Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Případ Helena (část povídky)

06. 04. 2024
10
18
142

 

 

 

Část (úvod) povídky přes deset let staré

 

Případ Helena

:::::::::::::::::::::::::::.

 

      Pohádali jsme se s Helenou. Zase. Hádáme se teď často. Téměř každý den. Kvůli hloupostem. Nesnáší například, když jí říkám Heleno. Já vím, že se jmenuje Jana. Ale copak já můžu za to, že se chová jako Helena, a nutí mne to tím pádem říkat !? A to jsem si myslel, že nám to už vydrží, když jsme spolu už čtvrtej rok. Vždycky se to nějak spravilo alespoň přes noc, ale teď chodívám v noci raději ven. Nesnáším totiž, když na mne někdo řve. Jako dneska. Do hospody se mně nechce, protože jsou tam vždycky nějací lidi, a já v takové situaci nesnáším lidi. A tak většinou chodím po městě. Ale taky nesnáším dlouhodobou kosu, teda takovou, která trvá ještě nějakou dobu potom, co mi začne být zima. Nesnáším ale taky policajty, kteří mne buď legitimují pěšky, nebo v autech na mně svítí a zpomalují a prohlížejí si mne, a tak se většinou stejně vždycky zase vrátím. Jako třeba dneska.

 

 

       Při cestě domů jsem si ve stánku před Smíchovským nádražím koupil lahvové pivo. Teda lidově lahváče. Teda dvě jako samozřejmě, kvůli rovnováze. To je jako v bibli, bez toho jednoho zákona by tomu druhému zákonu  asi něco chybělo, a taky naopak, to je snad jasné každýmu, že;  a tak je teda snad  taky jasný každýmu, že když se kupujou lahváče, že musí být nejméně dva, kvůli rovnováze. Už to nebudu okecávat, považuju tu věc za uzavřenou. To je snad jasné úplně každému, jenom mojí Heleně ne. Samozřejmě.

 

 

     Dole v průchodu v pečivu byla asi dneska Věrunka, ale mají už zavřeno. Že jsem si taky nevzpomněl dřív, že tu asi dneska je.  Mohl jsem ji - to má ráda - zase koupit a přinést uzené.  Teda debrecínku.  Nebo uzené. Ona totiž nemůže jinam, než na WC. A mohl jsem ji, dnes poprvé, doprovodit k metru. Ale má doma spokojené manželství, a to já jí nechci narušovat.

 

 

     Věra je jiná než Helena. Neříkám, že lepší, na to ji znám jen málo, a jen z jednoho úhlu polohy, jak se říká lidově. Ale je jiná, je veselá a jednoduchá, nekomplikovaná. Mám rád nekomplikované věci. To ale neznamená, že bych snad měl nějaké malé  í kvé, nebo tak podobně...! Naopak, mám ho asi docela velké, i když s někým  od přírody se již měřit nemohu, to je jasné . Známý doktor, se krerým chodíváme v úterý do Dejvic (nebo do Bubenče; je trochu neobvyklý, že i místní tam úplně obvykle neví, kde přesně vlastně bydlí, pokud se na to někoho podrobně nezeptají) na nohejbal, mně dal jednou nějakej test na čtyřicet pět  minut, když pršelo, a  když těch čtyřicet pět minut vypršelo, tak se jenom na chvíli na to kouknul, a řekl mi potom, že mám í kvé větší - nebo vyšší- než Džordž Buš mladší, teda jako než americkej prezident. A to člověka hned potěší, že by mohl řídit nejmocnější stát světa dokonce ještě lépe, než je řízen teď, to si teda nebudu nalhávat.

 

 

Tam dole mají pořád teplo, a tak tam obsluhuje většinou jen v tílku s úzkými ramínky. Teda ne ten prezident, ale Věrunka, to dá rozum. Druhý pár ramínek je od podprsenky. Šíleně jí to sluší. Prsa má po dvou dětech volnější a větší - ale to je mně šumafuk, to mě vůbec neirituje. A sluší jí taky to, jak je na každého přívětivá. A také jí sluší ta vůně teplých koláčků a chleba, se kterýma ji mám spojenou. Je voňavá a přívětivá. Je prostě nekomplikovaná. A nevadí mi tím pádem, že je blonďatá, i když se mně od přírody vždy líbily hlavně tmavý hnědovlasý - teda jako brunetky.

 

       Uvědomil jsem si, že jsem vlastně Věru ještě neviděl od pasu dolů, jak stojí za tím okýnkem. Nebo výlohou s okýnkem, nebo co to vlastně je. Jenom do necelý půlky zadku, od kterýho se ale zbytek dá dost přesně odvodit. To je stejně zajímavé, jak člověk s věkem nabírá zkušenosti. Nebo že bych to měl vrozené, tyhle schopnosti...? Ale ve svým věku taky už vím, že i kdyby zadek moc hezkej neměla, že to právě můžou bohatě vyvážit jiné její vlastnosti - třeba právě ta její hezká povaha.

 

     Zamyšleně jsem otevřel druhé pivo o kovovej rantl výlohy. Otvírák, co tu dlouhý leta býval na šňůrce, urval asi nějakej bezdomáč. I ten další na řetízku potom. Nesnáším bezdomáče. Ne teda jako lidi v určitém nezbytném stádiu našeho vývoje kapitalistický společnosti, to chápu logicky, že mezi námi musí být sociologické rozdíly - abych já mohl mít dva byty, jeden pro nás a druhej prázdnej po bábě pro kluka, až doroste - tak že potom musí být někdo další na ulici bez bytu - , ale kvůli tomu, co dělaj a hlavně ale kvůli tomu, jak se chovaj. A že většinou nedělaj. A taky kvůli tomu jejich věčnému:  ...mladej pane, nebylo by pár drobáků? ...Nebo cigareta? ...Nebo stravenka? Jako bych já nemusel chodit na obědy, nebo jako bych já vydělával  čtyřicet, nebo jedenačtyřicet tisíc. Hnus. Nemluvě o tom, že už mně táhne na padesát, s tím ,,mladý pane". Teda vydělávat bych možná i tolik moh, ale to bych musel do svářečskýho kursu, a mně přitom táhne na padesát. Posílám je proto slušně, jak se říká, žebrat někam, s prominutím, víte kam - nebo taky rovnou slušně přímo před Parlament, jak se říká lidově. Hnus. Ale dneska je naštěstí kosa, a tak je tu vymeteno. Naštěstí, protože dneska to s Helenou bylo zase ještě horší než obvykle, protože se to logicky stupňuje, když neumí přestat dokud nevypadnu, to je každému jasné, po tolika letech manželství. Hnus, hnus! Dnes bych snad i vraždil. Hnus.

 

-  Promiňte, pane, ale budete si v brát si s sebou brát tu prázdnou láhev?

 

Aha, tak přeci jeden, asi jsem to zakřiknul, nebo co. Ale má alespoň malý plus, že mi neřek mladý pane. To já totiž dost nesnáším, ale to jsem již říkal, myslím. Nevrle jsem se otočil. Normálně láhve vracím zpátky do stánku, ale ten novej mladej už před chvílkou zavřel. To by Tonda neudělal, ten by na mne počkal. Tonda je totiž ještě ze staré školy, jak se říká, a navíc je to kamarád - ten ví, že je neslušný nechat pít někoho venku samotnýho, když si navíc to pivo koupil u tebe.

 

 

Kousek ode mne stál dlouhej vysokej chlápek v lehkým rozepnutým kabátě sice v čepici alá masaryk, a s bradkou; na bezdomáče bych ho nehádal. Svetr i kalhoty vypadaly čistě, ale navíc měl na nohou značkové kožené boty, ještě o dost lepší, než ty moje. A na boty to já si potrpím, to zase že jo.  Protože říkám to, co říkaval Baťa, nebo Ford, nebo prostě někdo v Americe - než se ukázat ve světě v nedobrých botech, to se raději běžte bosky, a tvrďte všem, že vám boty ukradli. Někdo to tuším říkával i o autech, tuším Ford. Nebo Baťa. Když člověk začne myslet americky, je z něj prostě hned docela jinej člověk.

 

 

-Nebudu, zavrčel jsem.

 

Velice slušně poděkoval, láhev zasunul do zachovale vypadajícího mysliveckýho  batůžku, a pár kroků poodstoupil. Jako mi přestal mi věnovat pozornost. Na co tu čeká, přemítal jsem. Na tu mou druhou láhev!,  napadlo mne.

      Začala ve mně opět stoupat zlost.

 

- Promiňte, pane, že se vám do toho pletu, ale ty problémy, co teď máte s tou vaší Helenou, jsou relativně  běžné, po čtyřech letech vztahu.

   

   Jako by mne opařil - to si nebudu nalhávat.

 

 

((pokračování)).

::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::::

 

 

..


18 názorů

Zajíc Březňák
před 3 týdny
Dát tip Janina6

Snad trochu hrabalovské. Jakoby naivní vyprávění nějakého jednoduchého člověka, které se tak ale spíš jen tváří.


Zeanddrich E.
před 3 týdny
Dát tip

 

(a jinak ještě ohledně toho donchuanství... :); řekl bych, že je Petr - vzhledem ke své druhé míze :) - tak nějak docela v normě... :) )

 


Zeanddrich E.
před 3 týdny
Dát tip

 

Goro, opravil jsem, co jsi mi vytkla :); 

co se týče toho WC - ten Petr to myslel asi tak, jakože si sama to uzené - a vlastně žádnou jinou věc - během pracovní doby sama koupit nemůže, jelikož může odejít nanejvýš jen na WC... .:)


Zeanddrich E.
před 3 týdny
Dát tip

 

Goro i Lili. díky za návštěvu i komentáře...:)


Lili.
před 3 týdny
Dát tip Zeanddrich E.

To je hodně zajímavé.

Je to plné hlubšího děje, o kterém by se dalo napsat další dílo.

Dílo o díle.

A je to styl s příchutí detailů.

A je to styl který vystrkuje drápky.

Moc zajímavý počin, mladý pane.


Gora
před 3 týdny
Dát tip Zeanddrich E.

Není to špatné, Romane... tak nějak donchuansky laděné dílko...  a závěr je překvapivý tahák, pozvánka na pokračování.

Ona totiž nemuže jinam, než na WC - tohle jsem nepochopila - jaks to myslel, snad WC jako prostředí na "romantickou chvilku"? a nad nemůže chybí kroužek.

dal jednou nějakej test na 45 minut, když pršelo, a  když těch 45 minut vypršelo - těch 45 bych přepsala na čtyřicet pět / jako to máš v číslovkách pod tím...


Zeanddrich E.
před 3 týdny
Dát tip

 

Jano, díky za komentář (i pochvalu :); ...etc.)


Janina6
před 3 týdny
Dát tip Alegna, Zeanddrich E., Zajíc Březňák

Bavilo mě to, tvoje vyprávění má spád,  fajn styl, takový mile naivní, připomněl mi Foresta Gumpa ;) Určitě bych si ráda přečetla pokračování.


K3
před 3 týdny
Dát tip Zeanddrich E.

Možná na PP /pište povídky/ tam jsem taky dával. A nebo, připomělo mi to stylem trochu kvaje...


Kočkodan
před 3 týdny
Dát tip Zeanddrich E.

Případ Helena nebudu v žádném případě hodnotit takto – hnus. ;-)


Zeanddrich E.
před 3 týdny
Dát tip

Karle, to jsi asi mohl tehdy číst na Liteře, nebo na Totemu...? :) -Ale některé povídky z té doby jsem ještě nevystal vůbec, ..., a pochybuji, že i tuhle hned začerstva...; ovšem zeditovaná verze se mi někam zatoulala, takže to teď čistím prakticky znovu.. :)

A díky za pochvalu...!


K3
před 3 týdny
Dát tip Janina6, Zajíc Březňák

Jak to utíká. Že by už deset let? Povídku si pamatuju docela dobře. To je dobré znamení. Hned podle prvních vět. Má takovej ledabylej rytmus. Ze začátku mě trochu odrazoval, ale když jsem si zvykl, což bylo docela brzo, tak se mi právě ten způsob líbí, a taky to, že v textu nejsou žádné výkyvy. Dobře se četlo. Takže chválím. 


Zeanddrich E.
před 3 týdny
Dát tip

 

Jo, ještě Slávku :) - to, že říká Janě někdo (třeba) Helena, je docela běžné (já jsem například, jako geodet OSVČ, po nějakou dobu v mé kanceláři v Hustopečích u Brna (na staré poště :) ) zaměstnával jistou (velice šikovnou a schopnou, mimochodem) ženu Danu N. - a ta nam zakázala oslovovat ji Dano (trvala na Monice, ..., a myslím, že se později nechala i oficiálně přejmenovat... :) ) )

Některá jména  prostě nějak k někomu patří, i když je nemá (zatím) třeba v občance... :).


Zeanddrich E.
před 3 týdny
Dát tip Janina6

... .

Jarmilo, tahám to přímo z hrubého konceptu, tak to musím trošku dočistit... :). (zvláště když se ukáže, že ten zdánlivý  bezdomovec vládne určitým jasnozrakem... :) )


Zeanddrich E.
před 3 týdny
Dát tip Zajíc Březňák

Slávku, díky za podrobnou Tvoji četbu, i za připomínky.

Odstavec druhý, i ,,George" jsem opravil .

Co se ale týče mnohačetného použití jednoho slova: tak prostě Petr (ano, tak se ta hlavní postava jmenuje, a zatím se to zde vlastně neobjevilo...) mluví - a s tím moc nenadělím...! :)

(( ...)).

A co je divného na tom, že se někomu líbbí nějaká žena, a přesto nechce rozvrátit její manželství...? :)

 


Jamardi
před 3 týdny
Dát tip Zeanddrich E.

Jsem zvědavá, jak se to vyvine.


Benetka
před 3 týdny
Dát tip Zeanddrich E., Zajíc Březňák

Není to špatné. :)

Připomínky:

Hned na úvod máš asi stokrát nesnáším/nesnáší. Ruší to. Čeština má spoustu slov která lze použít jako náhradu. Např. : Vyšiluje z toho, když jí říkám Heleno. Nenávídím, když na mne někdo řve! ETC. Hraj si víc ze slůvky! :)

Ve druhém odstavci moc nedává smysl věta: ...každýmu, že; a tak je teda snad také každýmu, že...

Třetí odstavec nedává smysl skoro vůbec. Buď chceš Věrunku sbalit i přesto že má doma spokojené  manželství a nebo newim...? :p

Čtvrtý odstavec: Nerozumím větě: ...i když s někým od přírody se již měřit nemohu... Plus asi každý ví kdo je Buš. A když už jsi to vzal foneticky tak proč George a ne Žórž?

Pátý odstavec viz. můj komrntář k prvnímu. Asi stokrát sluší! Použij třeba že je šik apod.

 

PeS: Odkud bezďák ví o Janě?

Jednou jedinkrát bych řekl své milé nějakým jiným jménem a jsem si stopro jist že bych to podruhé už neudělal.........! :D


Zeanddrich E.
před 3 týdny
Dát tip

... .

(jde o jednu ze souboru mých pražských povídek z doby po roce 2010, kdy jsem více méně (zatím :) ) nastálo přesídlil do Prahy... :) )


Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru