Československá literární komunita

Tak jako generace autorů před vámi, publikujte svoji psanou tvorbu. Podělte se o svoje názory a sbírejte zpětnou vazbu na svoje díla. Inspirujte se a učte od nejlepších.

Přidejte se

Co vůbec víme ?

22. 07. 2002
1
0
1025
Autor
Twardowski

Osobně si myslím, a z vědy přece jen trochu znám, že vše co víme, je hodně vzdáleno pravdě.

Víme

víme něco určitě ?

 

Máme duši

nemáme duši

myslíme hlavou

nemyslíme duší?

 

Třeba vše je sen

sen z něhož se probudíme

probudíme do prázdnoty

probudíme do jiného snu

probudíme do skutečna

 

Znám tolik věcí

a přece nevím nic

nic jen polopravdy

nic jen klamy

klamy a zdání

 

Co vím o světě

je pravdě vzdáleno

vzdáleno jako lež.

 

Víme

víme něco určitě

ne


johanne
30. 04. 2004
Dát tip
nechci polemizovat s tímhle názorem, ale tvé zpracování je přece jen trochu chudičké

LM
22. 07. 2002
Dát tip
To nema chybu, ta beznadej, takovy trosku Matrix..?

Twardowski
22. 07. 2002
Dát tip
Matrix, Faust, Gilgameš, Twardowski, ... :-)

Javert
22. 07. 2002
Dát tip
Téma samotné není žádným objevem, k poznání o pochybování dospěje asi každý a není to nic překvapujícího. Ani obsahově tu nic moc nenajdeme, tvrzení "nic nevím" a "žijeme ve snu" jsou omšelá. Překvapující (alespoň pro mě) je zpracování tématu. Autor tu o sobě tvrdí, že mu je 17 let. Čekal bych bouřlivost, rozhořčení, nebo alespoň volání po nápravě. Nic z toho tu ale není. Místo toho jsou nám servírována neutrální konstatování, suché výpovědi, rezignace; vše lehce okořeněno ironií ("víme něco určitě / ne"). "Třeba vše je sen", říká Twardowski a tváří se, že by se tomu ani nedivil, že teprve tehdy by byl spokojený. Již zmíněná rezignace je podpořena vynechanou interpunkcí a opakováním slov. To je ale příliš časté, takže svádí k přeskakování a výsledný efekt se snižuje. Na druhou stranu, jejich úplné vynechání by vedlo právě k absentujícímu rozhořčení. Pro srovnání: Znám tolik věcí a přece nevím nic jen polopravdy klamy zdání Co vím o světě je pravdě vzdáleno jako lež.

Twardowski
22. 07. 2002
Dát tip
Diky moc, teprve se tohle ucim, takze jsem rad za kazdou podobnou kritiku, velmi. Jo a k tomu boureni, ja nevim, nejak jsem se s tim zivotem smiril :-) (a ze tvrdim, ze mi je 17 neni pravda, jen jsem zadal datum narozeni :-))). Ale novy prostor to ma ve vede, nebo ne? Kdyz se na to podivame, tak vsechny nase vedecke znalosti jsou skutecne pravde vzdaleny.

Javert
22. 07. 2002
Dát tip
Kolega Tarski o teoriích (zjednodušeně) tvrdí tuto dichotomii: Buď je v teorii pravda definovatelná, anebo je teorie úplná. Z tohoto hlediska se pochopitelně naše vědecké znalosti a pravda pohybují v mimoběžných rovinách n-rozměrného světa. Zajímavější je otázka, co se tím vlastně myslí, že znalosti jsou daleko od pravdy. Nějaký příklad? A poví nám to třeba tady Twardowski.

Twardowski
22. 07. 2002
Dát tip
Tak jednoduse: pred objevenim teorie relativity take pouzivali vzorce, ktere sice platily, ale jen pro male rychlosti, pro velke byly proste lzive, nepouzitelne. Nato prisla teorie relativity a ta rika dalsi veci, ale take neplati uplne, v nekterych pripadech je pravde vzdalena jako lez.

Na psaní názorů musíte mít ověřený email.
Sdílení
Nahoru