tu hrůzu, když se to nepovedlo?

No jo, ale člověk nezůstává první v řadě neustále, zato první den v týdnu ano.        V cizích zemích obdařen různými názvy, u nás se jmenuje pondělí.* Je první v řadě dnů v týdnu od té doby, co si lidé určili rok, měsíc, týden a den. Od té doby už uběhla pěkná řádka let a po celý ten čas na něm leží zodpovědnost. Na něm záleží, jestli bude dobrým nebo špatným dnem a jaký průběh tím týdnu nastaví. Není tedy divu, že ho zmohla únava.

A co si budeme povídat, dávno se mu doneslo, že jej nemají lidé rádi, že říkají: "Zase je tu to protivné pondělí, musíme ráno vstávat a jít do práce a děti do školky, do školy. Přitom volná sobota s nedělí jsou v nedohlednu." Oč raději mají třeba středu, která je třetí v pořadí, tehdy se prý láme týden. O oblibě pátku nemá cenu ani mluvit, je každému nad slunce jasná. Pravda je, že nejvíce přehlížené bývá úterý, asi pro svou druhou pozici. I čtvrtek na čtvrtém místě je na tom lépe. Už jste si někdy všimli, že se nejvíc mluví o těch, co jsou první a třetí?

Ale vraťme se k pondělí, které si jednu krásnou slunnou neděli řeklo, že si musí odpočinout. Jenže jak to udělat? Je přece napsané ve všech kalendářích, ať už jsou na stěně, na stole, v tašce, v kapse, v mobilu, v počítači nebo úplně někde jinde. Musí prostě odevšad zmizet. Kdo by mu tak mohl pomoci? Dumalo, dumalo, vyloučilo všechny úřady včetně soudu a došlo k závěru, že mu může pomoci jen zázrak.

A kdo umí dělat zázraky? Ano, správně, ty umí kouzelník. A protože se zrovna dívalo v televizi na vystoupení kouzelníka Máryho Fuka, obrátilo se na něho. Kouzelník kroutil hlavou: "Nechal jsem zmizet zvíře, člověka, strom, dům, vlak, ba i celý palác, ale se zmizením času nemám žádné zkušenosti. No a den je přece časová jednotka, to nevím, vážně nevím, jestli svedu. Pondělí si vzdychlo, upřelo na něho své téměř bezčasové, utrápené a slzící oči tak, že se nad ním smiloval. Vzal knihu plnou kouzel, listoval v ní, našel kapitolu s názvem "Jak neztrácet čas". Po chvilce váhání se rozhodl, že co je tu psáno přečte pozpátku a uvidí se.

A vidělo se. Vlastně se nevidělo, pondělí se nikde nevidělo. Zmizelo ze všech kalendářů a jiných časových údajů. Po svém absolutním zmizení z veřejnosti si úlevně vydechlo. Odlehčené od svého trápení prvního v řadě se odrazilo od země a přistálo na jemném beránkovém obláčku. Tady ulehlo a spalo a spalo.

Lidé se po volné neděli ráno probudili a bylo úterý. Úterý? To není možné! Prohledali, co se dalo a pondělí nikde. Nedalo se nic dělat, celí nesví šli po svých povinnostech, do práce, do školy, do školky. Po prvním bezpondělním týdnu zjistili v podnicích, že nestíhají vyrábět podle plánu. Rozhodli se proto rozdělit chybějící pondělní pracovní hodiny do zbývajících dnů. Tak to máme osm běžných denních pracovních hodin plus dvě hodiny z pondělí se rovná deset hodin denně. UF! Rodiče chodili z práce naprosto vyčerpaní, neměli sílu ani čas vařit večeři a věnovat se dětem. A děti? Ty byly také velice unavené, vyučovací hodiny patřící pondělí se rozdělily do dnů od úterý do pátku, jejich čas na odpočinek se zkrátil.

Dříve nevýrazné úterý se stalo ještě více neoblíbeným, než bývalo pondělí a vůbec se mu to nelíbilo. "Je potřeba najít a vrátit pondělí na jeho místo," pomyslelo si. A jak se někdo, nebo něco nejlépe najde? No přece přes inzerát. A tak dalo do všech tištěných i internetových novin inzerát tohoto znění: Kdo si přeje, aby se pondělí vrátilo, ten ať se dostaví tuto neděli navečer na náves či na nejbližší náměstí. Přesně v 18.00 pak všichni společně co nejvíce nahlas zvolejme: "Pondělí, prosíme tě, vrať se!"

V neděli v podvečer byla všechna náměstí plná a plné byly i návsi. Lidé dodrželi stanovený čas a jejich silné společné volání doletělo až k spícímu pondělí. To se probudilo, protáhlo a spadlo z obláčku rovnou ke kouzelníkovi Márymu Fukovi, který se zrovna vrátil ze shromáždění domů. Fuk si nepřestával vyčítat, že se nechal přemluvit a pomohl pondělí, aby zmizelo. Přišel totiž o pondělní vystoupení a honorář. Ani nevíte, jakou měl teď radost. Odpočaté pondělí se cítilo dost silné a chtělo znovu na své místo. Zbývalo jediné, vrátit jej zase do všech kalendářů, a to mohl jen ten, kdo ho z nich nechal zmizet. Kouzelník se tentokrát dlouho nerozmýšlel a použil formulku, kterou navracel všechno zmizelé.

Ráno po volající neděli, jak ji lidé pojmenovali, se všichni hrnuli ke kalendáři a ... teď je ten správný čas pro chvilku napětí ... pondělí tam, sláva úterý, bylo. Ano, sláva úterý, neboť tenkrát se ono opomíjené úterý na čas stalo pro všechny hrdinou.

*vloženo na základě řtenářských reakcí

 

 


54 názorů

 

Ještě se sem vracím; Jarmilo - já jsem na průmyslovce (SPŠ Brno) dva roky seděl dobrovolně v prvé lavici, ..., a bral bych to znovu, kdybych si měl místo ve třídě vybrat :) (a ovšem i mí spolužáci na gymplu nechtěli po celé čtyři roky své místo vpředu žádnému přenechat...) ((mimochodem - většina vyučujících, kteří po třídě chodili, pohybovali se v uličce téměř celou hodinu k prvé lavici pouze zády (typicky třeba dva metry dopředu, ..., dva metry potom pozpátku dozadu, ale jen po druhou lavici :) ) ))

 

Aru, vím o čem mluvíš; já jsem snad po celou ZDŠ byl v abecedě druhý (na gymplu ovšem potom až osmý, pokud se nepletu :) )

(( ...)).

 


Alegna
09. 02. 2023
Dát tip Gora

Určitě ano


Gora
09. 02. 2023
Dát tip

Mohli bychom nominovat do soutěže PM?


Alegna
27. 01. 2023
Dát tip

:) pobavena, potěšena tvým komentem Markel děkuju


Markel
27. 01. 2023
Dát tip

prostě bááááječná pohádka, moc líbilo *


Alegna
26. 01. 2023
Dát tip

Děkuju, fialko, jsem ráda, že se líbí, Eliška pořád počítá dny, tak mě inspirovala a taky Aruovo ztracené první září :)


fialka...
26. 01. 2023
Dát tip

Moc krásná pohádka o dnech v týdnu :-)


Alegna
24. 01. 2023
Dát tip

:) To ti přeju Evženie, teď už mám také pondělí ráda, mám ráda všechny dny ...


To je ale moc hezké. Já mám pondělí ráda, to jsem celý den na chalupě.


Alegna
24. 01. 2023
Dát tip Gora

Goro, moc děkuju za přečtení i za všechna slova, něco jsem poupravila dle tvých postřehů, díky


Gora
24. 01. 2023
Dát tip

Alegno, je to dobrý literární nápad a přinesl i zajímavé komentáře s odkazy, například jak vznikaly  /jinde i v našich končinách/ jednotlivé názvy dní v týdnu. 

Mně se text zamlouvá víc než tvé skutečné pohádky, které jsi občas napsala. Podle mého /skromného/ názoru ti jako autorce stručnost svědčí, nějaký postřeh ohledně zájmen jsem již psala včera. Stačí jeden nosný impuls a vida, zajímavý text v novém duchu je na světě.

 


Aru
24. 01. 2023
Dát tip

už podle Římanů bylo pondělí dnem Luny - Dies Lunae, odtud pondělí, monday, moon - měsíc.

Zeanddrichu, kdyby na našich slovech záležel běh nebes, tak by se svět rozpadl, protože co dokonale člověk zvládá je zavedení chaosu, tak např. jenom začátek roku se slaví nesmyslně na 1.1., místo 1.3., nebo 20.3., jak jistě víš prosinec, nebo-li december je desátý měsíc z latinského deset - nebo-li decimus. pak tu je počítání roku. jaký vlastně je? 2023? nebo 5783? od Židů, či snad 2776? od založení Říma, tak vidíš, nevíme jaký je rok, ani kdy ten rok začíná, jak by potom na slovu lidí mohl záležet běh světa? ve všem vládne zmatení. na školách se učí "teorie", jako neotřesitelná paradigmata, která se stala přesně těmi náboženskými dogmaty proti kterým chtěla věda bojovat, nahraď paradigma dogmatem a skončíš opět u dogmatu.

co je patrné jsou odkazy na Římské impérium, římské měsíce ve valné části Evropy, spolu s římskými dny (i když skrytě, u soboty, saturday - Dies Saturni, krásně zní den Saturnův :D ) a slavení začátku roku na datum zvolení konsulů v Římě.


 

(aneb - v mnoha aspektech jiné je pondělí v zemi, kde jmenuje se „pondělí",..., a jiné zase v zemi, kde říkají mu „monday“,..., jiné zas v zemi, kde „lunedì" ,…, a jiné zase v zemi, kde „понеде́льник"; a my, naším mělkým pohledem, jen stěží můžeme rozklíčovat přesně, co že je způsobeno čím.. :) )

 


 

To Utgard-Loki

Ad Tvoje sentence "I když dny přejmenujete jak chcete, na fungování Vesmíru to nemá naprosto žádný vliv.. ."

- nebyl bych si tímto zas až tak tak jistý :),..., vzhledem k tomu, že *Slovo je tvůrčí čin (a na podobě slova,..., a na jméně specielně, právě hodně záleží :) )

 

((...)).

*I v Prologu evangelisty Jana se přeci píše Na počátku bylo Slovo :)

 

 


Alegna
23. 01. 2023
Dát tip

jo, s tím souhlasím :)))


Aru
23. 01. 2023
Dát tip

jistě, to nemine nikoho :D

každopádně pak bude zcela odhalena pravda, ať bude jakákoli, protože pravidla tohoto světa jsou pro tento svět


Alegna
23. 01. 2023
Dát tip Zeanddrich E.

Dobře, co si sama neprocítím, tomu zcela nevěřím, počkám si tedy na vlastní zkušenost :)


Aru
23. 01. 2023
Dát tip

pravdu zjistíš okamžikem vystoupení z tohoto světa zakouřených zrcadel, už krátce po odchodu nastává tzv. osobní soud, který si různá náboženství interpretují... různě :D


Alegna
23. 01. 2023
Dát tip

Tyjo, Aru, zajímavá teorie, smysl to dává, rozvíjet tvou teorii nebudu, zamotala bych se, nevím jestli někdy zjistíme pravdu, ale pokud ano, obávám se, že si ji nebudeme pamatovat ...


Aru
23. 01. 2023
Dát tip

huš jsem na to přišel, stačilo se trochu z a m y s l e t :))

smysl, nebo nesmysl je čistě subjektivní věc odděleného vědomí od vědomí v tomto světě, přičemž bolesti, traumata, deprese, atd. působí desysmyslově i po tom co z nich jedinec vyleze, působí jako stigma/značka která působí jako prvek oslabující smysl po tomto světě, tudíž je regulérní mít jak pocit smyslu, tak ztrátu smyslu, skutečné důvody budou odhaleny po představení :)

dává to smysl? :D:D


Alegna
23. 01. 2023
Dát tip

Janičko moc děkuju, jsem ráda, že se líbí, přiznávám, že jsem při psaní nevzala v potaz pořadí a názvy dnů jiných národů ani jejich historii a teď se nestačím divit, je to docela fascinující :)


Aru
23. 01. 2023
Dát tip Alegna

to jistě, ale na co bytost, která nežije potřebuje sem lízt, aby zase nežila, celé mi to přijde jen jako divadlo, cirkus pro hru samotnou a samozřejmě někdo hraje komedii, jiný trágedii, mě osobně to nepřijde jako můj smysl za kterým se hnát... to je můj dojem, neříkám že to tak je, mlhy tohoto světa jsou natolik pevné, že nelze přes ně zcela prohlédnou, ale bylo by to zajímavý :D


Alegna
23. 01. 2023
Dát tip blacksabbath

Jsem ráda, black, vlastně jsem ji napsala tak trochu kvůli tobě, měla jsi kladný vztah k mým předcházejícím pohádkám :), díky


vesuvanka
23. 01. 2023
Dát tip

Pěkná pohádka :-))), TIP. V japonských kalendářích začíná týden nedělí a končí sobotou.


Alegna
23. 01. 2023
Dát tip Zeanddrich E.

Aru, proč sem lezeme? nevím, protože jsme součástí změny a bez ní není život? Zkusím se zeptat :)


Alegna
23. 01. 2023
Dát tip

slučí, díky za odkaz, zajímavé čtení, aru to už nakousl, asi bych měla napsat první v týdnu po česku ...


líbí se mi komentář Kočkodana....početla jsem si:-)


Aru
23. 01. 2023
Dát tip Alegna, Zeanddrich E.

z odstupem času mi to přišlo až předgeniální jakou cestu si duše zvolila za cestu, že hrozné zkušenosti se staly nakonec perfektní výzbrojí :))

samozřejmě v té době to bylo strašné.

fascinující je proč sem vůbec do života lezeme, žijeme a vytváříme si své legendy o nás samých :D


Alegna
23. 01. 2023
Dát tip

Díky Zajíci za přečtení, tvoje slova samozřejmě potěšila.


Alegna
23. 01. 2023
Dát tip Zeanddrich E.

Aru, nicka sis vybral sám :). Taky jsem přesvědčená, že jsme tu kvůli zkušenostem, některé se na nás hodně podepíší, jiné se nás téměř netknou a každý to má jinak, to je na životě fascinující, tedy nejen to.


Vnímám text jako úspěšný pokus o moderní pohádku. 


Aru
23. 01. 2023
Dát tip Alegna

ono je příznačné, že i tady je Aru (skoro) na začátku :))

ale po těch letech jsem to schroustal v sobě a dnes je to jen historka na zasmání, ovšem z odstupu si myslím, že to byla konec cenná zkušenost

...lidi jsou takoví sběratelé zkušeností :D


Alegna
23. 01. 2023
Dát tip Aru

Utgarde, naprosto souhlasím, veškerá určení a pojmenování jsou jen pro nás, lidi, abychom se v tom svém světě orientovali, vesmír to nepotřebuje :)


Alegna
23. 01. 2023
Dát tip

K3, děkuji za čtení, máme to podobně, první na řadě jsem byla jen párkrát, nebylo to příjemné


K3
23. 01. 2023
Dát tip

Dopředu se mi nikdy moc nechtělo, ale být druhý je možná lepší než první, až na ty vavříny. Dobrá pohádka.


Alegna
23. 01. 2023
Dát tip

Doufala jsem, Aru, že ti bude blízké moje fantazírování, netušila jsem však, že máš s prvenstvím v řadě osobní zkušenost, velmi nezáviděníhodnou.

Jj na ztracené první září si vzpomínám, někde tam začalo klíčit semínko zmizelého pondělí :)

Díky i za doplňující a vědomosti rozšiřující informace


Aru
23. 01. 2023
Dát tip Zajíc Březňák, Alegna, Zeanddrich E.

no jako první v abecedě jsem měl tu čest to poznat, nakonec jsem byl tak permanentně nervózní a vystresovaný, že učitelky vymyslely nový převratný abecední systém ve kterém jsem byl vždy až na konci :D

a nakonec jsem měl i výjimku z domácích úkolů, protože jsem je prostě nedělal nikdy.

hodně záleží jakou že to člověk dělá práci, já mám víkend teď už naštěští pořád, v práci nepracuji, pouze tam docházím, takže s pondělím jsem kamarád, jenom to vstávání by ještě chtělo doladit, taková polední by mi vyhovovala :D

za francouzské revoluce nejenom že zmizelo pondělí i s hodinama, ale i měsíce a celých 13 let :D:D

jen bych doplnil, že skutečným prvním dnem je neděle, posledním je sobota, z hebrejského šabat - tedy den odpočinku, tedy sedmý den, chceš-li, den Saturnův, pondělí je tedy druhé - den po neděli ;))

svého času Vrtiška hledal ztracené 1. září :)


Alegna
23. 01. 2023
Dát tip

Máš to dobře vysledované, Jamardi, tohle se vnučce bude hodit :) a děkuju za čtení


Alegna
23. 01. 2023
Dát tip

Jsem moc ráda, Diano, děkuju


Alegna
23. 01. 2023
Dát tip

Děkuju za návštěvu i čtení, srozumění


Jamardi
23. 01. 2023
Dát tip Alegna, Zeanddrich E.

Moc pěkná a poučná pohádka!

Chtěla bych upozornit: Říká se: "Nechci sedět v první lavici, aby na mě nebylo vidět." Zkuste se tam postavit nebo sednout a podívat se z pohledu učitele. Když dospělý člověk stojí, na první lavice nevidí. Když sedí, vidí na tu u stolku a nevidí dozadu v té řadě, ale vidí dobře na další řady s výjimkou první a druhé lavice u dveří, pokud se na ně záměrně netočí.


Diana
23. 01. 2023
Dát tip

Dobrý nápad, pěkně se četlo :-)


srozumeni
23. 01. 2023
Dát tip

***


Alegna
22. 01. 2023
Dát tip

Kočkodánku díky, co víc by si mohl autor přát  a ať se pondělí vydaří


Kočkodan
22. 01. 2023
Dát tip blacksabbath

Přečtení ztraceného dne, to nebyl ztracený čas... ;-)


Alegna
22. 01. 2023
Dát tip Štírka

Přeju hezké sny a děkuju, žes četla, Štírko


Štírka
22. 01. 2023
Dát tip

No umíš si teda moc pěkně vymýšlet. Měla jsem to jako pohádku na dobrou noc. A děkuji i když jsem si musela přečíst sama...:-)


Alegna
22. 01. 2023
Dát tip dievča z lesa

:) dievča, pravdu máš ... i dovolená může začínat pondělím ... jenže vyjímka prý potvrzuje pravidlo


ak sa školský rok končí v piatok, pondelok je prvý deň, keď sa nejde do školy ... a vtedy je aspoň raz za čas obľúbený***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru