Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Paříž III.

10. 07. 2023
8
16
146
Autor
Andreina

Paříž

(květen 2004)

III.

 

Asi bude pravdou, že děti a lidé v letech si jsou v mnoha směrech podobní. Alespoň následující chvíle tomu nasvědčovala. Zpěvák popadl balíček a s absencí špetky důstojnosti náležící jeho věku trhal papíry. Choval se podobně jako malé děcko pod stromečkem. Když se propracoval k obsahu, obličej připomínal měsíček v úplňku.

Stejně jako pro Aznavoura byl obsah překvapením i pro Prcka, jen radost nesdílela. Balíček obsahoval nádherně vybarvenou ulitu třiceticentimetrové tritonky indické, kterou vylovila u Čagosských ostrovů. Jde o tak vzácný pozůstatek živočicha stojícího na pokraji vyhubení, že obchod s ulitami je přísně zakázán a na černém trhu mají velkou cenu. Netroufla si proto propašovat úlovek domů přes letiště, ale zůstal na polici v kajutě. Kolega bude mít co vysvětlovat. 

„Ta je nádherná. Pierre, moc děkuju, je dokonalá bez kazu,“ obracel Aznavour ulitu ze strany na stranu a podrobně ji zkoumal, „už jsem myslel, že si na mě zapomněl.“

„Je tu někdo, komu bys měl také poděkovat,“ otočil se vědec ke kolegyni, a také ji představil. Během vítání totiž ustoupila o několik kroků ve snaze nechat mužům soukromí, potom pokračoval: „To ona ulitu vylovila a na mou žádost rozhodla, že ti ji věnuje. A to si představ, že nezná ani tvou tvorbu.“

Následovalo další obětí, které nemilovala, ale zpěvákova radost byla tak nefalšovaná, že se nebránila. Přidal poděkování a došlo na nejhorší noční můru. Nezbytné otázky, z nichž měla vždy strach.

„Proč by mě měla znát,“ usoudil Aznavour, „mladé děvče má jiné zájmy než poslouchat starého dědka. Podle přechýleného jména soudím, že pocházíte ze slovanské části Evropy, odkud?“

Po sdělení požadované informace se na chvilku zamyslel: „Už vím. V roce 1969 jsem měl vystupovat v Praze, ale došlo k události, kdy se upálil student na protest proti okupaci ruskými vojsky, tak byl koncert zrušen. Nepřipadalo mi vhodné rušit pietní atmosféru. Potom jsem v osmasedmdesátém zpíval v Bratislavě. Jsem rád, že jste mi svou přítomností připomněla dluh, který vůči vašemu městu mám. Řeknu Annie, aby zjednala nápravu.“

Byla tak vykulená, že zapomněla na strach: „Vy si to všechno pamatujete? Většinou se setkávám s lidmi, kteří mou vlast vůbec neznaj nebo aspoň netušej, kde by mohla ležet.“

„Tohle,“ poklepal si na čelo, „naštěstí funguje. Kromě toho si je osud našich národů podobný. Malí počtem, ale významní ve vědě, kultuře, osobnostmi i tragickými zkušenostmi. Já se v cizí zemi narodil, ale domů se vracím do Arménie. Jste v Paříži na dovolené?“

„Kdepak dovolená, přiletěli jsme s kolegou kvůli vám.“

„Vy také pracujete u těch mořských bláznů?“

„Je s námi od devatenácti,“ vmísil se do debaty Ichtyl, „a z jejích kousků pod hladinou nám často naskakuje husí kůže.“ 

Aznavour se rozhlédl po místnosti: „Musím se věnovat ostatním hostům, ale je pravda, že neznáte žádnou mou písničku?“

„Je,“ přikývla se skloněnou hlavou.

„Tak s tím musíme něco udělat. Neutečte.“

Odkráčel ke skupince, od níž odtáhl Annie do kouta místnosti, kde jí zřejmě udílel nějaké příkazy.

„Prcku, je tu pár lidí, který znám, a chci si s nima popovídat. Půjdeš se mnou?“ obrátil se Ichtyl na kolegyni, když osaměli.

Věděl, že nepůjde. Další setkání, další představování a otázky. Na druhou stranu mu bylo trapné nechat ji v cizím prostředí samotnou.

„Klidně běž, já se zašiju do kouta a zkusím bejt neviditelná. Stejně nevím, co bych si s nima povídala. Ještě plácnu nějakou blbost a bude trapas,“ zareagovala přesně, jak předpokládal.

Když odešel, ulovila z tácu hostesky kousky sýra, plátky šunky a misku kaviáru. Z bufetu nenápadně shrnula kopec nakrájené bagety. Uvelebila se v koutě doufajíc, že ji od jídla nebude nikdo rušit.

 

Zhruba po hodině přiklusali čtyři lidé. Jeden nesl pouzdro, jehož obsah odhadla na harmoniku, a chvíli se o něčem s Aznavourem dohadoval. Ostatní tři přestavovali židle. Netušila, co to znamená, dokud oslavenec nezaťukal lžičkou o skleničku, aby zjednal ticho.

„Přátelé,“ promluvil, když se společnost zklidnila, „až na jednu výjimku se známe všichni dost dlouho. Proto víte, že nikdy na soukromých akcích nezpívám. Dnes zásadu poruším. Ne kvůli osmému křížku, ale pro dívku, kterou jsem dnes poznal.“

Nastala trapná situace, kdy Annie dovedla Prcka doprostřed místnosti, kde ji usadila na židli. Zpěvák usedl naproti a dal pokyn muži s harmonikou. Místností zazněla tichá melodie.

Co následovalo, doposud nezažila. K harmonice se přidal lehce chraplavý hlas a měla pocit, že svět kolem zmizel, zůstala jen píseň. Aznavour zpíval tiše, bez mikrofonu, bez elektroniky, která umí vše vyčistit a upravit, přesto rozuměla každému slovu. Poprvé v životě slyšela z bezprostřední blízkosti profesionála zpívajícího naživo. Žádnou ze skladeb neznala, netušila, jak se jmenují, pouze v několika případech měla pocit, že melodii již zaslechla. Řekl, že bude zpívat pro ni a měla pocit, že to tak opravdu je.

Pokud čekala, že přítomní každou píseň odmění aplausem, mýlila se. Bylo naprosté ticho. Potlesk zazněl, až když skončil, ale bez výkřiků nebo pískání obvyklých na koncertech. Tito lidé věděli, jak důstojně odměnit toho, kdo opravdu umí. Připadala si jako ve snu. Tak silný zážitek z hudby ještě neměla. Teprve nyní cítila slzy stékající po tvářích a jediné na co se zmohla, bylo tiché děkuji.

Aznavour vytáhl z kapsičky saka kapesníček, naklonil se k ní, aby otřel vlhké tváře a přidal poučení: „Děvče, tohle není žádné umění a je chyba, když zpíváme ve velkých sálech. Šanson, to je Paříž, její ulice, a tam i s harmonikou patří.“

 

- pokračování -


16 názorů

Andreina
před 10 měsíci
Dát tip

Evžo, byl to úžasný zážitek a naučil mě vnímat jiný hudební žánr, než jaký jsem do té doby vyznávala. A ještě něco, od té doby se nevyhýbám žádné hdbě. Je to jako s jídlem, vše je nutno ochutnat, jinak bychom nepoznali, jestli nám právě ten pokrm chutná či ne.


Takový zážitek je neuvěřitelný. 


Andreina
před 10 měsíci
Dát tip

Kočkodánku, díky, víc k tomu není třeba přidávat.


Andreina
před 10 měsíci
Dát tip

Stanislave, Aznavour zemřel ve vesnici Mouriès (kousek nad Saint Martin de Crau) 1.10.2018. Poslední roky měl velké problémy s bolestí zad a s následky několika zlomenin, které mu již nedovolily vystupovat. Důvod skonu nebyl nikdy podle přání Annie oficiálně zveřejněn, což vedlo ke vzniku různých mýtů, jako je třeba ten Tebou zmiňovaný. Nezapírám, že mi zvědavost nedala a zeptala jsem se, ale Annie jen zavrtěla hlavou, tak přání respektuji.

K Tvým slovům, že patřil ke škole, kdy se ještě muzika hrála rukama a vymýšlela hlavou, bych doplnila ještě něco - zpívali ti, co to uměli a nepotřebovali své výkony nijak upravovat, aby byl výsledek k poslouchání.


Kočkodan
před 10 měsíci
Dát tip

Pravdu musím, sakra, říci,

Ch. se vrhnul na krabici

jako dítě splašený,

přestal být kmet vážený,

papír na zem ulít,

ulita všech ulit

před zraky se zjeví,

radost v očích děvy

najít možné není,

Aznavour se kření

a s Prckem si zatlachá,

zmíní Lýru, Palacha,

dívka přizná, že ho nezná

(ne studenta, zpěváka),

nevěděla, že „kdáká“,

studem svěsí ramena,

nerozčílí Arména,

ten pak zpívá jenom pro ni,

P. se dojme, slzy roní.


Jeden z těch šťastnějších muzikantů, který umřel na jevišti při práci, nikoli po večírku na předávkování. Aznavour si do pozdního věku stále pamatoval všechny texty a nepoužíval čtecí zařízení, jak to dělají současní umělci. Inu stará škola, kdy se muzika ještě hrála rukama a vymýšlela hlavou. 


Andreina
před 10 měsíci
Dát tip

Mirku, tak nějak to bude.


Delfín
před 10 měsíci
Dát tip

Andrejko, ty šansony jsou takový návrat do doby, která byla taková klidnější, méně uspěchaná, a lidé si to uměli vychutnat...


Andreina
před 10 měsíci
Dát tip Alegna, 8hanka

Lído, mám "svého" zpěváka v jedné přístavní uličce Marseille. Sedává tak už roky s harmonikou, hraje a zpívá. Je to nádhera a nikdy nezapomenu za ním zajít, když se vrátíme po skončení sezóny z moře.


Alegna
před 10 měsíci
Dát tip Aru

To musel být zážitek, věřím, zážitek který nevybledne .... mám šansony ráda a měl pravdu, nejsou pro velké sály


Andreina
před 10 měsíci
Dát tip 8hanka, dievča z lesa

Aničko, však jsem skončila v pěkně slzavým údolí. Bylo to úžasné.

Mirku, Aznavour mi otevřel dveře do světa, který jsem do té doby neznala a od té doby mám tento druh hudby ráda. Je v ní hodně nostalgie a smutku, ale také naděje, a to s emi líbí.

Ireno, byl to nezmar. Naposled jsme se viděli rok před tím než opustil tento svět a byl pořád stejně čiperný. 

Maruško, je to tak, naprosto výjimečný zážitek.


dievča z lesa
před 10 měsíci
Dát tip

výnimočný nádherný zážitok ...***


Gora
před 10 měsíci
Dát tip

Pěkný díl, také mě tak trochu dojal. Pokud vím, zpíval do vysokého věku  - a pořád skvěle.

Šansony mám hodně ráda. Pro tebe to musel být silný zážitek!


Delfín
před 10 měsíci
Dát tip

Tak jsem si ho na youtube pustil...


Delfín
před 10 měsíci
Dát tip

I když jsem to už četl jinde (a ne jednou), zase se mi u téhle kapitoly potí oči a není to tím, že je stále 32°C...

Šansony jsem měl rád, i zkoušel si je zpívat. A harmonikové dýchánky při dobrém vínku taky pamatuji. I když já sám, žel, hrát neumím...


8hanka
před 10 měsíci
Dát tip

Uzasny zazitok,  dojal ma k slzam...musela to byt krasna atmosfera, sansony len pre teba.. a ta pamat, neuveritelne...k harmonike mam mimoriadny vztah, otec na nej hraval, ucil aj inych, u nas ju bolo casto pocut. .


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru