Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Žena, moře a Mary - Pobřeží koster IV.

13. 12. 2023
8
12
123
Autor
Andreina

Pobřeží koster

(říjen 2005)

IV.

 

Následujícího rána sledovala s Ichtylem a šéfem z paluby Zrzouna s Čočkou, odplouvající k průzkumu. Vzhledem k problematickému prostředí kapitán rozhodl ověřit podmínky, než pustí potápěče pod hladinu. Mohlo se stát, že vrak bude opět pohřbený pod tunami písku. Mary zůstala na místě, kde se lámala mělčina a pozici budou udržovat pomocí motorů. Uvíznutí mohlo mít fatální důsledky.

Mlha hustá jako mléko pokrývala kus moře a pobřeží. Budila dojem homogenního pásu, sahajícího od jižního k severnímu obzoru. Podle souřadnic získaných z dokumentace vykradačů se cíl nachází na jeho okraji. Zatímco šéf s Ichtylem sledovali člun, zaostřila nad mlhu, kde se v ranním slunci tyčily okrově zbarvené vrcholky dun. Musely být obrovské, když převyšovaly šedobílou duchnu.

„Na takový hromadě písku jsem nikdy nebyla,“ ohodnotila pohled.

„Můžeš tam vyšplhat, až se mrknem na břeh,“ nabídl šéf a rýpl si, „ale na bábovičky je písek suchej.“

„Na bábovičky jsem trochu stará,“ zareagovala dotčeně, ale hned pokračovala dalším sdělením, „vypadaj hodně špičatě.“

„Z návětrný strany maj sklon pětačtyřicet stupňů,“ upřesnil Ichtyl, „na závětrný mírnej svah, několikanásobně delší, než je výška duny.“

„Našli jsme to, přepínám,“ přerušil je Čočkův hlas z vysílačky.

„Jak to tam vypadá? Přepínám,“ zajímalo Ichtyla.

„Dno v patnácti metrech. Příboj se láme dvacet metrů dál ke břehu. Viditelnost max pět metrů. Přepínám,“ shrnul fotograf situaci.

„Vraťte se. Konec,“ oznámil vědec. Pak se obrátil na šéfa: „Podle předpovědi má bejt ještě dva dny téměř bezvětří. Zejtra klesne tlak, což splácne hladinu a posune příboj ke břehu. Tím se voda vyčistí. Navrhuju počkat do zejtra.“

„To je rozumný,“ souhlasil kapitán, „dneska mrknem na břeh. Zejtra dopoledne půjde do vody Zrzoun s Čočkou a po obědě ty s Pumpičkou. Vyfotíte, co je vidět, a mizíme.“

„To se budou hrabat v písku?“ zaznělo s obavou od Prcka.

„Ne, ať zvednou vědátoři ctěný prdele ze židlí a přehrabou dno podle libosti. Za něco takovýho nás neplatěj,“ vysvětlil šéf.

„Když je to jen o focení, půjdu taky,“ navrhla.

„Vyklop, co a kde jsi viděla? Nevypadáš, že bys byla v pořádku.“

Chvilku přemýšlela, jestli má sdělit jeden z nejdivnějších zážitků. Byla v rozpacích. Při Zrzounově rýpnutí na můstku neslyšela reakci Plešouna, ani včerejší kapitánovo vysvětlení ohledně podivných zjevení. Potřebovala se však svěřit.

 

V září předchozího roku pracovali v Suluském moři. Jde o louži velkou tři sta padesát tisíc kilometrů čtverečních, uzavřenou mezi Borneo na jihozápadě, Palawan na severozápadě, a řadu ostrovů na jiho a severovýchodě. Se Somálským pobřežím jde o nejnebezpečnější oblast sužovanou novodobými námořními piráty. Oproti Somálcům však loď potopí nebo přemalují a prodají. Svědky nechávají, pokud u nich předpokládají možnost získání výkupného. Podle statistik útoků přibývá a v novém miléniu se počítají na desítky ročně.

V takových vodách je nutné držet nepřetržité hlídky. Jde o otravnou službu, kdy člověk dřepí s očima přilepenýma k obrazovce radaru a vyhlásí poplach, pokud se cizí plavidlo přiblíží na tři míle. Pracovali v prodloužených směnách a šéf zpočátku Prcka do nočních služeb nestavěl, ale s narůstající únavou došlo i na ni. Jelikož vstávala brzo, aby připravila snídani, mívala hlídku od půlnoci do pěti.

Došlo k tomu pár dnů před ukončením prací, kdy se po hladině válely chomáče mlhy připomínající hustotou vatu. Těsně před čtvrtou vstala od radaru, aby narovnala záda. V té chvíli mlha na levoboku řídla, jako by ji něco vysávalo. Zhasla osvětlení s přesvědčením, že jde o hru světla na okně. Nešlo. Vykuleně zírala na kruh světla jen pár metrů od lodi. Nejpodivnější bylo, že vycházelo z moře.

Vyběhla na palubu, jev prokoumat. Cosi velkého vystupovalo z hlubiny. Po chvilce rozeznala žebroví vraku starobylého korábu. Obraz zůstal viset kousek pod hladinou. Trochu rozmazaně, ale přesto rozlišila mohutný kýl se zbytky předního a zadního vazu a u dna pozůstatky obšívky trupu s torzy stožárů.

Několikrát bouchla pěstí do pažení, aby se ujistila, že nespí. Největší šok však měl teprve přijít. Z šera se vynořily stíny nabývající postupně lidskou podobu. V místech, kde bývala horní paluba, pronásledovaly čtyři postavy dva muže, vlekoucí truhlu. Nad zbytkem středního stěžně došlo k potyčce, jejíž výsledek již neviděla. Náhlý závan větru opět překryl divadlo mlhou. Vrátila se na můstek, zapnula sonar, ale byl stejně pustý jako obrazovka radaru.

 

Skončila s líčením rok starého zážitku: „… žebra korábu, který jsou vidět na fotce, přesně odpovídaj tomu ze Suluskýho moře.“

Šéf tázavě pohlédl na Ichtyla: „Co na to říkáš?“

„Byli jsme utahaný a ve stresu. Po několikahodinovým koukání na radar si s člověkem může podvědomí ošklivě pohrát. Odhaduju, že šlo v lepším případě o halucinaci a v horším o blud, což není porucha vnímání, ale myšlení.“ Odmlčel se, než dodal: „V nejhorším, kterej nemá s medicínou nic společnýho, může jít o vidění.“

„To jsem cvok?“ zašeptala vyděšeně.

„V tom případě jsou cvoci všichni, kdo delší dobu sloužej na moři,“ uzavřel diskuzi šéf, „vem si něco teplýho na sebe a vyrazíme na břeh.“

Zamířila do kajuty, a cestou si polohlasně mumlala: „Ať to bylo, co bylo, vím, co jsem viděla, a žádný učený kecy to nezměněj.“

 

Na lodi zůstal pouze Plešoun, který bude držet Mary na místě. Kousek za úrovní vraku chytila člun příbojová vlna, po níž sklouzli do pásu mlhy. Viditelnost klesla na pár metrů, ale směr ztratit nemohli. Stačilo se držet proudu a posledních dvacet metrů přebrodili. Ani na břehu nebyla viditelnost lepší. Pumpička zapnul radiomaják, s jehož pomocí najdou zpáteční cestu.

„To máš na rozhánění mlhy?“ zajímalo Zrzouna, který si všiml, že Prcek nese velký nerezový pekáč s vysokými okraji.

„Pádluj za ostatníma, ať nám neutečou,“ odsekla.

Ušli několik set metrů, když si Čočka všiml stínu, který se mihl vpravo od nich. Neřekl nic, protože si nebyl jistý, zda nejde o tmavší chomáč mlhy. Byl však ve střehu a po chvíli se situace opakovala.

 

- pokračování -


12 názorů

Jůůů! Lodě plné přízraků. Doufám, že to není jenom námořnická latina.


Andreina
před 4 měsíci
Dát tip

Evžo, pokud člověk, věří a je emotivně založený, může vídat leccos a leckde. Proto jsme to asi my ženy, které občas něco takového překvapí.


Moje máma vídala na zahradě Stromovou vílu.  Tak pro ne na moři. Tam se to nabízí ještě více.


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Kočkodánku, děkuji, že ani Ty jsi nepovažoval Prcka za cvoka, i když to tak vypadalo.


Kočkodan
před 5 měsíci
Dát tip

Nalezen byl onen vrak,

leží na dně, prostě tak,

zítra dojde k ponoru

a tu lodní „potvoru“

chlapi z Mary nafotí,

zda se také zapotí?

 P. ze sebe zvolna souká,

pročpak včera jako mouka

ve své tváři byla

(tedy celá bílá),

ví, že je to síla,

co se stalo loni,

ne všem lidem voní

toho druhu zážitky,

ihned mívaj námitky,

ten její je zhruba roční

a tehdy při službě noční

dlouhou nudu cosi přetlo,

uvidělav mlze světlo,

u hladiny koráb starý,

mladá žena furt víc tuhla,

další výjev – muži, truhla,

pak vše skryjí mlhy cáry.

Své líčení končí,

kritika že trojčí,

nesnáší se na ni,

ani jedno zasmání,

žádné k čelu sahání,

co většinou raní.

Posádka se vylodí,

čočka vidí v mlze pohyb,

čtenář nemá skoro pochyb,

že se něco přihodí.


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip Alegna, 8hanka

Aničko, to bylo jen takové rýpnutí. Ale máš velikou pravdu, že naši předkové uměli žít s přírodou, a čím víc v minulosti, tím byl vztah užší. Přes stovky nebo možná tisíce generací se ke mně zatoulal nějaký zapomenutý gen, který mi umožňuje vnímat , co bývá ostatním mnohdy nedostupné. Smějí se mi, že mluvím s mořem, ale když člověk umí naslouchat a pozorovat, potom dokáže třeba předpovědět bouři líp než barometr. 


8hanka
před 5 měsíci
Dát tip Alegna

Andrejka, to nie je o cvokovi, ani náhodou...moji starí rodičia žijúci v prvej polovici 20. storočia hovorili celkom vážne o vílach, svetlonosoch a iných bytostiach žijúcich v lese, či vo vode...ľudia boli oveľa viac spätí s prírodou, nepoznali technické výdobytky, viac rozumeli  prírodným javom,  životu v lese, vedeli vopred, či príde búrka a podobne...polia, lesy, zvieratá boli zdrojom obživy, preto sa o ne poriadne starali, zvieratá mali mená, reagovali na ne, najskôr sa nakŕmili oni až potom ľudia, keď bola tuhá zima, skončili v kuchyni s rodinou...škoda, že som si ako dieťa nezapisovala ich rozprávanie, teraz už je neskoro...


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Lído, snažím se, aby alespoň něco lákala k dalšímu čtení.


Alegna
před 5 měsíci
Dát tip

Je to pěkně napínavé


Andreina
před 5 měsíci
Dát tip

Aničko, i Ty? Výraz vidění mě pronásledoval hodně dlouho. Potom, jak jsem se během let postupně smiřovala s rýpavými poznámkami o čaroděnici, kahuně, sahiře a nevím o kom ještě podle oblasti, v níž jsme pracovali, trochu vybledl i pocit, že jsem cvok. Možná je to však všechno úplně jinak. 

Maruško, pekáč nemůže zklamat, však uvidíš.


dievča z lesa
před 5 měsíci
Dát tip

som zvedavá, či sa pekáč osvedčí ...***


8hanka
před 5 měsíci
Dát tip Gora

Nie všetko sa dá vysvetliť, pochopiť, jednoducho sa to udeje a je na nás, ako sa k tomu postavíme...Tvoje videnie spred roka sa "zhmotnilo", naháňa strach...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru