Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Ten...

14. 10. 2023
1
5
134
Autor
Litarts

-

Sen, jehož i klam poznal jsem,

raný znak, spíše jen tak hraný,

tvořící se, v sebe nořící.

-

Hloubící vjem, též se modlící,

dnem svým každým, jak hořící v něm,

pod noty skládá si hodnoty.

-

Ten sen, jenž i časem plný změn,

zraje zevnitř, na povrch hraje

něhy píseň a z ní příběhy.

-


5 názorů

Litarts
před 7 měsíci
Dát tip

Pane Voříšku,

zase chcete něco, co do mé básně nepatří. Jaká hůře vyslovitelná slova a jejich spojení? Všechna jsou snadno vyslovitelná a právě na těchto slovech a jejich spojeních stojí zvukomalebnost této básně. Dominantním jevem tu je rýmování počátečních a koncových výrazů veršů, nikoli vzájemné rýmování veršů, i když i to se tu objevuje, včetně některých vnitřních rýmů. Jiná, zvukomalebnější slova, při zachování tohoto obsahu a charakteru básně, neexistují.  


vnitřní rýmy jsou zajímavé

možná by nebylo marné vypustit hůře vyslovitelná slova a spojení, dodat textu při zachování obsahu slova zvukomalebnější

ale zajímavé to je


Litarts
před 7 měsíci
Dát tip

Díky za komentář a tip, potěšilo mě to. 


Al Jal Úd
před 7 měsíci
Dát tip

Jjo, zajímavé, líbí se mi 


Litarts
před 7 měsíci
Dát tip Al Jal Úd

Rýmy mají v básních mnoho možností uplatnění. V běžných druzích pravidelného rýmování veršů (střídavý, sdružený, obkročný, postupný, přerývaný, tirádový) svým typických způsobem souznějí jejich koncové výrazy. V této básni o toto nejde, zde nejsou vzájemně rýmované verše, ale jejich počáteční a koncové výrazy. Verše v jednotlivých slokách se v koncových výrazech takto neshodují. Nepravidelně je zde však uplatněno také rýmování některých výrazů ve verších sousedních slok.      


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru