Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Almanach Písmáka 2024 - nabídka

21. 03. 2024
7
109
1845
Autor
Safián

Vážení Písmáci,

byl jsem upozorněn, že jsem omylem článek vložil dvakrát. A omylem jsem také oba smazal. V článku jsem uvedl nabídku na pořízení almanachu a jako příklad cenovou nabídku od tiskárny na knížku o 180 stranách s pevnou šitou vazbou a přebalem -  100 ks za 7 500 Kč. Dále jsem uvedl že pokud se sejde min. 17 zájemců, může každý dostat za 440 Kč k dispozici 10 stran (min. cca 15 strofických básní) formátu B6 (12,5 x 17,6 cm) a 5 výtisků. Dále jsem nastínil možnost menšího úvazku- minimálně 4 stran za 176 Kč a 2-5 výtisků za předpokladu, že se podaří kvótu napnit nebo změnit počet stran. Třeba tak, že někdo obsadí více stran. Je tu i možnost sponzoringu. Tyto podmínky platí za předpokladu, že knížka nebude prodávána. O případné možnosti prodeje by bylo třeba jednat.

Protože se smazaly i komentáře, uvádím, že zájem zatím projevili

Rhodesie, Radovan J. Voříšek, Marian67, Lili.

 

 

 

 


109 názorů

Janina6
před 4 týdny
Dát tip

Tomu podezírání nerozumím, jen jsem naivně a zbrkle chtěla jít do něčeho, co není pro mě. Pardon za zmatky. Oficiálně jsem přihlášená ještě nebyla, takže se tak moc nestalo, doufám. Bude víc stránek pro ostatní.


a2a2a
před 4 týdny
Dát tip Gora, Alegna, Benetka, Zeanddrich E.

Janina6, podezírám tě, že uvozovkami u slova "reprezentativní" máš na mysli něco jiného, neboť jsi jedna z těch, která by Písmák repezentovala nadmíru reprezentativně a navíc níc nebrání v tom, abys zařadila i verše, které jsou součástí tvé skvělé sbírky.


Ano, bylo by užitečné vědět, co přesně má autor udělat, aby se na projektu mohl podílet. Zachytil jsem datum 6. dubna, ale nevím, co do tohoto data mám podniknout, aby můj zájem přispět do almanachu nebyl brán pouze jako platonický, nezávazný. Nemám čas (a ani chuť) pročíst celou diskusi a poučit se z ní...


Zeanddrich E.
před 4 týdny
Dát tip

... .   

Safiáne, pokud jsi od svého úmyslu (ohledně Almanachu, myslím :) ) neustoupil (čemuž by se ale, uznávám, nebylo moc co se divit...), navrhuji: shrň podmínky stručně do dalšího příspěvku (třeba pod názvem Almanach Písmáka 2024 II.  - podmínky ?)    

Obávám se totiž, že jen málo lidí si (znovu) přečte celou diskuzi zde (a že tedy mnohý ani nezachytí blížící se termín 06. dubna...)

 


Janina6
před 4 týdny
Dát tip

Tak já se naopak odhlašuju, pardon. Prošla jsem těch pár básní, které jsem nezařadila do sbírky, takže by přicházely v úvahu... a nakonec se nezúčastním. Myslím, že nejsem dost "reprezentativní". Pokud almanach vyjde, ráda si knížku koupím.


K3
před měsícem
Dát tip

Pokud bude moct být zastoupená i próza, rád  se zůčastním.


Litarts
před měsícem
Dát tip

Pane Safiáne, nežvaním.


Safián
před měsícem
Dát tip

Pane Litartsi, o tom, co a jak se chystá, víte prd.  Jen, aby řeč nestála, žvaníte.


Litarts
před měsícem
Dát tip

Pane Safiáne,

nic po vás nechci, nemíním zde působit v roli aditora poezie, jen by se slušelo, abyste v almanachu nevystupoval jako garant vybraných děl, reprezentujících zde i tu nevyšší autorskou kvalitu. Bude to jen o těch, ktaří se sem přihlásí se svými díly, pod vaší cenzurou.    


Safián
před měsícem
Dát tip

Pane Litartsi, prohlašte, že projekt Písmák 2024 chcete převzít a já vám ho přenechám, veřejně to tu prohlásím a autorsky se nezúčastním. Budu ale od vás chtít hodnověrnou záruku, že vaše prohlášení není jen tahem, který má projekt zničit. Nejlépe nějakou částku uloženou v notářské úschově, která by v případě, že projekt nedovedete do cíle, propadla ve prospěch vydání knihy jednoho z Písmáků. Víc pro vás ani pro poesii udělat nemohu. 


Lami
před měsícem
Dát tip

Rád bych se též zapojil. V případě, že některé z mých textů budou uznány za vhodné, mám zájem o 4 strany a 4 výtisky. 


Litarts
před měsícem
Dát tip

snake_01,

je to jinak, do Písmáka i do této diskuse přispívám proto, že si myslím, že mám co společného s poezií. A do této diskuse také proto, že iniciativa pana Safiána ohledně almanachu je věcí jeho vlastního názoru na zde uveřejňovanou poezii. Jde tu o jeho osobní zájem, ne o reprezentativnost Písmáka. Má to přijít i do některých knihoven, takže ke sborníku budou mít přístup také nekonkurenční a třeba i objektivnější čtenáři. Takové objasnění záměru vydavatele by mělo být vepsnáno do úvodní stránky sborníku. Jinak přeji všem úspěšné pořízení. 


snake_01
před měsícem
Dát tip

S haiku je trochu problém, připravujeme tento rok reprezentativní sborník v nakl. DharmaGaia a podílí se i někteří písmáčtí autoři, čímž se to komplikuje. Pokud by se ti ale podařilo přesvědčit zdejší autorky Alenakar a Verulindu, rád se ujmu výboru z jejich díla, obě mají výborná haiku a obě se odmítly zúčastnit sborníku.


Danny
před měsícem
Dát tip

ad povídky: já si povídky vydávám po vlastní ose a už jsem s nakladatelem domluvený, básně se mu nevyplatí vydat

takže pokud bych se teoreticky rozhoupal, že chci do almanachu, nabídl bych pouze poezii, protože prózu už mám "pokrytou"


a2a2a
před měsícem
Dát tip

Safiáne, mohu-li poprosit, zavolej mi, nebo mi pošli do SMS telefon, já jsem si nedopatřením tvé číslo neuložil. Dále dávám na zváženou, zda knihu nepojat výhradně jako básnickou. Jednak próza, povídky zejména ve formátu B6 zaberou docela hodně stránek a fakticky umožní autorům prezentaci jedné, nejvýše dvou textů, jednak jsou zde šikovní autoři, kteří by rádi prezentovali poezii i prózu, také próza je náročná na gramatické opravy, ale ideální by bylo, kdyby prozaici spojili síly a vydali si, podobně jako před léty samostatnou knihu, která by jim umožnila širší prezentaci. 


Safián
před měsícem
Dát tip

Je možné zvážit i formát knihy, Já jse schopen zvládnout obálku do formátu B6. Pro formát A5 by ji musel navrhnout někdo jiný. Ilustracím se nebráním. Měly by být z cenových důvodů černobílé. šedá je součástí černobílé škály. Totéž se týká obálky.


Safián
před měsícem
Dát tip Janina6

Janina6 - Gora mi poslal 2 tvoje nahrané básně. A ty jsou, z mého hlediska, velmi dobré.


Safián
před měsícem
Dát tip

Dobrá zpráva

Díky sponzorským darům se v této chvíli podařilo pokrýt cca 28 desetistránkových podílů.  To znamená, že se můžeme pokusit naplnit plánovaný obsah almanachu. Z uvedených podílů je13 pokryto příslibem a 1 závazkem účasti. 14 podílů je volných. Část z nich může být použita na dvoustránkové podíly, čímž může počet účastníků podstatně vzrůst. Tyto podíly umožní publikovat díla zemřelých a nabídnout zvlášť významným osobnostem Písmáka bezplatnou účast. Z praktických důvodů předpokládám omezení počtu účastníků na padesát. Podmínkou sponzorských darů je, že bude dbáno o co nejvyšší kvalitu příspěvků. To může vést k omezení rozsahu některých příspěvků. Protože je dary pokryta možnost publikace významných a zemřelých autorů, prosím a2a2, zda by se tohoto úkolu neujal. Dále prosím Snake_01 a Můru, zda by se mohli ujmout teorie haiku a výběru ukázek. Otevřena by tak zůstala jen otázka prózy.

Upozorňuji všechny zájemce, že všechny podíly musí být uhrazeny po definitivním schválení programu, a to před započetím práce na sazbě, na účet, který bude k tomuto účelu zřízen.

 


Janina6
před měsícem
Dát tip Bačkovský, Zeanddrich E.

Safiáne, mně se představa písmáckého almanachu moc líbí a jak jsem psala, ráda bych se přidala. Že mám trénu z toho, jak se moje příspěvky budou "vyjímat" vedle případných děl písmácké "elity", je zřejmě můj problém. Do toho 10. dubna se tedy přihlásím s konkrétními příspěvky a spolehnu se, že když nebudou dost vhodné, tak mi to napíšeš, šlo by to tak? Děkuji.


Safián
před měsícem
Dát tip

Dobrá zpráva


Safián
před měsícem
Dát tip

Dobrá zpráva


snake_01
před měsícem
Dát tip Benetka, Marian67

Pokud jde o Litartse, předpokládám, že jste si všichni uvědomili, že se tu objevil především proto, že jde o živou aktivní debatu a on potřebuje být vidět, s poezií ani almanachem nemají jeho příspěvky nic společného... 


snake_01
před měsícem
Dát tip Marian67

Safiáne, já to myslím veskrze dobře, žádné postranní úmysly. Moje zkušenost je, že pokud se připojí velká jména, prestiž potáhne i další autory.

Jinak finančně je tvůj almanach dobře rozvržený, myslím, že tu neexistuje nikdo, kdo by si nemohl dovolit utratit 500Kč za účast v almanachu. Obecně vydat almanach není tak finančně nákladné, jak se na první pohled zdá. Já to ale vždy dělal jinak. Naplánoval jsem předpokládanou cenu za kus a domluvil se s autory, kolik kusů by si chtěli odebrat, tím se pak podařilo navýšit náklad - a tedy i snížit cenu.

Mluvíš o velkých nákladech, ale ve chvíli, kdy se almanachu zúčastní 30 autorů (jako u prvního sborníku haiku), stačí, aby si každý odebral 20ks a jsi hned na nákladu 600ks. 

Navíc bych doporučoval vyčlenit nějaké stránky na ilustrace - ilustrace dělají knihu zajímavou.


Litarts
před měsícem
Dát tip

Pane Safiáne,

ve vašem příspěvku "Z básní Aloise Marhoula (z 19.3.2024") není nic o dr. Harákovi. Každý si to může ověřit v hledáčku s vaším jménem. 


Litarts
před měsícem
Dát tip

Pane Safiáne,

ohledně kvality příspěvků do almanachu jste napsal pouze fráze, které takto může napsat každý. Měl byste svoji představu upřesnit tím, že vydání sborníku nebude možné bez účasti současných významných Písmáků, které uznáte jako takové vy sám. Ostatně bude to v případně úspěchu váš editorský počin, takže proč ne. 


Safián
před měsícem
Dát tip

Pane Litartsi, tak se rovnou přiznejte, že jste  Poznámky k poezii Aloise Marhoula nečetl nebo že jste jim neporozuměl. Tam je Haráka tři habaděje. Jak jsem řekl. Modlím se za vás.


Safián
před měsícem
Dát tip

Snake_ 01, a2a2 - pokračování (nevím, proč mi vždy, když chci zůraznit nějakou část, skočí příspěvek rovnou do názorů).

Já tam žádný názor, který by mohl vést k dehonestaci Písmáka nevidím. Rovněž tam nevidím nic, co by bránilo jakékoliv spolupráci. Tím spíše, že přinejmenším snake_01 ví, že nikdy nebudu psát něco k teorii haiku a vybírat ukázky. Nejen proto, že haiku se neshoduje s mým pojetím poezie, ale zejména proto, že tu máme snad největší pýchu Písmáka - lidi, kteří se  haiku zabývají velmi důkladně a s důsledností, která není v české lajdácké kotlině běžná. Jak by mohl bez nich almanach vůbec vzniknout? Jiní zase vědí, že dlouhá léta nečtu žádnou prózu (přesto se na Písmáku občas přinutím). Jak bych mohl redaktorovat prózu? A nejsou tu snad dlouhodobí redaktoři, kteří na rozdíl ode mne znají různé osobnosti Písmáka a byli by schopni přispět k jejich účasti či vzpomince na ně? Nikdo z Písmáků potřebných k realizaci tohoto programu se nepřihlásil. Jen 10 básníků (s z jejich přihlášení stejně nelze vzhledem k podmínkám realizace nic vyvodit). A to je opravdu málo.                                                                                                            Proč jsem se rozhodl k presentovanému postupu? Ze dvou předpokladů: 1. Že o almanach, zejména ze strany zavedených autorů, nebude zájem. To se potvrzuje. Možná tu hraje roli i animozita vůči mě, ale s tím nic nenadělám. 2. Že jsou na Písmáku, zejména mezi mladými, finančně slabší jedinci, kteří nemohou obětovat ani malou částku. A mezi nimi i ti, kteří by v almanachu měli být v každém případě.                                                                                              Snaku, nevím, jestli by platil obecně předpoklad, že by si lidi rádi připlatili. Možná to vidíš z pozice haiku, která se jediná z poezie prodávají (nebo ještě nedávno prodávala). Tebou sázená kniha haiku byla vytištěna ofsetem. Mluvil jsem s několika ofsetovými tiskárnami. Jsou mnohem dražší a aby se jim tisk vůbec vyplatil, požadují také z hlediska poezie nerealistický náklad. Tedy, buď se haiku opravdu dobře prodávají nebo mezi vydavatelem a tiskárnou existují nadstandardní vztahy. Ty se mých možností netýkají. Přesto si myslím, že ani moje realistická nabídka není k zahození. Možná byste podobnou těžko hledali.                                                                                 Závěrem musím říci, že mi nevadí, že se nezúčastníte. Almanach prostě nebude. Ale přece jen mi trochu vadí, že se na mě vymlouváte.                                                                                                  

 

 


Bačkovský
před měsícem
Dát tip Alegna, Janina6

Rád bych se přidal, ale jsem schopen přispět jen cca 5 kousky. Chválím Safiana, dobrá idea. 


Safián
před měsícem
Dát tip Alegna

Snake_01, a2a2, 

Dámy a pánové, myslím, že jsem se k obsahu almanachu vyjádřil jasně. Cituji ze dvou svých komentů:

Almanach by měl být reprezentativní, měl by ukázat Písmáka pokud možno ve velké šíři stylů, forem, žánrů atd. a jejich reprezentantů.  Samozřejmě je možné uvažovat i o těch, kteří už na serveru z různých důvodů nejsou. To se může stát různě. Ukázkami nebo stránkou, kde budou významní Písmáci připomenuti. Zastoupena by měla být poezie včetně epiky a haiku i krátká próza všeho druhu.  Případné i teoretické práce, pokud budou pojaty čtenářsky srozumitelně.  To samozřejmě předpokládá účastnickou toleranci k jiným názorům. Pokud jste této myšlence nakloněni, prosím abyste se pro ni pokusili získat i ostatní.

Ke kvalitě textů řeknu jen to, že kniha by měla Písmáka representovat, ne jej poškozovat. Bez účasti významných Písmáků, přinejmenším těch současných, to nebude možné. Rovněž tak nevím, proč by nemohli být, třeba každý jednou básničkou, připomenuti zemřelí. Ale i tady je to otázka financí.  Názor, že by si jimi dnešní chabí autoři nezaslouženě vylepšovali svůj obraz, je směšná.


lawenderr
před měsícem
Dát tip

Safiáne, já si teda počkám na výsledek :) a moc děkuju za nabídku, uvidíme, jak to dopadne! 


Janina6
před měsícem
Dát tip a2a2a, Zeanddrich E.

Nechci ti přidělávat další starosti, ale myslím, že by opravdu bylo vhodné výběr autorů do almanachu nějak upřesnit. Jestli půjde o almanach současného Písmáku (a tedy autorů momentálně, nebo alespoň v posledních letech zde aktivních), nebo prostě o výběr "toho nejlepšího" z Písmáku, nehledě na to, půjde-li o autory ze současné doby, nebo takové, kteří už před lety sem přestali chodit, případně odešli tím ještě smutnějším způsobem... Chceme almanach současné tváře Písmáku? Pak by mohli dostat šanci mnozí noví autoři, i když ještě nemají kdovíjaké renomé. Nebo chceme knížku na "chlubení se", že nám sem taky kdysi chodil nebo jednou za rok přijde (aby zpropagoval svoji novou sbírku) ten a ten dnes již známý spisovatel?

Nemyslím si, že je na takové otázky brzy, protože bez konkrétnější představy je těžké se rozhodnout, je-li tenhle projekt pro mě vhodný, nebo se radši držet zpátky...


Litarts
před měsícem
Dát tip

Pane Safiáne,

ve vašem příspěvku, s ukázkami básní pana Marhoula, není uveden citát názoru dr. Haráka. Je tam jen váš názor, jímž zpochybňujete hodnoty, v reakci na můj komentář.  


Safián
před měsícem
Dát tip Janina6

lawender, ty automaticky předpokládáš, že když někdo vydá knížku, může ji automaticky prodávat. Já si tím nejsem jistý. Možná ano, ale asi to bude za nějakých právních a daňových podmínek. Čili, je tu nutná konzultace s právníkem. Ta ale stojí peníze. Takže - zvýšení nákladů. Šlo by to jistě přes prostředníka, ale ten to také neudělá zadarmo. Takže: opět zvýšení nákladů. Tentokrát docela podstatné. Takže by k tomu musel být pádný důvod. Navíc by si prostředník určil cenu, není vyloučeno, že by 1 výtisk mohl stát 400 Kč. A takový zájem určitě nebude, aby se to vypatilo. To ti raději dám, pokud se almanach uskuteční, a já podle reakcí soudím, že ne, svůj výtisk zadarmo.

 


Safián
před měsícem
Dát tip Janina6

Pane Litartsi, vidíte, že si to pamatujete. Tuto charakteristiku sdílíme všichni, kteří M. básně známe. Vy zřejmě budete patřit, aniž asi znáte víc než to, co jsem dal na Písmáka, k jeho odpůrcům. Já je, na rozdíl od vás, osobně znám. Asi vám, podobně jako jim, vadí, když si někdo utahuje z toho, co je vám svaté. Chápu to. A co? Máte jiný názor. Ten váš ovšem, jak je to v Česku v poslední době v oblibě, ztotožňuje názory kritika na něčí dílo s jeho vlastním pohledem na svět. Asi jste si nevšiml, že, jak Harák, tak já, charakterisujeme svět Marhoulových básní na pozadí ztv. velké poezie. Vy prostě nepravdivě nálepkujete. Podívejte se do historie, kam podobný začátek nakonec vedl. A to je to, co mě na  vás  překvapuje a proč se za vás modlím. Tento článek ovšem není ani o panu Marhoulovi ani o mně. Je o almanachu. Když už chcete tlachat, mluvte alespoň k věci.


Norsko 1
před měsícem
Dát tip Benetka

Hus a jeho hodnoty. Vzplály ! Litarts a jeho hodnoty. Kdo má sirku ?


a2a2a
před měsícem
Dát tip Gora

Pane Littars, svým způsobem mi občas byla sympatická úporná obhajoba vašich názorů na vázaný a volný verš s ohledem na to, že zde nemáte mnoho zastánců, jakkoliv s vaším pohledem na volný verš nesouhlasím.

Nicméně vaše replika zde na adresu Safiána je veskrze zlá, v ničem ani za mák pravdivá, a citát, který použil Safián, a vy ho zde zpochybňujete, aniž bych ho vztahoval k Marhoulovým sbírkám, je velmi, velmi živý,


Litarts
před měsícem
Dát tip

Pane Safiáne,

v souvislosti s vámi vybranými ukázkami básní pana Marhoula jsem v komentáři k vašemu příspěvku napsal:

"Tolik vydaných sbírek tohoto autora, ale kde jsou nějaké ty hodnoty?"

Vy jste mi odpověděl:

"Hodnoty jsou všechny zpochybněny. Zůstává jen život sám o sobě."

Já takového názoru nejsem a právě o nové hodnoty usiluji. Za mě se nemusíte modlit, já mám svoje vlastní modlitby. 


Safián
před měsícem
Dát tip

Pane Litartsi, vy byste se měl vrátit do školy a naučit se číst. Písmenka asi znáte, ale souvislosti vám unikají. Nebo jen uplatňujete politický talent v překrucování? Nebo vás už zlobí paměť? Vy jste se mě v souvislosti s článkem o A. Marhoulovi a ukázkami jeho básní ptal, kde jsou hodnoty a já vám odpověděl, že jsou zpochybněny. A to je fakt, o kterém píše i dr. Harák v doslovu k jedné z Marhoulových sbírek, který jsem použil jako východisko svého článku. Potřeba lhát a pomlouvat je novým prvkem ve vašem arzenálu. Dosud jste se mnou hrál hru, na kterou mi nesedí žádný vzorec. Možná je to jedna z forem hry na "Ano,ale". To by lépe věděl pan Voříšek. Mně nezbývá, než se za vás modlit.


Litarts
před měsícem
Dát tip

Editorem prestižního almanachu Písmáka básník a teoretik pan Safián,

který napsal, že hodnoty jsou zpochybněny a zůstává jen život sám? 

 


snake_01
před měsícem
Dát tip a2a2a, Gora, Janina6, Zeanddrich E.

Safiáne, nevím, jestli je to nejšťastnější přístup, protože tu máš renomé schopného autora i teoretika, přišlo by mi lepší sestavit editorský tým, případně se rovnou pasovat do role jediného editora. Pokud nebude almanach usměrněný a nepůjde o umělecky hodnotný výběr, celý projekt vyzní naprázdno. Naopak, pokud budou pod dílem podepsaní dobří autoři a almanach bude vypadat prestižně, nebude třeba se tolik bavit o financích, protože každý autor se zúčastní rád a bude spokojený s tím, že se mu do almanachu podařilo několik děl protlačit.


Benetka
před měsícem
Dát tip

Mám jednu dlouhodlouhodlouholetou kamarádku. Jmenuje se Alma. Občas snad mívá na tvářích NACH ale co já wim? Jinak mě to míjí.


Safián
před měsícem
Dát tip

Omlouvám se. Neuvědomil jsem si, že můj požadavek může být nesrozumitelný. Stačí, když mi pošlete vnitřní poštou (ale klidně i tady do diskuse) kolik stránek si chcete reservovat.


Philogyny
před měsícem
Dát tip lawenderr, Alegna

Sluka zmizela. Ani se jí nedivím. Škoda. 


lawenderr
před měsícem
Dát tip Philogyny, Alegna, Gora

Jestli nějaký vydáte,  jeden si objednávám. Modrý světlo prostě není to, co šustění mezi prsty ... I když mi to nedá nevracet se, protože někdo už to svázat do pevna nestih, díky bohu za jejich modrý světla


Safián
před měsícem
Dát tip Janina6, Philogyny, Alegna

Když jsem psal svůj komentář, neznal jsem příspěvek od a2a2. Proto přidávám svůj. Nevím, jestli jsem se dříve vyjádřil srozumitelně. Začínám u financí, protože vím, že pro někoho mohou být problémem. Vím třeba, že i příspěvek 1000 Kč je pro někoho moc. Proto jsem připravil model, kde je možné upsat se už od 4 stran, výjimečně už od 2 (cca od 90 resp. 180 Kč) až po 10 za cca 450 Kč. A ani těch 10 nemusí být konečných. I když ani počet 180 stran není svatý, známe jeho reálnou cenu a je na něm možné dobře ukázat celý problém. Upíšou-li se všichni k 10 stranám, bude 17 účastníků a každý dostane 4 knihy, každou v obchodní ceně min 350 Kč. Když se všichni upíšou ke 2 stranám, bude k pořízení knihy potřeba 85 účastníků a každý tak dostane 1 knihu.  Druhá možnost asi nebude reálná. Možnost koupě dalších výtisků je podmíněna tím, komu zákon umožňuje a v jakém rozsahu prodávat.

Ke kvalitě textů řeknu jen to, že kniha by měla Písmáka representovat, ne jej poškozovat. Bez účasti významných Písmáků, přinejmenším těch současných, to nebude možné. Rovněž tak nevím, proč by nemohli být, třeba každý jednou básničkou, připomenuti zemřelí. Ale i tady je to otázka financí.  Názor, že by si jimi dnešní chabí autoři nezaslouženě vylepšovali svůj obraz, je směšná.

 

 


Safián
před měsícem
Dát tip Janina6, lawenderr, Alegna, Zeanddrich E.

Vážení Písmáci, vaše debata trochu předbíhá. V této chvíli jde o to, je-li vydání almanachu vůbec možné. Zatím  projevilo platonický zájem 12 lidí. Skutečný zájem, podepřený rezervací podle nabídky, v této chvíli samozřejmě předběžnou, neprojevil nikdo. Protože nevidím žádný smysl v přešlapování a planých diskusích, stanovil jsem termín k jejímu podání na 6. duben. Po 6. dubnu se uvidí, má-li smysl v projektu pokračovat nebo ne. 

Písmák je v podstatě časopisem. Almanach by měl být výborem z tohoto časopisu. Tedy, doba vzniku příspěvku není nijak omezena. Rozmanitost příspěvků je vítána. Představení významných postav Písmáka, ať žijících nebo zemřelých, a talentů je vítáno. To samozřejmě s sebou nese řadu potíží a překážek, které budou řešeny, až na ně přijde čas.                                                                                                                                       


Janina6
před měsícem
Dát tip lawenderr, Zeanddrich E.

Je škoda, že se slu ka smázla, měla tady velmi cenné komentáře, které takhle zmizely s ní. Věřím, že zase časem přilétne, je stěhovavá, co ji znám ;)


a2a2a
před měsícem
Dát tip Janina6

Dovolte mi pár poznámek. Hned úvodem oceňuji Safiána, tuto myšlenku v sobě nosí už dlouho, sám je skvělý autor i literární historik a znalec (On to samozřejmě popře), a zejména upřímný podporovatel literárního úsilí.

Jde o nápad, který, podle mého soudu, potřebuje další korekce. Mexanta zde leccos naznačila a myslím, že ví, co říká. Neznamená to však, že tento nápad není realizovatelný. Je třeba však vzít do úvahy, pokud by jste almanach chtěli prezentovat jako almanach autorů Písmáka, že pokud se zanedbá výběr, ublíží se pověsti Písmáka. Již tak, byť jde o nejznámější amatérský literární web, je v povědomí nakladatelů podceňován a nebo vůbec není znám. Stejnou pravdou je, že většina autorů, která dokázala v nějaké míře proniknout na knižní literární trh, více či méně z Písmáku odešla.

Písmáka, jako společný jmenovatel, lze zmínit v rámci doslovu, kde by měl být věnován i prostor s poukázáním na jména autorů, byť se autorsky v knížce neprojeví, ale stojí zapozornost. Tam lze odkázat i na tak skvělé jedince, jako jsou agáta5, Baronka, Berg, Print, případně s citacemi z jejich tvorby.

Cenová nabídka s 10 stranami je velmi lukrativní.

Myslím, že by bylo moudré, aby šanci přihlásit se dostal každý, že by neměl být překročen počet 17 autorů, 180 stran je maximum na sbírku. Současně by bylo dobré, aby Safián jako nositel myšlenky vytvořil redakční skupinku nejvýše 5 lidí, o kterých ví, že jsou schopni posouzení a ti by měli provést výběr autorů z přihlášených. Samozřejmě, že pokud se najde hodně zájemců a hodně textů, lze nastavit pravidla pro výběr, třeba, že se texty rozdělí mezi redaktory almanochu, a ti budou nominovat z každé skupiny požadovaný počet.

Pořadí autorů v knize by mělo být abecední pod občanskými jmény, nicky mohou být zmíněny v medajloncích.

Možná by stálo za úvahu, aby se nestálo striktně na systému 1 autor/10 stran, ale aby, zejména tam, kde se najde u autora méně vhodných textů, bylo možné zveřejnit třeba jen 6 stránek jako minimum, a naopak u jiných max. 12 stránek s tím, že by si připlatil.

U knihy se nepočítá zjevně kvůli nákladům s ilustracemi. Zde dávám do úvahy oslovit nějakého ilustrátora, který by ilustroval vždy vstupní stránku autora. Tak jako já vím o jednom, kdo by tak učinil rád a nezištně, víte i vy o jiných. Náklady by se sice zvýšily, ale patrně, a o tom jsem přesvědčen, že i kdyby se cena zvýšila za 10 stran textu ze 450 Kč na 600 Kč, bylo by to velmi přijatelné.

Safián uvedl, že 5 výtisků. Nicméně po uzavření okruhu autorů a zpracování knihy by autoři měli možnost koupit knih více za další peníze, protože někteří budou mít potřebu potěšit rodinu, přátelé, apod. 

Tolik pár myšlenek, samozřejmě jen a jen k diskusi. Na název by mohla být vypsána mezi vybranými autory anketa, a o vátězi by se hlasovalo mezi autory s tím, že každý může doporučit tři z uvedených nápadů a počet hlasů by rozhodl. Toto by třeba zajistil, zorganizoval některý z redaktorů knihy.


Merxanta
před měsícem
Dát tip

I ta slu ka radši odletěla - zmizela.

Lukáši, děkuji, ale je zbytečné sem něco psát.

Já se jen pokusula "vžít do našich zemřelých" a představila jsem si na jejich místě sebe, nebo někoho mně hodně blízkého. Někdo občas nestihne to, co měl ještě v plánu. Někdy prostě dojdou síly dřív, než člověk očekává...Vždy budu na straně těch, co se nemohou sami bránit. 


atkij
před měsícem
Dát tip Norsko 1, Gora, Alegna, Janina6, K3

Ráda se přidám. Písmák je stále srdeční záležitost. 


Janina6
před měsícem
Dát tip Gora

Merxanta: jo jo, hlavně nikomu nemazat med kolem huby. A pravidelně chrstnout trochu jedu. Zvlášť když má někdo tak hloupej nápad a chtěl by zorganizovat něco dobrého. Zadupat, zašlapat. A pak zase můžeme vzdychat, jaká je tu neúrodná poušť. 


Philogyny
před měsícem
Dát tip Alegna, Janina6, Gora, lawenderr

Merxanto, já taky nepíšu tak, jak bych chtěla. Ale jsem to já. Možná to cítíš stejně. Taky víš to svý. Možná. Já když se mi líbí něčí slova, tak, až se mi o nich zdá, tak mám problém něco napsat. Ale to neznamená, že nevnímám. U sluky ten med zrovna nevidím. Spíš zobák, co vyhmátne. Nic víc. 


Merxanta
před měsícem
Dát tip

slu ka ... na to jsem tu už příliš dlouho, abych ztrácela čas. Ale dík. Med kolem huby tu dostaneš, stačí ji zavřít - se měj. 


Merxanta
před měsícem
Dát tip

Možná jsi nepochopila to, co jsem nezdůraznila dost jasně - dát texty někoho, kdo tu tak vyčníval do almanachu dnešních uživatelů, je pro mě nemyslitelné.


Merxanta
před měsícem
Dát tip

Alegno, právě proto, že ani ty nemůžeš vědět, tak bych to dál neřešila. 

 


Alegna
před měsícem
Dát tip Philogyny, lawenderr

Merxanto, neberu ti, žes je znala víc, ale nemůžeš vědět, jestli by chtěli nebo nechtěli v Almanachu být. Je to jen tvůj pohled, cítíš to prostě jinak, osobně bych si je tam přála právě proto, že by si čtenáři mohli číst jejich texty i když už Písmák vůbec nebude a to už nedávno hrozilo. Prostě to cítím, jako možnost zvěčnění jejich tvorby .... 


Merxanta
před měsícem
Dát tip

slu ka - ano, Jan to tu měl rád, ale Písmák tehdy a dnes? Kdoví...


Merxanta
před měsícem
Dát tip

Alegno, já se právě divím tomu, že o tomto někdo vůbec uvažuje.

Samozřejmě, že jsem se s Janem a s Janou o tomto nebavila. Ale oba jsem znala víc, než jen z básní, které tu zveřejňovali. Víc k tomu psát nebudu - nechci. 


Philogyny
před měsícem
Dát tip Alegna, Pomerančová

pro Slu ka

Printa si musím najít a začít načíítat. Taky je mi někdy smutno. Člověk si to nepřipouští, nedá to ven, ale je. 


Philogyny
před měsícem
Dát tip Alegna

pro Norsko1

Zapomněl napsat sníst. A pak namalovat. 


Alegna
před měsícem
Dát tip Philogyny, Janina6, Gora, lawenderr

Merxanto, myslím, že tu nikdo ještě žádného autora odejitého do literárního nebe do  sborníku nedal, je to pouze uvažování. Jistě je to i právně složitá záležitost. To, že se nám jejich díla líbí, že pro někoho jsou i srdeční záležitostí by je, myslím, potěšilo.

Mám na tebe otázku, ty jsi s nimi o jejich zařazení do Almanachu někdy hovořila? 

A ještě, za sebe musím říct, že rozhodně normální nejsem, za ostatní mluvit nemůžu.

 


Merxanta
před měsícem
Dát tip

Je něco jiného zveřejnit dílo zemřelého autora samostatně, číst ho veřejně, seznamovat s jeho tvorbou a nebo ho připlácnout do amatérského almanachu, kde účast záleží jen na tom - kdo se přihlásí? Nestudovala jsem autorská práva, ale myslím, že je tam lhůta asi 70 let od úmrtí. Prostě  nechápu, že tohle někdo vůbec zvažuje. Kdyby sbírka Agáty vyšla - píše o tom někde Aleš, pak jsem pro a ráda si ji koupím, ale přidávat zemřelé do sborníku - to tedy rozhodně ne.


Merxanta
před měsícem
Dát tip

Jste normální?!

Jak si můžete vůbec myslet, že by někdo z těch, co už tu nejsou, protože zemřeli, souhlasil, aby byl v nějakém sborníku amatérského sdružení?! 

Ja tohle nechápu a asi ani chápat nechci. 

Pokud se vy  - žijící - domluvíte, vydejte si co chcete, ale nezvyšujte si uměleckou hodnotu sborníku na účet těch, kdo už nemohou souhlasit, či nesouhlasit.

 

 


Zeanddrich E.
před měsícem
Dát tip

(A tak nesebevědomě jsem se ptal právě proto, Safiáne, že vím, že pokud by mělo jít o literární tvorbu pouze (třeba)  z minulého roku, neměl bych toho moc co nabídnout...)


Zeanddrich E.
před měsícem
Dát tip

... .

Safiáne, mrzí mne, že jsi si me dva dotazy vylozil takhle (mimochodem, na ten prvý vlastne vubec nereagujes...).

-Já rozhodne nemel v umyslu nekoho vylucovat; mne zajímalo, jak  (jakou procedeurou, ..., a jak se o tom dozvím, apod.) může někdo vyloučit mne!...! (pravidla k temto zalezitostem proste opravdu nezmám...) 

Hezký den Ti přeji.


Norsko 1
před měsícem
Dát tip Alegna, Philogyny, lawenderr, Pomerančová

Co je to umění ? Ano. Prastará otázka. Ulovit tura, to bylo umění ! a pak ho namalovat !


Litarts
před měsícem
Dát tip

Poezie by měla být stále o umění. Co je to umění se ale teoreticky vysvětlit nedá, to se musí vnímat. Jeho popis zavání vždy frázemi. 


Norsko 1
před měsícem
Dát tip

Litartsi, prosil bych přesněji. Jde-li o vážné věci, nelze zůstat u prázdných frází, potažmo totální prorýmovanosti 


Norsko 1
před měsícem
Dát tip

Jistě. Byl by to nekrolog. A to přece nikdo z nás nechceme 


Litarts
před měsícem
Dát tip

Pan Safián v jednom svém komentáři napsal, že hodnoty byly zpochybněny a zůstává jen život sám, takže je o jeho sborníku rozhodnuto. 


Norsko 1
před měsícem
Dát tip Philogyny

Jde o husinu, ne o konkrétní lidi. Husina si žije vlastním životem 


Philogyny
před měsícem
Dát tip lawenderr

Nore, když někde s někým nechci bejt, tak tam prostě nejdu. :)


Norsko 1
před měsícem
Dát tip

To byla husina, Phil. Já to mám vždycky, když někde s někým nechci bejt


Philogyny
před měsícem
Dát tip

Taky mi šlo hlavou, jestli v almanachu budou i básně z minulých let. Ale po načtení komentářů, že by mohla být i Agáta5, protože to byl první člověk, na kterého si vzpomněla, tak asi ano. Ráda přispěju. Jinak u druhé otázky Zeanddricha mi naskočil ježek a patřičné obecenstvo, beru to jako ne_kreslenej fór...


Norsko 1
před měsícem
Dát tip

Hele, Pusík se hlásí. Konečně posila


Safián
před měsícem
Dát tip Marian67

Zeanddrichu E, když cítíš potřebu pořádat ankety a někoho pod záminkou kolektivního znechucení vylučovat, nikdo ti v tom nemůže bránit. A nikdo jiný než pořadatel takového hlasování, předpokládám, že to budeš ty, se nemůže stát heroldem jeho výsledku.  Načasování takového sdělení je ve stejných rukou. Ale i kdybys doložil potvrzení certifikované organizace, že pro vyloučení hlasovala většina lidí registrovaných na Písmáku, náklady samozřejmě poneseš sám, nebude to mít žádný vliv. Jde totiž o soukromou akci. Je těžké pochopit, jak jsi na takovou blbost přišel. Čekal jsem, že se někdo pokusí, ve snaze ponořit věc, jak je zde zvykem, do jaloviny kontroverzní diskuze. Ale že to budeš ty?  


Litarts
před měsícem
Dát tip

Obušku z pytle ven! 


Zeanddrich E.
před měsícem
Dát tip

.... .

Také bych dotaz (vlastně hned dva):

1) V Almanachu se musí nacházet věci pouze z příslušného jednoho roku...?

2) A pokud se komunita rozhodne, že v Almanachu někoho nechce, kdo (a případně kdy) mu to řekne...?!


Taky bych přispěl.


Safián
před měsícem
Dát tip Gora, Zeanddrich E., Marian67

K otázce jmen, pod kterými budou práce uveřejněny. Vždycky se publikovalo i pod pseudonymy. Protože v knížce bude uveden i copyright všech autorů, je otázka, může-li být i ten pro pseudonym. Bývalo to tak. V tom případě by měl znát jména vydavatel. Je to právní otázka. A bude jich víc.

 


Safián
před měsícem
Dát tip Gora

Možnost prodeje je samostatnou otázkou. Pokud by byl o něj zájem, musel by se, zejména při představě prodeje v kamenných domech se vyřešit mimo jiné i právní rámec. To by zřejmě vedlo ke zvýšení ceny pro účastníky. Možná by byla cesta přes sponzorský příspěvek.


Safián
před měsícem
Dát tip Alegna, Philogyny, Gora, Marian67

Almanach by měl být reprezentativní, měl by ukázat Písmáka pokud možno ve velké šíři stylů, forem, žánrů atd. a jejich reprezentantů.  Samozřejmě je možné uvažovat i o těch, kteří už na serveru z různých důvodů nejsou. To se může stát různě. Ukázkami nebo stránkou, kde budou významní Písmáci připomenuti. Zastoupena by měla být poezie včetně epiky a haiku i krátká próza všeho druhu.  Případné i teoretické práce, pokud budou pojaty čtenářsky srozumitelně.  To samozřejmě předpokládá účastnickou toleranci k jiným názorům. Pokud jste této myšlence nakloněni, prosím abyste se pro ni pokusili získat i ostatní.

Je třeba uvažovat i o finančních mantinelech. Základní odhad rozsahu a ceny skutečné knihy bude možné stanovit až na základě předběžných přihlášek a jejich rozsahu (4, 6, 8 ,10, případně více stran). Prosím tedy, abyste tyto nezávazné přihlášky podali do 5. dubna.

 


Janina6
před měsícem
Dát tip Alegna, Philogyny, lawenderr

Stejně jako a2a2a bych v almanachu uvítala básně agáty, Berga, Printa... V tom případě by se "laťka kvality" posunula výrazně nahoru. (A já bych s úklonou vycouvala a nezabírala v takové knížce místo, ale ráda bych si ji koupila.)


Janina6
před měsícem
Dát tip Gora

Tak pardon :-) blbě se dívám. U povídek jsou sice jen přezdívky, ale na konci knihy jsem našla seznam autorů (u některých bylo jméno uvedeno, jinde pouze nick), zřejmě to "odtajnění" bylo tedy na rozhodnutí každého přispěvatele. Omlouvám se.


Janina6
před měsícem
Dát tip K3

Mám jeden dotaz k případné publikaci. Zrovna mám v ruce sbírku písmáckých povídek z roku 2017 (Výbor povídek serveru Písmák.cz) a ráda bych se zeptala, jestli by autoři almanachu opět byli uvedeni pouze pod svými nicky. U té sbírky povídek mě to překvapilo. Jsme sice amatéři, ale to neznamená, že musíme být anonymové a posílat mezi lidi knížku s díly, která ani nepodepíšeme... Navíc si nejsem jistá, jestli to vlastně není proti autorskému právu.


Alegna
před měsícem
Dát tip Gora, Janina6, Philogyny

Je to skvělý nápad a hlavně si zasloužíš obdiv, že ses toho ujal. Já vím, můj koment zrovna nic podnětného neříká, ale budu o tom uvažovat, jen musím v sobě najít přesvědčení, že mám do Almanachu co nabídnout a to zatím nemám. Zato mám v hlavě spoustu autorů, které bych v něm ráda viděla a zatím se nepřihlásili.

Norsko, myslím, že ne všichni autoři každému sednou a bylo by fajn, kdyby tam právě byli rozdílní autoři, prostě pro každého čtenáře něco. Nebylo by od věci, kdyby ses přihlásil a tím přitáhl i podobně laděné autory.

Budeme si moci koupit Almanach i když do něho textem nepřispějeme?


Janina6
před měsícem
Dát tip Zeanddrich E., Marian67

Taky bych se přidala.


Norsko 1
před měsícem
Dát tip

Žádnej ze zájemců mne zatím nezaujal, přitom myšlenka není špatná


Gora
před měsícem
Dát tip Zeanddrich E., Marian67

Hlásím se rovněž...


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru