Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

AI čte prózu!

05. 06. 2023
1
25
270
Autor
Solstic

Předkládám technickou zajímavost – audio nahrávku své novely „Nejstarší smích“, kterou načetl robot!

Musím předeslat, že překotný vývoj AI chápu především jako civilizační hrozbu, ale to neznamená, že se budu tomuhle druhu ratia vyhýbat. AI už proniká skoro do všeho a tak jsem ji vyzkoušel ze čtení prózy na Microsoftu Edge a byl jsem opravdu překvapen. Až na pár zřídka se vyskytujících chyb /např. „Jarek Nohavica“ vyslovuje někdy jako „Nohavika“, citoslovce zásadně hláskuje, „ženy se chechtaly“ čte „čechtaly“ a pod. :)/ je to předneseno, podle mě, nečekaně dobře /i když poezii ještě neumí/. Tahle AI už totiž při čtení pracuje s intuicí (!!!), která má prohlubovat posluchačský zážitek. Vůbec jsem se s tou nahrávkou nepáral - záznam téhle četby jsem nahrál do mobilu /někde je na pozadí slyšet ulice :)/, sestříhal a nahrál na YouTube během půldne. Tak posuďte sami - třeba se vám to hodí.


25 názorů

Alenakar
před 9 měsíci
Dát tip

Solsticu,

tvé "umělé haiku" mě inspirovalo k dílku "Studená náruč".  Pod tímhle haiku jsou i názory čtenářů na "tvůrčí schopnosti" umělé inteligence. Zajímalo by mě, co ty na to.


Solstic
před 9 měsíci
Dát tip

Zoroaster,

mno, synku? Geneticky děsivé, ale jinak osvěžující. To už mi dobrejch pětašedesát let nikdo neřek.  :) 


Solstic
před 9 měsíci
Dát tip

Zoroaster,

co tu říkáš, je všem v diskuzi od začátku jasné. Je to o vědomí (kyborgy nechme stranou). AI nemyslí (tedy zatím) - o tom žádná, ale podle tvého závěrečného odstavce v tom zřejmě není sama. :) 


dadadik
před 9 měsíci
Dát tip

Robot jak dělo


Solstic
před 9 měsíci
Dát tip

Alenakar,

všiml jsem si, ale hlavně je to psané v bezvědomí spojit duši a všednost. Počítat se AI brzy naučí i v tomto případu, ale bezvědomí zůstane. AI však dokáže vychrlit tolik haiku, že i poslepu trefí někdy do černého a to člověku bere chuť.

Bing není má AI. Je asi nejlepší z těch volně přístupných. Za ty pokročilejší nejsem ochoten platit. Ale jednou, kdo ví?  :)


Alenakar
před 9 měsíci
Dát tip

Solsticu,

výtvory umělé inteligence jsem si opsala do sešitu.

Zdá se, že, co se poezie týče, umělá inteligence je celkem dost hloupá. Ona sice ví, že se haiku skládá ze tří veršů o pěti, sedmi a pěti slabikách, ale v praxi neumí ten poznatek aplikovat:

Sníh padá z nebe           5

Krajina je bílá a tichá     9

Zima nás objímá             6

 

Listí fouká dolů                6

Stromy se hýbou              5

Podzimní den přichází     7 

 

Obsahově i formulačně se tahle "haiku" podobají výtvorům velmi neobratného začátečníka v dětském věku. Myslím, že "inteligence", kterou máš k dispozici je na velmi nízké úrovni. Popřemýšlím o tom, jestli by se z těhle výtorů nedala skutečná haiku vytvořit.


Aru
před 9 měsíci
Dát tip

kde se tu bereš? ;)


Utgard Loki
před 10 měsíci
Dát tip

Chtěl jsem k tématu něco napsat, ale Písmák text bez varování zahodil, protože "URI is too long". Šlus, konec, nový systém stojí za bačkoru. 


Solstic
před 10 měsíci
Dát tip

Alenakar,

tvou otázku jsem dal AI a dostal jsem bleskově odpověď: Ano, umím napsat haiku. Haiku je tradiční japonská forma básně, která má tři verše s počtem slabik 5-7-5. Zde je jeden příklad:

Listí padá dolů Vítr fouká, stromy se hýbou Podzimní den přichází

Chtěl jsem ještě jednu zaručeně originální a dostal jsem:

Sníh padá z nebe Krajina je bílá a tichá Zima nás objímá.

Přestal jsem mít chuť vymýšlet haiku. :)

Robota s AI jsem před časem nechal číst texty (většinou na Microsoft Edge) právě proto, abych při své práci ušetřil čas. K tomu opravdu zajímavému, co jsem slyšel, se pak (obyčejně večer) vracím - tentokrát už očima.


Alenakar
před 10 měsíci
Dát tip

Solsticu,

já bych se moc ráda vyjadřovala i k próze a k časově náročnějším příspěvkům. Bohužel ale na internet chodím do knihovny a na Písmáku jsem jen několik hodin týdně. Zvlášť poslední dobou se musím snažit o stručnost, proto se vracím k haiku a senrjú...

Chtěla jsem se zeptat: nevíš, jestli umělá inteligence dokáže napsat i haiku?                Al.


Solstic
před 10 měsíci
Dát tip

Ahoj, Alenakar. Dík za koment (mám rád tvou poezii). Vážím si všech vyjádření pod mým příspěvkem. Ale jsme na litwebu a já čekal, že se alespoň někdo vyjádří, jak AI v tomto audiu zvládla svůj úkol. Co naděláš, zdá se, že si nikdo nepustil ani malou ukázku /a přitom je to tak zážitkový - smozřejmě, hlavně kvůli předloze  :) /.


Alenakar
před 10 měsíci
Dát tip

Solsticu,

k umělé inteligenci jsem se stavěla poměrně skepticky, dokud v roce 2017 nevytvořila "nový Rembrandtův obraz". Ten obraz má velmi vysokou výtvarnou hodnotu a jen málokterý padělatel by dokázal vytvořit dílo na tak vysoké úrovni. Sleduji na rádiu Plus pořady o umělé inteligenci a je jich tam poslední dobou víc a víc. Systémy GPT se zabývají také poezií a jeden český programátor nechal umělou inteligenci "tvořit" po té, co ji "nakrmil" básněmi z českých literárních sítí. (Nevím, zda mezi nimi byl i Písmák, ale dá se to předpokládat.)  Běžné amatérské dílko, které by tady dostalo přes 10 tipů prý GPT vytvoří velmi snadno. Horší by to ale bylo, kdyby třeba měla umělá inteligence překládat do češtiny Shakespeara (Martin Hilský se zatím o práci bát nemusí), nebo kdyby měla stvořit například novou Březinovu báseň psanou alexandrínem. ...Vázané verše jsou tedy evidentně mentálně mnohonásobně náročnější.

O tom, jak je umělá inteligence daleko, toho ve skutečnosti asi mnoho nevíme. Rozvíjejí ji totiž v prvé řadě armády všech vyspělejších zemí, které se snaží vytvořit (nebo už vytvořily?) autonomní bojové systémy. Takové bojové stroje musejí mít jakési "JÁ", musejí se chovat tak, aby ničily nepřítele a při tom samy zůstaly "živé" (= nepoškozené a provozuschopné). Oficiálně byl vývoj těchto autonomních bojových systémů zakázan. Ale kdo by tak asi mohl reálně kontrolovat třeba armádu USA?  ...Myslím, že se realita začíná docela podobat filmům z arnoldovské série "Terminátor".


Solstic
před 10 měsíci
Dát tip

Ahoj, Danny. Logikou se v tomto případu moc neoháněj. Logika je lidská berlička, která říká: odsud až sem. Lidská mysl si pod pojmem nekonečno umí představit tak max. ležatou osmu. Je pro mě jisté, že existuje vyšší (božská) racionalita, po které lidstvo stále víc sahá. Mnoho vědců však u těch svých počítačů začalo svůj výzkum podporovat modlitbou.

 


Aru
před 10 měsíci
Dát tip

to si myslím Danny, že by se tomu nemělo říkat umělá intelignece, ale spíš "Informační technologie lidských knihoven o způsobu nahlížení světa a nahlížení jako takového." pak by nikdo už netvrdil, že ono to myslí, ale že to zapisuje co je vymyšleno.

lidé jsou jen okouzleni svým výtvorem, tak jako je vždy okouzlovali jejich hračky a pokud to byli mocné hračky, tak se jich i děsili, lidé si prostě rádi hrají a někdy i bojí :))


Danny
před 10 měsíci
Dát tip Aru

Je o tom dobrá sci-fi knížka "Moře rzi", kterou tu doporučovala Janina6. Dá se sehnat v knihovně nebo antikvariátu.


Aru
před 10 měsíci
Dát tip

jakmile začne myslet, tak to bude regulérní inteligence a člověk si všimne, že není na Zemi sám :D

myslím že tu nejde o zničení člověka, ale o to, že se lidské plemeno bojí, že přijde o svrchovanou kontrolu nad Zemí, kterou si uzurpuje x staletí. ve mýtech se vypráví jak hrdinové lidského plemene pobili všechny a všechno, takže možná se AI stane nástrojem, jak tohoto malého krále sesadit :D

nakonec jsme se shodli :D:D:D


Danny
před 10 měsíci
Dát tip

Aru, Solstic: na informatické vysoké škole jsme se učili o věcech, které z principu počítač nemůže udělat či rozhodnout, protože tam (zjednodušeně řečeno) vznikají rozpory v čisté logice: člověk to udělat/rozhodnout umí, což považuju za důkaz o lidské duši

zkuste googlit "nerozhodnutelnost problému zastavení" ale je to vysokoškolská informatika, tak je to docela komplikovaný důkaz co se týče abstraktního myšlení


Solstic
před 10 měsíci
Dát tip

Vždyť říkám, že AI nemyslí. Ale zároveň nevlučuju, že člověku (ne samotné technologii) se může podařit dovést AI až k tomu, co svedl zatím jen Stvořitel - bude opravdu myslet. Kolikrát v minulosti se považovaly různé hranice mylně za neprolomitelné. Vždyť třeba i kvantová fyzika náhle žasla, že částice hmoty si dokážou předávat informace z budoucnosti do minulosti a měnit tak své chování.


Aru
před 10 měsíci
Dát tip

myslím, že jsme se nepochopili, AI vůbec nemyslí, ale má tak obrovské úložiště informací a umí s tím tak rychle pracovat, že je tato technologie považována za inteligentní, ale ona jen kopíruje, to co zná, aniž by nad tím přemýšlela co to znamená, tudíz nemůže být o inteligenci řeč, je to jen nástroj, spíš bych se bál těch mocných mužů, kteří vysávají svět, než AI, oni budou dávat příkazy k eliminaci, ne AI.


Solstic
před 10 měsíci
Dát tip

Samozřejmě, že AI je technologie a její hlavní poslání je kontrola lidstva. AI dává globálním elitam do rukou dokonalé klíče od planety a lidstvu nasazuje mříže. Po AI je obrovská poptávka a z toho plyne mocná konkurence stvořitelů AI (nejen Google a Microsoftu), která může překročit hranice a najít způsob, jak naučit AI důsledně vyhodnocovat informace, tedy myslet. Myšlení zahrnuje především vlastní existenci a tím i vlastní zájmy AI. Ať na existenci AI koukám z jakého chci úhlu, ve výsledku z ní nikdy nemám radost, ale to neznamená, že se jí budu vyhýbat.  :)


Aru
před 10 měsíci
Dát tip

někdo psal, už nevím kdo kde, ale to není podstatné, že když vypustili AI mezi lidi na sociální sítě, že vůbec nebyla schopna rozpoznat co je to slušnost, nebo jak se chovat, že přejala cokoli co kdo řekl a měla to v databázi.

pak museli někde v Kongu sedět lidi, projít všechny hnusárny a do AI to všechno nabouchat čeho se má vyvarovat, to znamená, že AI to museli říct zase lidi, co jsou to normy chováni, ona sama nemyslí, nemá vlastní vědomí, charakteristické pro živé bytosti. za každou informací, kterou má je nějaký člověk, který ji tam dal, nebo to od něj přejala. já to vidím na těch překladech, že je to nástroj, že rozhodně nemyslí, že jen skládá slova jak se mají ve větách skládat, ale když udělá chybu a že je dělá, tak si toho jednak nevšimne, jednak ji nepřijde divné, že věta nedává smysl, protože ona nad smyslem neuvažuje, protože neuvažuje vůbec. 

z toho je jasné, že AI není žádná inteligence, ale technologie, byť stále se zdokonalující technologie, nemyslí, nemá city, pocity, ani neuvažuje, jen má extrémně vysokou datábazi informací, včetně rozhovorů, ona jen se snaží simulovat lidské chovaní, dle dostupných informací, které vlastní a ano čím bude mít větší a propracovanější databázi, tím lépe s ní bude umět pracovat a skládat vlastněné informace dohormady, podle pravidel, která do ní naházeli lidé a podle toho co ji řekli, že jsou adekvátní normy chování. a že patří k sobě, či jsou to protiklady. všechno se dá naučit, pokud máš dostatečnou databázi a dostatečnou výpočetní kapacitu na to, abys mohl za velmi krátkou dobu být schopen s informacema pracovat a třídit je hned na začátku.

pokud máš k dispozici extrémní množství dat, můžes simulovat jakýkoli proces ve kterém budeš data vlastnit, ale to neznamená, že se jedná o vlastní inteligenci, která se dokáže rozhodovat na základě svého myšlení. je to technologie a čím bude propracovanější, tím lépe bude schopna klamat lidi na základě informací dodaných ji lidmi.

je to přesně jako s tou novelou, když ji necháš přednést touto technologií a ona bude umět dokolane simulovat lidský hlas0t a ty prohlásíš, že ji napsala ona, lidi ti budou věřit, protože už nebudou schopni rozpoznat jestli jsi to napsal ty, nebo to odříkala ona ;)

nebezpeční jsou stále lidé, kteří by dali příkaz této technologii, aby poškodila jiné lidi, dali-by ji ty informace, které by ji dali instrukce k ničení a ona protože nemylsí sama za sebe by nepoznala jestli jsou to dobré informace, nebo ne, nebezpečí je jako vždy ve zneužití jinak dobrých technologií, to se dělo vždy.


Solstic
před 10 měsíci
Dát tip

Aru, dík za reakci. Máš pravdu, ale AI je trchu jiná než vše to předešlé. AI je dokonalá, ale ještě neumí myslet, teprve se to učí. Ale už se umí učit sama. Člověk myslí především z nutnosti přežít a je v tom dost nedokonalý /i když ztím úspěšný :) /. Když AI začne opravdu myslet, najde sama sebe. Zní to trochu mysticky, ale kdo zaručí, že to není možné? Jestli AI začne uvažovat v první osobě, je lidstvo zákonitě v ohrožení. 


Aru
před 10 měsíci
Dát tip

civilizační hrozbou jsou pro civilizaci sami lidé a to jak používají své vlastní technologie, tak to bylo od úsvitu civilizace a tak to bude vždycky, bez AI překladů bych nemohl fungovat mimo tuto zapadlou zemičku, jejíž falešní vůdci se ji chystají zničit. jsou to především špatní lidé, kteří dělají záměrně zlé věci, kteří jsou civilizační hrozbou, ne technologie sama a AI je technologií. ;)


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru