Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

hemisféry môjho praživota

08. 05. 2023
14
22
222

 

kosia zľava sprava 

prečo sa vyspelosť civilizácie meria počtom stebiel v skrotenom koberci vyšľachtených tráv? 

dnes skosia pravú zajtra ľavú hemisféru môjho praživota 

jaskyne sú všetky objavené 

kam pôjdem?

 


22 názorů

dievča z lesa
před 9 měsíci
Dát tip

-O- ... pre mňa je báseň užitočná v tom, že sa v nej nerieši, iba vypovedá (vykričí) rozumom, citom a keď sa zadarí aj duchom, alebo je pozorovaním ... posledný riadok 'kam pôjdem?' by som mohla napísať aj 'nepôjdem nikam' ... svoj pokoj a nepokoj si nosím v sebe ... ďakujem za pekný komentár*** 

včera som si tu priťukla omylom sama sebe tip ... podivná možnosť na písmáku* 

Abakus ... dnes tu šermujem už len kosáčikom, predtým sme všeličo aj vrčivé vyskúšali, kým sa to nepokazilo ... od pohľadu z cesty to pekne vykosím, ostrihám a za živým plotom sa odvíjajú príbehy z džungle***


Abakus
před 9 měsíci
Dát tip

Tak trochu na obranu kosačiek - mám dve mačky a jedného návštevného kocúra, vziať do ruky kosu, asi by mali kratší chvost  a možno menej labiek. Pred kosačkou aspoň sa nemotajú, aj keď je tichá elektrická a akumulátorová - na baterky, tak ako aj ja.

--- Raz som si kedysi dávno v dobách prasocializmu kúpila kosu a šla som s ňou peši cez celé mesto. Tie komenty boli neodolateľné. 


Alenakar
před 11 měsíci
Dát tip Poeteroristka

dievča,

Lorenz se zabýval hlavně etologií, naukou o chování zvířat a jeho specializací byli ptáci, zejména husy. Kdysi jsem jeho knížky hltala. Dnes je etologie ale už někde jinde, zejména co se týče chování šelem. Ukazuje se, že příroda je mnohem drsnější a brutálnější, než předpokládali vědci někdy v sedmdesátých a osmdesátých letech dvacátého století. Nejbrutálnější a nejbezohlednější šelmou je ale samozřejmě člověk... 


dievča z lesa
před 11 měsíci
Dát tip Poeteroristka

Alenakar ... Konrad Lorenz v roku 1973 získal nobelovu cenu za štúdium správania zvierat ... pozoroval život bobrov, divých svíň a husí ... napísal tiež knihu 'Osem smrteľných hriechov', dovolím si ich vymenovať: 

preľudnenie zeme 

ničenie životného prostredia

závod človeka so sebou samým 

strata schopnosti prežívať city 

genetický úpadok 

rozchod s tradíciou 

rastúca poddajnosť ľudstva k doktrínam 

zbrojenie atómovými zbraňami

 


Poe ... knižku som zatiaľ nečítala, veľmi pekne ďakujem za inšpiráciu***


Alenakar
před rokem
Dát tip

Dievča,

v jedné knize Konrada Lorenze je pasáž o tom, jak se mu protiví nízký monokulturní trávník bez motýlů, čmeláků a včel. Ano - z hlediska biologie je to zrůdnost a "anglická" estetika "dokonalých" trávníků je zhovadilost. A taky je to styl lenochů a nemakačenků, kteří umí jen kráčet za sekačkou a séct kosou nebo srpem by se nikdy nenaučili. "Moderní člověk" je manuálně nešikovný hlupáček s plným smatrfounem apek, který má prsty jen na to, aby jimi šmátral po obrazovce.  Ještěže na světě zůstává aspoň pár šikovných řemeslníků. 


Moje obl'ubené dievča z lesa.. krásné, děkuji.. a připomnělo mi to knížku Revoluce jednoho stébla slámy.. 


Evži ... dovolím si napísať prajeme spoločne nerušený pokojný spánok***


tajemstvi ... ďakujem pekne***


Jí půjdu v klidu spát a přejte mi, aby se mi nic nezdálo.


amygdala, thalamus


Alenakar ... ručná práca je istým spôsobom meditácia ... po kosení môže byť mozog ohlušený, alebo vyčistený ... bohužiaľ sme motivovaní výsledkom (aký krásny pravidelný trávnik!) a dokonalosť nám prináša túžbu po ešte väčšej ... prítomnosť je živá a dokonalá ... idem si nabrúsiť kosák a pustím sa do toho, a hlavne opatrne, včera som stretla malé jašteričky a chrobáky rôzneho druhu***


Alegna ... posielam ďakujem z prírodného trávnika***


milý Kočko ... sviatky sú za nami, sviatočné kosenie tiež, posielam jeden tichý záhradný žmurk***


Alenakar
před rokem
Dát tip

Abakusko,

můj soused to kdysi dělával. Když byl mladší. Byl velmi pracovitý až do pozdního věku. Dožil se se 92 let. Umřel loni.  Asi mu ta činorodost šla k duhu.

Když kosou umíš séct a máš ji správně sestavenou a vykutou, nenadřeš se. Když kosit neumíš, potíš se jako zvíře a ruce máš plné puchýřů.             ...Kdysi jsme žili v jiném světě.


Abakus
před rokem
Dát tip

Alenakar - zaťať si kosou a  ešte pritom spievať? To dosť ťažko.


Alenakar
před rokem
Dát tip

Mluvíš mi z duše. Elektrické sekačky ještě nebyly tak strašné. Dnes má ale většina našich sousedů benzinové sekačky, jejichž rachot se nese na půl míle daleko a místní milionáři jezdí na kosícím traktůrku, který "řve" ještě víc. V sobotu a v neděli, kdy se kosit nesmí je hluk největší, takže je člověk štvancem na vlastní zahradě.

Kde jsou ty časy, kdy hospodář sekl kosou a ještě si při tom zpíval?


Alegna
před rokem
Dát tip

Někde se už zase nechávají trávníky přírodní


Abakus ... keď vrčia súčasne, alebo behom dňa na striedačku oživujú ticho vidieka, som v rozpoložení ... prádlo na šnúre rozvoniava po jemne rozdrvenej tráve s príchuťou benzínu, mladý prírastok v hniezdach by mal fasovať slúchatká ... dnes sa k tomu staviam protizvukovo, roztĺkam orechy ... pomáha to a bude aj koláč***


Kočkodan
před rokem
Dát tip

Nevím, jak je to přesně s jeskyněmi, ale před chvilkou jsem objevil tohle tvoje dílko. A teď k němu půjdu napsat nějaký komentář. Jé, vždyť já už ho vlastně píšu...

(jeden polokulovitý žmurk)


Abakus
před rokem
Dát tip Alegna

Našťastie môj koberec  je skôr dôsledkom náletových tráv. Dá sa na ňom hrať kroket a možno by sa dal golf - jamy mi pribúdajú s  deťmi.

Možno je ešte nejaká neobjavená jaskyňa, ale mne by stačil strom, na ktorý by som vyliezla ...a prežili by sme  to obaja. Aj strom aj ja.


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru