Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Medvídek XVI.

Výběr: Gora
09. 12. 2023
10
17
193
Autor
Andreina

Tak jsme na konci a definitivně se s méďou rozloučíme. V jiném čase a na úplně jiném místě.

Kdo bude mít zájem, od zítra se může trochu víc ohřát s další a úplně jinou povídkou.

Medvídek

(srpen 2005)

XVI.

 

O čtyři roky později stála v hale budovy, na jejímž průčelí hlásal nápis Parc Aquarium du Québec. Podle mapky na stěně byl pavilón ledních medvědů umístěný v levé části obrovského areálu. Z rešerší vyplývalo, že patří k nejlepším nejen v Kanadě, ale na světě.

Cestou k pavilonu vzpomínala na žalostný nářek, když podávala medvídka zabaleného v bundě Inuitovi do helikoptéry. Po půl roce duševně nevydržela a vytočila číslo útulku. Podle sdělení si mládě na nové prostředí zvyklo. Slíbili, že dají vědět, až bude prodáno, což se stalo za půl druhého roku.

„Dobrý den, prosím vás, kde najdu ošetřovatele ledních medvědů?“ požádala u iformací.

„Máte nějakou stížnost,“ zajímalo pracovnici.

„Chci se zeptat na medvěda, kterého jste koupili před dvěma roky.“

„Zavolám ho,“ slíbila slečna za pultem.

Za pár minut dorazil asi pětatřicetiletý muž, kterému stručně vysvětlila, jakého medvěda chce vidět. Doufala, že nebude příliš zvědavý. Zřejmě ho zájem potěšil, protože ji provedl areálem, včetně prosklených tunelů. Prohlídku vyplnil podrobným komentářem.

„Díky za výklad,“ přerušila ho, když začal vyjmenovávat ryby, které pluly za skly akvária, „znám je z přirozenýho prostředí. Máte to tu hezký, ale mě zajímá ten jedinej medvěd.“

„Promiňte, netušil jsem, že studujete mořskou biologii,“ omlouval se a konečně zamířil k medvědáriu.

„Nejsem studentka,“ vyvedla ho z omylu.

„Amatérka?“

„Ne, potápěčka u jedný společnosti, co točí podmořskej život.“

„A co s tím má společného ten konkrétní medvěd?“

Otázky jí byly protivné, ale nechtěla se odvděčit za ochotu neslušností. Nezbývalo, než nějakou informaci pustit: „Před čtyřmi roky jsme točili pod ledem u severního pobřeží Grónska a našli opuštěný medvídě, tak mě zajímá jeho osud.“

„Vy se potápíte i pod led?“ vypadlo z ošetřovatele udiveně.

„Potápíme se všude, kde je potřeba, živí nás to.“

Dorazili k velkému výběhu simulujícímu členité pobřeží, jen zde bylo z betonu. Polovinu prostoru zabírala vodní plocha, o niž se tříštil vodopád. Koupel si právě užívali dva ze šesti mohutných obyvatel. Zbývající bloumali po areálu.

„Tam je váš medvěd,“ ošetřovatel ukázal na jednu z horních teras, kde přecházel mohutný samec kolem zavřených dvířek.

„Kapku vyrost,“ zkonstatovala, „tenkrát měl sotva půl metru.“

„Je z něho krásný exemplář,“ přikývl ošetřovatel a usmál se, „jen tu plošinu opouští zcela výjimečně, hlídá noční čepici.“

„Jakou čepici?“

„Takové jednání u ledního medvěda ještě nikdo neviděl. Byl tu i vědec z university v Albertě, ale odjížděl stejně chytrý, jako přijel. Když ho přivezli, měl s sebou kus hadru, který snad kdysi byl součástí oděvu. Průvodní zpráva obsahovala tučně vytištěné sdělení, že mu ho nemáme brát. Zprvu nosil látku do výběhu, až jeden samec byl zvědavý a servali se. Od té doby ji nechává uvnitř, ale nepřestává hlídat. Jednou po úklidu zapomněl kolega hadr vrátit. Neumíte si představit, co se dělo. Nikdy jsem neviděl medvěda tak zuřit.“

„Mohu ten hadr vidět?“ požádala.

 

Ošetřovatel zamířil do budovy přiléhající k zadní straně výběhu, kam neměla veřejnost přístup. Ve třech patrech byly kóje uzavřené bezpečnostním sklem.

„Každý medvěd má své doupě,“ vysvětloval, „v přírodě to tak nefunguje, protože kromě zimního spánku odpočívají na ledě. Tady se naučí v noci zalézat do cel a máme možnost výběh vyčistit.“

Vystoupali po schodech do nejvyššího patra, kde bylo pouze jedno doupě. Jednalo se o místnost imitující jeskyni. Od chodby ji dělilo tři centimetry tlusté sklo. Vstup umožňovaly dveře z ocelových prutů.

„Tady máte ten zázrak,“ ukázal ošetřovatel do rohu, kde ležel kus rozpadající se látky, „původně jsme považovali hadr za hračku, na kterou se upnul, i když to u nich není obvyklé, mají krátkou paměť. Potom jsme zjistili ještě větší podivnost. Před spaním látku nadhazuje, dokud mu nepřikryje hlavu a až potom usne.“

„Moc z ní nezbylo,“ okomentovala tiše bývalý kus svého oděvu.

„Prosím?“ zeptal se ošetřovatel, který špatně rozuměl.

„Jen, že za chvilku nebude mít pod co hlavu strkat. Ten hadr se úplně rozpadne. Co budete potom dělat?“

„Zkusíme mu dát kus nové látky,“ dostala rozpačitou odpověď.

„Nepřijme ji,“ řekla s jistotou.

„Vy o té látce něco víte?“

„Možná. Něco bych zkusila, jestli nebudete proti. Nejdřív pusťte dovnitř na chvilku mě a potom méďu. Třeba problém vyřeším.“

„Co chcete dělat?“ zeptal se nedůvěřivě.

„Dostane dárek,“ svlékla bundu a obsah kapes dala do batůžku.

„Myslíte, že je to dobrý nápad?“

„Můžeme tím něco zkazit?“ odpověděla otázkou.

„Kromě toho, že přijdete o bundu, asi ne,“ usoudil.

„Tak to otevřte,“ ukázala na mřížové dveře.

V cele rozložila bundu vedle polorozpadlého hadru, přejela dlaněmi po stěnách a skleněné přepážce. Po celou dobu bylo slyšet z výběhu mručení s občasnými údery tlap na dveře. Když se vrátila na chodbu, ošetřovatel zajistil mříž a pustil medvěda. S čenichem u země ihned zamířil ke svému pokladu. Zda následné proměnění v kámen zapříčinilo překvapení nebo zmatek, nebylo jasné, ale pozorovatele pobavilo. Konečně chlupáč opět ožil, očichal každý čtvereční centimetr nové bundy s následným přežehlením stěn.

Žena si stoupla k mříži a tiše spustila ve své mateřštině, jako kdysi na ledové pláni: „Tak co drobku, na mě si už asi nevzpomeneš, ale na pach možná ano. Nechám ti dárek, když stará bunda vzala za svý. Jsi asi smutnej viď? Nepatříš sem, ale v divočině bys nepřežil.“

Medvěd zůstal chvíli nehnutě stát proti mříži s pohledem upřeným na tvora, který k němu promlouval. Vnímala zmatek v jeho hlavě. Zřejmě tak působil povědomý pach s hlasem, které již nedokázal zařadit. Potom prostrčil čumák mezi pruty dveří, nasávaje hlasitě vzduch. Zvedla pomalu dlaň k jeho čenichu. V té chvíli zasáhl ošetřovatel a strhl jí paži. Co křičel, zaniklo v řevu medvěda, který se vztyčil na zadní. Předními přitom bušil ze všech sil do mříže. Zatímco ošetřovatel couvl, žena zůstala stát a opět něco drmolila.

„Zbláznila jste se! Chcete přijít o ruku?“ dostal se ke slovu ošetřovatel, když se půltunový kolos spustil opět na všechny čtyři a nerozhodně kýval hlavou ze strany na stranu.

„Zlobil se na vás, mně by neublížil,“ snažila se vysvětlit medvědovy pocity.

„Jak to můžete vědět?“

„To byste nepochopil, ale vím to.“

Medvěd mezitím zřejmě dospěl k nějakému rozhodnutí. Lehl si na břicho a nasoukal hlavu pod novou přikrývku, pomáhaje si při tom tlapami. Když byl konečně s výsledkem spokojený, znehybněl.

„Spí,“ špitla a tiše pokračovala, „možná se mu zdá o bílých pláních kam patří, tam je jeho domov. Ne tady za mřížemi.“

Ještě dlouho stála bez hnutí, zírala na medvěda, a po tvářích jí tekly slzy. Bylo jí líto nádherného zvířete, které mělo lovit tuleně a ryby, bojovat s ostatními samci o samici v době páření, překonávat stovky kilometrů po ledových polích. Místo toho se pere v omezeném prostoru o kus hadru, který mu možná ještě něco připomíná.

 

Ač bylo proti předpisům nechávat návštěvu samotnou, ošetřovatel se potichu vytratil. Podle zápalu, s jakým vyprávěl o obyvatelích pavilonu, měl své svěřence zřejmě hodně rád. Nyní možná pochopil, že ta drobná bytůstka ví o tvoru za mřížemi víc, než se on dozví za celý život. Když odcházel po skončení směny domů, předala mu žena na informacích obálku. Obsahovala šek na slušnou částku a papírek popsaný roztřeseným dětským písmem s prosbou, aby měli všichni medvídci tu nejlepší péči. Víc udělat nemohla.

 

- konec -


17 názorů

Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Mirku, není to vždycky štěstí.


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Andrejko, díky, že jsi! :-D


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Mirku, díky za přání šťastné cesty. 


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Andrejko, vím, kdo byla Rhea. I když nebyla z And...Jen jsem si prostě hrál. Přesmyčky, rébusy a ráčci, to bylo moje... :-)

A ano, kapuca se mi nabízela jako logické vysvětlení té záměny. Polární bunda bez kapuci, to je jak Prcek bez svého daru! ;-)

P.S. Koukal jsem, že začínáš vkládat další příběh. Určitě si najdu čas si ho znovu přečíst, i když teď budu na portály spíš jen nakukovat odjinud.

Opatruj se!  Přeji šťastnou cestu na Krétu! :-D


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip Zeanddrich E.

Mirku, Rhea (řecky Rheia) byla manželka Titána Króna a s tou mě prosím nespojuj. Tu kapucu sis fakt vymyslel.

Zeanddrichu, pro mne jsou všechny ZOO vězením. Nikdy jsem nepochopila, proč jsou v klecích uvězněná zvířata, proč tam nezavřou lidi, když mají takovou touhu koukat přes mříže? Když chci vidět nějaké zvíře, vyrazím za ním do jeho přirozeného prostředí a sama, abych ho nerušila. Je přitom jedno, jestli jde o Ussurijského tygra, lva, kodiaka nebo ledního medvěda. Když je respektuji, nikdy mi neublíží. 


Zeanddrich E.
před 5 měsíci
Dát tip

... .

((Vzpomínám si z dětství na jednoho bílého medvěda - snad v brněnské ZOO - který stále dokola skákal z plastového mola do bazénku s vodou... .

Pořád to ale měl asi lepší, než tygr, který tam, ve svém výběhu, neustále chodil kolem mříže - tři čtyři metry doleva, a zase zpátky... (vypadalo to, že to tak snad vydrží po celý den...) ))


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Rheo! Píšeš o údajné noční čepici. Tys mu dala tehdy bundu, která jistě měla kapucu a a tak jsem si domyslel, že to, co považovali za noční čepici, byl nejspíš zbytek té kapuci. Škoda, žes ho neviděla dříve, kdy by se třeba upamatoval...:-D


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip Alegna

Mirku, o kapuci nepadlo nikde ani slovo, prostě jen zbytek roztrhané látky. Stejně tak s pachem to není jednoznačné - citace "Zřejmě tak působil povědomý pach s hlasem, které již nedokázal zařadit." Oni lední medvědi mají opravdu dost krátkou paměť, většinou nesahá dál než dva roky. Pouze jsi nepozorně četl.

Evžo, nic víc bych si nepřála, ale nejde to. Byl příliš malý, když opustil svou domovinu a neměl základní předpoklady k přežití, neuměl nic.

Lído, je těžké rozhodnout, co udělat v přírodě s opuštěným mládětem. Kdysi jsem si nastavila pravidlo, podle kterého v takovém případě jednám, pomohu nebo ho ponechám svému osudu. Často takový nebožák zahyne, ale do zákonů přírody není dobré vždy zasahovat.

Kočkodánku, děkuji za krásná slova a tentokrát verše nechybí, rozumím Ti.


Kočkodan
před 5 měsíci
Dát tip Alegna, Zeanddrich E.

Andy, tak jsem si také dojetím zabrečel a když dovolíš, tak udělám velkou výjimku a veršíky tentokrát nepřipojím. Asi by se zase spíš objevovaly slzy než rýmy...


Alegna
před 5 měsíci
Dát tip Gora, Zeanddrich E.

Moc krásné vyprávění. Taky mě mohlo napadnout si před čtením připravit kapesníky, když to měla být závěrečná. Jistě nic nenahradí přirozené prostředí, ale bez tvojí záchrany by nepřežil. Myslím si, že všichni tvorové včetně lidí si zvyknou na podmínky, kde musí žít, ovšem neříkám, že jsou vždycky šťastní. Nevěřím na náhody, spíš na životní cesty, které mají své důvody a smysl, i když jej občas nedokážeme odhalit. 


Evženie Brambůrková
před 5 měsíci
Dát tip Alegna, Zeanddrich E.

Žije v bezpečí, ale cena je vysoká. Škoda, že je nelze vrátit zpět.


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Rheo z And, přečetl jsem si znovu hezky s předstihem ty poslední díly...Je to takové milé. :-D

Jen nechápu, jak si ošetřovatel mohl myslet, že kapuca od polární bundy je zrovna noční čepice! ;-) 

A je zajímavé, že si tak inteligentní zvíře jako medvěd pamatuje pachovou stopu a ne osobu, kterou adoptoval...:-)


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip 8hanka, Gora

Maruško, občas se k medvídkovi vracím a pokaždé mi je na konci smutno. Vím, že jinak by neměl šanci přežít, ale ta mříž v jeho cele, to bylo něco hrozného.

Ireno, děkuji za výběr, a že jsi u povídky vydržela. Někde to bylo dlouhé, ale myslím, že poslední díly ve společnost toho malého chlupatého rošťáka si delší předehru zasloužily.

Aničko, za ZOO je skutečně vynikající a myslím, že se tam zvířátka mají dobře, ale co naplat, pořád je to vězení. Nejsou tam dobrovolně. U Tvé kočičky je to jiné, našla svou smečku, svou rodinu, kde je jí dobře a cítí se u vás v bezpečí. Kočky mají poměrně dlouho paměť, a proto má možná strach z ulice, kde nemusela zažít nic pěkného.

Mirku, vím, že nečteš Medvídka poprvé a děkuji, že Ti stojí za to se k němu vrátit.


Delfín
před 5 měsíci
Dát tip

Takže tentokrát jsi to rozdělila na šestnáct dílů! Ale pořád se mi nějak potí oči...:-D


8hanka
před 5 měsíci
Dát tip Alegna, Zeanddrich E.

čítam už niekoľký raz a padajú slzy...je neuveriteľné, ako medvedík opatroval kus látky, jedinú spomienku na adoptívnu mamu a bezpečie pri nej... čo všetko sa v ňom muselo odohrávať, keď po rokoch zacítil jej vôňu a novú bundu...videla som fotky z prostredia, kde medvedík skončil, (samozrejme okrem slobody) je to to najlepšie, kde mohol byť...viem, že sa nedá porovnávať mačka a medvedˇ, ale...naša mačka žila asi osem rokov na ulici, štyri je u nás doma a vôbec ju to neťahá preč. Vychutnáva si gauč, posteľ, hladkanie, chodí všade za nami,  cez leto si vychutnáva teplo  na balkóne...keď som ju vzala  v náručí pred dom, držala sa ma všetkými drápkami, na zem nechcela...asi sa bála, že ju tam nechám...

 


Gora
před 5 měsíci
Dát tip 8hanka, Alegna, Zeanddrich E.

Výběr za celý příběh. Jsi neuvěřitelná. Díky za medvídka a tak podobně!


dievča z lesa
před 5 měsíci
Dát tip Gora, Alegna

tak hej ... slzy sa pustili voľnobehom za všetky živé tvory ... napísala si to zrozumiteľne s láskou***


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru