Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Deset mých citátů

21. 07. 2002
4
0
2769
Autor
Twardowski

Zde je menší ukázka z citátů, které mě napadají během života.

Psychologové jsou šarlatáni, kteří se na nás domluvili.

 

Ať vím o psychologii cokoliv, pořád podléhám jejím zákonům.

 

Není hezké v druhém úmyslně vzbuzovat city a pak na ně neodpovídat.

 

Úvod je místo, kde musíme obhájit chyby svého díla.

 

Život je hra, ale bez pevných pravidel.

 

Kdo si v lásce nechává rezervy, nemiluje naplno.

 

Sebedůvěra je důležitá k úspěchu, ale není jeho příčinou.

 

Samotné vědomosti jsou k nepotřebě, když není chuť je používat.

 

Věda musí žít v lidech.

 

Mozek je pouze nástrojem geniality.


Čuminka
22. 04. 2004
Dát tip
není to špatný, ale líbí se mi jen ten s tím úvodem a milováním naplno, jinak mi to zas moc neoslovilo, citátů je tolik...těžký uspět :-) čumi

Artista
31. 05. 2003
Dát tip
Armand: Souhlas...

Armand
29. 05. 2003
Dát tip
Artista: to je na debatu u stolu, ne na mnohosmyslné písemné vyjadřování.. (to je bohužel omezenější) - pokud jsi četl pozorně naši diskusi, tak není co dodat. .-)

Artista
28. 05. 2003
Dát tip
Nevím co tu řešíte. Jediné co pravda je, je ukotveno v naší existenci- tou se můžeme zabývat a alespoň ji poodkrýt, ale pravda jako taková stojí naprosto mimo. Co můžeme řešit je jak s pravdou nakládat v "našem světě", v něčem co máme za objektivní realitu a to už řeší různé koncepce pravdy (korespondenční, koherenční...). K pravdě můžeme maximálně "přistoupit", vkročit do ní je možná možné pomocí intuitivního zření, ale to už je na jinou debatu...

Armand
19. 11. 2002
Dát tip
...moc otázek... ačkoliv (hluboko uvnitř) znáš všechny odpovědi. --- vždy jsme věděli jak vzniknul vesmír v okamžiku 0,00 (ačkoliv se to ve školách ani na sympoziích neučí) :))). A máš i pravdu ve své poslední větě... protože Pravda se dá poznat jedině ve chvíli, kdy na ni přestaneme být závislí. A věř mi, Pravda má metodu jak poznat sama sebe... je stejná jako ta kterou ty poznáváš sám sebe. :)

Twardowski
18. 11. 2002
Dát tip
Ale kámen neví, že tím mořem nemůže pohnout, on nezjisti, ze morem pohnul nebo nepohnul. Je to sice pravda, ale on to na ni nemuze prijit (ted se opakuji), to mas jako pocitacovy program, ktery nemuze mit metodu, kterou by zjistil, ze se sklada z jednicek a nul. A zwe si protirecim neni nic spatneho. Znam spoustu teorii, spoustu jich mam a na kazde je neco pravda.. vtip je v tom, ze nemkolik mi pripada scela spravnych, ackoliv se navzajem vylucuji.

Armand
18. 11. 2002
Dát tip
Twardowski: :))) všechno ok,... jen člověk má jistou výhodu oproti počítači... on může zjistit a zažít onu matrici z níž a na níž je vytvořen.. .-)

Twardowski
18. 11. 2002
Dát tip
Armand: Jak to muzes vedet? Jako, ze jsme poznali DNA, RNA a vetsinu bilkovin, ze kterych jsme? Ze zname atomy a z ceho se skladaji? Ale to je stale povrchni - jak hluboce budes delit atomy na mensi a mensi castice? Do nekonecna? A jak vzniknul vesmir. Jiste, budeme to vedet v okamziku 0,000001s(alespon doufam, ze casem ano), ale nikdy ne v okamziku 0,0s. To je to.. Je to stejne, jako s temi jednickami a nulami u pocitace... Abychom zjistili tu podstatu, tu pravdu, nesmeli bychom na ni byt zavisli, protoze pravda nema metodu, jak poznat sebe sama.

Armand
16. 11. 2002
Dát tip
Twardowski: je to velmi jednoduché všechno, ale příliš složité ke sdělení.. resp. nesdělitelné. Nevěř teoriím, poslouchej co ti říká srdce.. intuice. Nicméně zkus mi odpovědět.. kde se podle tebe tvoří mysl...? Neodpovídej, že víš co myslím, když to doopravdy nevíš. Zkus jen odpovědět, nejpoctivěji jak umíš. Prozkoumej tu otázku srdcem i hlavou. Vykašli se na teorie, filosofii a metafyziku... to je výtvor někoho jiného .. mysli a ciť za sebe.. necituj ale VYTVOŘ vlastní odpověď! :)))))

Twardowski
16. 11. 2002
Dát tip
Armand: ja jsem ti zapomel rici, ze ta teorie je mou teorii. Ta rika, ze ve skutecnosti zadna mysl neni, ze neexituji myslenky, protoze myslenky nemohou byt volne. Predem je totiz dano, co cloveka napadne (a urcije to to, co uz prozil a jaky ma charakter). Je te jako kdyz hodis kamen do vody - kdyz ve stejny okamzik do stejne vody hodis stejny kamen, vzdy vzniknou stejne vlny... Mysl se netvori, protoze neni - je to jen volny prubeh, reakce na zmenu, protiodpoved...

Armand
16. 11. 2002
Dát tip
Twardowski: protiřečíš si oproti svému dřívějšímu názoru - viz. příspěky nad tím posledním, ale teď jsi se dostal blízko.. a já jen doplním.. a ta Pravda která je Bytím, která je základem všeho .. je tou vodou do které hážeš ten kámen... mysl, stejně jako kámen dělá vlny.. ale nepohne mořem .. .-) máš docela dobrou teorii .-)

Twardowski
15. 11. 2002
Dát tip
Armand: ja vim, jak to myslis - ze svet nemuze byt predstava, kdyz v nem nutne musi byt mozek, ktery si predstavuje, ale to vse je zahrnuto v jedne moc hezke teorii, takzvany primi determinismus, ktery rika, ze vse co nas napada (vsechny nase myslenky) je predem dano.

Radost
14. 11. 2002
Dát tip
asi došlo k zásadnímu nedorozumění. Zatímco ty mluvíš o zásadních ontologických principech, (o jejichž poznatelnosti, danosti, proměnlivosti...se stále vedou diskuze a je nanejvýš sporné tvrdit "tak to prostě je a s tím nic nenaděláš") - já jsem mluvil spíš o explicitních pravidlech, daných "zvenčí" životu... Když si to teď procházím, tvůj pohled je kompaktní a jasný. Nemám dalších otázek.

Twardowski
14. 11. 2002
Dát tip
Armand: jiste Platonova metafyzika je sice krasna, dovedu si ji predstavit, chapu ji, ale to je asi tak vsechno. Jestlize lze dokazat, ze existuje absolutno (pravda) ale my ji nemuze poznat, je mi onen dukaz uplne k nicemu, protoze nemuze mit vliv na muj svet. Ja zastavam uplne jiny nazor: totiz, ze svet, byti, atd.. se tvori az v mysli. Tedy, ze kazdy ma tu svou pravdu a to sve absolutno.

Armand
14. 11. 2002
Dát tip
Twardowski: a kde se tvoří mysl podle tebe? :)))

Radost
13. 11. 2002
Dát tip
a je ti snad jasný rozdíl mezi Pravdou a pravidly?

Twardowski
13. 11. 2002
Dát tip
Armand: mluvis o absolutnu, o pravde, ale uvedom si, ze neni podstatne, jaka pravda JE, ale jak si ji vykladame. Pravda ma totiz jednu krasnou vlastnost, nemuze existovat sama o sobe a protoze nikdo z nas neni schopen pravdu prijmout bez chyby, vykladame si stejne veci ruzne. A stejne je to s pravidli, my lide si sice urcime urcita pravidla, urcite absolutno, ale kazdy si je vykladame po svem

Armand
13. 11. 2002
Dát tip
Radost: pověz mi co máš na mysli, .. řekl bych že jsem se vyjádřil jasně a bezezbytku, takže, popravdě, mi není zcela jasná tvá otázka. Můžu se zeptat stejně ... Twardowski: naopak .. Pravda a její Bytí JE (podstatná).. to jak si to lidé vykládají je teprve nepodstatné.. výklad je téměř bezvýhradně tvořen nevědomostí, tedy zakrytím Pravdy... Pravda existuje .. jako jedna z Esencí ...sama o sobě. Je obsažena ve všem a všech... naše nevědomost je jediým omezujícím faktorem, ale neomezuje Pravdu jako takovou, jen naši schopnost ji pojmout v její celistvosti a úplnosti. .-)

Radost
12. 11. 2002
Dát tip
víš... ale nevyvratitelnost tvých axiomů a pravidel stojí jen na tom, že je postavíš mimo diskurs.... tím naprosto rušíš jeden směr, způsob myšlení... a to neberu

Armand
12. 11. 2002
Dát tip
Radost: to nejsou "mé" axiomy :))) .. a myšlení je to co vytváří diskurs... ten sám o sobě je stavem "nežádoucím". Je to stav kdy se polemizuje o pravdě.. a o pravdě se esenciálně polemizovat nedá, protože Pravda jen JE. To je její jediná vlastnost.. nemá atributů.. tj. stojí mimo diskurs. Ale mohli bychom si tu "hrát" a dívat se z různých úhlů, připouštím :)

Radost
11. 11. 2002
Dát tip
:) předpokládáš tím tedy nejhlubší řád, pravidla, doslova bytnost axiomů... to se mi moc nechce přijmout :))

Armand
11. 11. 2002
Dát tip
:) no, že se ti "moc nechce".. s tím už hra ani já nic dělat nemůžu .-)

Armand
07. 11. 2002
Dát tip
Radost: musí, nemusí :))) ....... je to jedno ...mnou uváděný pohled je jedním z mnoha a je matematickou definicí hry a pokud si to hlouběji uvědomíš, zjistíš, že žádná hra není bez pravidel. I autentická dětská hra má velmi zásadní pravidla... co na tom, že nejsou na papíře .-) ale lepší než o hře diskutovat je si hrát :)

Radost
06. 11. 2002
Dát tip
první a druhá jsou mi blízké :) třetí je hezký čtvrtý... mohl by být první pátý Armand nemá pravdu, hra nemusí mít pravidla a ne a ne, už jen proto, že autentická dětská hra (Roussoe by řekl nejčistější)je bez pravidel... Hrál sis někdy z oblázkem ve vodě? A jáká to mělo prosím tě pravidla? takže s pátým souhlasím šestý : bezvýhradně souhlasím: možná bych to zostřil: kdo si v lásce nechává rezervy, nemiluje (vůbec) sedmý: skvěle, zásah osm: a co vědění pro vědění? kam zařadíš poznání jsoucna, to taky "nevyužiješ" devět: věda nemusí žít. vůbec ne. věda je jen tenoučká vrstva brýlového skla, kterým se díváme na svět deset: *! no podrtženo, sečteno, líbí, tip

******

Pokud nás Bůh stvořil k obrazu svému tak jsme mu to více než oplatili. -- můj best:-)

Schlange
22. 07. 2002
Dát tip
děkuji - obohatilo mě.

Armand
21. 07. 2002
Dát tip
"Život je hra, ale bez pevných pravidel" :)) to je nesmysl... a nejen proto že definice hry říká, že základní a nezbytnou podmínkou hry je to, že musí mít pravidla. Pokud nejsou - nejedná se o hru. vyzdvihl bych třetí od konce :)

Twardowski
21. 07. 2002
Dát tip
Tak řekněme, že život je hra, jejíž pravidla se vyvíjí.

První mi připadne nedobře usazený.. Druhý nepůvodní Třetí hezký Čtvrtý je dobrý - možná by se lépe skvěl na prvním místě Šestý je hezký Sedmý a osmý poučný devátý se mi nezdá úplný a desatý ? nechal bych ho klidně tesat, třeba i s velkým G

Ishamel
21. 07. 2002
Dát tip
tvé úvahy jsou zajímavé, ale myslíš že jsou pravdivé? nabavme se tudíš o pravdivosti. myslíš, že jsou pro lidi? většina se mi líbí*.

Ikvous
21. 07. 2002
Dát tip
Mne se zdá, že všechny citáty jsou velmi povedené a velmi pravdivé. Většinu znám z vlastní zkušenosti. !* + CLUB

Twardowski
21. 07. 2002
Dát tip
Ishamel: Znám tolik věcí a přece nevím nic nic jen polopravdy nic jen klamy klamy a zdání Co vím o světě je pravdě vzdáleno vzdáleno jako lež.

IVANOL
21. 07. 2002
Dát tip
Ishamel!! To je ono!!

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru